Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Връщане на стар анфтифриз и масло

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    Е добър ден. Масло се рециклира от както има масло. Космича на дядо друго не е виждал. То не че имаше много избор, де.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #47
      Когато се наложи да оставя джипката ми по сервизи, било за смяна на масло, ремонт и т.н., там си имат варели за всичко, масла, антифриз, спирачни и хидравлични течности, отделно и ми събират повредените части за метал, миналата година трябваше да слагам нов спирачен апарат, стария ми го взеха в сервиза за рециклиране, та е хубаво че големите сериозни сервизи така правят. Също като купувам акумулатор връщам моя за рециклиране и ми дават отстъпка, същото и при стари гуми, ако са много износени ги оставям на съответната гумаджийница откъде взимам новите гуми и т.н.

      Преди време например от Технополис, имаха хубава оферта, върнете стара бяла техника и вземете отстъпка за новата бяла техника, все полезни за всички неща от екологична гледна точка и рециклиране на всичко възможно.
      Последно редактирано от Еделвайс; 06-11-19, 22:04. Причина: Буква в повече

      Коментар


      • #48
        Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        От изсипването на 5литра стар антифриз в канала ще произлезе едно голямо нищо.
        Хм. Значи спокойно мога да си хвърлям кошчето с тоалетната хартия през прозореца, вместо да се мъча да го нося до контейнера. Хем няма и 5 кила, хем и хартията и говната ми са био-разградими.

        В България има регистрирани няколко стотин хиляди моторни каляски, да не са вече и над милион, и тва само леките. Ако всички дружно сипеме по 5 кила антифриз в канала - това вече проблем ли ще е?
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

        Коментар


        • #49
          Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

          1. Чисти се повече.
          2. Ефективно се налагат глоби.
          3. Въпрос на възпитание.
          4. Въпрос и на самосъзнание.
          -Чем занимаетесь по жизни?
          -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.
          -Историята се пише с кръв, а се чете с пот!

          Коментар


          • #50
            Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
            ....Ако всички дружно сипеме по 5 кила антифриз в канала - това вече проблем ли ще е?
            Надали проблема ще е значимо по-голям от от дружното всекидневно изсипване на водата от пералнята. И не виждам това какво общо има с боклука - канала е място за оттичане на домашни отпадни флуиди точно колкото кофата пред блока е място за "оттичане" на твърди битови отпадъци. Правилната аналогия би била да изсипя антифриза директно през прозореца, макар че пак не на 100% - без ничие участие от този антифриз утре нищо няма да има.

            И да, вредата от антифриза е точно толкова, колкото да изсипеш 5 кила ракия в канала. Това че заради физиологията ни за нас е токсичен, не значи че за всичко живо е токсичен. А и както споменах, след не твърде дълго време от него остава едно голямо нищо, точно колкото и от ракията. И всичкия употребяван антифриз да отива в канала(където и без друго голяма част от него приключва съществуването си), проблем от това няма да се усети, нито екологичен нито мякакъв друг. Размразявам си вратата на гаража с антифриз редовно. Концентрат. Точно където сипвам, на тревата по всички признаци никак не и пречи.
            Последно редактирано от sparkybg; 06-11-19, 22:46.
            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • #51
              Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
              А по умните го изпращат в русия, където го филтрират , дестилират и ни го връщат в маркова туба
              Руснаците никога не са преработвали отработеното масло . При тяхната нефтопреработваща индустрия и първичните масла им идват в повече . Отработеното го използват като добавка към мазута .
              Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
              Още по зле заради ориенталската култура сме имали градски бани ... ужазз
              В една книга за здравето от началото на миналия век пише дословно : Някои хора имат вредния навик да се къпят зимно време .
              Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              В България има регистрирани няколко стотин хиляди моторни каляски, да не са вече и над милион, и тва само леките. Ако всички дружно сипеме по 5 кила антифриз в канала - това вече проблем ли ще е?
              В урината ти има повече вредни за природата вещества от колкото е вреден един от най простите поливалентни алкохоли . Та за да не вредиш на природата спирай да пикаеш
              Последно редактирано от sek.1; 07-11-19, 05:02.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

              Коментар


              • #52
                Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
                3. Въпрос на възпитание.
                4. Въпрос и на самосъзнание.
                Тсъ. Примера е с почти всеки "възпитан самоосъзнат бял" турист, дошъл тук. Трябват му най-много 4-5 дни и досущ е като нашичките, че и отгоре.

                Както по-горе писах - примерно в 2-3 през нощта на много места е абсолютна кочина. На сутринта няма прашинка. Ако чистеха колкото нас, положението щеше да е трагично. Много по-трагично отколкото тук. Това например в Германия по малко по-затънтени местенца, дето рядко се намира кой да ги глоби. В Италия и Испания хич не е по-цветущо положението, за UK и Франция не знам.

                Просто се скача според тоягата. Навсякъде. И навсякъде, където няма достатъчно тояги, резултата е един и същ.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • #53
                  Горното вярно с оригинала.

                  На мен ми трябват 15 Мин - минавам границата с Мексико,търся кошче и няма и няма, боклуци около мен,аз моя си го стискам 5-10 Мин,Хвърляй бе,тука е така,всички така правят.......и готово.

                  На връщане проблеми няма,и се чисти и кошчета има и глобата е хилядарка,не ти дават 15 Мин за размисъл........тук е така.......и всички търсят кошчета.

