Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    .....
    На тавана ще е гипскартон с 5см минерална вата.
    Отгоре е тераса, а отдолу всекидневна.
    Ако имаш възможност сложи по-дебела вата на тавана. Казвам го от личен опит с три спални под тераса.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Не бих имал нищо против, но не искам да двалям допълнително и така ниския таван.
      В момента е около 2,28...
      Не знам доколко е удачно да натъпча два пласта вата в място за един.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
        Не че не става, но имаш много загуби. Водата върти напряко, не загрява равномерно радиатора, а и се забавя много. Губиш от мощността на радиатора, която си смятал и за която си платил. Само под диагонал.
        Ама защо ?
        Кажи ми, защото никой досега не ми даде категоричен отговор.
        Всички бяха уклончиви и предполагаеми.

Коментар

......
          Не знам доколко е удачно да натъпча два пласта вата в място за един.
          От натъпкване файда няма. Имах предвид нормално поставяне на 10см вата.
          Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
            Ама защо ?
            Кажи ми, защото никой досега не ми даде категоричен отговор.
            Всички бяха уклончиви и предполагаеми.
            Ами в случая водата е като тока - движи се по пътя на най-малкото съпротивление. От входа горе към изхода долу. И става така, че от страната на входа и изхода няколко ребра загряват, а останалата част от радиатора се разслоява - отгоре става горещ, а надолу студен. Там топлата вода си стои горе и бавно изстива и слиза надолу, защото е далече от активния поток, който се движи насила от помпата или както е в случая с гравитачна или термосифонна система (кой както си я знае), от мястото в системата с най-силен топлообмен - камината.
            Та радиаторът става примерно една трета до половината горещ и работещ, а другата част не излъчва. Демек, не е пълноценен - платил си за 2 киловата радиатор, а ползваш 1 - 1.5.
            Разбира се, след време загрява почти целият, но много по-бавно.

Коментар

Странно, защо след 10 годишен стаж в строителството в Италия, се прибрах тук, за да видя за първи път връзване на диагонал.
              Това не го казвам като заяждане.
              Там ВСИЧКИ системи са с помпа, вградена в газовия бойлер (котле).
              Не съм виждал отворена система там.
              За термосифонна( гравитачна) система, вероятно е по- резонното решение, затова ще го приложа и аз, но за система в която водата се върти от помпа, едва ли има такова значение.

Коментар

С предпоследното съгласен само,че и след време не загрява.Всичко над 10 ребра трябва да се връзва на кръст.По надолу може и как ти е удобно.
                Проста вода няма.
                Относно тенекията от сирене спомената от мен по нагоре то от мен да мине може да е колкото тенекия и половина,но не повече.
                И да налага се зареждане през час време като минимум за моят котел.
                Няма страшно в умирачката...
                Страшното е да си жив!...

Коментар

но за система в която водата се върти от помпа, едва ли има такова значение.
                  Вярно, когато има помпа, не е чак толкова важно, но пак се усеща - като време, за което радиаторът се "обръща" целият при пъвоначално палене.
                  Много хора ползват такава система след прибиране от работа, тогава като запалиш, има значение кога радиаторите започват да работят с пълна мощност.
                  Ако направиш инфрачервена снимка на радиатори с двата начина на свързване ще се забележи разликата, дори когато пипаш и субективно си викаш, че е загрял целият равномерно.

Коментар

Не исках да споря. Свързването на диагонал е по-логичния вариант и мисля да го приложа.

