Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Под наем или на изплащане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Под наем или на изплащане?

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Попридавва ги под наем, без много да се шашка за какви пари
    Малко да поспамя:
    Как за какви пари, бре?! Стои наемател една година, прави апартамента на кочина и си отива. Какво ще струва ремонта и дали ще се плати от наема. Ами ако е обзаведен? Скапано обзавеждане и после ново. Знаем колко струва. Аз съм на този хал в момента и мисля, ще бъде по-добре да си стои празен но "здрав" и да чака клиент даващ нужната цена.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Volk, друга хубава схема е хем под наем, хем продаваш - викат му "Покупка на имот на лизинг"! Примерно пазарната цена на апартамента е 60 000 евро. Продаваш имота на изплащане за 10 години без допълнително оскъпяване, без изискване на гаранции и т.н.! Купувача ти плаща по 500 евра на месец и след 10 години имота е негов! Ако не успее да го изплати - пие една студена вода с вноските до момента, както и с вложените пари по апартамента, а ти след това ако искаш пак го пускаш да се продава и така...! Всеки който иска да закупи жилище ще избере тази схема, защото няма да го изплаща 20-25 години и няма да ползва 60 000 евро, а да връща 150 000 еврака на банката! На това му се вика взаимноизгодна сделка, но за подобен бизнес се иска "финансово дупе" от страна на инвеститора.... Аз лично в момента се оглеждам за закупуването на жилище точно по тази схема - вече има пионери в тази област...

Поздрави
      Неработеща схема. Не се вписва в концепцията за стойността на парите във времето.

Коментар

Абе при този свит пазар и ниска покупателна способност на населението, не е точно така! И аз не говоря да купиш апартамент и да го превъртиш по тази схема, за да изкараш 10 000 евро за 10 години, а да го построиш - т.е. квадратния метър да ти стъпи на 300-350 евро примерно (знам, че е някъде там себестойността)! А да набиеш пари и да търсиш купувачи и или наематели по няколко години по-добре ли е (и да не вземаш нищо)?! За десет години ще удвоиш инвестицията по горе-цитираната схема, ако държиш парите си в банка ще вземеш около 50-60 процента горница, а ако го отдаваш под наем за този период, как ще прогнозираш движението на наемите (в квартирата в която съм в момента, плащам със 150 лева по-малко от колкото когато наех апартамента преди две години) и как ще предвидиш каква ре-инвестиция ще е нужна, за да поддържаш имота конкурентно способен на пазара..?!! Едно жилище за 10 години се превръща в кочина, особено ако е чуждо... Схемите със 200-300% моментна печалба и почина "Да станем милионери за 2 дена" останаха в историята! Като прибавиш и средно 4-5 % инфлация на година, което означава 40-50% инфлация за коментирания период, де е Илия на кирия да го даваш под наем, като тук говорим за необзаведено жилище. Ами ако трябва и да го обзаведеш? Сложи ги 10 000 евра за обзавеждане минимум и още една десятка за довършителни работи - пак минимум (ако го вземеш на шпакловка и замазка) и после ела ми кажи как ще избиеш инвестицията от наеми за 10 години, че да започнеш да печелиш?! В нормалния свят хората формират печалбата си на базата на малки маржове и голям оборот, а състоянията си ги трупат в продължение на поколения! Това, че ние тука си мислим, че като набием в нещо 100 000 евра и след 2-3 години ще сме станали милионери и ще се пенсионираме, и дали това има нещо общо с реалността е съвсем отделен въпрос...

Поздрави
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 14-06-11, 00:45.

Коментар

Да дам и мойте 5ст.
          Имам Девет стайна къща с два декара двор на 33км. от Бургас - купих я през 2004- излезе ми под 20000лв с ремонта.Тогава беше най-скъпата в селото,обявена за продан къща.
          Тогава бях на 31год. и определено беше момента за "завой" както го нарече Вълка.Дилемата беше - заем за 25год. плюс моите парици = 60-70кв. в Бургас ( Център , Лазур ) или
          варианта който избрах само с мои пари.Плюсове - място бол, нашите развиват земеделие за собствени нужди( домати,краставици, овошки и пр.).Винаги мога да се преместя там,
          но това ще стане като одъртея живот и здраве.Чист въздух - само за уикенд се презареждат батериите.
          Отделно нашите живеят в Айтос,където мога да се разполагам на отделен етаж от къща с дворче, гараж и т.н.
          Обаче - аз живея под наем в Бургас, защото и двамата с жената работим там , малкото учи там и е по-удобно да се спи сутрин повечко,вместо да се
          пътува. Докато мога да си го позволя - ще е така, съзнавам че не е изгодно ,по-скоро глезотия.
          Не ми минава изобщо през ума да си купувам апартамент на изплащане в Бургас. Защо?
          - 25 до 30 годишен ипотечен кредит, срещу който ще имам 60-80 квадрата апартамент за детето , което обаче най-вероятно ще реши да се установи другаде и какво - празен и ненужен апартамент.Жената притежава такъв в град на 300км от тук , стои празен и непродаваем.
          - изгледа да живея в една кооперация с хора, които се коментираха в съседна тема т.н. дебили е ужасно голям.На предишното място където бях под наем се случваше едновременно да дъни чалга , от друго място рок , някой да реве а друг да пее - ужассс.Като съм под наем - чао местя се , ама като е мой и ипотекиран не става така лесно
          - звучи странно ,но скъп апартамент в готина кооперация,става много неатрактивен буквално за месеци - например ако построят нещо наблизо и ти закрият гледката - в Бургас примери бол.Или пък ако кмета реши улицата да стане синя зона.
          - когато се нанесохме,сегашния апартамент беше чисто нов и обзаведен.Ако след 2-3 години реша че вече не ме кефи,ще си намеря друг,пак нов.
          - хазяите са наясно че плащам малко по-скъп наем от реалния и затова всяка повреда по апартамента,дребна или едра , се отстранява веднага.
          Бих си купил апартамент само ако имам парите КЕШ или поне по-голямата част от тях.
          На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Първоначално публикуван от Краси К Преглед на мнение
            Интересно, че никой досега не спомена и качеството, наречено "ликвидност". Но то няма и как да е различно, щом има поговорка, че имот храна и вода не иска.

