Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алчността на "звездите"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Алчността на "звездите"

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    ...Че тях кой ги е спрял?! Ето в съседната тема група Офроуд е пуснала албума си съвсем безплатно, въпреки че точно техния бих си го купил с кеф (надявам се да има специално издание на диск). Боно и копче не може да им каже.
    Така както е написана статията - излиза , че Боно . Доколкото го разбирам този не иска котрол върху единствено неговите права , а контрол общо взето върху споделянето на файлове в нета . С други думи - "нет торрентов , нет проблема". Е да ходи при чичко Сталин тогава !

А иначе аз съм благодарен на нета , щото имам възможност да си изтегля песнички на групи , дето на времето съм ги слушал жадно по радиото ( и то през пеленгаторите на службите ) и не съм си и мечтал дори , че някога ще имам възможност да си ги пускам когато си поискам - и то dolby stereo. ... пък и групи например като Journey , ELO , Emerson Lake and Palmer , Yes , както и редица други само биха се зарадвали че някой им слуша музиката ... в далечна и непозната за тях България.
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 07-01-10, 12:39. Причина: поправен цитат
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
      .....

Стига глупости!Материалната и интелектуалната собственост нямат много общо.
      А,че цената се определя от продавача,мисля,на всеки е ясно.
      Въпроса е,че тия хора правят изкуство,а не бизнес.
      Изкуството отдавна се е превърнало в бизнес в днешните времена ....
      ...а цената ( независимо дали става въпрос за изкуство или домати ) се определя от пазара , т.е. : ти предлагай каквато цена си искаш , ама ако няма кой да купи - няма търговска сделка . Но явно не на всеки е ясно . Все още .
      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 07-01-10, 12:40. Причина: поправен цитат
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
        [Изкуството отдавна се е превърнало в бизнес в днешните времена ....
        ...а цената ( независимо дали става въпрос за изкуство или домати ) се определя от пазара , т.е. : ти предлагай каквато цена си искаш , ама ако няма кой да купи - няма търговска сделка . Но явно не на всеки е ясно . Все още .
        Не за всичко е така. Ако продаваш животоспасяващо лекарство например, ползващите го са принудени да го купуват. Има още доста такива примери, и за съжаление в така наречената ни държава, точно с тях се спекулира зверски, понеже хората са притиснати до стената.

Ток, вода, бензин, хранителни продукти - все в същата категория. Без тях не може. Да речем храната сам ще си я набавиш. Ама цената на другото не зависи от теб. Ако искаш опитай да се жалваш на ЧЕЗ, ЛУКОЙЛ или държавата че цените са им нереално високи. Ефекта мисля че сам знаеш какъв ще е.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

ти предлагай каквато цена си искаш , ама ако няма кой да купи - няма търговска сделка .
          Абсолютно вярно. Тогава защо обаче взимаш стоката, след като не си платил цената? Ако примерно пуснеш за продажба твоята Фронтера, като й искаш доста пари, а аз смятам, че цената й е нереално висока, дали ще е нормално да я разбия и да си я взема или ще кажеш, че си е твоя работа да й искаш толкова пари и съм свободен да не я взимам, ако не ме устройва? Има тънка разлика между това да не я купя и да не я взема... Предвид факта, че винаги мога да я взема и без да я купя... После обаче предполагам ще има тема, в която ще се псуват крадците на коли, а няма да се смята за нормално да я придобие някой, който не го е устройвала сделката
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

До Тодор (Zaarin) :
            Казах вече - няма да споря повече.
            Двамата сме прекалено различни хора с противоположни разбирания.
            Нито аз ще те убедя, нито ти мен - разговора между нас е безсмислен

Коментар

Абсолютно вярно. Тогава защо обаче взимаш стоката, след като не си платил цената? Ако примерно пуснеш за продажба твоята Фронтера, като й искаш доста пари, а аз смятам, че цената й е нереално висока, дали ще е нормално да я разбия и да си я взема или ще кажеш, че си е твоя работа да й искаш толкова пари и съм свободен да не я взимам, ако не ме устройва? Има тънка разлика между това да не я купя и да не я взема... Предвид факта, че винаги мога да я взема и без да я купя... После обаче предполагам ще има тема, в която ще се псуват крадците на коли, а няма да се смята за нормално да я придобие някой, който не го е устройвала сделката
              Преди доста време в една латино-държава е имало проект да няма частни автомобили изобщо. Всеки кара колкото му е необходимо за да се придвижи. Като слезе другият е свободен да се качи. Идеята е била общественият транспорт да е толкова добре организиран, че ползването на отделни автомобили да не е особено необходимо.

Това разбира се няма как да се осъществи на практика. Споменавам го за да обърна внимание, че трябва да се мисли по друг, различен начин, да погледнем напред и да мислим за нови възможности.

