Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Под наем или на изплащане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Под наем или на изплащане?

Трябва да има дом където да си изкараш старините, да се радваш на внуците и да събираш фамилията по коледа и по великден.
    За останалото - бих живял под наем ако цифрите са добри, а в момента са за предпочитане.
    Освен това - парите се изяждат доста по-лесно отколкото тухлите - затова и хората ги предпочитат като форма на спестяване.
    И ще бъде така докато разходите по собствеността са малки. После ще стане различно...

ПП. Аз съм малко сбъркан сигурно, ама за мен апартамента е тухли с мазилка, а колата е купчина желязо. И двете докато са нови са хубави и комфортни - след време и двете остаряват, отесняват, омръзват и стават по-малко продаваеми.
    Къщата обаче е друго нещо - има ли земя нещата стават различни...

За всички които се страхуват от лихвите и не щат да набутват пари на банките: Няма друг начин пичове - другия начин е икономията - а тя както знаем е майка на мизерията. За да плуваш, трябва да се намокриш, иначе стоиш до басейна и гледаш как другите се кефят. Освен това - живота е поредица от възход и падение - това което е скъпо днес, може да е нищо като цена утре и обратното. Така е и с кредитите и с лихвите. Казвам го като човек изплатил вече един кредит предсрочно...
    Последно редактирано от vlageo; 11-06-11, 17:02.

Коментар

Ако елиминираме "даденостите", като наследство, брак с опции и т.н. и приемем като изходни данни един обикновен младеж, явно има две фази:

1 - ва фаза - живот под наем, купон, свобода и независимост..
      2 - ра фаза - много бързо да си наляга парцалите, да строи къщичка, като третото прасенце от приказката.. Знаем какво се случва с другите две.

Извода - има точно определен момент в живота на мъжа, в който трябва да направи "завоя", иначе го чакат контейнерите и подигравките на кварталните пияндета!

Въпросът е като тръгне да прави завоя, да не е вече късно... Това е най-лошият сценарий!

Коментар

Проблема според мен е основно в динамиката на цените.
        Преди 2005-2007ма - цените на недвижимостите бяха съразмерни с доходите обаче банките не даваха кинти.
        2005-2007- цените изпревариха доходите многократно, банките поразвързаха кесията.
        2008-2009та доходите компенсираха, имаше сигурност и цветя и рози,
        а от 2010 сме отново в положението ценита да са несъразмерно високи спрямо доходите.
        Не ги виждам да паднат още няколко години, да не кажа изобщо, а и доходите няма да се покачат скоро.
        Затова в момента доста хора нямат да имат избора да направят завоя - така че рентиерството се заформя като не лош бизнес.
        Но и той като всеки бизнес си има особености и конкретики. Ако го играеш както трябва - пичелиш, ако не - ни пичелиш...
        От беглите си познания бих извлякъл правилото, че ако си теглил кредит за да даваш апартамента под наем - ни пичелиш...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
          От беглите си познания бих извлякъл правилото, че ако си теглил кредит за да даваш апартамента под наем - ни пичелиш...
          Дали си под наем или изплащаш кредит няма голяма разлика.. И в двата случая теглиш каручката, а в нея дали се вози банкер или хазяин има значение единственно колко тежи..

По повод "пичеленето"... Бизнес се прави с цел печалба. За да инвестираш в нещо, което смяташ да отдаваш под наем, първо трябва да проучиш нагласите на евентуалния ти таргет..

Бабешките номера с разглеждане на сайтове "имот" няма да коментирам..

С две думи, ако новото поколение е с нагласа да живее под наем, трябва да се съпостави стойността на инвестирания капитал за времето, да се приспаднат разходите за данъци, да се покрият щетите и да се обложи остатъка с 10 %..А и да се извадят евентуалните месеци "празни курсове"!

В момента инвестицията е крива и грозна.. Ще стане "секси", ако се насочат младоците масово към наеми, примерно с внушаване на чувство за свобода, необвързаност, прецакване на банките и други дрън-дрън..

Абе всичко се свежда, до това, как да се впрегнат тия яки кончета най-успешно! Това е майтап!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            Ако елиминираме "даденостите", като наследство, брак с опции и т.н. и приемем като изходни данни един обикновен младеж, явно има две фази:

1 - ва фаза - живот под наем, купон, свобода и независимост..
            2 - ра фаза - много бързо да си наляга парцалите, да строи къщичка, като третото прасенце от приказката.. Знаем какво се случва с другите две.

Извода - има точно определен момент в живота на мъжа, в който трябва да направи "завоя", иначе го чакат контейнерите и подигравките на кварталните пияндета!

Въпросът е като тръгне да прави завоя, да не е вече късно... Това е най-лошият сценарий!
            Какъв завой бре Вълчо...у тая безпътица..
            Да строи къща или да изплаща апартмънт.....С каккви доходи се прави това!!!Виж нивата на заплатките....., виж цената за живеене - месечните разходи...
            Колко само ще му струва земята...или Проектанските услуги, да турнеш и останалите институции покрай строенето и узаконяването...С каква сума стартираш...
            ....после те чакат милион и една изненади покрай строежа...дълбоок джеб
            Краен резултат....повече от златен имот, щото си одрана катерица...Нервите заминали по мъки и кахъри...

....и като решиш да се насладиш и заживееш в новата придобивка.....разбереш, че тя не струва една - пета от туй що си дал...
            Решиш ли да продаваш....хептем разбираш, че силно си надценил имота....

Мъртво време, никаква сигурност за утре...нито за работниците, нито за бизнеса....
            Разходи се около центъра в кварталите на големите градове....Погледни жилищният фонд.., поговори с населението, виж му капацитета, акъла...
            Колкото повече обикаляш, толкова повече ще осъзнаеш, че имотите тотално изпадат, пропадат....както и хората живяли в тях.....
            СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Печен, под "строи къща" разбирам да си купи панелка, ама така звучи по-внушително..

