Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алчността на "звездите"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Алчността на "звездите"

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    В крайна сметка нещата не са толкова сложни. Всяко усложняване е най-вече в оправданията, които човек намира пред себе си.

Оставете го Боно. В този форум си имаме участник, който е направил Офроуд карта на България. Направил е големи разходи за нея, но едва ли колкото за студиото на Боно. Пък я продава по-скъпо от негов албум... Според посочената по-горе логика, която очевидно изключва намаляването и увеличаването на броя купувачи, значи би трябвало да насърчаваме и нейното нелегално копиране... Обаче всъщност го осъждаме много остро. Единствено поради това, че ценим труда му. Е, тагава какво правим с музикантите и екипите им, чиито труд също ценим? И защо се нервираме за такива, които не ценим?
    Примера ти е крайно неподходящ! Въпросният колега с картата получава доходи за труда който е положил само и единствено чрез продажбата на софтуера.
    Той не изнася концрти с билети по 200 лв., не продава фанелки, не участва в 6 секундни реклами за по 300 000$, няма спонсори и продуценти......
    Мога да изброявам още доста!
    Ненавиждам лицемерието на "звездите" - "ние правим всичко за феновете, обичаме ви, музиката си посвещаваме на вас...."
    в следващит момент с пяна на устата - "защо новият ми албум се дърпа безплатно от интернет - ощетяват ме"
    Ами кой ги е направил милионери? въпросните фенове разбира се - те дават своят принос за забогатяването на "звездите" по един или друг начин съвсем доброволно и съзнателно. Аз, бедна "звезда" не знам да има. Просто алчността на цялата индустрия си казва думата.
    mp3 формата може да се разглежда като реклама. Слушайки безплатно музиката на Боно, хората я оценяват и посещават концертите им и плащат доста повече от цената на един диск, нали?
    В днешно време покрай една хубава песен се продава цял албум помия. Да дам 20 кинта за една песен на носител за 30 стотинки за да плюскат всички вампири по веригата... няма как да стане!

Така и така съм подкарал по темата - ами Windows?
    Значи човек с обидно малък доход 400-500 лв. или колкото искате там
    трябва да плати месечната си заплата за лиценз на най богатият човек на света???
    мууухахахахах....
    Ще кажете - да не ползва тогава!
    Да ама в съвременото общество не може без това - няма как просто!
    Просто това е едно надлъгване, едните не могат без другите!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
      Просто - шефчетата с голямата кинта не могат да се разберат как да си продават нещата достъпно из интернет - проблема не е в пиратството ами в тях - ако осигурят начин за евтин достъп до "контент" проблем няма да има няма да има и пиратство само че те се дърпат и не го правят защото много хора на хранилката им нема да могат да си платат къщите и колите(и това не са музикантите). Изпълнителите са вързани с такива договори към издателите си че те дефакто им се молят на бизнесмените да им пуснат некой лев.
      Има доста интернет магазини продаващи МР3-ка за под долар и цели албуми МР3 за по между 4-10 долара. В частност сега погледнах в първия намерен от гугъл и последният албум на U2 е $7.92 или ако искаш отделни песни по $0.99. Доста далеч от спряганите 60 евро... Въпреки че имам ДВДта и за подобни суми и точно за тях не съжалявам, че съм ги дал, въпреки че знам колко гуши съм напълнил

Пък и както казах по-горе, винаги можеш да си купиш за съвсем малко повече пари МР3 плеър или телефон, с който върви абонамент за безплатно сваляне за 1-2 години и музиката през това време да ти излиза на смешна цена, като разпределиш завишената цена на устройството. На музикантите и т.н. плаща производителя по цени на едро
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от gaco Преглед на мнение
        Ненавиждам лицемерието на "звездите" - "ние правим всичко за феновете, обичаме ви, музиката си посвещаваме на вас...."
        в следващит момент с пяна на устата - "защо новият ми албум се дърпа безплатно от интернет - ощетяват ме"
        Ми като не ти харесват, не ги слушай. Аз примерно не харесвам Азис и не крада негови песни, за да ги слушам

В днешно време покрай една хубава песен се продава цял албум помия. Да дам 20 кинта за една песен на носител за 30 стотинки за да плюскат всички вампири по веригата... няма как да стане!
        Това са пълни глупости и оправдания пред собствената си съвест. Виж предния ми пост. От години съществува възможност да си купуваш отделни песни за под долар.