Според мен сравнението с автомобили изобщо не е коректно и не бива да се дава за пример в настоящата ситуация. Най-малкото автомобилът е единична бройка, докато различните софтуерни, музикални и т.н. продукти се продават "многократно". Или както е в повечето случаи една компания (или изпълнител) го разработва и го продава на другата за разпространение.

Или ако ще сравняваме така, то един в един албум трябва да се калкулират всички разходи по измисляне, записване, маркетинг и т.н., да се добави печалбата и да се продаде веднъж. След което новият собственик може да го ползва, препродава, отдава под наем, подарява, да го изгори и т.н. Само, че това пак не е възможно. Ето защо сравнението между двете неща е некоректно.

А споделянето в Интернет съществува и ще продължава да се развива, дай боже с по-високи темпове отколкото се развиват опитите за контрол. Хората вече имат избор и наистина след няколко години всички ще трябва да се съобразяват с това.

Аз например никога няма да си купя вносна стока от български магазин, освен ако не е от първа необходимост. Всичко, за което мога да изчакам си го поръчвам от Интернет на нормална цена. Когато болшинството хора започнат да мислят като мен търговците ще трябва да се съобразят с това и ситуацията ще се саморегулира .
              "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

След няколко минавания през митницата след нова годиня мисля че министър Дянков сериозно ще те накара да се замислиш над тази си търговска философия.

Сравеннието с колите и нещата обаче от реалния живот не са много уместни в края на кращата ако ти имаш 1 бугати вейрон и аз ти го открадна - аз имам а ти нямаш. Но ако бай боно е издал 20 000 000 диска и аз копирам от тях един той пак има 20 000 000 диска.Да не говорим че ако имам 20 000 ем пе тройки е ясно че няма да си купя дори един процент от тях тоест този който твърди че губи пари от мене не е прав аз така и така пари на него няма да му дам.
                When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Напротив , сравненията с автомобилите и другите неща от живота са си твърде уместни. Даже благодаря на Тодор за този пример .
                  Значи когато една автомобилостроителна фирма продава нов автомобил - в него е калкулирана цената не само на тенекиите , труда и печалба , но и е отнесена частта от цената на патенти , лицензи , авторски права и тям подобни. След известно време аз решавам да си продам Фронтерата , закупена от магазин ( за да скоча на Тойота примерно ) на някой , но на въпросната компания и през ум няма да и мине да иска авторско право ( т.е. да иска пари ) от новия собственик . Нека човека да си я кара със здраве.
                  Друг е въпроса дали съответния законодател няма да реши да ме обложи с данък ( все пак пари взимам - и за Хазната трябва) , но това не касае вече автомобилния производител .
                  Нещо подобно спомена и Прасчо по-горе : Щом Боно си е получил парите от 200-те хиляди диска , произведени и продадени по законна схема , какво го интересува , че после хората които са дали парите за тях ше ги споделят с някой , който да ги слуша безплатно ?!

Коментар

Прави сте, че тежеста е различна, но принципа е същия... От там и останалите социални последствия, ако си повярваш, че това е твое изконно право. Всеки нарушава закони, примерно правилника за движение, колкото и да сме културни шофьори, на всеки му се случва да превиши скоростта, на мине на "оранжево", да кара по трамвайната линия и т.н., тези дребни прегрешения, ако се правят с ясното съзнание, че са нещо нередно и се избягват, не са голям проблем, всичко е с мярка. Лошото идва, когато много хора си повярват, че е тяхно неоспоримо право да си карат така... постепенно десетте километра отгоре стават сто, последните секунди на жълтото стават средата на червеното, изпреварването през трамвайните линии става каране през пешеходната зона... Резултата го виждате навън. Не, далеч не при всеки се стига до крайности, особено ако се е сблъскал за пръв път с торентите на 20-30 и повече години, когато има изградено възспитание и принципи... Обаче какво става например с 12 годишните подрастващи, които тепърва се учат на това кое е добро и кое лошо?
                    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 07-01-10, 18:10.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Напротив , сравненията с автомобилите и другите неща от живота са си твърде уместни. Даже благодаря на Тодор за този пример .
                      Значи когато една автомобилостроителна фирма продава нов автомобил - в него е калкулирана цената не само на тенекиите , труда и печалба , но и е отнесена частта от цената на патенти , лицензи , авторски права и тям подобни. След известно време аз решавам да си продам Фронтерата , закупена от магазин ( за да скоча на Тойота примерно ) на някой , но на въпросната компания и през ум няма да и мине да иска авторско право ( т.е. да иска пари ) от новия собственик . Нека човека да си я кара със здраве.
                      Друг е въпроса дали съответния законодател няма да реши да ме обложи с данък ( все пак пари взимам - и за Хазната трябва) , но това не касае вече автомобилния производител .
                      Нещо подобно спомена и Прасчо по-горе : Щом Боно си е получил парите от 200-те хиляди диска , произведени и продадени по законна схема , какво го интересува , че после хората които са дали парите за тях ше ги споделят с някой , който да ги слуша безплатно ?!
                      Аналогията започна добре, но после се обърка... Ти можеш да продадеш твоята Фронтера, като и някой който си е купил диска на Боно може да го препродаде(музикалните магазини правят точно това, хората изкупуващи лимитед едишъни и пускащи ги в ебей на по-висока цена също, тях никой не ги гони). Обаче ти не можеш да копираш твоята Фронтера и да я пуснеш в производство или дори да подариш чертежите й, които са въпросната интелектуална собственост, на някого, за да я пусне в производство той, дори да ги давате без пари после. Ще имаш много интересни проблеми с патенти, лицензи и т.н., нищо че не си крал никакви материални блага, а само си направил сам едни чертежи, разглобявайки твоята си кола. Точно там е разковничето, че и чертежите на Фронтерата, и песента на Боно, са все интелектуална собственост, ако ги изкопираш, за да ги използваш по друг начин от предвидения (мит е, че като си купиш СД, нямаш право да го изкопираш на твоя си МР3 плеър, за да си го слушаш ти, за това отдавна имаше дела и беше решено, че като си си купил музика или филм, имаш право да си правиш резервни копия, но само за лична употреба), Опел и Боно пак ще си ги имат, но в случая с Опел ще видиш зор, за да ги ползваш не по предназначение (например ремонти) Теоретично и Боно трябва да е като с Опел, но на практика не е и за това и мрънка.

