Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разправям ви аз, че съм трак...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разправям ви аз, че съм трак...

ОБЯСНЕНИЕ НА ЕДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ
    http://sparotok.blog.bg/politika/201...zumenie.618293
    В блога има и други интересни статии,нещата лека-полека си идват на мястото.

Коментар

За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обяви просветният министър Сергей Игнатов на конференция в БАН за българското културно-историческо наследство. На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така, обясни той, цитиран от БНР и БГНЕС.

Независимо, че на тези ученици майчиният език не е български, всички сме български граждани и тук е ролята на културно-историческото наследство като инструмент за изграждане на национално самосъзнание на български граждани и едновременно – на европейски, добави министърът.

Тазгодишните първолаци са около 50 000 - 24 000 от тях са от ромски и турски произход, съобщи БНР.

В своето слово министърът каза, че културно-историческото наследство трябва да стане част от една инфраструктура, за да носи добавена стойност. Той се спря на темата какво се случва в българската образователна среда по отношение на културно-историческото наследство и че “имаме нужда от неговата социализация, за да могат студенти и ученици да преосмислят богатата култура на страната”.

http://www.moreto.net/novini.php?n=119237

Коментар

Това какво общо има с темата?!?
        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
          Това какво общо има с темата?!?
          Много общо! Просто bodo дава пример за това как демографските процеси създават загадки пред бъдещите историци !Да се чудят къде е изчезнало "коренното" население на тези земи...
          Май се е случвало вече ... дежа вю...

ПП
          Слагам усмихнато човече (емотикон) ама хич не ми е смешно...

Коментар

Виждам, че интереса към темата вече е позагубен, но тъй като чак сега намерих достатачно време да я прегледам, не мога да се сдържа да не споделя своето мнение по темата. Доколкото съм запознат със съвремените възможности на ДНК изследванията, то постигането на подобни резултати е напълно реално. Съмнението относно достоверността им обаче при мене се заражда от липсата на събран материал (проби), на база на които да бъде разграничено ДНК на споменатите древни народи. Като изследовател на един от тези народи (траките) не се сещам някой от колегите (археолози), проучващи погребални тракийски паметници, да е предоставял проби на въпросната организация, поне аз не съм (не че бих им отказъл). Съмнявам се и заради това, че някои медийни учени, като Божидар Димитров например, ще позволят ("с дадената му от народа власт") да бъде отнета главенстващата роля на прабългарите и то от неук и мързелив народ, какъвто са според него - траките. Лично аз съм склонен да приема, че съвремения българин в своето ДНК носи най-голям процент от ДНК - то на древните траки и също така смятам, че с този си произход може да се гордеем, не по-малко от колкото с прабългарския си.

Някаде високо в планините на древна Тракия, някаде преди две хиляди години, едно тракийско племе се укрепило в последната си твърдина обградено от римските легиони. Военоначалникът на римската армия застанал пред крепостните стени и с горд глас попитал " Знаете ли кои сме ние?" "Вие сте римлянити" - отговорили траките със спокоен глас. Възмутен римлянинът отвърнал: "Не - ние сме римляните - господарите на света". Тогава траките не по малко гордо отвърнали: "Ще бъдете, но след като ни победите"...
            Няколко века по-късно, историкът Сидоний Аполонийски, ще даде едно интересно определение на тракийските земи с което даже и дривна Елада не е удостоена: "...Тракия, където са Хем и Родопа, е богата на херои земя..."

Който повярва на тези резултати или по някаква друга причина даде превес на своя тракийски произход, то със сигурност има с какво да се гордее.
            BMW F 800 GS Cum sapiente loquens perpaucis utere verbis! - Когато говориш с умни хора, употребявай колкото се може по-малко думи!

Коментар

От доста време ме занимава въпроса повдигнат в тази тема и все не намирах време да се поровя в книгите.От две седмици обаче имам доста време за четене - КТМ-а ми се възползва от моментното ми разсейване в едно дълбоко дере и се стовари върху десния ми крак.... Но всяко зло , за добро - с гипсиран крак , счупен на четири места , освен да чета няма какво друго да правя...
              Та...
              Прочетох между другото и тази книга :
              https://htftp.offroad-bulgaria.com/n...8%D0%BD%D0%B0/

Меко казано съм зашеметен! Едва сега си давам сметка за странните неща които съм учил по история.Тази книжка подрежда пъзела "старателно" разбъркван в продължение на хилядолетия. Макар че с някои изводи на автора трудно бих се съгласил - толкова са революционни....Например това , че християнството е произлязло от древнотракийски религиозни култове !!!