Така и така съм подкарал по темата - ами Windows?
        Значи човек с обидно малък доход 400-500 лв. или колкото искате там
        трябва да плати месечната си заплата за лиценз на най богатият човек на света???
        мууухахахахах....
        Ще кажете - да не ползва тогава!
        Да ама в съвременото общество не може без това - няма как просто!
        Просто това е едно надлъгване, едните не могат без другите!
        Айде сега... Много хора се оправят и без Уиндоус. Някои дори имат пари да си го купят, но предпочитат да не го ползват. Има безплатен Линукс например. Или ОЕМ версии на Уиндоус за малко пари, ако паразуваш разумно. Аз съм си взимал за около 50 лева ХР Профешънъл. Е, някой може да каже, че Линукса не е като Уиндоуса... ама и моето Рено, не е като Бугати Вейрон, обаче си го карам него, а не отивам да си открадна един Вейрон, нали? Или сега ще ми кажеш, че Вейрона няма завишена стойност?
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Стига сте се лъгали с тоя уиндоус, има Епъл и Мак ос за тая работа. Щом Мистър Долар се опитва да ги копира (не че го прави като хората), явно има защо

Коментар

Понеже в никой магазин не са съгласни да ми върнат парите за диск, който не харесвам, а съм го купил за да разбера дали ми харесва, аз правя следното - Свалям си "пиратското копие", изслушвам го и ако ми хареса, отивам и си купувам истински диск (ДВД, ЦД или там на какъвто носител го има). Ако не ми хареса ... на зад съм с една бланка, която отива в коша.
            Все си мисля обаче, че авторските права и парите, които се искат в много случаи се различават от кочеството, което получаваш и ресурса, който е отишал за създаването (под ресурс имам предвид всичките години обучение и работа като основно перо и чак след това пластмаси и хартия за картинки).
            Специално за U2 смятам, че понеже последният им албум е гола вОда и никой не иска да си го купи просто защото НЕ СТРУВА, продажбите им падат и ... кой е виновен за това?? Естествено, че пиратството в интернет.
            Защо не падат продажбите на групите, които са "на върха" ? Ами просто хората вече купуват неща, които не се лансират от "голото име". Искат нещото за което ще дадат пари де си ги е заслужило.
            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
              Понеже в никой магазин не са съгласни да ми върнат парите за диск, който не харесвам, а съм го купил за да разбера дали ми харесва, аз правя следното - Свалям си "пиратското копие", изслушвам го и ако ми хареса, отивам и си купувам истински диск (ДВД, ЦД или там на какъвто носител го има). Ако не ми хареса ... на зад съм с една бланка, която отива в коша.
              С това донякъде съм съгласен, но не го намирам за причина за съществуването на масовото пиратство. По принцип, ако не държиш да имаш албума на първия ден от излизането му, доста бързо успяваш да чуеш голяма част от него по телевизии, радиа и т.н. Също така повечето сайтове за продажба на МР3 имат опция да чуеш 10-20 секунди от всяка песен безплатно. Напълно достатъчно да прецениш общата картинка... а че има риск при покупка на всяка стока, така си е. Но не е само с музиката. Като си купиш самалам и не ти хареса, също никой не ти връща парите...

Коментар

С това донякъде съм съгласен, но не го намирам за причина за съществуването на масовото пиратство. По принцип, ако не държиш да имаш албума на първия ден от излизането му, доста бързо успяваш да чуеш голяма част от него по телевизии, радиа и т.н. Също така повечето сайтове за продажба на МР3 имат опция да чуеш 10-20 секунди от всяка песен безплатно. Напълно достатъчно да прецениш общата картинка... а че има риск при покупка на всяка стока, така си е. Но не е само с музиката. Като си купиш самалам и не ти хареса, също никой не ти връща парите...
                Разбирам, че си против масовото пиратство. Аз донякъде също. Обаче не съм съгласен с начина, по който се борят с него. Според мен верният път не е с рестрикции, мрънкания и опити за контрол, а с намиране на други пазарни механизми, за което ти споменаваш вече няколко пъти. Защото иначе работата намирисва на измама.
                Да се бориш против масовото пиратство е все едно да се бориш против ледниците - това са съвсем естествени процеси, които се саморегулират
                Показателно е, че страшно много групи спряха да издават музика на CD и DVD и продават само онлайн. И то на съвсем разумни цени.
                "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Дискусията е доста интересна. Ако липсваха пиратските копия вероятно и истинските копия биха се продавали по-малко. Така е и с Windows-а. МС не разчитат на продажбите на малки клиенти, дори част от стратегията им за популяризиране на продуктите им беше да може да се ползва лесно нелегално и като му дойде времето ще затегнем мерките. Така пробиха доста сеиозно на пазари като нашия. Е и при музиката е по подобен начин.

