Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Кольо - теория на фолка, кръчмарската и чалгарска музика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнение
    Ще се изненадате, ако разберете, че и в Ирландия има българска чалга/фолк
    Ще се изненадаш, като разбереш, че фърболгите са минали през България десетина века преди да бъде измислено името "България".

И от кога всякакъв фолк се обозначава като "чалга"? Чалгата е специфичен вид фолк

Коментар

• Владо М
      Владо М коментира
      Редактиране на коментар
      Световната хронология и изтъкана от манипулации. Нямаш и идея къде е създадена. А относно "чалгата" съм ползвал възможно най-широкия смисъл- народна музика за веселие. Чуй песента има и български ритми.

Irish hommage to ПИТУ ГУЛИ Повод за размисъл за всеки, който не знае защо има улици в Благоевград, Банско (па дали и в София нямаше?) с това има:

България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• windwarrior
      windwarrior коментира
      Редактиране на коментар
      Много добро попадение!

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Като стана дума за евреи и чалга на едно място,
    ...
    Най-великата еврейска чалгѝя на всички времена. "Хава Нагила" (= "Да се възрадваме") се счита за първата "модерна еврейска народна песен". Самите евреи не знаят (или лъжат) откъде идва и твърдят, че се пее от хиляди години и е спусната директно от Адонай / Йехова / т.п. Текстът е по псалм 118, стих 24, в православната версия на Стария завет - псалом 117:24. Произходът е... украински или беларуски. Пее се на сватби, бар-мицва и др. еврейски тържества, както и винаги когато се натряскат евреи (при тях алкохолът НЕ е забранен като при мюсюлманите).

1. Хари Белафонте :

2. "Мазна еврейска цигулка" - Андре Риеу:

България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

А къде е моят коментар от оригиналната тема? Няма гооооо

Музиката е естествен начин на себеизразяване. Носи общност, идентичност, разни послания - като се започне от "имам голяяяяям мерак" и се стигне до "имаме голееееми остри метални неща" (и мерак де ама тва после).

Та, музика която не е започнала като чалга (т.е. песен, на оригиналния си език) - задължително текст и евентуално някакъв съпровод - няма старт. Просто няма къде да иде. Музика която редовият човек не може да си пее сам или със съмишленици просто има ограничен кръг слушатели и още по-ограничен кръг изпълнители.

Чалгата обаче еволюира. За няколко века може да стане опера. Може да стане фолклорна класика. За още няколко века може да се освободи от базовите си послания (виж по-горе) и покрай това и от текста си. Получава се чисто инструментална музика - ама тя е интересна главно на музикантите, посланията могат да са скрити под много пластове абстракция и обикновено въпреки това се свеждат до "виж колко голяма работа съм".

А може и да не еволюира. Тогава омръзва на хората и отминава като всяка друга мода.

---

Слушайте каквото ви е кеф.

Моят скромен принос към войната на жанровете е че не е срамно да пееш чалга, срамно е да я слушаш.

Впрочем и с футбола е така.

Коментар

Ясене - по смисъла на последното ти мнение - чалга не е стил музика, а мироглед, ценностна система и себеусещане. Тва че някой слуша Чайковски не изключва варианта да е тъп гъз. Също така не всеки фен на Азис (примерно) е пропадняк с телефон колкото заплатата му за две години напред (и на лизинг).

А по същество - няма добра или лоша музика. Една песен или предизвиква положителна емоционална реакция в даден човек, или не. Независимо дали положителната реакция се изразява в брутално пого с още сто човека, щракане с палчета или маниерно тактуване с глава.

Музиката не възпитава, музиката резонира спрямо вече създадени ценности. Ако някой мачо си мисли че е гоуемата раута щото кара баварица, всяка вечер шиб@ различна елитна ковра и има пари да мята салфетки в некой елитен нощен клуб - то това е щото така са го научили мама и тати, не щото е слушал Тони Стораро.

ПС. Не знам доколко мнението ми е меродавно, предвид че и футбол гледам. И то българската ефбемти лига 1, което си е еквивалент на мазен сигански кючек... Ма си ме кефи. I'm a man of simple pleasures
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

• Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          Ааа неее, аз само за музиката като такава говорех. Мирогледът, ценностната система и другите неща корелация с музиката си имат ама тя корелацията е вторична.

п.п. тоя гей Чайковски не ми го споменавай - малките имат някаква играчка която при най-малкото побутване свиреше (леко фалшиво) някоя от темите от лебедовото езеро. А китайците, ... една читава батерия ще произведат и познай къде ще я навтикат.

0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Ясен
          #22.1
          Ясен коментира
          Вчера, 12:26
          Футболно-хулиганските песни масово са крадени от операта.
          Примерно:

Коментар

​​
            #30.4
            s_s1 коментира
            Вчера, 10:34
            Към windwarrior: Брала мома къпини на жапонците.
            А Ху са ми любими, но не виждам връзка с чалгата.
            На Пирамидос честно казано не знам къв им е случая. Това което знам от лични впечатления, е че по някаква причина българският (айде балканският) автентичен фолклор е много популярен в Япония. Преди години имах едно гадже, занимаваше се с туроператорска дейност, основно с японци. Едни от най-редовните им клиенти бяха групичка японски баби, яко запалени по фолклора. Всяка година идваха в България (и участваха в) за някакъв фестивал на фолклорни песни (имаха си собствен ансамбъл), сами си шиеха автентични български носии и тн.