Коментар

• От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Здравейте, преди три години станах горд собственик на къща в Троянския балкан. Къщата е на два етажа, гредоред. Горе има две спални с коридор, а на първия етаж хол, кухня и баня с тоалетна. Стаите горе и долу са разделени с обща стена в която има три комина. Всичко това е около 70 кв.м. До тук с описанието, а сега по темата. Винаги сме си мечтали с моята съпруга да си имаме открита камина, да се наслаждаваме и релаксираме пред огъня, да се топлиме и печеме на скара.....Камината е на първия етаж, като е включена в два от комините. В третия комин е вкарана топлата вода от водната риза, която отива в под покривното простронство в разширителен съд(стар хоризонтален бойлер). Системата е отворен тип, работи и на гравитация но имам и помпа с байпас. Захранвам 6 радиатора панелни и 80 литров бойлер със серпентина. Системата е около 80 литра с антифриз. На тавана от бойлера до стените, като "паяжина" се пускат тръби под наклон и от там по стената до всеки радиатор. Всичко е направи си сам. Тръбите за водната риза безшевни са около 300 лв, радиаторите около 700 лв. и още толкова за всичко останало. В началото на зимата правих корекции. Сложих кран на входа на серпентината на бойлера и пробих стената до камината да може да "диша" по-лесно. Гледайте и питайте.....

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01 049.jpg
Прегледи:1
Размер:142.7 КБ
ID:5563075Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01 050.jpg
Размер:145.5 КБ
ID:5563076Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01 023.jpg
Размер:148.8 КБ
ID:5563077Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01 041.jpg
Размер:146.1 КБ
ID:5563078Натиснете снимката за да я уголемите

Име:013.jpg
Размер:165.5 КБ
ID:5563079Натиснете снимката за да я уголемите

Име:013a.jpg
Размер:91.7 КБ
ID:5563080Натиснете снимката за да я уголемите

Име:015a.jpg
Размер:154.6 КБ
ID:5563081Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1110170.jpg
Размер:112.6 КБ
ID:5563085
                      Прикачени файлове
                      LJ73, 2L-T, BFG-MT 32-11.5-15, Superwinch OX-24V,фланци 30 мм, ЕТ-10,Окачване без произход.
                      E23,E36,E46,E39,E61.

Коментар

Браво!
                        Харесва ми така оформена камината.
                        Клапа ли виждам на една от снимките?

Коментар

Да имам клапа но в момента е максимално отворена. Искам да си направя лостова система тип "ръчна газ" на трактор с гребен и т.н. Дори съм си приготвил един стар сърп, който ще е гребена но нямам време. На дъното на камината имам и отвор за почистване. Под него кутия в която пада пепелта. Когато гори камината, отвора е затворен с дебела ламарина. На снимките се вижда и една бяла решетка до камината. Там пробих стената за да влиза свеж въздух за камината. Миналата зима нямах такава "дупка" в стената и трябваше да имам леко отворен прозорец иначе, камината пуши. Когато вратите и прозорците са нови трябва задължително да се помисли за приток на въздух. Основни недостатъци на такава камина според мен са:консумацията на дърва, стените пожълтяват, прах и опасност от пожар (задължително решетка).
                          LJ73, 2L-T, BFG-MT 32-11.5-15, Superwinch OX-24V,фланци 30 мм, ЕТ-10,Окачване без произход.
                          E23,E36,E46,E39,E61.

Коментар

Много е готина,евала.!Браво за труда.
                            И на мен ми предстой такава работа обаче това с водната риза е голям гърч.
                            Кога и кой ще ги направи толкова много отвори.
                            Смятам да е направя по просто,само с ламарина.

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                              ....
                              Смятам да е направя по просто,само с ламарина.
                              Казвали са ми, че ако площта на стените е голяма, пак трябва да се заваряват парчета тръби, които да ги придържат една към друга.
                              Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                                Казвали са ми, че ако площта на стените е голяма, пак трябва да се заваряват парчета тръби, които да ги придържат една към друга.
                                Да бе,"спънки"им викат.Да не се раздува водната риза.Видях направена по този начин и ми хареса.
                                Има доста голяма нагревателна площ но е необходимо и да се осигури място за пушека.
                                На колегатаСтефан ми харесва ама ми се струва че е доста сложна за направа-поне за мен.
                                Предполагам че ще е достатъчно ефективна .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X