Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Топлата вода няма да минава през целия радиатор а ще се стопля само там където са входа и изхода. Киловат радиатор ще работи като 400 вата да речем.
    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

По диагонал се свързват по-големи те радиатори задължително, независимо дали е термосифонен или с принудителна циркулация. Така минава топлината по целия радиатор. Относно сметките ги правите хубаво, но така на квадратен метър не е много удачно. По-добре е да се ползва на кубичен метър, като варира 50-70 вата на кубичен метър. Така е по-правилно и може да се подбере подходящ радиатор при 2м висорина или при 2,5м. Ако има доста мебели в стаята, като гардероби, се вади обема им.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
        По диагонал се свързват по-големи те радиатори задължително, независимо дали е термосифонен или с принудителна циркулация. Така минава топлината по целия радиатор. Относно сметките ги правите хубаво, но така на квадратен метър не е много удачно. По-добре е да се ползва на кубичен метър, като варира 50-70 вата на кубичен метър. Така е по-правилно и може да се подбере подходящ радиатор при 2м висорина или при 2,5м. Ако има доста мебели в стаята, като гардероби, се вади обема им.
        Аз затова му казах че 2квт са му много, еле пък с вътрешна изолация и газобетонна стена.

Коментар

Рaзширителя се връзвa нa кaчвaщaтa топлa водa нa нaчaлнa точкa нa колектор.По въпросa зa пaнелните рaдиaтори,нaвсякъде съм с тaкивa и от опит твърдя,че сa по ефективни от aлуминиевите по отношение нa вентилирaнето нa зaгретия въздух,чугунените бaвно зaгрявaт(-),бaвно изтивaт( +).Зa около1 ч.зaгрявaм цялaтa къщa зa товa време с чугунени aбсурд,но все пaк е въпрос нa виждaне зa ефективност,зa чaс имaм 25 гр. по стaите и 40гр. в бойлерa!
          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Чугунените радиатори са отживелица и за съвременните котли и камини са неподходящи.Да не говорим че събират двойно повече вода.
            Вярно че имат инертност обаче са си за Социализма.

И аз не знам дали е важно връзването на радиаторите диагонално.
            Когато купувах моите в магазина ми казаха че няма значение.

Коментар

Над 2метра трябва да са на диагонал.
              Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                Чугунените радиатори са отживелица и за съвременните котли и камини са неподходящи.Да не говорим че събират двойно повече вода.
                Вярно че имат инертност обаче са си за Социализма.

.
                Така е! Халуминия отиваше за самолети и ракети!
                Също като медта - за патрони, а не за тръби.
                И после- що тече ръжда от тръбите, а и дебита го отняма!

Коментар

Съгласен с някои условности.
                  За къща отоплявана с твърдо гориво предпочитам именно такива радиатори.
                  Навремето бяхме именно с такива радиатори в комплект с гравитачна система и РУСКИ котел!Не че целият комплект тръби,фитинги и радиатор не бяха руски де.
                  Та да наистина загрява по бавно,но има един тънък момент със изстиването.Вечер котела се затваря и в къщата е топло и на другият ден сутринта независимо,че котела е изгаснал през нощта.С алу.радиатори в момента след като загася котела към 23:00 те вече са студени към 00:30 примерно.
                  И до сутринта температурата може да падне повече от колкото ако беше с чугунени радиатори.
                  Няма страшно в умирачката...
                  Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                    Съгласен с някои условности.
                    За къща отоплявана с твърдо гориво предпочитам именно такива радиатори.
                    Навремето бяхме именно с такива радиатори в комплект с гравитачна система и РУСКИ котел!Не че целият комплект тръби,фитинги и радиатор не бяха руски де.
                    Та да наистина загрява по бавно,но има един тънък момент със изстиването.Вечер котела се затваря и в къщата е топло и на другият ден сутринта независимо,че котела е изгаснал през нощта.С алу.радиатори в момента след като загася котела към 23:00 те вече са студени към 00:30 примерно.
                    И до сутринта температурата може да падне повече от колкото ако беше с чугунени радиатори.
                    Има сравнително лесно решение за бавно изстиване - топлинен акумулатор от половин, един или няколко кубика някъде по системата.

Коментар

Ъхъ ма ефекта от бързото загряване лови гората.Така акумулатора си го имаш и без да се налага да го слагаш някъде по системата.
                      Де му е смисъла тогава?
                      Единствената причина да изхвърля моите чугуни е че изгоряха всички гарнитури от постоянното прегряване,че бащата обича да е +30 градуса зимата вътре.
                      Не че не изкараха 15 години де.
                      Сега съм гравитачен вариант с добавена помпа и байпас(ако спре тока),както и два неръждаеми хоризонтални бойлера(един 80литров и един триста като
                      вторият е от кумунистическо време и е истинска неръждаема стомана с поне 3-5мм? стена и серпентина 1"1/4) и алу.радиатори.
                      Имам и три конвектора дето чакат ако ми скимне да ги монтирам,но за сега нямам желание.Единственият конвектор монтирам ми е в гаража и се пуска само когато работя нещо там.
                      Как да е.Идеята ми е че съм доволен от загряването и отоплението на системата.Единствено остава да реша проблема с 300 литровият бойлер като го направя или на слънчев колектор и термопомпен,че лятото да си има топла вода без нужда от ел.нагреватели който заводски бяха 12КВ.

Коментар

Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
                        Над 2метра трябва да са на диагонал.
                        Значи, да връзвам едно под друго. На мен най-дългия ще е 600/1000. Ще имам още два, или три по-малки.
                        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Приготвил съм и aз един 200л.зa колектори,че с тоя ток.Инaче рaдиaторите по-добре рaботят нa диaгонaл,но е зaдължително сaмо зa дълги или последовaтелно свързaни един след друг.По отношение нa изтивaнето с изолaция ли си нямa проблем,почти всякa сутрин имa жaр и сaмо рaзпaлвaм когaто имa някой в къщи и изхвърлям пепел нa 3 денa.
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Много зависи от големината на котела и горивната му камера.Както и от това какво се гори.При мен горивната камера е колкото една тенекия от сирене,а същевременно с това горя само дърва.Те жар до сутринта почти винаги дори на затворен изцяло котел няма как да държат.
                            С тоя котел се топли 200+квадрата къща и изброените бойлери.И така вече 20 години.
                            А относно изолацията то къщата е изорирана,дограмирана и с нов покрив както и фибран от към мазето.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                              Значи, да връзвам едно под друго. На мен най-дългия ще е 600/1000. Ще имам още два, или три по-малки.
                              Не че не става, но имаш много загуби. Водата върти напряко, не загрява равномерно радиатора, а и се забавя много. Губиш от мощността на радиатора, която си смятал и за която си платил. Само под диагонал.

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                                Много зависи от големината на котела и горивната му камера.Както и от това какво се гори.При мен горивната камера е колкото една тенекия от сирене,а същевременно с това горя само дърва.Те жар до сутринта почти винаги дори на затворен изцяло котел няма как да държат.
                                С тоя котел се топли 200+квадрата къща и изброените бойлери.И така вече 20 години.
                                А относно изолацията то къщата е изорирана,дограмирана и с нов покрив както и фибран от към мазето.
                                Би ли направил снимка на горивната камера? Мисля че си забравил колко е голяма тенекията от сирене.
                                Или зареждаш котела през 30 минути?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X