Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
    При мен верикалните щтрангове са 3/4 имам монтирана помпа която не пречи по гравитачен път да се движи водата, но когато не е включена долу си превира котела а в радиаторите никой.
    И аз като си правих системата съобразих наклони с идеята ако спре помпата да има поне някакво движение в системата- ама нъц.
    Помпата дърпа 40-80 (в зависимост от скоростта) вата и то не постоянно ами с термореле и задаваш само когато е достатъчно топло в печката.
    Хъм, а имаш ли байпас за да изключиш помпата от кръга когато тя не работи?
    יעבור
    «И това ще мине»

Коментар

Едното си го правиш съвсем сам за "до обед" време, а другия вариант е свързан с големи метални тръби, заварки резби, наклони, и изчисления...
      Не те разбирам кое е едното и кое другото.

Много зависи от парите,типа печка,размера и,какво се тьрси от нея…………..ако трябва да изграждам камина и да топля 5 стаи ще я направя и на 2 крьга ако ме питаш мен,с резервна горивна на дьното независима от стени и наклони.Ако вече имам печка и се чудя какво да и тресна за да не ми излита топлото през комина ще тьрся вариант с трьби или радиатор/е вкарано в печката или нещо лесно и просто.

Ако искам да топли обаче без заварки,трьби,плочи и изчисления няма да се мине.Айде може и без трьби или избираш едното или другото ма заварките и и металознанието не виждам как ще се прескочи.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Аз също бих предпочел системата с помпа и термореле, щото бих могъл да ползвам тънки тръбички и да не се съобразявам с наклони. Но ми е по-ценно, да работи без ток.
        Не е проблем консумацията. Имам един киловат от инвертора, но трябва да е постоянно включен...
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
          Не те разбирам кое е едното и кое другото.

Много зависи от парите,типа печка,размера и,какво се тьрси от нея…………..ако трябва да изграждам камина и да топля 5 стаи ще я направя и на 2 крьга ако ме питаш мен,с резервна горивна на дьното независима от стени и наклони.Ако вече имам печка и се чудя какво да и тресна за да не ми излита топлото през комина ще тьрся вариант с трьби или радиатор/е вкарано в печката или нещо лесно и просто.

Ако искам да топли обаче без заварки,трьби,плочи и изчисления няма да се мине.Айде може и без трьби или избираш едното или другото ма заварките и и металознанието не виждам как ще се прескочи.
          По- лесният вариант е с помпа и полипропилен или алуминиева вложка тръби- можеш сам да си го сглобиш. По- трудният и по- скъп е гравитачния.Това за системата.
          Относно водните ризи- най- голям ефект е П- образна водна риза като в долния и горния край са заварени тръби свързани с ризата. В долната част трябва да са по- нагъсто(както си е скарата за пепелта), а в горният достатъчно раздалечени за да не пречи нормалното димоотвеждане. Каквато и да е печка или камина имате, мушвате се вътре започвате да мерите и давате готовия проект на човек който е на ти със заварките и металите и готово.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            Аз също бих предпочел системата с помпа и термореле, щото бих могъл да ползвам тънки тръбички и да не се съобразявам с наклони. Но ми е по-ценно, да работи без ток.
            Не е проблем консумацията. Имам един киловат от инвертора, но трябва да е постоянно включен...
            Самоделната ми ЮПС система е таймер-5лв, зарядно за акумулатор свързан постоянно с акумулатора, за аку е закачен инвертор 12/220- 40лв.
            Като ми спре тока само трябва да мушна от контакта в инвертора, а таймера е настроен през нощта да се включва за по половин час да дозарежда акумулатора.
            Можеш някаква такава схема да си спретнеш ако печката не е в хола и няма вариант да се скрие декоративно всичко това. Все пак аз съм с котел и в мазата не ми пречат акумулатора и кабелаците.