Препоръчвам на всички също така и книгата на Стефан Цанев "Български хроники" (4 тома , около 1500 страници , но си заслужава труда и парите)

Коментар

Първоначално публикуван от nisanterano Преглед на мнение
                Меко казано съм зашеметен! Едва сега си давам сметка за странните неща които съм учил по история.Тази книжка подрежда пъзела "старателно" разбъркван в продължение на хилядолетия. Макар че с някои изводи на автора трудно бих се съгласил - толкова са революционни....Например това , че християнството е произлязло от древнотракийски религиозни култове !!!
                Тази теория е доразвита и от Стефан Гайдарски в книгите му за тракийското писмо: http://www.institutet-science.com/bg/moreArtb.php. Макар че бяха отхвърлени като абсурдни от голяма група учени в България, тезите му са доста интересни и аргументирани. А кое е вярно и дали едва ли някой може да каже със сигурност...
                Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

На Асенова крепост има надпис "В лето 6739/1231/, индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град."Някой знае ли по кое летоброене е 6739г.?

Коментар

Година 6739-та е от сътворението на света (според Библията) втората е от раждането на Христос (пак според същата). Въпросният цар Асен, е Иван Асен II.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Продължавам да ровя по темата и все повече да се изумявам. Току що приключих с още една книга по древна българска история - сборника под Редакцията на Асен Чилингиров "Готи и Гети".

https://htftp.offroad-bulgaria.com/nisanterano/%d0%93%d0%be%d1%82%d0%b8%20%d0%b8%20%d0%93%d0%b5%d1%82%d0%b8/goti1-vtoro_izd.rar

Като знам аз какво съм учил по история , предполагам , че тази книга е имала ефекта на бомба , хвърлена в Института по история към БАН...Ако "феодалните" старци не са оглушели от възрастта си или от идеологическия "фонов шум" който бучи в ушите им от десетилетия...
                      Горещо препоръчвам на всички , които като Gеorgio ( и мен ), се итересуват от тази тема , да прочетат книгата . Особено статиите на Асен Чилингиров и Божидар Пейчев.
                      Ето един малък "шрапнел" от тази "бомба" :
                      ...Българите на Аспарух са клонка от тракииското дърво , направили една 700 годишна разходка до границата на Европа и Азия и завърнали се в земята на дедите си...Когато Аспарух излязъл от Дунава на южния му бряг , бил безкрайно изумен щом дошлите да го посрещнат местни жители му проговорили на език , почти същия като неговия....И почти същия като този на който аз пиша тези редове...
                      Ние , българите , не сме дошли от Азия. Просто сме се върнали ... У дома... При родата.
                      Прочее , оставям на вас удоволствието да прочетете тази книга.
                      Последно редактирано от nisanterano; 09-06-11, 00:58.

Коментар

Непременно! Аз също се интересувам от това...това онлайн вариант на книгата ли е?! Била съм на какви ли не места, но откакто бях на Бегликташ...мира нямам...имах чувството, че съм била там сто пъти, сънувам го... А...книгата се отвори...започвам да чета. Благодаря!

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                          Непременно! Аз също се интересувам от това...това онлайн вариант на книгата ли е?! Била съм на какви ли не места, но откакто бях на Бегликташ...мира нямам...имах чувството, че съм била там сто пъти, сънувам го... А...книгата се отвори...започвам да чета. Благодаря!
                          И ние искаме да четем...
                          Публикувайте отговор

Коментар

Случайно открих невероятно изследване на Деси Каравеликова - "Произход на българите според ДНК изследванията".
                            На 28 страници Деси Каравеликова е успяла да направи нещо изключително - просто и ясно е обяснила какво изследват ДНК тестовете, каква е представителността им, какви са базите за сравнение, изложила е основните тези в българската история и ги е коментирала във връзка с резултатите.
                            Уникално е и си струва всяка минута от времето Ви
                            http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf
                            Поздрави!

Коментар

Една народна мъдрост казва „За всеки влак си има пътници”, което в случая може да бъде перифразирано по следният начин: Колкото и невярна да е една книга, и да е "бъкана" с измислици, и още по-лошо с лъжи, винаги ще се намерят хора, които да я четат, и да и вярват. Разбира се, не търся вина в никой, ние сме хора и така сме устроени, а имено, с по-голяма охота да вярваме на лъжата и как да не е така, когато тя винаги се изпипва за да звучи добре, нагласвая се така, че да не буди съмнение. Истината - тя е груба, недодялана, тя е истина , нея никой не я е нагласял за благозвучие. Затова по често приемаме лъжата от колкото истината. Какво по хубаво от това да чуем ( прочетем ) това което ни се иска?

