Обикновенно камината си идва директно с водната риза.Не се налага ти да се занимаваш.Иначе е според зависи.На мен би ми излязло колкото ми струва материала,ако го купувам де.На теб според това какво ще иска тоя дето ще ти го прави.
Аз лично не бих си играл да слагам водна риза на готварска печка освен ако цялата дандания не излиза тънко.
В твоя случай има готови решения по 500-600лв.Говоря за камина или готварска печка.
Хубаво е предварително да се знае какво ще се отоплява за да се подбере правилно печката.
Например:
Имаме едноетажна вила с две стаи,хол и баня.
Смятаме ги така за всяка стая според квадратурата.Най-грубо и лесно ако ще се ползват алу.глидери ги смятай колкото квадрата толкова глидера.
Говорим за стандартна височина на стаята и за глидери на 500мм които средно отдават по около 130вата на глидер.
И примерно две стаи с обща квадратура 40 квадрата ги пишем 40 глидера.Умножаваме мощността и излиза 5200вата.
До тук добре.Хола не го слагаме в сметките ако камината е сложена там и ако е достатъчна като мощност.
При камините и печките с водна риза винаги има дадени от производителя мощност на водната риза и тази на самата печка.
Ако мощността отдадена от камината е достатъчна за помещението в което ще се слага не е нужно да добавяме и радиатор за него.
Ако не е обаче мощността нужна за помещението също трябва да се добави към общата мощност на водната риза.
До тук добре.
Значи решаваме,че мощността ни стига за хола в който е камината,отоплили сме другите две стаи с 5.2КВ мощност и ни остава банята.
Там е най-добре да сложим лира която да ни отоплява и едновременно с това да суши дрехите ни както знаем.
Тук е важно да подберем такава лира която хем да ни стига като мощност,да е достатъчно компактна спрямо помещението ни и същевременно да може да ни суши дрехите.Важно е да се отбележи,че когато сушим дрехи на лирата КПД-то и пада тъй като те я затапват така да се каже.Затова е хубаво да я подберем една идея по-голяма стига помещението ни да позволява.
Да речем,че лира с мощност от 800вата е достатъчна.Добавяме и нея в сметките и стават общо 6КВ мощност на водната риза.
И след като така или иначе можем да сложим и бойлер със серпентина е срамота да не се направи.Обикновено 80литров такъв консумира средно 2-3кв.
Слагаме и него в сметките и хоп получава се камина със серпентина 9кв и да кажем 5кв. отдавани от самата камина.Общо 14кв.
Важно е да се отчете,че водата не иска или се върти прекалено бавно по гравитачен път през стандартните серпентини на бойлери.
Затова е хубаво или да се добави помпа или да се мисли за тунингован бойлер.Първият вариант е по-лесният и винаги за предпочитане.
Може да се направи така,че да работи едновременно и с помпа и като спре тока да си се върти на гравитация.
По-късно ако остане време ще напиша и как,че ме заболяха пръстите.
П.С.Тъй като видях мнението над моето докато съм писал то наклон от 1-1.5см на метър би бил напълно приемлив според мен.
Последно редактирано от slatanic; 10-11-13, 18:06.
Причина: Допълнение.
Няма страшно в умирачката...
Страшното е да си жив!...
Мой приятел, който се занимава с парни инсталации, твърди че панелните радиатори "греят" повече от алуминиевите.
Колко истина има в това?
Реших, че ще ползвам полиетиленови тръби с алуминиева вложка. Какъв диаметър да са?
В стените няма да има никакви фитинги. Тръбите ще си вървят цели от колекторите, до радиаторите.
Не съм започнал нищо още, но си подреждам идеите в главата.
На тръбите които ще вървят в стените, трябва ли да слагам изолация и каква?
А между етажите и до разширителния съд?
Your conscience is all you can take to your grave.
Мисля за готварска печка с риза, адаш. Трябва ми да ми грее двете стайчета отгоре. Ти знаеш колко са големи.
И така и така не се гаси печката от есен до пролет, поне да има файда.
Aз си правих парно преди няколко години и съм точно със такива тръби.Препоръчвам ти да сложиш 20 мм.
Изциганих и наслагах 16мм и сега съжалявам.
По скъпичко е обаче си е друго.
Печката обаче решил ли си каква да бъде?
Догодина ще съм на твоя хал!
Не съм се спрял на конкретен модел печка. Не ме интересува да е луксозно изпълнение, та ще гледам да е около минималната възможна цена.
5-600 лв, предполагам.
За тръбите, колко да е по-скъпо... Важното е, да стане.
Вертикалните щрангове до разширителния съд и за студената вода ги мисля от около 3/4 до 1 цол поцинковани.
Дори и изходите на ризата да са по-големи, за тази смешно малка система не мисля да слагам по-голям цолаж.
Сашо, по-добре направи системата "затворена", вързана директно на водопровода, цяла къща, на 2 етажа, с 2 огромни 80-литрови бойлера, 7 радиатори, 2 малки и 4 огромни и един среден, отделно е вързано за 2та бойлера, соларна инсталация, една помпа движи всичко, отделно е другата за соларната инсталация, има си и Упс, абе в къщата без топла вода, няма как да останем, разликата от отворена система и затворена е огромна в топлината и разпространението и, ако проявяваш интерес ще снимам или ще направя схема или нещо, което би ти свършило работа......
Коментар