Коментар

Това е добра идея!
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

При мен верикалните щтрангове са 3/4 имам монтирана помпа която не пречи по гравитачен път да се движи водата, но когато не е включена долу си превира котела а в радиаторите никой.
                И аз като си правих системата съобразих наклони с идеята ако спре помпата да има поне някакво движение в системата- ама нъц.
                Помпата дърпа 40-80 (в зависимост от скоростта) вата и то не постоянно ами с термореле и задаваш само когато е достатъчно топло в печката.
                При мен от котела ( в мазето ) до колекторите ( 5 етажа по-нагоре ) тръбите са цол и 3/4 ( или 2 цола, не си спомням ). От колекторите всички кръгове са с маркучи 16 мм ( съответно не са гонени никакви наклони ). Работи си съвсем спокойно и без помпа ( установих го случайно, след като разбрах, че няколко дни парното е работило с изгоряла помпа ).
                Казано е:
                -"Обичай ближния",
                щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                  При мен от котела ( в мазето ) до колекторите ( 5 етажа по-нагоре ) тръбите са цол и 3/4 ( или 2 цола, не си спомням ). От колекторите всички кръгове са с маркучи 16 мм ( съответно не са гонени никакви наклони ). Работи си съвсем спокойно и без помпа ( установих го случайно, след като разбрах, че няколко дни парното е работило с изгоряла помпа ).
                  Еми на всички гравитачни системи които съм виждал цолажите са сходни за да работи. 2 цола не е майтап, цената също.
                  Аз си приготвих няколко метални тръби плашка и електрожен и след като се опитах да нарежа само една резба - за проба, захвърлих идеята с особено висока скорост.
                  Още повече че монтирах система във вече обзаведени помещения- а вкарай електрожен, и ъглошлайф на 50 см от леглото и новите си мебели и чисто ново дюшеме.
                  Ножица за полипропилен, лепачка за 20лв. и си ти. Чисто и бързо като "Лего" се реди, само трябва да проветриш за половин час че мирише кофти ППР.