Преди време се купуваше много музика от "истински магазини", която беше много далеч от легалните копия, носещи приходи на всички по веригата. В един момент не става ясно какъв диск си си купил. Колко е сложно да направиш дубликат на един холограмен стикер.

Ако всичко останало си беше на мястото, пазарните принципи щяха да регулират и цените на музиката. Ако един средностатистически човек може да си позволи да си купи средно по един диск на месец, Боно ще трябва да се напъне малко за да си купи човечецът неговия диск, а не този на Азис(било то предлагайки по-високо качество или по-ниска цена).
                  LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
                    Разбирам, че си против масовото пиратство. Аз донякъде също. Обаче не съм съгласен с начина, по който се борят с него. Според мен верният път не е с рестрикции, мрънкания и опити за контрол, а с намиране на други пазарни механизми, за което ти споменаваш вече няколко пъти. Защото иначе работата намирисва на измама.
                    Проблемът е, че механизмите ги има и 99% от оплакванията срещу музикалната индустрия не са основателни, ако знаеш съвременните начини за покупка на музика... Обаче поради това, че пиратската музика е толкова достъпна, очевидно почти никой (поне у нас) не си прави труда, да види какви са... и на практика чрез тях не става нищо. Там където ги познават добре и ги ползват, страха да те хванат с пиратска музика е доста голям . Същото като с колите... приеми закон, че е законно да се крадат коли и никой няма да те гони за това... и гледай какво става.

Коментар

Това че пиратската музика е достъпна треа да наведе бизсменчетата на идея че нещо в схемата им куца. Измислянето на закони (безумни) за авторско право има за цел да напълни гушите на някакви субекти които нямат нищо общо с изкуството ами са некакви бизнесменеча - както каза някой по горе - добър музкант който да е умрял от глад заради пиратство няма , но има лош търговец който ще умре от глад заради "пиратство". Според тия е пиратство да си купя двд да го гледам и да ти го дам след това на тебе да го гледаш ! Що за безумие ? да слушам смешния плач на некакви такива търговчета напрао е като мехлем за ушите ми и тоя плач ще се чува все по често.

Ползвам лицензиран софтуер и на компютъра ми има 10тина ем пе тройки на които скоро дори ще им изтекат авторските права :>
                      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Проблемът е, че механизмите ги има и 99% от оплакванията срещу музикалната индустрия не са основателни, ако знаеш съвременните начини за покупка на музика... Обаче поради това, че пиратската музика е толкова достъпна, очевидно почти никой (поне у нас) не си прави труда, да види какви са... и на практика чрез тях не става нищо. Там където ги познават добре и ги ползват, страха да те хванат с пиратска музика е доста голям . Същото като с колите... приеми закон, че е законно да се крадат коли и никой няма да те гони за това... и гледай какво става.
                        Ще се опитам да подходя малко по-философски:
                        Когато се създаде WWW в началото на 90-те всички бяха невероятно щастливи, че информацията ще стане по-достъпна. Беше въпрос на чест да се качват колкото се може повече енциклопедии и библиотеки по сайтовете. Защото WWW се създаде от учени с изцяло алтруистични подбуди.
                        Когато се намесиха мениджърите всичко започна да се скапва - безплатната информация отново започна да се превръща в лукс. Не ви ли е познато? За да прочетете отговора на вашия въпрос се абонирайте. Или изпратете SMS.
                        Веднага ще ме апострофирате, че тези хора, които качват информацията също трябва да се изхранват с нещо и т.н. Но това не е така. Тези, които качват информацията са хора, които са на обикновена заплата, а основните пари ги вземат познайте кой? Мениджърите, които са измислили схемите. Защото по правило хората, които създадоха Интернет, Gopher, WAIS и WWW почти винаги нямат бизнес намерения. Те го правят за идеята. Нямат и никакви мениджърски умения.
                        Въпреки това в момента все още има безплатни неща в мрежата - примери има много - най-пресният е Wikipedia. Сайтът е абсолютно безплатен - ако ви харесва, моля подкрепете го. По този начин се разпространява и голямо количество софтуер - много читави програми са безплатни и плащаш, ако много ти харесват и имаш възможност. Кой колкото иска.
                        Това не ви ли звучи много по-добре от измамните пазарни механизми в музикалния бизнес?
                        И да, вече има музиканти, чиято музика е безплатна - ако ви харесва може да си платите, кой колкото прецени.
                        Според мен това е посоката, в която се развиват нещата. И тя е напълно естествена.
                        "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Това,че в момента нета играе ролята на Робин Худ,не е мой проблем.
                          Кой съм аз,та като ми дават нещо да се дърпам.Като хванат Робин Худ,тогава ще му мислим-куето скача,според тоягата.Ако пък направят Робин Худ,продавач на билетчета,защо да не си плащам?!Аз и бездруго сега му плащам-може и на тая сметка да ми ги пише...

