Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща от стара ферма

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къща от стара ферма

Според мен е на ръба, но напълно възможно и допустимо. Външните стени от втория етаж, ще се явят контрафорс, т. е. масата им, ще уравновесява собствената на гредореда. "Пълнежният" гредоред с греди неповече от 12х12, от това нагоре само излишно ще тежи. Дюшемето, по възможност - по поръчка, за да е дебело поне 3 см и да има по-дълбоки нутове, със съответните по-широки пера, които едновременно да са максимално плътни и монтирано с винтове. Така и дюшемето ще представлява носещ елемент, а не само натоварваща надстройка. Идеята ти преградните стени на втория етаж да са ферми е много добра. Ферма с височина 2,6 м е много здраво нещо, задължително намери начин да вържеш тези ферми с гредореда ("цигански скоби", нещо шпилки, болтове, или друг начин), за да носят заедно (фактически фермите ще подпомагат гредореда). Това помещение долу - 6х28 м, едно ли ще е? Никакви прегради, или вертикални елементи, в които да е възможно интегрирането на носещи елементи? Една камина, със съответен комин е възможност да "маскираш" там една колона. Всъщност, говориш за колни през 4 м, върху които да стъпват фермите-стени - защо и гредоредът да не е върху тях.
    Така по телефона - да знаеш, че нищо не е 100%. По възможност сложи тук някаква схемичка.
    Конструктора - без какъвто няма начин да минеш - гледай да е по-отпредишно поколение. Не е майтап - съвсем съвременните гледат на дървените елементи като състоятелни само за декорация.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

На 6м. гредите ще провиснат от собствената си тежест. За разстоянието на 4м. трябва да ползваш талпи 4/18 или 5/20 см.
      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
        На 6м. гредите ще провиснат от собствената си тежест.
        Не ги разглеждай сами по себеси, а като част от конструкция, паянтова (монокок, самоносеща) при това.

Коментар

Ако е конструкция на 6м. , примерно покрив , има как да се укрепи , правил съм го , но в случая се явява под , няма как да стане надеждна конструкция в комбинация с дюшеме. Ако има височина в резерв може да се измисли нещо. За тези размери не е желателно ползването на греди.

Коментар

В комбинация с частта им, която е отвън контура на опората, с външните и вътрешните стени, та и с покрива, ако се направи грамотно. Дори и напречния гредоред не е безнадежден от гледна точка - вкарване във функция.

Коментар

Ако втория етаж го прегради през 4м. , така , че от носещите греди 20/25 , преградните стени , покривните греди , се образуват ферми , става.

Коментар

И напречни (на основния гредоред) преградни стени на втория етаж, спокойно вършат същата работа.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                  Ако втория етаж го прегради през 4м. , така , че от носещите греди 20/25 , преградните стени , покривните греди , се образуват ферми , става.
                  Точно така съм го замислил, редица от осем стаи 6,5х4 м на втория етаж с врати към отворен покрит чардак, тип манастирско крило. Положението е следното - в двете съществуващи стени на първия етаж, дълги по 28 м, са зазидани метални колони през 4 м. Върху тях в момента има монтирани стоманени едноскатни ферми, носещи ламаринения покрив. Тоест, било е метално хале, което впоследствие е зазидано околовръст, всичко това върху стабилни ивичести основи /огледах ги добре при изкопа за дренажа/. Идеята ми е да смъкна осемте винкелни ферми на земята и да ги метна с електрожена, докато получа осем конструкции за преградни стени за втория етаж с едноскатен покрив. Монтирам новата ферма обратно, междувременно върху колоните вече съм сложил напречна осемметрова дървена греда. Така стоманената ферма /и бъдеща стена/ ще легне с долния си профил върху дървената греда и може да се свърже здраво с нея. За свързването и с колоната все ще измисля някакъв детайл за заобикаляне на дървената греда. Металната конструкция впоследствие ще се облицова и шпаклова до класическа бяла стена, а отдолу ще се вижда само гредоред. Така ще използвам максимално наличното на обекта.
                  Отдолу 28х6 м наистина ще го оставя празно цялото. Носещи са металните колони и след време мога да бутна стената откъм вътрешния двор и да замаскирам колоните с каменна зидария или дърво. Така ще получа обединено пространство на приземното ниво, кеф ти слънце на двора, кеф ти дебела сянка под гредореда. Да го наводнява реката, като реши да приижда някой ден.
                  Обаче въпроса за пълнежните греди на гредореда, премостващи 4 м,не ми дава мира. Дали наистина 12 см в комбинация с 3 см дюшеме ще е устойчиво на провисване? Запаса ми във височина от върха на металните колони до горно ниво на бъдещето дюшеме е 70 см, така че има мегдан за по-високо сечение, но тогава ще отпаднат едни други замисли, свързани с разни красоти. Малко мечти:
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:пример чардак.jpg
Прегледи:1
Размер:99.1 КБ
ID:5703075 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:пример чардак2.jpg
Размер:133.5 КБ
ID:5703076 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:пример чардак3.jpg
Размер:101.0 КБ
ID:5703077
                  На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                  "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Ма те нещата станаха съвсем други. Ти с две думи накратко си имаш конструкцията, която по същество така и ще си остане, а търсиш начин да направиш имитация на такава от дърво. Та то за тая работа, тези 8-метрови греди са даже излишни. Изобщо не сваляй фермите, дострои ги намясто, под тях скови "кутии" от дъски и готово. За да не е хептен откровена бутафория, може да окачиш на фермите дървените греди, срязани съответно до стените и зад тях.

