Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко електричарски въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Малко елеткричарски въпроси

Първоначално публикуван от 4x2 Преглед на мнение
    Ако се сменя само таблото без кабелите на вътрешната(в жилищната част)инсталация,и се сложат 4,5 килоамперови автоматични предпазители,може да се влезне в едни филми(ако досегашните са били кръглите керамични по народному-бушони)имам осветление два часа,след два часа-нямам, предпазителя изключил.Дори и пак да се включи,картинката ще се повтори(ако сградата е по-старичка и не е сменяна ел. инсталацията).Най-разбираемо написано,по-малките килоампери,изключват и при НЕ пълно късо!Ето пример за непълно късо-монтирани са корнизи за пердета,кухненски щкафова,или анкери за бойлера в банята,и фазовото жило на кабела е леко закачено от дюбел/анкер имащ допир до бетона.Или някоя от връзките в разклонителните кутии(на старичка инсталация) е поотхлабена и преискрява от време на време.3,и 4,5 килоамперовите ги ловят такива проблеми,и изключват след кратък период от време(час,или няколко часа работи и изключва)а не на момента(както се получава при пълно късо),3 килоамперовите може и след минута да изключат(зависи от непълното късо).6 килоамперовите при гореописаните примери и те изключват(ама в пъти с по-голям времеви период от 4,5 килоамперовите)обаче в по-честия случай не изключват,примерно-докато не се стопи закачения от дюбел/анкер кабел,и консуматорите подвързани към кабела не спрат да работят.

За кабелите,независимо дали сам ще ги сменяш,или ще се домогнеш до услугите на фирма:
    Ако имаш познат техник от ЕРП-то,се свързваш с него.Ако няма:
    1-Обаждане до оператора на ЕРП-то.
    2-Отива се до пункт на инкасатори.
    3-Или ако случайно се засече инкасатора(докато отчита електромерите) се уведомява,че(примерно утре,или след 2 дни,или........) ще се подменят захранващите кабели на жилището.Той по канален ред запознава другите по веригата,че еди кога си,има да се пломбира електромер!Всичко това (инкасатори,оператори) се прави с цел да са запознати,че се пипа тяхната(електромера в случая) собственост,иначе се почват едни главоболия и разправии.От там на сетне:
    Ако има достъп до електромерното табло(примерно ако е жилищна кооперация,поне домоуправителя трябва да има ключ за таблото с електромерите(ако е по-стара сградата и главното табло е някъде из мазите) се премахва пломбата на електромера,и последва подмяната на кабелите до при теб!Техниците от ЕРП-то са уведомени и имат грижата да пломбират електромера,и-толкова!
    Ако няма достъп до електромерите,трябва да се уговори дата и някакъв ориентировъчен час,за да се появят техници,да отключат таблото с електромерите,и да разпломбират твоя-не е задължително(повечето само отключват и си заминават).При появата им,се уговаря и друг ориентировъчен час(след подмяна на кабелите)за да пломбират електромера,и-толкова!
    Дали сам,или фирма ще сменя кабелите,от ЕРП-то не ги интересува,не е и задължително да присъстват на разпломбирването(стига да е станало на упоменатия ден)важното е да са осведомени за интервенцията,защото при подмяна на кабелите,е неизбежно да не се пипа тяхна обственост(електромер).

Потърси CHiNT предпазители,цената им е по-малка,а качеството е същото,да не пиша и по-добро от шнайдер(примерно)!
    Би трябвало да е разбираемо отговорено!
    "Колега"-остави ме без думи .Направо се чудя,откъде да започна.А съм започнал,а са ме баннали.....
    Нормално е ,като правиш такива словоизлеяния,да имаш, поне основни познания по темата.
    Особено ,като се касае за действия или бездействия,касаещи живот.

Коментар

Първоначално публикуван от stanbeto Преглед на мнение
      4x2, смея да твърдя че написаното в цитата по-горе е напълно невярно. Нищо лично,но за да не се заблуди някой... Няколко съфорумници вече обясниха в предишни постове, че 4,5-6-10-15-25кА и т.н. обозначават изключвателната способност на апарата. Това няма нищо общо с утечките в старите инсталации. Този параметър показва максималния ток на късо съединение, който въпросният прекъсвач може гарантирано да прекъсне. В този смисъл, колкото повече толкова по-добре от гледна точка на надеждност. От 'икономическа целесъобразност' съответно колкото по-ниска изключвателна способност, толкова по-ниска цена. Прави се изчисление за всеки конкретен случай и се закръглението е нагоре, в полза на надеждността.
      Koe по-точно е невярно?
      Някъде да виждаш да съм писал,че 4,5-6-10-25кА НЕ обозначават изключвателната способност на апарата?Или,че същото има общо с утечките в старите инсталации?