Най-богати са,и ще си останат,хората,които са над парите(независимо дали ги имат или не).Хората,които правят нещата,заради идеята.
                          Творци,правещи изкуство,заради самото изкуство...
                          По един или друг начин ние сме си платили някакъв данък,за да бъдат те милионери и да не се интересуват за прехраната си(и не само) до края на живота им.
                          И лицемерието и мен ме дразни...
                          Излизат и казват:"Фенове,ние сме това което сме,заради вас"
                          А пък си мислят:"Постигнахме всичко сами и затова всички са ни длъжници"
                          Абе,с две думи,малко са окьоравели от слава и пари.И то от тези пари,които ние сме им дали,а сега им малеят.
                          Далеч по-добри музиканти не успяват да станат известни,просто защото няма кой да ги оцени.Добри или не,е просто субективна оценка.Успехът им,освен труд,е резултат и на голяма доза шанс.
                          И труда им одавна се е изплатил хилядократно,но те вече му слагат друга цена,та се чувстват ощетени...

P.S.На мен не ми е нужно да харесвам,някого ,за да слушам музиката му.Не съм вманиачен фен на музиканти,а съм почитател на музиката.
                          Хич не ми е зор,че певецът си ляга всяка вечер с две три различни момичета,че е пияница или наркоман,че е алчен или зъл...,ако това не се отразява на музиката му.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Прочетох темата с интерес. Тя е първата, която намерих тука, написана изцяло на граматически правилен български език.
                            Проблемът е много стар, а в Европа официално се коментира от времето на Римската империя. И тогава (а и доста по-късно) някои от артистите са били по-известни (и по-богати) от политици и военачалници, открили света, и създали условия за днешната цивилизация. Явно и в наши дни, философията на управниците "cirus et panem" (цирк и хляб), известнна като "хряб и зрелища" е валидна, а след като е преодоляно нивото "хляб", за владеене на масите остават най-вече "зрелищата".
                            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Ми хубаво, де... Като някой е алчен и не ви кефи, просто не го слушайте... Защо трябва да го крадете? Аз примерно не харесвам сирене Рокфор. Никога не бих платил за него парите, които му искат. Няма и причина да го крада
                              ...
                              И аз така правя .На мен Рокфор ми харесва и като го замезвам с червено вино не слушам Боно.
                              Но да се върнем към темата :

Защо пък не обърнем нещата обратно : Боно от къде на къде ше се застъпва за цялото интернет - пространство.? А и защо се отъждествява с цялата гилдия ? Като не иска да му се крадат песните - нека който му краде песните да носи последствия . Има обаче музиканти , които нямат нищо против хората да им слушат песните.

Впрочем защо заничаме отвъд Океана ?! Спомням си , че по едно време у нас се опитваха да прокарат някаква наредба според която : Купуваш си диск с авторски права , ама ако го пуснеш в заведение , трябва да плащаш допълнително . То май дори това го прокараха (ако не се лъжа) . Един от най-упоритите застъпници на тази идея беше Васко Кеца .... наскоро когато данъчните подгониха нашите "звезди" се оказа че този ръбел не е внесъл 1 лев данък на държавата !
                              ... и това ако не е наглост !
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                Спомням си , че по едно време у нас се опитваха да прокарат някаква наредба според която : Купуваш си диск с авторски права , ама ако го пуснеш в заведение , трябва да плащаш допълнително . То май дори това го прокараха (ако не се лъжа) .
                                ...прокараха го. Има и тема във Форума. Едни вредители от министерството на КУЛТУРАТА ?! обикалят и питат за договорчета с музикаутор.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X