Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да спасим Витоша - нова подписка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Да спасим Витоша - нова подписка

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
    Абсолютно същите спомени имам и аз!
    Въобще не ме интересуват интереси, хора и т.н. Витоша трябва и ще бъде голям и модерен курорт. Тук живеем два милиона, а парка ни е от 19 век.
    Ако някой не си е свършил работата навреме, крайно време е да си я свърши.
    Това като цитат от изказване на министър-председателя звучи. Явно е заразно.

Да, имам ги и аз тези спомени. И са ми мили. Но освен да искам да си правя кефа, ме занимават и такива дреболии като правова държава, гражданско общество и други подобни. Защото искам нещата да се случват по правилата, и този, който има да си свърши работата, да си я свърши по условията, на които се е цанил - а не да реши, че не му отърват, да направи въпросните два милиона на маймуни, а после с евтини PR-номера да се изкара първи благодетел на републиката.

Само за проба, като си говорим за голям и модерен курорт: опитай следващия уикенд да идеш с деца на Банско да ги учиш на ски. И засечи времето, което ще потрябва на ски-патрула да пристигне и да те пита с какво право учиш собствените си деца сам, а не си ги дал на оторизирано и сертифицирано от курорта ски училище. Може би тогава думата "монопол" ще придобие още един, нов смисъл.
    Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Точно не искам да водя децата на Банско и Боровец, без да имам много специална нужда от това. Правилото за всички трябва да е, да си гледат точно и педантично работата, в частност да поддържат обществената инфраструктура в съвременните норми и разбирания. И то навреме и с необходимото качество.

Съоръженията, хотелите, почивните станции, даже пътищата и пътеките отдавна не се поддържат и не се развиват. Може много приказки да се изприказват, но е изпуснато много. Важно е сега да се действа, и да се навакса. Компромиса не е в правилата - компромиса е здравето на децата ни, на близките ни.
      Show must go on!
      LZ1VES

Коментар

ББ с яке на Федерацията по ски - това как ви звучи? Конфликт на интереси..?
        Последно редактирано от Селски пич; 28-02-12, 07:56.

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
          Но освен да искам да си правя кефа, ме занимават и такива дреболии като правова държава, гражданско общество и други подобни. Защото искам нещата да се случват по правилата, и този, който има да си свърши работата, да си я свърши по условията, на които се е цанил - а не да реши, че не му отърват, да направи въпросните два милиона на маймуни, а после с евтини PR-номера да се изкара първи благодетел на републиката.
          Съгласен съм, но нали не мислиш че закона и правилата в тази държава са от Бога или от някоя развита демокрация? Както всичко така и законите и правилата в Б-я са напазарувани от някой и са в негов интерес. А пък становищата на така наречените природозащитници също имат цена и се пазаруват. Единствено обществото няма възможност да участва на тая борса за правила и неговите интереси са оставени в ръцете на тези с парите и на онези дето търсят начин да им ги вземат. И понеже хич не ми се занимава с това кой колко пари и власт има и коя гладна хиена иска да отхапе и отвлече нещичко съм свел условието за подкрепата си само до това да мога да отида на 13 км от София в топла стая с баня, добър ресторант и да карам ски или шейна. Хич не ми дреме кой колко богат ще стане от това и дали е нагъл или скромен. Искам поне това което беше, а ако може и два пъти повече. Според това което чета май Цеко е моя човек. Не съм съвсем сигурен но тия дето искат горе да е пустош със сигурност не са моите хора, колкото и да са брадати и симпатични.

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
            Това като цитат от изказване на министър-председателя звучи. Явно е заразно.

Да, имам ги и аз тези спомени. И са ми мили. Но освен да искам да си правя кефа, ме занимават и такива дреболии като правова държава, гражданско общество и други подобни. Защото искам нещата да се случват по правилата, и този, който има да си свърши работата, да си я свърши по условията, на които се е цанил - а не да реши, че не му отърват, да направи въпросните два милиона на маймуни, а после с евтини PR-номера да се изкара първи благодетел на републиката.