Апропо - напоследък се има тенденция за обратна "фолкизация" на популярни поп/рок парчета.

Например тези каки правят някакъв опит за автентизация на едно пънк парче (Shipping up to Boston на Дропкик Мърфис) и едно рок парче, няма нужда да обяснявам кое е, надявам се.

Или тия симпатяги, с "галски" прочит на песента от филма "Последния мохикан":

​​​​​​​

PS. Ако не харесваш космясали брадати чичаци - имаме автентично галско изпълнение и в по секси вариант

​​​​​​​
            Последно редактирано от windwarrior; 25-11-20, 00:01.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Малко американска чалгия Вече класика (нищо, че не е много древна - от 1950 г.). Първо в изпълнение на един мльад селски момък и отдолу класиката (нищо, че не е тяхна):

Коментар

Я каква тема имало...

Чалгата е израз на простотия и простащина. Няма по-голяма отврат на планетата.
                Толкоз по темата. Не смятам да участвам в нея по никакъв начин освен с призив да я заключат.

Не знам за вас, но мен би ме било срам да пускам чалга в уж свестен форум.

Ма кой колкото му е акъла.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

• Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ти поне видя ли какво е пускано в темата?
                  Тя темата беше за тебе.
                  Първоначално публикуван от Франц Кафка
                  Тук никой друг не можеше да влезе, защото този вход бе определен само за тебе. Отивам сега да го затворя.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                Я каква тема имало...

Чалгата е израз на простотия и простащина. Няма по-голяма отврат на планетата.
                Толкоз по темата. Не смятам да участвам в нея по никакъв начин освен с призив да я заключат.

Не знам за вас, но мен би ме било срам да пускам чалга в уж свестен форум.

Ма кой колкото му е акъла.
                Сега....да не стане като с маските, че и там те беше срам

Коментар

Доколкото го познавам, на Кольо всичко си му е наред, Имам съмнения обаче за пишещите в темата...

Коментар

Абе има разни хубави неща из темата, ама има и чалга. Простащина демек.
                    Радвам се все пак, че темата не е за пускане на чалга, щото форума разко щеше да загуби блясъка си. Поне за мен.

Ма кой каквото му е кеф де, не можеш да набиваш акъл. Вкус де...
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Значи само от последната страница: Верди, Андре Риеу, Хари Белафонте, Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл са:
                      Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      ... израз на простотия и простащина. Няма по-голяма отврат на планетата.

Коментар

• Кольо
                        Кольо коментира
                        Редактиране на коментар
                        Не знаех, че тези пеят чалга...
                        Знам какво ще миотговориш, та да сложа и една дефиниция, която си е чисто мое творение, и не задължавам никого с него.
                        Чалга е всичко което произхожда от ориенталските ритми. Това в музикален аспект. Като общо в живота е много по-широко понятие.
                        Също така не само ориенталските ритми, ами всичко което се подвизава в кръчмите.
                        В това число започвам да причислявам и Бургаски вечери, и За тебе хората говорят., и т.н.
                        Израз на просташкия вкус.

Браво Гагиче, поредната ти хубава тема... Свестен човек си ти.
                      Искам на един детайл да обърна внимание, дето май не сте го споменали дотук, а пък за мен е важен. Особено и буквално по заглавието - теория на фолк, кръчми и чалгии, в България това. Значи много, да не кажа повечето от звездите в жанра, освен таланта и образованието дето си го имат, са почнали и развили в пеене на живо по ресторанти и по сватби докато стигнат до стадионите и НДК. Тия могат всичко- народна, стара градска, руско, сръбско, гръцко, италиано, рок разбира се, а някои сигурно и с опера ще се справят. Гледал съм ги отблизо още в края на 20 век Нелина и Еми с Фаворитите, Глория и Цветелина и т.н да не ги изреждам... Софка и Азис са безаналогови, но ей го и един Фики на днешно време показа какво може и какъв фурор направи в онова арменско шоу.
                      И понеже още в началото го споменавате и кючека, /сега, дали с исляма е дошъл, дали още от преди, но това си е било строго мъжки танц, а край моето село даже имаме местност дето така се казва от поне 200 години/ да ви разкажа и един от милите детски спомени на вуйчо. Прадядо бил суров човек, но покрай внучето се поотпускал малко и един-два пъти месечно някоя вечер отивали в кръчмата да изпият по една лимонада. Споменавал съм вече у форума - прадядо около три десетилетия е бил горски стражар, дето се вика познат в цялата околия и уважаван от почти всички. От двете ни страни по комшийски - кръчми и все имало някой дето да черпи за нещо, хаха. Жива музика - кларинет и акордеон май беше, трябва да попитам и шоуто не минава без кючек. Слагат му на вуйчо шишето отпред, качват го на централна маса и следва дива веселба плюс лимонада на корем. Годините са 45-та - 50-та, вуйчо е на 5-10 години. Да ви кажа - тез кючеци по никакъв начин не са му навредили на интелекта, даже май са му развили артистичните способности малко повече отколкото трябва

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X