Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отново за климатик-какъв

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Отново за климатик-какъв

Единият от търговците ме убеждава, че фреонът r410 е по-ефективен при отопление от r32 , което не налага нуждата от 12-ка климатик и 9-ка mitsubishi хипер инверторен би бил достатъчен за посочената квадратура в предния пост. Това дали е вярно?

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
      Колега, 15/20 лева за ток е удивителен разултат за постянно работещ климатик в редовно обитавано помещение... Нормално е да има известен скептицизъм. Би ли дал подробности?
      Дай някой телефон на който имаш вайбър да ти наснимам всички сметки за ток, да сравниш лято и зима. Лято имам около 45/50 месечно а зимата от 70/90 и 90беше само веднъж в най студения месец. Ще ти цъкна и модела на климатиците, те са един и същ модел. А колегата нека си чете мокри весници, аз ще го приместя в другия крачол. Пазя си касовите бонове за 5г. назад, 2016/17 г. купих единия, тогава се топлих с климатик и маслен радиатор сметките зимата стигаха 140/150лв. 2017/18г. Най високата сметка беше 90 и няколко лв. вярно че и зимата беше мека но това е положението. А и между другото, мой приятел се топли с две осаки и си плаща доволно около 200лв зимата, та за това може да реагират някой хора. Зимата през деня работят на 22 градуса а вечер 24/26 зависи колко е студено вън. Туй от мен.
      Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Блок тухла четворка, изолация вън 10см,среден апартамент. От долу мази постяна температура около 18гр. Хол без отопление 13,14 гр. Вътрешна температура. Забравих ПВСдограма. 1 етаж
        Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Първоначално публикуван от jimito Преглед на мнение
          Дай някой телефон на който имаш вайбър да ти наснимам всички сметки за ток, да сравниш лято и зима. Лято имам около 45/50 месечно а зимата от 70/90 и 90беше само веднъж в най студения месец. Ще ти цъкна и модела на климатиците, те са един и същ модел. А колегата нека си чете мокри весници, аз ще го приместя в другия крачол. Пазя си касовите бонове за 5г. назад, 2016/17 г. купих единия, тогава се топлих с климатик и маслен радиатор сметките зимата стигаха 140/150лв. 2017/18г. Най високата сметка беше 90 и няколко лв. вярно че и зимата беше мека но това е положението. А и между другото, мой приятел се топли с две осаки и си плаща доволно около 200лв зимата, та за това може да реагират някой хора. Зимата през деня работят на 22 градуса а вечер 24/26 зависи колко е студено вън. Туй от мен.
          ТТ данните са напълно достатъчни. Ама си е друго да спиш на мокри вестници. Да ти изпратя от прочетените, да се завиеш, да не настинеш ...
          Последно редактирано от FiveFinger; 17-08-18, 14:58.

Коментар

Аз да разбутам една стара тема

Та ... умувам да си взема климатици за отопление !! (най-вече)
            Един познат в градчето ни ми препоръчва модел Nordic (май на фуджицу) нискотемпертурни ала бала ... като идеята е да топля две спални (на децата и нашата) и срещу спалнята има коридор след това трапезарията с кухнята. Спалните са по 12-13 кв/м 2.6 май е височината, кухнята с трапезарията и тя горе-долу толкова ама да кажем 15кв/м.
            Та нашия монтажник ми хвали тези 12-ки Nordic и че щели да смогват да топлят и коридора с кухнята, ама нещо съм леко скептичен. За детската стая го гледахме за разположение и вътрешното тяло ще духа навътре в стаята. Та дори да излиза някаква топлина едва ли ще стига много на далеч от там, а и машината ми се струва голяма в този случай. За нашата спалня ще е разположен в дъното в страни от леглото и срещу вратата, ама си е доста разстояние че да стигне нещо до кухнята.
            Тези климатици са за по 1750лв/бр. с монтажа, т.е. 3500
            И започнах да се чудя дали да не взема 3 климатика 9-ки за тези пари, ще са разпределени по-добре и би трябвало да работят и топлят по-добре.
            Ходих и до един познат който се отоплява на климатици от 90-та година. Та от неговия опит ми каза, че по-добре за всяка стая машина отколкото да разчиташ на една да топли две помещения.

Правих нещо като чертеж на разположението ни
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:разположение 1.jpg
Прегледи:1
Размер:71.3 КБ
ID:5814877

Хола за сега не е включен в отоплението, ще го мисля по нататък, искам да видя как ще е със разходи и сметки за тези стаи.
            Иначе си имаме и дърва и парно, но сякаш нещо хамалогията ми идва в повече, пък и като сметнеш около 13 кубика дърва * ... 80лв = 1040 / 6 = 173.33 месечно.

Та ми се искаше някое и друго мнение и някакви насоки към по конкретни марка и модел машини. Да кажем в тоя диапазон - до 3500 за трите

Така за протокола само .. този тип дето от 90-та се грее с климатици в момента има две хитачита, ама са вече на по 10 години и им се кани да ги смени, че нямали дистанционно управление през телефона, едно мицубиши, дето нещо не му харесва как работи, разни там машинки за следене ала бала ... и щракат разни механизми и т.н. за него ненужни глупости, има и два дайкина, от тях каза, че е много доволен, те са му по-нови с wi-fy и са по няма и хилядарка.
            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Един климатик да топли две помещения е икономията е майка на мизерията. Модел и марка не мога да кажа. Аз лично съм ползвал в стария апартамент Дайкин професионална серия и бях много доволен. В новия съм сложил Дайкин комфорт за бекъп ба парното. Парното е толкова кекаво, че често ги ползвам. Справят се, но са по- шумни от професионалната серия.

