Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

При принудителна циркулация, не виждам проблем. Моите са всепак хоризонтални. Разширителния и при мен е на около метър над тях. Важно е и да е над радиаторите, при отворена с-ма.

Коментар

Колектора ще е на поне два метра над радиаторите (горния им край). Според мен, няма толкова значение дали ще го сложа така, или хоризонтален и първия извод към разширителния съд.
      Въпросът е за пространство. Не че и така ще спестя кой знае колко в ширина.
      Кофтия момент е че ако го сложа хоризонтален, поне една тръба (тази за разширителния съд) ще трябва да иде наобратно, а на стандартните всички отвори са от едната страна...

...или да ползвам "Т"(тещик) пред него...
      ...за изкачването и слизането, не разбрах. Всички захранвания ще се спускат от там към радиаторите.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Да, аз съм използвал тройник. При мен и топлата и обратната вода отиват в разширителя. За да не върти прекалено през него, съм сложил бленда в едина от връзките към него.

Коментар

Е, обратната ще иде в разширителя евентуално ако има помпа.
          Аз няма как да я накарам да се качи обратно горе...

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
            При мен и топлата и обратната вода отиват в разширителя.
            Каква е целта и евентуално ползата от това решение?
            GPS системи https://www.easytracking.bg/
            Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Така са означенията на разширителния ми съд. Има 3 отвора, вход, изход и преливник.
              А и при мене ситуацията е такава, че и обратната вода си иска обезвъздушаване. И точно на това място ми е удачно. Фактически ми се пада на вертикалните щрангове за 2рия етаж.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                Ще работи ли колектор вертикално?
                Казаха ми, че няма проблем, но да попитам...
                Разширителния съд ще е на около метър над него.
                От колектора ще се спускат отделни линии за всеки радиатор.
                За "студената" вода мисля да направя пак така.

[ATTACH=CONFIG]684194[/ATTACH]
                Адаш , я дето не разбирам , но на тая схема гледам тръбите са под наклон. Може да е важно ако е без помпа .
                На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Важно е. Важен е и наклона на радиаторите, според това как ще става обезвъздушаването.

Коментар

Предвидил съм наклони и плавни извивки на тръбите навсякъде. Също така и цели тръби от радиатор до колектор, без снадки никъде.
                    Тръбите ще са зазидани и изолирани с изключение на главната колона, но и нея мисля да облека с гипскартон, като оставя сервизни (ревизионни) капаци при колекторите.
                    Никъде няма да има предпоставки за въздушни възглавници, НО радиаторите под наклон няма да сложа, било то и минимален.
                    Ще са си със стандартни обикновени обезвъздушители.
                    Според колегата-парнаджия по-нагоре, наклон от 1см/м е достатъчен, но съм предвидил по-големи за всеки случай.
                    Предстои ми полагане на тръби, за да мога да си завършвам стените.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00557.jpg
Прегледи:1
Размер:117.2 КБ
ID:5564985

Коментар

Не знам защо си против наклона! Радиаторите трябва да са под наклон. Това парнаджията не ти ли го е казал? Към мястото от което трябва да става обезвъздушаването. Ако ще се обезвъздушават през входното кранче по тръбата, натам. Ако имат нонтиран обезвъздушител на противопложната тапа, тогава пък натам. Така обезвъздушаването ще става много лесно, и със сигурност няма да остане въздух.
                      Ето малко снимки и от мене.
                      Колектора, разширителя, лирата(има и водна риза) и самата камина.
                      Прикачени файлове

Коментар

Абе колега,извинявай ама много гадно с тея решетки бе!
                        Направо не ми се гледат.
                        Знам за какво са ама !

Коментар

Гадно е, ама няма начин.
                          Стеф, нямам парнаджия. Всичко си правя и ще си правя сам, но се допитвам до много хора за нещата, които не са ми ясни.
                          Парните инсталации и особено гравитачните, са една от малкото работи, които не правя в строителството.
                          Не ми се слагат под наклон, защото дори и минимален да е (да не говорим за спряганите 7 градуса), радиаторите са под прозорците и перваза ще подчертава това и ще е много , ама много грозно.
                          Ценя функционалността, но когато не е ръка за ръка с естетиката, некакси ми е трудно да се кандардисам.
                          На теб пък, защо ли ти ги говоря за естетика...

Коментар

Ех, ама сме събрали едни...
                            За решетките. Абе като си помисля, традиционните Български къщи, повечето са с решетки. Разбира се малко по-различно направени. Доста се замислям и аз как да ги направя, защото на някои места при мене са си просто задължителни. Не че няма да си влезат и през вратата, ако решат. Абе самата мисъл е много гадна, пък камоли да ти се случи. Тук съм с желязна врата, и брава и тя ги спря веднъж, ма на село не смятам да монтирам железни врати...

Коментар

Така е ...
                              За твоята биха отивали красиви ковани решетки.
                              Крадците не ги спира нищо. Съвест нямат. Да не дава Господ да разчитаме на такива решения.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                                Гадно е, ама няма начин.
                                Стеф, нямам парнаджия. Всичко си правя и ще си правя сам, но се допитвам до много хора за нещата, които не са ми ясни.
                                Парните инсталации и особено гравитачните, са една от малкото работи, които не правя в строителството.
                                Не ми се слагат под наклон, защото дори и минимален да е (да не говорим за спряганите 7 градуса), радиаторите са под прозорците и перваза ще подчертава това и ще е много , ама много грозно.
                                Ценя функционалността, но когато не е ръка за ръка с естетиката, некакси ми е трудно да се кандардисам.
                                На теб пък, защо ли ти ги говоря за естетика...
                                Наклона на радиаторите можеш да го игнорираш ако имаш вариант да повдигаш леко радиатора откъм обезвъздушителя. Около 5 см да има ход са достатъчни.
                                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X