Коментар

Аналогията започна добре, но после се обърка... Ти можеш да продадеш твоята Фронтера, като и някой който си е купил диска на Боно може да го препродаде(музикалните магазини правят точно това, хората изкупуващи лимитед едишъни и пускащи ги в ебей на по-висока цена също, тях никой не ги гони). Обаче ти не можеш да копираш твоята Фронтера и да я пуснеш в производство или дори да подариш чертежите й, които са въпросната интелектуална собственост, на някого, за да я пусне в производство той, дори да ги давате без пари после. Ще имаш много интересни проблеми с патенти, лицензи и т.н., нищо че не си крал никакви материални блага, а само си направил сам едни чертежи, разглобявайки твоята си кола. Точно там е разковничето, че и чертежите на Фронтерата, и песента на Боно, са все интелектуална собственост, ако ги изкопираш, за да ги използваш по друг начин от предвидения (мит е, че като си купиш СД, нямаш право да го изкопираш на твоя си МР3 плеър, за да си го слушаш ти, за това отдавна имаше дела и беше решено, че като си си купил музика или филм, имаш право да си правиш резервни копия, но само за лична употреба), Опел и Боно пак ще си ги имат, но в случая с Опел ще видиш зор, за да ги ползваш не по предназначение (например ремонти) Теоретично и Боно трябва да е като с Опел, но на практика не е и за това и мрънка.
                        Всичко , което казваш е така Тодоре , ама - да ме прощаваш - прочети пак въпросната статия , щото не говориш по темата .
                        Какво е кражба на интелектуална собственост е ясно . Ясно е че се преследва от закона . Два примера за такава кражба :
                        1. Конструкторите на Фронтера са патентовали едно супер задвижване 4х4 и си го монтират на джипките . Аз обаче го изкопирвам - най общо казано- и го влагам в джипките , които се произвеждат във фирмата ми Vlado Motors Sport.
                        2. Боно и Ю2 са издали нов албум , много як . Аз изкопирвам най- готиния хит - в изкуството в по-малка или по-голяма степен му викат плагиатство - и издавам хита от мое име и в изпълнение от мойта банда Vlado Rock Band.
                        ..и в двата случая на Владо му е е..на работата !

Този хубавец обаче (поне аз така разбирам статията) твърди , че свободния обмен на файлове е кражба на интелектуална собственост
                        Ама ние не говорим за препродажба и разни комерсиални цели . Аз съм си купил ЗАКОНЕН диск и ти го давам да го слушаш ...следователно : ти си престъпник ! ... според въпросния Боно.