Само за проба, като си говорим за голям и модерен курорт: опитай следващия уикенд да идеш с деца на Банско да ги учиш на ски. И засечи времето, което ще потрябва на ски-патрула да пристигне и да те пита с какво право учиш собствените си деца сам, а не си ги дал на оторизирано и сертифицирано от курорта ски училище. Може би тогава думата "монопол" ще придобие още един, нов смисъл.
            Тази тема е дълга затова и казах,че не искам да пиша. Подобно нещо беше и на Витоша след като тази маймунка взе съоръженията само,че тук ни удари с двоен стандарт на услугата.
            Планината е за хора които я носят в сърцата си,а не за мърлячи.
            Искам да подчертая за тези колеги със спомените от преди 20-30г,след като тоя малоумник завладее Витоша Вие колеги ще си останете пак със спомените си.
            Нека изясним понятието,и да очертаем параметрите за зимен курорт.
            ПАВКО
            0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от angel52 Преглед на мнение
              Не претендирам да разбирам от тази материя, но си спомням с умиление за моето детство когато на Витоша работеха всички хотели и пукаха по шевовете. Щастливеца, Простор, Морени и няколко ведомствени станции. Влекове и лифтове работеха и горе беше един истински зимен курорт. ...
              Има един проблем. Спомените ти са от времето, когато всичко беше държавно и никой не се напъваше да смята дали сметката излиза или не. Сега фирмите не искат (не могат да си позволят) да поддържат ведомствени станции, а не е работа да експлоатираш хотел, който да разчита на добра заетост 2 дни в седмицата (и то само през зимата) и някое и друго почасово посещение от хора, които искат да чукнат нещо чуждо, през останалото време.

По онова време, за което говориш, много се опитвахме да насочим повече чужди ски-туристи и към Витоша. Е, не стана! Въпреки, че зад напъните стоеше държавата.
              Един от основните проблеми беше твърде често недостатъчната снежна покривка. Да караш ски по камънака е трудничко.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

....съм свел условието за подкрепата си само до това да мога да отида на 13 км от София в топла стая с баня, добър ресторант и да карам ски или шейна. Хич не ми дреме кой колко богат ще стане от това и дали е нагъл или скромен. Искам поне това което беше, а ако може и два пъти повече. Според това което чета май Цеко е моя човек.

Ами всеки има право на мнение. И няма нищо лошо да искаш да караш ски, да искаш добри хотелски условия и то само на 13 км от София. Въпроса е, че ако искаш САМО това няма смисъл да публикуваш мнение в този сайт - това е раздел за екология - не за ски туризъм. Предполагам, че джобната "екологична" организация на Цеко Минев - "Природата за хората" има уебсайт и форум и там ще бъдат възхитени от отношението ти по въпроса. То и всъщност всичко е казано със самото име: Природата дава - ние вземаме. Прекрасна философия като за неандерталци. Само дето сме със 7-8 милиярда повече от тях, и със 7-8 милиярда пъти по-големи технологични възможности. И това налага едни определени отговорности.
                Не знам дали си чувал как примитивните племена в Африка и Ю.Америка са ползвали и все още ползват тук-там джунглите за примитивното им земеделие: Тази година палят гората тук - колкото изгори - изгори. На освободеното пространство засяват в продължение на 2-3, максимум 4 години. После земята се изтощава и не дава толкова. Съответно племето се дига и се мести на ново място, където процеса се повтаря. Доскоро даже е имало и къде да се местят. Като дошъл белия човек правил като тях но с далеч по-големи мащаби - нали разбра, става дума за милиарди пъти по-голяма мощ и потребление. И тази година видях по телевизора Амазонка пресъхнала!
                Ако някой ми го беше казал преди 10 години, щях бързо да се отдалеча от него, чукайки на дърво . Но това е друга тема и търся само аналогията. Направили преди 40 години едни писти и съпътстващи ски-съоръжения на Витоша, ама вече са малки и остарели. Ами нормално е да остареят морално и физически за 40 години. И как постъпваме - разширяваме, модернизираме, оптимизираме инфраструктората? Да бе! Ний да да не сме по-големи ахмаци от индианците - дай да зарежем старите и да построим на ново място - по евтино е. Планина голяма. След 20 години някой Цеко младши ще повтори пак същото - след 20 защото процесите все повече се ускоряват. И след още 20 ще действаме като в Дубай - Що да бием път 13 километра, като можем да си построим ски писта до жълтите павета. То и без това оня голия бетониран баир над София, дето кой знае защо му викат планина по нищо не се различава от нашия си бетон тук. Но понеже сме бизнесмени - алтруисти и патриоти ще взривим тук там бетона и ще посадим някоя палма там горе - да знаят хората как е изглеждала планината - естествено ще я привържем към пилоните на старите лифтове - да не я изкорени вятъра - пейзаж почти като едно време, е .......... почти.

И не слагай всички под един знаменател - аз познавам еколози, които не се продадоха. И със сигурност има и такива, които не познавам. И не само еколози. Само за политици не съм сигурен, дали още има от този изчезващ вид.