Първоначално публикуван от krasimir.n Преглед на мнение
      "Колега"-остави ме без думи .Направо се чудя,откъде да започна.А съм започнал,а са ме баннали.....
      Нормално е ,като правиш такива словоизлеяния,да имаш, поне основни познания по темата.
      Особено ,като се касае за действия или бездействия,касаещи живот.
      Как определи какви точно са познанията,като е описано какво се случва в действителност при дадените обстоятелства?
      Колкото до действията или бездействията касаещи живот,излишно е да се пише,че,който не е квалифициран и няма необходимите знания,не трябва да пипа където не му е работа!Излишно е,защото търтея и сам го знае,и едва ли би тръгнал да пипа ако не вдява колкото трябва,че да го стори.

Търтея има конкретни въпроси,конкретно отговорих!Под вола теле -няма,колкото и да се търси.
      Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Ако се сменя само таблото без кабелите на вътрешната(в жилищната част)инсталация,и се сложат 4,5 килоамперови автоматични предпазители,може да се влезне в едни филми(ако досегашните са били кръглите керамични по народному-бушони)имам осветление два часа,след два часа-нямам, предпазителя изключил.Дори и пак да се включи,картинката ще се повтори(ако сградата е по-старичка и не е сменяна ел. инсталацията).Най-разбираемо написано,по-малките килоампери,изключват и при НЕ пълно късо!Ето пример за непълно късо-монтирани са корнизи за пердета,кухненски щкафова,или анкери за бойлера в банята,и фазовото жило на кабела е леко закачено от дюбел/анкер имащ допир до бетона.Или някоя от връзките в разклонителните кутии(на старичка инсталация) е поотхлабена и преискрява от време на време.3,и 4,5 килоамперовите ги ловят такива проблеми,и изключват след кратък период от време(час,или няколко часа работи и изключва)а не на момента(както се получава при пълно късо),3 килоамперовите може и след минута да изключат(зависи от непълното късо).6 килоамперовите при гореописаните примери и те изключват(ама в пъти с по-голям времеви период от 4,5 килоамперовите)обаче в по-честия случай не изключват,примерно-докато не се стопи закачения от дюбел/анкер кабел,и консуматорите подвързани към кабела не спрат да работят.
        Koe по-точно е невярно?
        Някъде да виждаш да съм писал,че 4,5-6-10-25кА НЕ обозначават изключвателната способност на апарата?Или,че същото има общо с утечките в старите инсталации?
        Амиии, чета го 3 пъти вече. В общи линии обясняваш че предпазителите с различна изключвателна способност (3, 4.5 и 6кА) изключват за различно време при наличие на утечки в инсталацията. Такава зависимост няма, има зависимост от други фактори.

PS: Само да не оспамиме много колега (по форум, тази дума иначе хич не я харесвам), но виж и предните постове от началото на темата.
        Последно редактирано от stanbeto; 11-10-13, 01:20. Причина: послепис

Коментар

Точно така изключват,въпреки да няма зависимост!Пиша какво се получава в действителност,а не какво пише в дебелите книги.Надявам се вече е ясно какво целях с отговорите си.
          Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
            Радослав,имаш контакт,двупроводна линия, фаза и нула ,къде връзваш дтз така че като хванеш фазата да дигне потенциала на земното и да сработи,ако може Радослав да обясни без подгласници които да обясняват за ток в нулевия проводник !
            Пък аз чакам отговор да изясним ситуацията като хора които си вадят хляба с това.
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

Коментар

Пък аз чакам отговор да изясним ситуацията като хора които си вадят хляба с това.
              Май си пропуснал мнение № 22.
              Не знам,какво имаш предвид под(вдигане потенциала на земното).Виж,разгледай,прочети --какво е диференциална защита.