Коментар

И това съм го мислил, но не ми хареса. Друго си е отдолу да се вижда истински гредоред. Даже исках да сложа гредите през 2 метра, ама дългите греди се оказаха голяма екзотика, едвам се снабдих с тези осем. Пък и с чардака и еркера работата по-лесно ще стане с дървените греди, няма да се нуждаят от подпори /подкоси/.
                      "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Вратите и капаците кой ги изработи! Харесват ми!
                        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Имам дърводелска работилница и един ветеран дърводелец пенсионер в нея. От мене идеите, материала и обкова, от него направията. После две ръце бохемит и това е резултата. Нарочно не ги лакирам, така ми харесват.

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                            И това съм го мислил, но не ми хареса. Друго си е отдолу да се вижда истински гредоред. Даже исках да сложа гредите през 2 метра, ама дългите греди се оказаха голяма екзотика, едвам се снабдих с тези осем. Пък и с чардака и еркера работата по-лесно ще стане с дървените греди, няма да се нуждаят от подпори /подкоси/.
                            В повечето случаи , гредите ги разбичват от млади дървета , свалят четири капака , и от кръглата форма става квадрат. По този начин сърцевината остава в гредата , и на много места се образуват слаби точки , там където от сърцевината тръгват клоните има по 3-4 чвора. Дори да намериш греди изчистени от чворове и сърцевина , 12/12 е по-тежко и по-слабо при вертикално натоварване от 5/20. След като имаш стоманена носеща конструкция , може да направиш следното: На дългите греди , през 70см. , на широката част/странична/ , правиш напречни канали 5/15 см. , дълбоки 5-6 см. , в тези канали влизат 4 метровите греди /от талпи 5/20/ , като на тях им изрязваш в двата края по едно парче 5/5-6 см. , така , че при монтажа да дойдат на едно ниво с дебелите греди. И нещо много важно , като монтираш дългите греди , трябва да ги подпреш така , че да се огънат леко нагоре , и подпорите ги махаш след като завършиш изцяло втория етаж.

Коментар

Напълно ясно обяснено, благодаря. Да разбирам, че с 5х20 талпи смело мога да премостя 4 м и отгоре да накова дюшемето? Това добре, ама как ще изглеждат талпите, погледнати отдолу, откъдето всъщност ще се виждат? Здраво - да, ама никаква визия според мен, някак си като скара или решетка. Друго си е тавана да е от масивно изглеждащи греди. Жалко, че няма как лесно да ги направя да изглеждат ръчно издялани като на старите къщи.
                              Сега възниква въпроса - това 20 см височина на талпата, ако се намали на 12 см, с колко трябва да се увеличи дебелината, за да се запази същата здравина и да изглежда като греда, а не като талпа на ребро?. Ако 12х12 ще свърши работа, ме устройва, в краен случай с 15х12 бих се примирил.
                              А канали, изрязани в страничната стена на дългите греди няма да има нужда да правя, височина имам достатъчно. Ако нямах - май няма друго спасение. По-автентично ще изглеждат гредите едни върху други, цяла галерия от снимки съм събрал от българските архитектурни резервати и почти навсякъде са слагани така. Долният пояс на металната ферма ще го направя от т-образен профил /или два сдвоени винкела/, за да има къде да стъпват върху него въпросните греди/талпи/.

Коментар

Идеята на размера 5/20 см. е , че работи като ферма , като намалиш височината , ще започне да провисва. Но може да направиш друго: В долната част да заковеш/залепиш/ по една дъска 3/10 от двете страни на талпите ,и върху тези дъски да наковеш сачак. Така погледнато от долу ще виждаш греди 11/10 , ще имаш кухина през която да прекараш ел. инсталация или ВИК , и ще изолираш по-добре двата етажа. Другият вариант е да намериш дъбови греди , но поне 15/12. Има и трети начин , да се изработят греди 15/12 като се слепят от пет броя дъски 3/12 , и при слепването се получи извивка която да е нагоре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X