Интересува ме единственно едно "велосипедно" поколение, с европейски манталитет и яки заплатки! Отворени и платежоспособни!

Коментар

Волк, като остарееш няма да ти трябва да живееш в центъра на града. Къщите на село са супер евтини, а лично на мен повече ми харесва да живея в еднофамилна къща.

Коментар

Интересува ме единственно едно "велосипедно" поколение, с европейски манталитет и яки заплатки! Отворени и платежоспособни!
                  Има ли такова поколение въобще!!!...че има мамини и татини дечица - има, ма тях са ги устроили жилищно още преди раждането...
                  ..пък при тях думата Независимост и решителност в самостоятелно вземане на решение....просто несъществува...

Можещите и стойностните младежи живеят под наем...в други държави
                  СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                    +1 (извинете за спама, не се сдържах!)

Коментар

Дали си под наем или изплащаш кредит няма голяма разлика.. И в двата случая теглиш каручката, а в нея дали се вози банкер или хазяин има значение единственно колко тежи..

С две думи, ако новото поколение е с нагласа да живее под наем, трябва да се съпостави стойността на инвестирания капитал за времето, да се приспаднат разходите за данъци, да се покрият щетите и да се обложи остатъка с 10 %..А и да се извадят евентуалните месеци "празни курсове"!
                      ... ти ебаваш ли се ?...
                      Няма такова нещо като нагласа да живееш под наем. Или имаш пари хем да обитаваш едно жилище хем да е твоя собственост, или имаш пари само да обитаваш. Толкова просто е...

Младите хора имали нагласата - дрън-дрън- ти ако си правиш бизнес плана на база на нагласите на младите хора - по добре направо си тегли ножа...

Сметката е много проста:
                      Двустаен апартамент от 70м2 за 60 000 евро. Банката финансира 50 000 евро за 25 години идва към 400 евро на месец. Т.е. общо плащаш 400х25х12=120 000 евро и отгоре - т.е. цената на апартамента по 2.
                      Колко е наема в съответния район за еквивалентно жилище?
                      Има ли наемателя 10 000 евро + кредитен рейтинг.
                      Ако си смени работата - може ли да го продаде и има ли желание?

Според мен ако отговорите за 10те хил. и кредитния рейтинг са положителни - при наем над 200 евра на месец, хазяина духа супата... това разбира се за наемател млад човек със сериозно отношение към живота. Ако е ергенче - вятър го вее на бял кон, днес имаш наемател, утре нямаш...

Сметката на хазяина излиза ако си е купил въпросния апартамент 2004 година по 270-300 евро/м2 без довършителните работи.
                      (сметката е примерна, илюстрирам принципа).

След време сметката пък ще излиза щото за определен район ще има повече желаещи да живеят отколкото свободни жилищни площи...

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                      ...айде да не обръщаме темата на за и против емиграцията. Аз познавам доста стойностни младежи които живеят тук - някои под наем, други изплащат ипотека, и мен лично това твърдение ме обижда като българин най-малкото.... да не говорим, че и аз минавам още за младеж...
                      Последно редактирано от vlageo; 11-06-11, 17:46.

Коментар

Един приятел плаща по близо хилядарка месечно, вързал се е за 30 г. напред. Това не е живот! Не, че под наем е цветя и рози...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Един приятел плаща по близо хилядарка месечно, вързал се е за 30 г. напред. Това не е живот! Не, че под наем е цветя и рози...
                          Всеки си знае себе си... ако не го знаеш вица за султана и чехлите - ще ти го разкажа...

Поздрави за всички, които не ги е страх от мечката...
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:krediti.JPG
Прегледи:1
Размер:42.3 КБ
ID:5283507
                          Последно редактирано от vlageo; 11-06-11, 18:23.

Коментар

Не подценявайте "велосипедното поколение" Едно познато момче (наближава христова възраст) типичен представител на въпросните ("извънградско" пътува на стоп) вече купува трето жилище. С готови пари, без никакви вересии. Баща му не е измекяр по никакъв начин, но няма пръст в цялата работа (без да броим образованието и най-вече възпитанието, което му е осигурил). Образованието му е българско, няма никакви идеи да ходи на майната си да "подгъзува на нехойовци". Заниманието му не е да мести едни пари оттук-там и да поскубва по трасето (търговец демек).
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Не знам от къде ги гледате лихвите на кредитите, ама аз плащам по други таблици явно. Сключих договора на 11,6% преди 4 години, стигнах 13,6% и сега ми намалиха лихвата на 12,75%. Кредита ми е за 25 години и още 21 ще се чувствам безправен роб на банката. Тук държавата мисли за своите граждани и застава твърдо зад тях. Тя ни е баща щото ни е.а майката. Банките пък ... ни навеждат леко и услужливо ни подават вазелина. Живях 14 години под наем, но тогава поне се чувствах свободен.
                              Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                                Не знам от къде ги гледате лихвите на кредитите, ама аз плащам по други таблици явно. Сключих договора на 11,6% преди 4 години, стигнах 13,6% и сега ми намалиха лихвата на 12,75%. Кредита ми е за 25 години и още 21 ще се чувствам безправен роб на банката. Тук държавата мисли за своите граждани и застава твърдо зад тях. Тя ни е баща щото ни е.а майката. Банките пък ... ни навеждат леко и услужливо ни подават вазелина. Живях 14 години под наем, но тогава поне се чувствах свободен.
                                Посочените проценти се отнасят за лихвения процент по кредита или ГПР? Ако са лихвените нива - доста високи са за ипотечен кредит.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X