.
            Храна и вода не но данък сгради си иска .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

който данък за тристаен апартамент в добър квартал в София е в размер на " колосалните " 400 - 500 лв. на година

Коментар

Първоначално публикуван от svetlio111 Преглед на мнение
                който данък за тристаен апартамент в добър квартал в София е в размер на " колосалните " 400 - 500 лв. на година
                Малко ли са ? За нещо което ако не го ползваш и ако не е под наем не носи приходи . Освен това има и други разходи съпътстващи етажната собственост чистачка ; асансьор ако е на ТЕЦ дори и при напълно спряно парно има такса мощност така че разходите са значително повече .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от svetlio111 Преглед на мнение
                  Това вече не е съвсем така - и все по-не така ще става...
                  И всъщност - точно така трябва!
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Е, нали точно това имах предвид, че народ, родил такава поговорка, няма как да мисли и за ликвидността. Поне не трезво и реално.

Коментар

И всъщност - точно така трябва!
                      Кажи защо.

Коментар

Добре де , трябва да се вдигнат данъците на недвижимите имоти .Като следствие на това ще се вдигнат и наемите нали и наемодателите ще искат да си избият вложените средства при така покачващи се разходи.
                        Така ,че има ли човек известна сума за първоначална вноска по-добре ще е да вземе жилище на изплащане.Това е моето виждане за град като Шумен , а и по-голям.
                        RAV 4
                        F650GS

Коментар

Защото сградният (и в частност жилищният фонд) е една от най-широките основи за набиране на данъци, а държавата трябва да съществува в края на краищата (краденето и прахосването от страна на администрацията е друг въпрос, който, ако не е възможно да се реши, поне трябва да се вкара "в норми"). Защото големината и местоположението (и в рамките на отделно селище и като цяло в страната) на имотите е много адекватен критерий за платежоспособност и социален статус, и въвежда някаква достоверна справедливост в пропорцията на облагането (за разлика от практикуваните в момента принципи: "На парче"). Защото, съвсем естествено и непринудено замества, разни по същество феодални порядки като "жителството", за връщането на които, периодически се провокират кампании. Защото, една от причините, т. нар. идеален център (а и не само той) да прилича на Бейрут е това, че собственици, масово са хора, които не са в състояние да си плащат режийните, камо ли да поддържат местото, което обитават.
                          И още ред други основания в същия дух...

п. п. Пак съм бавен - това беше отговор за Божич.

Коментар

че собственици, масово са хора, които не са в състояние да си плащат режийните,
                            И затова трябва още повече да им стъжним живота.
                            Казваш трябва, а ако беше в тяхното положение какво щеше да кажеш?
                            Знам, че тенденцията е такава, но в България собствениците са над 98% и всички ще се окажат потърпевши. Абе, богатите ще стават все по-малко и все по-богати.

Коментар

Не съм съгласен с формулировката: "потърпевши" в края на краищата, плащането на данъци не е наказание, а освен всичко друго и форма на обществена и социална ангажираност и позиция.
                              А това, дали ще им се стъжни живота е много относителен въпрос. Съвсем реална е възможността да заживеят със във пъти по-висок стандарт. Всичко е въпрос на стереотипи и надживяването им...

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYER Преглед на мнение
                                Като следствие на това ще се вдигнат и наемите нали и наемодателите ще искат да си избият вложените средства при така покачващи се разходи.
                                Разбира се, че е така. Изобщо не знам защо битува схващането, че като си под наем, плащаш само стойността на правото на ползване. Ами не е вярно. Данък сгради и такса смет се калкулират елегантно в наема. Разходи вход (чистачка, асансьор, осветление, където има заплата на управител) се плащат от наемателите. Ами разходите свързани с т.нар. „нормално обитаване на жилището”? Скапе се чешмата, казанчето, душа. Това също се поема от наемателите, защото по време на тяхното ползване е възникнала повредата. А при малко по-дълго обитаване? Няма ли да му се прииска на човек да освежи с една боя? Ами като има дечица с артистични наклонности и нарисуват стените? Нали жилището трябва да се възстанови във видът, в който е наето. По думите на познати, живеещи под наем разликата между наема и собствеността е че в първия вариант плащаш и не придобиваш собственост.
                                JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X