П. С. Бъди подготвен, че топлото и комфорта с климатици е съвсем различен и не в полза на климатика.

Вай фай модулите са голяма благина. Аз моите климатици съм ги интегрирал в системата за домашна автоматизация.

Коментар

Ами най вероятно е различно като усещане, но има машини дето вентилаторите им намалят доста оборотите и не се усеща духане, затова питам за нещо по-конкретно като модел някой да ме насочи.
                А този човек с дългия опит с топло на климатици разправя, че обича да му е топло и зимата под 24-5 градуса не пада (мери го на пода) и у тях си ходи по къси гащи, така му било добре ... за мен не е много нормално зимата да си по къси гащи ама как и да е.
                Другото което спомена, че по ниско монтиран климатика е по-ефективен, т.е. да не го забиеш близо до тавана, че се скопява ефективността и топлото седи горе. Неговите ги забива да духат надолу и така му било най-добре.
                Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                  Иначе си имаме и дърва и парно, но сякаш нещо хамалогията ми идва в повече, пък и като сметнеш около 13 кубика дърва * ... 80лв = 1040 / 6 = 173.33 месечно.
                  Много подобна ситуация преживях. Сложих климатици. Съвсем скоро смених камината с водна риза на дърва с котел на пелети. Климатиците останаха за съвсем преходните периоди в които котела работи по малко от час. Явно навиците създадени от температурния комфорт на водното отопление се оказаха силни.
                  GPS системи https://www.easytracking.bg/
                  Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

5 стотинки и от мен - няма много значение марката, разликата е 5-10 лв. на месец в сметката.
                    Екстрите с отдалечено управление също няма много смисъл - за да е комфортно трябва да отоплиш целият дом до около 22*С и после да я поддържаш. (след това плащаш загубите на топлина през дограми, тавани и стени) Това не става с изключване/включване или промяна в настройките. След като изстине къщата за да я затоплиш пак ще използваш същото или повече количество енергия (пари) защото климатика ще работи в по-тежки условия.
                    Ползвам 9 климатика от различни марки над 12 години.
                    0+

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                      Аз да разбутам една стара тема

Та ... умувам да си взема климатици за отопление !! (най-вече)
                      Здравей колега, аз ползвам фуджицу, според мен са ной-доброто на пазара за последните 15 години. С два климатика няма да можеш да топлиш и кухнята, може леко да се усети...но няма да стане. Вземи си 12К Btu, 9К няма смисъл-ще са на границата. За шума, каквото и да вземеш, винаги ще усещаш шум от вентилатора през ноща, без значение от марка и модел. Аз отоплявам две спални и хол с три машини и съм доволен, е имам и ел. подово за допълнителен комфорт. най-високите ми сметки в зимния период са около 400лв., като тук влизат подово в хол, кухня и баня, два бойлера, климатиците и всички останали дребни консуматори.
                      Та моя съвет е да си вземеш 12к Btu за спалните и същото за кухнята. Но имай в предвид че топлината на климатика няма нищо общо с това от парното.
                      Забравих за вътрешните тела, можеш да си вземеш подово-стенни тела, с тях ще имаш по добър ефект.
                      Успех

Коментар

Добре де ... горе/долу нали чета и се опитвам да се ориентирам, на дайкин тези който били "С" серията били по-подходящи за отопление, ама каква е разликата с другите - не знам, нали не говорим за висок клас.
                        При фуджицу там пак са няколко класа, LLCC, LMCA, LUCA като това са ниски и средни има и други още по-скъпи и вероятно по-нов клас и т.н.
                        Та примерно ми се ще да отсея някои неща, да кажем ако се спра на тези две марки, кои клас да гледам ?

Коментар

За спалня слагай възможно най-малкият климатик, щото всичко се чува в тишината, а и там нормалната температура е 18°С, най-много 20°С, ако има някой много зиморничав.
                          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Т'ва последното зависи от хората. Аз спя на 22 градуса. Ама дори и зимно време съм на половина отвит ('щото така ми харесва). На 18 градуса ми е студено на главата!

Коментар

По стандарт стайната t е 22°С, за спално помещение 18°С, а хотелската t е 24°С. В къщи всеки може да си нагласява температурата както му е кеф, а ако му е топло когато е в хотел винаги може да си отвори прозореца.
                              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Щом ще ги ползваш основно за отопление препоръчвам да вземеш т. нар. подов.
                                При мен ситуацията е следната, хол и спалня една до друга, 7м коридор и детската.
                                Понеже детската не се ползваше бях само с климатик в хола и конвертор в спалнята. Коридора и другите помещения нямаха стопляне до момента в който не сложих един подов daikin в детската. Това чудо стопли цялата къща. Нощем при затворена врата (детската е 13кв.м) не се чува, а и почти не се включва. При него големия бонус е че топлия въздух излиза почти на нивото на пода и прави естествена конвекция.
                                Hyundai Galloper 3.0 V6

0885 44 60 16

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X