Коментар

Еми на всички гравитачни системи които съм виждал цолажите са сходни за да работи. 2 цола не е майтап, цената също.
                    Аз си приготвих няколко метални тръби плашка и електрожен и след като се опитах да нарежа само една резба - за проба, захвърлих идеята с особено висока скорост.
                    Още повече че монтирах система във вече обзаведени помещения- а вкарай електрожен, и ъглошлайф на 50 см от леглото и новите си мебели и чисто ново дюшеме.
                    Ножица за полипропилен, лепачка за 20лв. и си ти. Чисто и бързо като "Лего" се реди, само трябва да проветриш за половин час че мирише кофти ППР.
                    Не е голям проблем нарязването на резби. Говоря за 1/2 и 3/4 тръби. Електрожен може да не се ползва. Вярно е че фитингите са скъпи, но пък става лесно и без щети по мебелите. Преди 20 години като правихме в нас парното, нямаше полипропиленови и с алуминиева вложка тръби. От котела вертикалните тръби са ни 1 3/4. Там се нарязваха резбите на струг, а към радиаторите хоризонталните са ни на 3/4. Системата си работи гравитично без никакви проблеми. Поставихме циркулационна помпа след като закупихме бойлер със серпентина. Просто не иска да се върти водата в серпентината. Ако не се ползва цял ден вода и без помпата се стопля, но пак не става гореща водата. С помпата загрява бойлера за 15 мин и колкото и да се пуска гореща вода, тя не свършва (е ако и парното работи).
                    Сега в къщата преписана от баба ми искам да правя парно, но няма възможност да се прави без пома, поне за първия етаж. Един комшия го гледах направил топлата вода върви над вратите, а судената се връща по пода и работи, но той топли само един етаж. Аз като пусна разклонения към горния етаж и ще бяга топлата вода нагоре.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                      Не е голям проблем нарязването на резби..
                      Не съм казал че е невъзможно, но е доста по трудоемко и скъпо. Пък и ако не може да се изолира от тока най- големият консуматор на ел. енергия -бойлера, то гравитачната система наистина се обезмисля.
                      Между другото преди 4 години никой не използваше ППР за система (то и сега не знам колко го използват). Аз реших да експериментирам понеже на един мой приятел му се наложи на всеки кран да реже по един квадрат 50/50 от гипскартона за да си сменя всички фитинги. За да е по- красиво ги мушнал зад картона , а те протекли. Говорим за алуминиева вложка.
                      Препоръчвам като се направи ППР системата, преди да се сложи разширителният съд да се затапи тръбата и да се надуе от водопровода.
                      Другото за което трябва да се внимава е да не се направи бленда(стеснение) при залепянето. Получава се ако прекалено силно се притискат двата детайла или много е заграт поялника.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                        Аз като пусна разклонения към горния етаж и ще бяга топлата вода нагоре.
                        А студената кьде ще отива?
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Аз пък чакам някой дето се занимава с тая работа професионално да се обади в темата.А такива няма уж.
                          Айде аз ще помагам ако има желаещи и въпроси на който мога да отговоря.
                          От доста време насам не се изработват отоплителни системи с черна тръба освен ако изрично не се налага.
                          Последно правихме училището и детската градина в Бусманци и дето се вика още ги сънувам тия тръби.
                          Стар проект и като се запънаха черно та черно и те така.Ако не беше икономисал и пари инвеститора щеше да му дам едни 20 години гаранция от мен.
                          Ма как и да е.
                          В момента у нас едната къща е със изградена инсталация от преди около 20 години.Отворен тип.Руски котел.Гравитачно изпълнение.
                          Тъй като гарнитурите на чугунените радиатори заминаха от прегряване в годините ги заменихме с алуминиеви като единствено се наложи да удължа тръбите и да преходя от черно към полиетилен с алу.вложка.
                          Имам си и помпа и байпас към нея ако спре тока да може да си се върти гравитачно.
                          Помпата е за двата бойлера въпреки,че основният 300литра е така монтиран до котела,че и без нея може да си се загравя спокойно.Другият 80литра е в банята на първият етаж и както знаем глупава вода няма.Поради бавното загряване бе монтирана и помпата.
                          В другата къща тип едноетажна с гредоред съм монтирал готварска печка с водна риза.Тази е втората такава.Първата бе правена,а тази директно закупена с ризата.Към нея има вързани 24 глидера алу.радиатор на 500мм,медна лира в банята и 80литра бойлер.Справя се повече от добре с възложената и задача.
                          Тъй като ППР стаби тръбата може да прегрее и да създава проблеми при заиграване с готвенето или друг страничен фактор аз правя следното.
                          За подаващата тръба която при мен отива право нагоре над гредореда се използва метална тръба 1 1/4" размера е този тъй като и изводите на печката са такива.Нямам притеснения и дори и да прегрее и водата да стане на пара си избива през отвореният разширителен съд монтиран над тавана и изведен директно на покрива.
                          От там на сетне се прехожда към ППР с алу.вложка и захранванията си слизат от тавана към точките които трябва да захранят.Връщащите тръби се обединяват и отиват в правен колектор монтиран директно зад печката.Там се монтира и циркулационната помпа.За да не се вижда и да се пести място.
                          Хубаво само да се мисли за топлоизолиране за да се избегнат проблеми с помпата,но всеки според мястото.
                          Клиентските системи дето съм правил са трудни за изброяване като разновидност,сложност и изработка та не ми се и пише за различните видове,но ако някой има въпроси и мога да помогна бих се радвал.
                          Поздрави.
                          П.С.Сега се сетих,че мога да ви пусна и снимки на последната скица дето имам да правя да се хванете за главата какви ги мислят едни ненормални инженери проектанти.
                          Няма страшно в умирачката...
                          Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                            Аз пък чакам някой дето се занимава с тая работа професионално да се обади в темата.А такива няма уж.

Уж ма е на,обади се.

Айде пускай схеми и снимки кое как и защо.Мен главно ми е интересно гравитационната система без помпи рани па ако ще един радиатор близо до тавана да трябва да се монтира.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Бе какъв радиатор най-високо ти е разширителният съд.Схеми ще постна утре ако остане време,че съм решил да оборудвам гаража с нова маса и да преместя един два шкафа.И някоя и друга снимка може да ви постна да стане ясно кое как.
                              Няма страшно в умирачката...
                              Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                                Бе какъв радиатор най-високо ти е разширителният съд.
                                Това на мен ми е ясно ма гледам,че повечето гравитационни схеми са за кьщи на 2 етажа или това с което аз имам скромен опит.Раширителния беше един 20 литров да речем от който излизаше една трьба директно вьн от хана.Кофти,че от време на време трябва да се допьлва системата,но пьк нямаше ни помпи ни дяволи и си бачкаше на шеС.

Давай,че ми е интересно,ако ми замрьзнат палмите вьн да знам кое как се строи
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X