                  Някой да иска статистика колко народ минава на година около Айфеловата кула или Колизеума,Биг Бен и подобни?Тия които си пишат името по Кулата в Пиза да ги пропуснем,в тях не се съмнявам,дреме му,че е Пиза,той това го може и на Мадарския конник
                  Последно редактирано от BENZBOSS; 07-11-19, 14:06.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

                  Коментар


                  • #54
                    Колеги, всички сте прави.
                    За антифриза. Преди години едни хора питаха местното ВиК какво да правят с едни неколкостотин литра течност, много подобна на антифриз, неофициално. Отговорът, неофициален - с много вода и в канала.
                    Сега вече има воден цикъл, пречиствателни станции и нещата са цивилизовани. По техни указания и евентуално присъствие - кога, как, къде и по колко. Един вид чиста проба технологичен процес. Говорим за кубици и за тонажи, все пак. Най-чистият вариант е караш в ПС, плащаш си там по ценоразписа левчетата на тон и си вземаш документа.
                    За масла и въобще ГСМ или айде грубо да го наречем нестандартни горива също си има подробна нормативна уредба, съответните регистрирани производствени обекти или инсталации за съответните количества и т.н., не е толкова интересно.
                    Твърдите боклуци, както знаете, някои ТЕЦ-ове и циментови заводи имат разрешение да горят и там не си поплюват.
                    За междублоковото и битовизмите разни. Аз съм израснал в соц блок и от 20 години живея в друг соц блок, в който всички се познават, макар и по физиономия. Отдавна не съществува при нас този проблем с хвърлянето на боклук през терасите, ако не броим че си тръскаме покривките с трохите от масата ама като спрем да ядем хляб и това ще си отпадне от само себе си... Е аз да си призная, като гражданин от селски произход, обелките от бананите упорито ги хвърлям около розите и брезите и още никой не ми прави забележка, мможе би щото и аз съм ги садил повечето пък и аз ги обгрижвам. Боклука по контейнерите и клетки разни и площадки, напълно може да се управлява по формулираните от Спарки точки 1 и 2. Наблюдавам някои клошари вечер вадят торби, ровят, къде върнат обратно, къде изсипят на земята да смачкат нещо, къде забравят да върнат обратно... Мине някое куче, то пък раздърпа хранителни остатъци и ползваните памперси в радиус десетина метра... Ако има ПВЦ бутилки или кенчета несмачкани, там пък вятърът немирен си играе с тях... Някой път смачкам с крак, взема го тоз отпадък и в жълтия кош, ама не винаги.
                    Природата е голяма сила, за радост. Наблюдавам за 5-10-15 години какво става с дворове и къщи в които някога са щъкали хора, мани-мани.
                    А тук край работата има една площадка, по която преди 10 или 20 години са разхвърляни дървени траверси - знаете ги, пропити с креозот/пирозот.
                    Ей тоя пич го наблюдавам от дребен келеш, процепът нещо му стягаше, ама сам се оправя. Да взема ли да му оформя коронката?

                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20191107_114800[1].jpg
Прегледи:212
Размер:897.6 КБ
ID:6525469

                    Да де, те траверсите са две една върху друга

                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20191107_114852[1].jpg
Прегледи:192
Размер:882.7 КБ
ID:6525470

                    Коментар


                    • #55
                      Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

                      Просто се скача според тоягата. Навсякъде. И навсякъде, където няма достатъчно тояги, резултата е един и същ.
                      Не е чак толкова черно, има и искрица надежда.

                      Редовно катеря Черни връх, през уикенда горе са тълпи от стотици хора, на върха и по цялата пътека няма нито едно кошче.
                      А най впечатляващото е, че никъде не можеш да видиш и най малкото боклуче.

                      Давам си сметка , че не е представителна извадка , но надежда има

                      Коментар


                      • #56
                        Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение

                        Не е чак толкова черно, има и искрица надежда.

                        Редовно катеря Черни връх, през уикенда горе са тълпи от стотици хора, на върха и по цялата пътека няма нито едно кошче.
                        А най впечатляващото е, че никъде не можеш да видиш и най малкото боклуче.

                        Давам си сметка , че не е представителна извадка , но надежда има
                        Скоро качвах Мусала и бях приятно изненадан от липсата на боклуци. Някой друг фас, някоя дребна хартия, някое шише набутано между камъните. Очаквах да е чисто, но чак толкова не очаквах, явно който види боклук там го прибира(и аз прибрах няколко) а наличните са случайно изтървани.
                        Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                        Телефон - в профила!

                        Коментар


                        • #57
                          Масла, антифризи, батерии, лекарства, електроника, атвомобили, автомобилни гуми и още 1000 неща които се класифицират като опасен отпадък се връщат или в специализирани фирми или ТАМ ОТ КЪДЕТО СА КУПЕНИ! В самата им цена в момента на закупуването е включена съответната еко такса. Това, че в България под 10% от магазините дето ги продават си ги вземат обратно е друг въпрос.
                          А и маслото не бива да се изхвърля защото се гори вместо нафта

                          Коментар


                          • #58
                            НАРЕДБА за изискванията за третиране и транспортиране на
                            отработени масла и отпадъчни нефтопродукти
                            Приета с ПМС № 230 от 1.11.2005 г., обн., ДВ, бр. 90 от 11.11.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., изм. и доп.,
                            бр. 53 от 10.06.2008 г., бр. 29 от 8.04.2011 г.

                            Чл. 8. Лицата, които пускат на пазара масла, са отговорни за събирането и оползотворяването на
                            отработените масла, както и за екологосъобразното обезвреждане на отработените масла, които не могат да
                            бъдат оползотворени.

                            https://www.moew.government.bg/stati...toprodukti.pdf

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X