Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща от стара ферма

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къща от стара ферма

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
    Напълно ясно обяснено, благодаря. Да разбирам, че с 5х20 талпи смело мога да премостя 4 м и отгоре да накова дюшемето? Това добре, ама как ще изглеждат талпите, погледнати отдолу, откъдето всъщност ще се виждат? Здраво - да, ама никаква визия според мен, някак си като скара или решетка. Друго си е тавана да е от масивно изглеждащи греди. Жалко, че няма как лесно да ги направя да изглеждат ръчно издялани като на старите къщи.
    Сега възниква въпроса - това 20 см височина на талпата, ако се намали на 12 см, с колко трябва да се увеличи дебелината, за да се запази същата здравина и да изглежда като греда, а не като талпа на ребро?. Ако 12х12 ще свърши работа, ме устройва, в краен случай с 15х12 бих се примирил.
    А канали, изрязани в страничната стена на дългите греди няма да има нужда да правя, височина имам достатъчно. Ако нямах - май няма друго спасение. По-автентично ще изглеждат гредите едни върху други, цяла галерия от снимки съм събрал от българските архитектурни резервати и почти навсякъде са слагани така. Долният пояс на металната ферма ще го направя от т-образен профил /или два сдвоени винкела/, за да има къде да стъпват върху него въпросните греди/талпи/.
    Това, което ти предлага motor men е рационално от конструктивна гледна точка и като възможност за влагане на евтин и неособено качествен материал, без това да се отрази негативно на конструкцията. За да намалиш височината, трябва да увеличиш гъстотата, не може да се компенсира с дебелина. Но ти искаш и визия (даже приоритетно). Спокойно можеш да слагаш греди с квадратно сечение 12х12, през 60 см. Възможно е и да са дялани, по нашенско все още има достатъчно майстори, които владеят техниката, при теб не знам, но надали е съвсем да няма. Разбира се, остава си и опцията за имитация с "кутии".
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Изкушаващо е това с талпите на колегата Димитров /motor_men/! Колкото повече го обмислям, толкова повече ми харесва. Дано не личат много слепените дъски. А решението със сачака го правихме в механата на един приятел между едни масивни дъбови криви греди. Вместо сачак обаче сложихме гипскартон и го "варосахме". Изглежда страхотно и досега, постигна се и целта да не пада пръст от едновремешния направен с кал и летви таван.
      Кухината може да се запълни и с вата, само да е неуютна за гризачи. Мисля...
      На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
      "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Обаче въпроса за пълнежните греди на гредореда, премостващи 4 м,не ми дава мира. Дали наистина 12 см в комбинация с 3 см дюшеме ще е устойчиво на провисване? Запаса ми във височина от върха на металните колони до горно ниво на бъдещето дюшеме е 70 см, така че има мегдан за по-високо сечение, но тогава ще отпаднат едни други замисли, свързани с разни красоти. Малко мечти:
        Поздрави и отмен, не бях те видял до сега.
        Те колегите са ти го казали вече.
        Изпълнението с талпи на ребро, си е учебникарско правило на западняците. Там спор няма.
        Търсиш и визия. Ясно, няма да ползваш талпи.
        Не мисля че 12/12 на 4м. са добра идея щом е под на жилищно помещение, виж за таван да.
        Аз гонаправих 12/14 обаче бук, и то на 3м. Не може да се сравнява по коравина с иглолистния материал.
        Ще започне да ти провисва дори от собствената тежест. А ако го направиш по-гъсто, отиваш в по-голям разход.
        Не можеш ли да ги докараш 16/14. Така и визията ще ти е за масивност, и наистина ще докараш здравина и ще си спокоен.
        Хубаво си харесал нещта от снимките, но вероятно обръщаш внимание на детайла в конструкцията. Спази го, и няма да сгрешиш.

Коментар

Колкото са по-дебели гредите, толкова по-добре ще изглежда, но вече започва да става проблем тежестта - за фермите. Това че са метални звучи успокоително, даже малко залъгва - носимоспособността им не е много повече от на дървени (особено, ако в тях са интегрирани тези 8-метровите 20х25).
          Последно редактирано от davc; 19-02-16, 21:28.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ако си го купил "без пари", си на "далавера"! Набутването е от тук на сетне, личен опит!
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              ............ възможност за влагане на евтин и неособено качествен материал, без това да се отрази негативно на конструкцията..........
              И това също е едно от съображенията, "набутването", както казва trapper, не е без значение за крайния резултат. Понеже, и аз като Стефан, правя всичко сам, с един слабо мислещ помощник от "маалата", гледам да минат нещата по "тънката лайстна". Но пък почивката, която реализирам, работейки на обекта, с нищо не мога да я сравня. Привечер, като седнем с комшията на студена ракийка край реката и правим разбора кой какво свършил през деня, се усещам, че за този ден напълно съм забравил всичките си ежедневни проблеми и притеснения и съм се радвал на спокойствие, каквото не ми се случва често. Пък ако съм разрешил успешно и някакъв проблем по строежа, още по-доволно.
              Колкото до гредореда, все пак ще го консултирам с конструктор, но искам да отида при него подготвен, за да защитавам някакви варианти, които на мен ми харесват. Затова приемам всякакви идеи, дори и шантави, за да избера това, което най ми изнася. Бук или дъб са хубави материали, ама де ги и колко струват? По моя район те са само дърва за огрев, по Балкана не знам как е.
              "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Аз за вилата като поръчвах греди 5 метрови 20х20 см. чамови ми излезнаха по 72 лв/бр.
                Това да сравнявал цени (от преди няколко месеца)
                Nissan Terrano 2.7 TDi
                ----------------------------
                Нещо което работи - не се пипа!