Коментар

Ок , ше дам още един елементарен пример , за да стане по-ясно (докат не ни е хванала ракията нацяло)

Едни предприемчиви хора са патентовали марка готино уиски... нека да е Джак Даниелс. Организирали са производство , дистрибуторски и търговски мрежи ... абе както си му е реда.
                          Отивам аз в магазина , купувам си бутилка уиски , вземам си касовата бележка и излизам . До тук всичко е законно и всички са удовлетворени по мрежата назад - до производителя включително.
                          Хубаво , ама аз решавам да не я пия сам , а вечерта я споделям пред камината с една готина мацка. Обаче още на първата чашка на вратата се звъни и влиза представител на компанията (нека да е един многоуважаван член на форума) и ми казва : Пич , мацката няма право да пие от тази бутилка !
                          Естествено първата реакция е : Що ?! Ма тя няма да кормува . Нещо повече : имам намерение да не курмува цяла нощ и утре целия ден.
                          Неее- казва той - не заради колата , а щото тя НЕ СИ Е ПЛАТИЛА ТОВА УИСКИ! Е убаво , ама нали аз съм го платил ! Ти да , но тя първо да си плати авторските права !
                          Е и к`во праим тогава ? Освен да прескоча до магазина да платя и за нея ?
                          Със споделянето на файлове в глобалната мрежа е същото . Купил съм си филм , законно. Или МР3 албум. Давам го на приятел да го слуша . Това че не му го откарвам с колата , а го пращам през нета не променя нещата . Що за кражби и претъпления ?! Боно отдавна си е получил кинтите за съответния брой копия - по договор с издатели и т.н. ... и мисля че с това се изчерпват и правата му.

ПС. Бутилката с уиски мога да я споделя и с комшиите , ма като ги познавам ... там проблема е друг : Осланяйки се на благородния ми жест , ще злоупотребят със сигурност ! Нахално ще поискат кашон , щото си им знам глътката . Престъпници с престъпници !

Коментар

Такааа

Знаете ли какво се сетих? Щуротията "защита на авторските права" е възникнала с появата на печатната технология. До тогава, най-висшата форма на уважение към автора на дадена книга е било да му препишеш книгата.

Софроний Врачански, за който се учи в училище (или поне по мое време се учеше), има като най-голяма историческа заслуга именно неколкократното преписване на "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Собствените му творби са също значими, но по-малко и за по-тесен кръг хора.

Поводи за размисъл...

---
                            А за тънката граница между кавър, пародия и плагиатство може дълго да се говори.

Коментар

Ей, от сто кладенеца ще донесете вода... Проблемът е, че не го споделяш само с приятели... И не го даваш под наем, а го размножаваш. Представи си да си открил вълшебната бутилка с Джони Уокър, която никога да не свършва. И да го раздаваш на всеки на площада. Тогава вече ще е проблем за производителя и за вносителя. Случаят с копирането не за лична употреба, е еквивалентен точно на случая с Владо Моторс Спорт, с едниствената разлика, която дори го отежнява, че правиш и дъмпинг, пускайки продукта под себестойноста му, в случая за без пари.

Никой не би те гонил сериозна, ако даваше твоя диск на заем и си го прибираше след седмица. Или дисковете бяха за еднократно слушане, като шишетата уиски. Слушате го, ако искаш 100 човека, ама следващия път трябва да се изръсиш нови 30 евро... Да не предпочиташ наистина да стане, като с уискито?

Ясене, право на автора е да решава дали иска да му се копира произведението или не. Сещам се за някои художници и склуптори, от преди времето на печатната машина, които биха побеснели, ако някой извърши спрямо тях, това което Софроний Врачански е направил за Пасий Хилендарски. Също и драматурзи и композитори, по времето на Шекспир кражбите на пиеси са били много доходен бизнес, както и тайното записването на ноти по времето на Моцарт и Бетовен. Право на автора е да решава, дали да предостави делото си свободно или да иска да получи пари за него. Твоята работа също е свързана с интелектуален труд, макар и до колкото разбирам, поради спецификата му, да си защитен от проблемите с авторските права. Съгласен ли си обаче шефа ти да спре да ти плаща заплата, ако това предизвика спад в цените на продукцията му и по този начин зарадва клиентите му? Или поне да ти я намали на половина, за да започне да подарява продукта на всеки втори клиент?

П.П.: Всъщност нали не мислите, че собствениците на торент сайтове и други за "свободен" обмен, като рапидшеър и т.н., го правят от чист алтруизъм?! Не, те просто търгуват с продукт на чужд труд. Някои искат директно пари, за по-бързо теглене, а други просто печелят добре от банери или трафик. Във всеки случай си изкарват добри пари от дъмпингово продаване на чужд труд...
                              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 08-01-10, 10:47.

Коментар

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...599#post983599

Линковете в пост #833 - гледайте да видите докъде стига наглостта на корпорациите в последната част на филма. Чиито похват някои защитават. Някой ден ще плащаме и въздуха, който дишаме.

това сигурно е пускано.
                                http://www.vicove.com/list_vic_open....type=&catid=21
                                цитат:
                                2006 година НСБОП поискаха от bezmonitor.com(сайт в помощ на незрящите хора) да изтрие повечето книги понеже не били с уредени авторки права...въпреки, че законът разрешава да имат такива файлове, защото незрящите хора нямат друг шанс да четат :-(

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X