Коментар

Моля, който не живее и не работи в София, да не дава толкова сериозно мнение на всички въпроси. И да не вярва на евтини телевизионни измами.
                  Екологията на града е именно в това, хората и децата да имат възможност да са сред природата, за малкото време и средства, които им остават. Парка е затова, хората да се чувстват спокойни и сигурни, да могат да отидат на любимото си място, без автомобили и рейсове, а с модерни планински съоръжения.
                  За съжаление, вместо да балансираме средата в която живеем, се впечатляваме от евтини рекламни трикове и се увличаме от модни "екологични" организации и идеи.
                  Show must go on!
                  LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от georgIYI Преглед на мнение
                    Ами всеки има право на мнение. И няма нищо лошо да искаш да караш ски, да искаш добри хотелски условия и то само на 13 км от София. Въпроса е, че ако искаш САМО това няма смисъл да публикуваш мнение в този сайт - това е раздел за екология - не за ски туризъм. Предполагам, че джобната "екологична" организация на Цеко Минев - "Природата за хората" има уебсайт и форум и там ще бъдат възхитени от отношението ти по въпроса. То и всъщност всичко е казано със самото име: Природата дава - ние вземаме. Прекрасна философия като за неандерталци. Само дето сме със 7-8 милиярда повече от тях, и със 7-8 милиярда пъти по-големи технологични възможности. И това налага едни определени отговорности.
                    Не знам дали си чувал как примитивните племена в Африка и Ю.Америка са ползвали и все още ползват тук-там джунглите за примитивното им земеделие: Тази година палят гората тук - колкото изгори - изгори. На освободеното пространство засяват в продължение на 2-3, максимум 4 години. После земята се изтощава и не дава толкова. Съответно племето се дига и се мести на ново място, където процеса се повтаря. Доскоро даже е имало и къде да се местят. Като дошъл белия човек правил като тях но с далеч по-големи мащаби - нали разбра, става дума за милиарди пъти по-голяма мощ и потребление. И тази година видях по телевизора Амазонка пресъхнала!
                    Ако някой ми го беше казал преди 10 години, щях бързо да се отдалеча от него, чукайки на дърво . Но това е друга тема и търся само аналогията. Направили преди 40 години едни писти и съпътстващи ски-съоръжения на Витоша, ама вече са малки и остарели. Ами нормално е да остареят морално и физически за 40 години. И как постъпваме - разширяваме, модернизираме, оптимизираме инфраструктората? Да бе! Ний да да не сме по-големи ахмаци от индианците - дай да зарежем старите и да построим на ново място - по евтино е. Планина голяма. След 20 години някой Цеко младши ще повтори пак същото - след 20 защото процесите все повече се ускоряват. И след още 20 ще действаме като в Дубай - Що да бием път 13 километра, като можем да си построим ски писта до жълтите павета. То и без това оня голия бетониран баир над София, дето кой знае защо му викат планина по нищо не се различава от нашия си бетон тук. Но понеже сме бизнесмени - алтруисти и патриоти ще взривим тук там бетона и ще посадим някоя палма там горе - да знаят хората как е изглеждала планината - естествено ще я привържем към пилоните на старите лифтове - да не я изкорени вятъра - пейзаж почти като едно време, е .......... почти.

И не слагай всички под един знаменател - аз познавам еколози, които не се продадоха. И със сигурност има и такива, които не познавам. И не само еколози. Само за политици не съм сигурен, дали още има от този изчезващ вид.
                    Не те знам кой си, и не искам и да знам, но това което си написал тук е откровена полюция. В никакъв случай не съм фен на цеко минев/ умишлено с малки/ но да пускаш по форумите такива глупости е направо смешно. Я си признай ти някога виждал ли си на яве накакво прилича Витоша сега? А това за пресъхналата Амазонка къде наистина го видя? Такова модерно земеделие като при индианците може само да сънуваме тук, а екологията пък точно при тях е издигната в култ. Номера е че те за разлика от нас умеят да балансират и да правят и пари от екология. Дай да затворим планината та разни...... като теб да спре да ги сърби. Аз живея в тази планина и много повече от теб не искам да е бетонирана.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Хайде без личностни нападки. Сигурен съм, че това което пиша не ти харесва. И на мен не ми харесват някои от написаните неща, но не нападам авторите, а тезите им.
                      Кадрите с пресъхналата Амазонка ги видях през месец февруари, т.г. по Нешънъл. Темата на филма беше за промените в климата.
                      Поклонник съм на индианския светоглед и отношението им към природата. Особено на северноамериканските индианци.
                      Но този начин на земеделие не съм го измислил аз. Той съществува. И не е оказвал влияние върху природата поради няколко причини - малко население на огромна площ, малки изисквания към бита, ниско потребление, ниско технологично ниво.
                      Сега положението е друго. Включително и у нас. А ние сме на светлинни години назад от индианците като отношение към природата.