В случая-въобще може да липсва ток в нулата и защитата ще сработи....
              Пример: хванал си нещо метално и достатъчно тънко,та да го завреш във фазата на "контакта" и си стъпил или си се докоснал до "нещо" с различен потенциал от фазата.Съответно по-случайност не опираш с (металното и достатъчно тънко) защитната зануляваща пластина.
              Ще протече ток между фазата и различния потенциал,който в случая няма да е твоя "нулев" проводник...

Коментар

Май си пропуснал мнение № 22.
                Не знам,какво имаш предвид под(вдигане потенциала на земното).Виж,разгледай,прочети --какво е диференциална защита.

В случая-въобще може да липсва ток в нулата и защитата ще сработи....
                Пример: хванал си нещо метално и достатъчно тънко,та да го завреш във фазата на "контакта" и си стъпил или си се докоснал до "нещо" с различен потенциал от фазата.Съответно по-случайност не опираш с (металното и достатъчно тънко) защитната зануляваща пластина.
                Ще протече ток между фазата и различния потенциал,който в случая няма да е твоя "нулев" проводник...
                Въпроса беше към Радослав,разбрахме се на лични ,и за мен въпроса приключи,при условие че си вадя хляба с това не е много коректно да ме караш да чета без да се знаем,поздрави !
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Ако се сменя само таблото без кабелите на вътрешната(в жилищната част)инсталация,и се сложат 4,5 килоамперови автоматични предпазители, аче е ...
                  За кабелите,независимо дали сам ще ги сменяш,или ще се домогнеш до услугите на фирма:
                  Ако имаш познат техник от ЕРП-то,се свързваш с него...
                  Потърси CHiNT предпазители,цената им е по-малка,а качеството е същото,да не пиша и по-добро от шнайдер(примерно)!
                  Би трябвало да е разбираемо отговорено!
                  1.Дай го техника
                  2.Отде тоя чинт
                  3.как да я пробвам дали работи-как да я свържа и и докарам 30ма. или 300ма.-такива са ми сложили на двупроводната инсталация.
                  Последно редактирано от veskov; 11-10-13, 23:09. Причина: нужда от помощ
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

От: Малко електричарски въпроси

Ето с какво се занимавам в момента,някои вероятно познават преподавателя.Както казах отивам да чета че ми трябва 5 категория.
                    Това беше към Красимир.
                    Прикачени файлове

Коментар

Ето с какво се занимавам в момента,някои вероятно познават преподавателя.Както казах отивам да чета че ми трябва 5 категория.
                      Това беше към Красимир.
                      Е,сега вече се надявам,че ще ти се изяснят "некои работи".. .

От тук, съм минал отдавна.

Би ли пояснил, какво ще да е :5 "категория" ?
                      Последно редактирано от krasimir.n; 19-10-13, 14:36.

Коментар

Тая е много опроводена, не е баш същото. Дай от следващите уроци, дано има и с по-малко жици.
                        Даника

Коментар

И като стигне до 3, накарай даскала да ти обясни за две.Ако,че ги плюем в парламента-твоя ще да е от другите, не вярвам да си тури у тях в двупроводната панелка, а на теб да ти каже, че може.
                          Даника

Коментар

Би ли пояснил, какво ще да е :5 "категория" ?
                            Пета квалификационна група вероятно.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Пета квалификационна група вероятно.
                              И аз имах съмнения,но все пак си питам.
                              Ако е така- е "леко" притеснително.....
                              За да придобие 5 та квалификационна група,лицата трябва да имат-задълбочени познания по електротехника .(и куп други условия,ама ще е скучно,да се изброяват)

За да стигне до 5 та квалификационна група ,трябва да минал през няколко други групи,преди това:
                              Освен това,за да придобие 5 квалификационна група,лицето трябва да има стаж с 4 та квалификационна група най-малко:
                              1. 2 години-за лица с основно образование,които са преминали специално обучение.
                              2. 1 година-за лица със средно електротехническо образование.
                              3. 6 месеца -за лица с висше електротехническо образование.

за 2,3,4 квалификационни групи,има подобни изисквания.
                              Изпити върху правилника за безопасност се държат всяка година!

Както и да е,ама да се бърка-квалификационна група с "категория"-това не може да го направи човек, който се бори за 5 та квалификационна група.

Коментар

Това беше към Красимир.
                                Чети , чети , че явно има още какво да научиш по тънките неща за , които пък самонадеяността понякога е враг №1.
                                Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X