Историци и археолози (учени – сухари в нечий очи) се занимават вече над сто години с миналото ни. Представяли са своите открития ,трудове и достижения на международни и национални конгреси и синпозиуми . Дали става дума за изследването на прабългарит , славяните, траките или който и да е друг етност или народ, то е част от друго по-голямо с балканска, европейска или световна величина. И ако това изкривяване на историята ни за което се пише, по някакъв начин минава на местна почва, то каква е причината да се „търпи” това от останалият научен свят или може би има световна конспирация? Когато някои специалист (дума която в българина буди единствено завист и озлобление) е решил да изкаже свое мнение по даден въпрос, то той се запознава с всички предходни мнения по него публикувани в научната книжнина, едва тогава може да претендира за познаване на проблема и съответно за коректно мнение - поне така правим ние историците. Прочитайки само едно мнение, теза, хипотеза, нормално е само в него да вярваш и поддържаш – но не претендирай за разбиране на въпроса. Странно, защо българските учени не признават „епохалните” открития на подобни субекти (съжелявам, но учени не са) и само те ли не ги признават? Кой чужд учен е цитирал и по този начин признал (повтарям се )„епохалните” им открития? Къде е проблемът ли, ами в това, че ние българите разбираме от всичко, а историята е на трето място след политиката и спорта в списъка ни по компетентност. Въпросите са ми, защо не можем да ценим и да се гордеем с историята си такава каквато е, а се стремим да я разкрасяваме и обвързваме със значими световни събития , чужди личности и народи. Защо не пропускаме да величаем научните постижения на учените от цял свят и пренебрежително да омаловажаваме постигнатото от българските учени. Въпросите ми разбира се са риторични и не очаквам отговор.
                              Които иска да научи интересни факти и събития от историята на дадена държава нека се обърне към хората които се занимават пряко с това, най малкото заради знанията и отговорностите които вървят заедно с тях. Защото един учен подписвайки своят труд, той залага своето име, написаното от него ще бъде многократно изучавано и проверявано през идните времена, последното което го интересува е какъв тираж ще издаде. В художествената литература се търси точно обратният ефект,колосален тираж (разбирай средства ), гръмки заглавия и провокиращ текст – отговорност за написаното никаква.

„ Продължавам да ровя по темата и все повече да се изумявам. Току що приключих с още една книга по древна българска история - сборника под Редакцията на Асен Чилингиров "Готи и Гети".

https://htftp.offroad-bulgaria.com/n...-vtoro_izd.rar

Като знам аз какво съм учил по история , предполагам , че тази книга е имала ефекта на бомба , хвърлена в Института по история към БАН...Ако "феодалните" старци не са оглушели от възрастта си или от идеологическия "фонов шум" който бучи в ушите им от десетилетия...
                              Горещо препоръчвам на всички , които като Gеorgio ( и мен ), се итересуват от тази тема , да прочетат книгата . Особено статиите на Асен Чилингиров и Божидар Пейчев.
                              Ето един малък "шрапнел" от тази "бомба" :
                              ...Българите на Аспарух са клонка от тракииското дърво , направили една 700 годишна разходка до границата на Европа и Азия и завърнали се в земята на дедите си...Когато Аспарух излязъл от Дунава на южния му бряг , бил безкрайно изумен щом дошлите да го посрещнат местни жители му проговорили на език , почти същия като неговия....И почти същия като този на който аз пиша тези редове...
                              Ние , българите , не сме дошли от Азия. Просто сме се върнали ... У дома... При родата.
                              Прочее , оставям на вас удоволствието да прочетете тази книга.”
                              Да, да, а един мърмот увива шоколада в станиол ...

Колега, не случайно това което си учил ти, с незначителни изминения (актуализация) се учи и до днес, а авторите които споменаваш ( към тях включвам и Деси Каравеликова ) никога няма да влязат в учебниците по история, най-малкото защото попадат в графа художествена литература, ако не вярваш на мен, може да питаш издателствата! Относно използваното от тебе определение „ …”феодални” старци …” предполагам, че нещо си се объркал, защото контекста в който си го използвал е доста неуместен. С нея вероятно бихме се върнали и към една вече затворена тема за БАН, което аз нямам намерение да правя. Не искам и да отнемам изконното право на човек да вярва в каквото си е решил. За вярата не са нужни доказателства. Явно аз съм се заблудил, защото си мислех, че в темата става дума за научните доказателства отностно въпросното ДНК изследване – достоверност, база данни, исторически податки и пр.

Поздрави на всички … и без лоши чувства!
                              BMW F 800 GS Cum sapiente loquens perpaucis utere verbis! - Когато говориш с умни хора, употребявай колкото се може по-малко думи!

Коментар

Ама всъщност Деси Каравеликова точно това казва. Цялата й публикация е в смисъл, че въпросното ДНК изследване не може и няма как да претендира за достоверност...
                                Но на мен ми е интересен един зададен от нея въпрос, а именно: Защо толкова години след откриването на ДНК и използването й в археологията в България не се прави нищо по този въпрос???

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X