Коментар

А ние сме на светлинни години назад от индианците като отношение към природата.
                        Това сигурно е вярно, ама къде да опънем вигвамите сега? И на мен ми бяха настолни книгите на Майн Рид, Гюстав Емар и т.н.т, ама
                        2012сме все пак

Коментар

Ако някой не е виждал Амазонка на живо - може да погледне картата. Системата и обхваща почти половината Южна Америка. Водата е толкова много, от толкова голяма площ се събира, че да твърди някой, че Амазонка "пресъхнала" е пълна кретения. В дъждовния период, тя се разлива по всички долини. В сухия период си влиза в руслото. Някои долини от разлива пресъхват. Но това си е съвсем нормално.
                          Моля, когато гледате телевизия, имайте предвид, че 90% от фактите там са измама, а останалите - манипулирани.
                          Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

Хайде без личностни нападки. Сигурен съм, че това което пиша не ти харесва. И на мен не ми харесват някои от написаните неща, но не нападам авторите, а тезите им.
                            Кадрите с пресъхналата Амазонка ги видях през месец февруари, т.г. по Нешънъл. Темата на филма беше за промените в климата.
                            Поклонник съм на индианския светоглед и отношението им към природата. Особено на северноамериканските индианци.
                            Но този начин на земеделие не съм го измислил аз. Той съществува. И не е оказвал влияние върху природата поради няколко причини - малко население на огромна площ, малки изисквания към бита, ниско потребление, ниско технологично ниво.
                            Сега положението е друго. Включително и у нас. А ние сме на светлинни години назад от индианците като отношение към природата.
                            Без личностни, ама съвсем. Та по тезите, Аз миналият февруари и март се мотах по Амазонка, без нешънъл, по сушавият период, и да ти кажа вместо да си стои кротко пресъхнала като за този сезон, все още беше 8м !!!+ над нормалното за сезона. Та по темата за Витоша: цеко м. че няма да я оправи е ясно, както е ясно че има лост да извива ръцете на властимащите, което е и по-трагичното в нашата мила Родина. Но на базата на какво се изказваш така за планината?-познаваш ли я? Катерил ли си се по нея? Видял ли си какви поразии са и нанесени? Ако Да, дай тогава няколко примера. Мислиш ли че е нормално аз да давам еко оценка за влиянието на въгледобива в Раднево при условие че съм минавал един-единствен път от там и то транзит, набързо?
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Фандъкова: ”Витоша ски” си спазват договора.

http://dnes.dir.bg/news/zadalzhenia-...10686837?nt=10

Коментар

Качвал съм се на Витоша само веднъж и то като дете. Не мога да правя оценки на състоянието и. Това, което правя е да запозная останалите във форума с ефекта от пистите в Банско, с това как инвеститора изпълни строежа и как държавни чиновници му поднесоха планината на тепсия. Как подведе местните хора купувайки медиите и поставяйки свои кметове по места. Как същия инвеститор реши да си разшири империята и във Витоша и отново повтаря сценария и отново местните хора му вярват. Всъщност правя оценка на действията на консорциума стоящ зад Витоша-ски, Юлен, Боровец. Не знам каква е Витоша в момента, но знам какво беше Пирин над Банско преди десетина години и какво е сега. И не ми харесва. Сигурен съм, че същото ще се повтори и във Витоша. Едва ли ще ми хареса повече. Ако някой мисли, че Пирин е станал по-красив, или че местните са станали по-богати, или че броя на туристите, а от там и печалбите за хора, общини и държава е чувствително увеличена - значи познава района колкото аз Витоша.
                                Е, ако положението в Пирин харесва на някой, значи посмъртно не мога да му променя мнението за строежите във Витоша.
                                А иначе искрено и добросърдечно ти завиждам за обиколката из Амазония. На мен едва ли ще ми се случи.
                                Направих си труда да проверя: р. Арда е 12 500 пъти по-малка от Амазонка по отток. В Амазония не съм бил, но по Арда през летния сезон много пъти. Уверявам ви, че като затворят язовирите по Арда през лятото по реката пак тече вода - малко повече от колкото по Перловска. И въпреки това кадрите от оня филм доста приличаха на кадри от Арда. С едни леки поправки за различна растителност и мащаб 1:12 500. По реката пак течеше вода, но за мащабите на Амазонка? Тя си беше пресъхнала.
                                Естествено си давам сметка за манипулациите в подобни масово гледани телевизии. Класика е да гледаш например филм за II СВ по Нешънъл - 40% факти, 30% премълчавания и 30% лъжа. Но беше доста правдоподобно. И казаха, че армията е превозвала със авиация вода за местното население с милиони галони - а това поне може да се провери от всеки английско- и португало- говорящ. Аз лично съм езиков инвалид.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X