Коментар

Това, което е на снимките изглежда страхотно! Успех с начинанието!

Коментар

Бук или дъб са хубави материали, ама де ги и колко струват? По моя район те са само дърва за огрев, по Балкана не знам как е.
                    Eстественно че дъб обаче, цената е поне двойна от чама.Трудно се работи, трудно съхне.
                    Ако ще е бук, по добре да е чам.
                    Мое мнение !

Коментар

И чама и дъба ги нападат дървояди които са в кората , от тези белите като гъсеница. Ако кората е обелена веднага след отсичането , дървото е чисто , за да го нападнат дървояди трябва да има допир със заразено дърво. Бука не го нападат защото кората му е съвсем различна , но като изсъхне , дори след пропарване ,дори след лакиране , го нападат едни малки гадинки. Първо се появява черна точица , след време побелява и се образува малка дупка , и вече гадинката е в дървото , лошото е , че гадинките са по много. Мебелите се предпазват с дебел слой лак , и често забърсване на яйцата , но за гредите на покрива спасението е трудно. Ако ви попадне от някъде стара букова дъска или греда , ще видите , че е като решето. Затова според мен бука не е много подходящ материал за целта. Дъба е много добър материал , но цената му е 3-4 пъти по-висока от на чама. Относно подлепването на талпите , така , че да изглеждат като греди. Няма никакъв проблем да стане без да си личи слепването. За целта талпата трябва да се рендоса , след което да се залепят дъските от двете страни/и те рендосани/ , и след като изсъхне лепилото , да се рендосат трите челно. С подходящи инструменти могат и да бъдат състарени , така , че да изглеждат като дялани. И хубавото е , че ще може да се изолират етажите , защото с толкова дърво , стаите стават като тон колони.
                      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Аз съм се ориентирал към дугласка ела. Осемметровите са ми такива. Останалите ще ги поръчам по чертежите, като станат готови.
                        За лепенето - дали ще се справя на място? Имам комплект професионални дърводелски машини от старите, с чугунените корпуси, стегнал съм си ги най-основно, скоро ще ги закарам на обекта, там съм на трифазен ток. Метали и инструменти за направа на някаква установка за стягане на 4 метрови детайли имам достатъчно, с железа си вадя хляба. Само технологията на лепене не знам. А ме изкушава, ако мога да постигна и изработка на извити греди. Това е щрайхмуса: http://vbox7.com/play:be70fdbfdc

Коментар

В лепенето няма нищо сложно , важно условие е , да ти е сух материала. Обаче ще ти трябват доста на брои стяги , за през 25-30см , влагоустойчиво лепило Момент на Хенкел или лепило Бизон. Първо залепваш от едната страна , намазваш хубаво с лепило двете повърхности , може да ги приковеш с няколко пирона за да не ти се разместват при стягането , под стягите може да подложиш нещо така , че да не нараняваш материала. Трябва да работиш на температура над 5гр. , но не и на много топло на слънце , че няма да имаш достатъчно време преди да стегне лепилото. Стягите ги махаш след като лепилото стане от бяло на прозрачно. Установки не ти трябват , просто трябва талпата да седи права , да не е огъната. Ако спазиш всичко това , и материала ти е сух , слепеното място ще е най-здравата част в дървесината.

Коментар

Аз съм се ориентирал към дугласка ела. Осемметровите са ми такива. Останалите ще ги поръчам по чертежите, като станат готови.
                            За лепенето - дали ще се справя на място? Имам комплект професионални дърводелски машини от старите, с чугунените корпуси, стегнал съм си ги най-основно, скоро ще ги закарам на обекта, там съм на трифазен ток. Метали и инструменти за направа на някаква установка за стягане на 4 метрови детайли имам достатъчно, с железа си вадя хляба. Само технологията на лепене не знам. А ме изкушава, ако мога да постигна и изработка на извити греди. Това е щрайхмуса: http://vbox7.com/play:be70fdbfdc
                            Щом имаш дик, нямаш проблем с лепенето.Трябва ти само една пендола за челата и добро лепило.
                            Направи си стяги и завиввай винтове и става супер яко.В Габрово има да се продава лепило ще ти кажа къде и си ти човека.
                            Но е бавен и тежук процес де !
                            Последно редактирано от Петьо Джартов; 21-02-16, 08:24.

Коментар

Окуражително звучи, благодаря. А релефа на това челно снаждане на дъски, което видях в много от клиповете за лепена дървесина, с какъв инструмент се постига? На фрезата дали ще стане?

Коментар

Това се прави на фреза с каретка , може и на оберфреза , така правят гредите по 10-12 метра и мебелните плотове.

Последно редактирано от motor_men; 21-02-16, 09:23.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X