Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разправям ви аз, че съм трак...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Разправям ви аз, че съм трак...

    Първоначално публикуван от viki terzieva Преглед на мнение
    Защо толкова години след откриването на ДНК и използването й в археологията в България не се прави нищо по този въпрос???
    Защото е до голяма степен безсмислено, както и в други страни, където има такива напъни. А в добавка - анализът на човешка ДНК е много скъп, препятстван от юридически и морални проблеми. Трудно може да се приложи в изследвания, за които трябва статистика (т.е. данни от много хора).

    Коментар


    • #62
      От: Разправям ви аз, че съм трак...

      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Защото е до голяма степен безсмислено, както и в други страни, където има такива напъни. А в добавка - анализът на човешка ДНК е много скъп, препятстван от юридически и морални проблеми. Трудно може да се приложи в изследвания, за които трябва статистика (т.е. данни от много хора).
      Всъщност е 460 лева. Обадих се и попитах, но тъй като не можаха да ми обяснят какво точно изследване трябва да си направя и какво всъщност е възможно да се разбере от него, се наложи да прочета Деси. И може би всъщност никак няма да е безсмислено, ако имаме данните от много хора. Ама пък как да има данни от много хора, ако си викаме, че няма смисъл, щото няма данни от много хора ))))
      Както и да е, може дядо Коледа да ми подари изследване, пък после ще видим като резултат едни цифрички и буквички и сигурно ще си викам "И какво следва сега от това?!?"

      Коментар


      • #63
        От: Разправям ви аз, че съм трак...

        Изчакай.

        След няколко (2-5) години хем ще е по-евтино, хем по-точно, хем по-достъпно, хем ще има повече начини за тълкуване на данните. Възможно е някой ден да е задължително за всички и да е дребен досаден разход, но сега трябва наистина добра причина, за да го направиш. Освен, разбира се, чистото любопитство и любовта към челните технологии.

        Коментар


        • #64
          От: Разправям ви аз, че съм трак...

          Явно относно Д.К. не съм се изразил ясно. Това което, меко казано, ме смущава лично мен в текста й, е ВСИЧКО, което не касае пряко подчертавам, пряко ДНК методологията.
          Да започнем с „Мит 4.” Корено население което било избито от траките – това било твърдение на официалната ни наука? Къде аджеба, е прочела това, аз лично не разбрах. Като студент и като археолог, който проучва главно тракийският период, на подобни твърдения не съм попадал. Всъщност, не съм попадал на нищо от това което тя преписва на нашите историци. … После римляните дошли, траките мистериозно изчезнали … Пълни глупости, населението си остава такова, каквото си е, но се романизира (нещо подобно май и сега става ). И така до края на статията. Едва ли има смисъл да оборвам всяко нейно изречение. Коректността явно е чуждо понятие за Д.К. нормалната (етична) практика е да се цитира въпросната статия и автор изказал това твърдение, но при нея няма нито едно цитиране. Всъщност излъгах, извинявам се, има две имена - Едгар Кейс -Пророкът, който видя потъването на Атлантида и Уилям Мардер - „Индианци в Америка : неразказаната история „. Сами си правете изводите. Всичко това много ми напомня за така присъщата ни балканска (в частност българска ) логика – Щом не познавам (не съм чел ) този закон, то той не важи за мен.Подобно е и обеснението на случая с Д.К. – не е прочела нищо от материалите посветени на въпросната/е проблематика/и, съответно такива не съществуват. Е, ще трябва да я разочаровам, за всичко това има томове и томове с литература, ама кои да ги прочете? А и явно "чукче писател, а не читател".
          Да оставим Д.К. на страни, що се отнася до въпроса ти (отговарям на твоят не на нейният ). Преди това обаче в контекста на написаното по горе и аз трябвада задам два въпроса. Прочела си всички научни публикации и не си попаднала на такава с ДНК изследвания или не си търсила, а това което ти е попаднало, не е съдържало такова изследване? Всъщност ти си знаеш и може да не ми отговаряш, но ми направи впечатление категоричността във въпроса ти.
          Защо толкова години след откриването на ДНК и използването й в археологията в България не се прави нищо по този въпрос???
          Тук започва обаче моят отговор. Не мога да не спомена (въпреки, че няма смисъл ) липсата на средства. Когато се правят подобни изследвания с научна цел то е задалжително да бъдат направени няколко проби в различни лаборатории за да се гарантира процента на достоверност. Да казвам ли за какви средства става дума на фона на колабиращата ни наука? Второто и може би най важно нещо, е възможността въобще да бъде взета чиста проба. За разлика от пробите от жив човек, от когото винаги можеш да вземеш чиста проба, то при костните останки това е изключително трудно, в повечето случаи тя е замърсена и съответно непригодна. Да предположим, че имаме средствата и е взета чиста проба –трябва да сме на ясно какво целим да постигним с нея. Тук вече опираме до проблема с базата данни (за територията на Балканите) какво може да ни даде тя към днешно време – нищо, нищо което да си заслужава. Ще кажите, да ама ние трябва да събираме сега материал за изграждането на тази база данни. Да така е, но методиката (на запад ) е следната – чрез мащабни проекти с централно финансиране. Ще възникне въпроса, а защо не ползваме чуждите база данни, ами защото не си заслужава парите, всъщност нашите проби на тях ще са им по-важни от колкото на нас, а ние ще плащаме. Да трябва да имаме ДНК база данни и бъдете сигурни, че археолозите ще я използват и при най-малката отдала им се възможност(едва ли чакат някои да ги подсеща). Един ден, може би и това ще стане, но за сега обществото ни има други приоритети: да строим магистрали, молове, хотели, голф игрища и пр. От написаното по-горе не означава, че не се правят ДНК изследвания от българските археолози - напротив, когато това е възможно и оправдава средствата не се пропуска възможността.Това е, а иначе ти ришаваш в какво да вярваш.

          Надявам се, да съм бил поне малко полезен, а и темата е доста голяма за да я събера в един пост, или поне аз не съм толкова добър
          Последно редактирано от Ясен; 18-06-11, 00:39.
          BMW F 800 GS Cum sapiente loquens perpaucis utere verbis! - Когато говориш с умни хора, употребявай колкото се може по-малко думи!

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X