Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко електричарски въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Малко елеткричарски въпроси

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
    Сигурен ли си в това което пишеш или аз грешно те разбирам !
    Абсолютно вярно го е написал.
    LZ5ZI qth HASKOVO
    Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
      Сигурен ли си в това което пишеш или аз грешно те разбирам !
      Не знам как го разбираш, но това което съм написал е вярно.
      Ако имаш съмнения - вземи една ДТЗ и го симулирай с едни резистори и ще се убедиш.
      После може и на живо да го пробваш.
      Аз съм го демонстрирал върху себе си на невярващи. Готов съм да го демонстрирам пак.
      След експеримента силно ми се увеличава глада и жаждата и трябва да се компенсира своевременно.

Между другото и когато контакта е с правилното трипроводно свързване - L, N, PE, дефектнотоковата защита пак няма да сработи ако хванеш фазата и нулата с двата пръста или с двете ръце. Имайте едно на ум.

Така че, пак оставам с твърдението, че и двупроводното свързване помага в голяма част от случаите за предотвратяване на поражения от ел. ток.
      Последно редактирано от Радослав Райчев; 10-10-13, 10:55.
      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Радослав е прав, но притеснителното е, че някои се предоверяват на ДТЗ. Едвали не, има ли такава и можеш спокойно да си бърникаш из контактите.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Радослав е прав, но притеснителното е, че някои се предоверяват на ДТЗ. Едвали не, има ли такава и можеш спокойно да си бърникаш из контактите.
          Мдаа... А тя пази само от протичане на ток от фаза към "земя", но не и от фаза към нула.
          LZ5ZI qth HASKOVO
          Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Мдаа... А тя пази само от протичане на ток от фаза към "земя", но не и от фаза към нула.
            За това се казва и дефектнотокова - пази от "грешната" посока на протичане. По същество ДТЗ сравнява токовете протичащи по фазовия и нулевия проводник, и при разлика веднага сработва. Важните характеристики на една ДТЗ са номиналния ток в А, тока на сработване на защитата/разликата между фазата и нулата/ в милиА и времезакъснението в милисекунди. Ако няма да се счита за реклама, тук има много добри обяснения за ДТЗ.http://www.schneider-electric.bg/doc...talogue.pdf‎
            Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Първоначално публикуван от ivan4o Преглед на мнение
              И по тази причина ще работи и при двупроводно свързване.
              Просто няма да хваща вътрешната утечка на консуматора, но ще хваща външна такава, каквато се явява човешката намеса във веригата фаза-земя.
              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Нормално е. Във външното табло автоматът ти е с по-голям ток на изключване, но има и още един параметър - крива на изключване на електромагнитния изключвател в автомата. Гугълни подчертаното и ще разбереш за какво става въпрос.
                Кое му е нормалното? Има-- "неселективно" изключване! ???..............

Трябва да се сложат правилните "автоматични прекъсвачи"!

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                  Бих се присъединил към това питане. Аз не съм специалист, но поне 2-ма тесни специалисти в тази област уверено ми твърдяха, че ДТЗ на двупроводна вътрешна инсталация пази само от извънземни.
                  Тия "тесни специалисти" ----да вземат да си разширят малко (квот се сетят)

Радослав, го е обяснил достатъчно достъпно и простичко.

Коментар

Първоначално публикуван от krasimir.n Преглед на мнение
                    Кое му е нормалното?
                    Нормално в смисъл, че няма намесени извънземни. Има обяснение и то е написано на етикетите. Така има обяснение и защо не горят ножови предпазители при видимо "късо" и т.н. Токът е абсолютно логичен и затова ни е толкова трудно да го разберем

Коментар

Истинско селектиране на защити може да се получи само с много точно и коректно изчисляване и избор на прекъсвачи от един производител с много ясни характерситики. И това си е бая работа между другото.
                      Не се получава селектиране само чрез избор на прекъсвач по метода: всеки следващ - по-голям от предния. Обаче много хора така си го представят, и затова се получават изключвания тип: през един.

Няма как да се получи коректно селектриане, при условие, че в апартаментното табло имаш Шнайдер - C крива, в главното табло имаш прекъсвач B крива (по най-тънката китайска оферта), а в трафопоста (пак по най-тънката и ментелива оферта) някой е въртял копчетата на защитата "на око". При такива ситуации сме се нагледали на изключил прекъсвач в трафопоста, без да е изключил прекъсвача в главното табло на входа/блока.

Коментар

Радослав,имаш контакт,двупроводна линия, фаза и нула ,къде връзваш дтз така че като хванеш фазата да дигне потенциала на земното и да сработи,ако може Радослав да обясни без подгласници които да обясняват за ток в нулевия проводник !
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

Драснете го някъде да се види тази двупроводна ДТЗ.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Такааа
                            ще се сменя бушонното табло и едни тикви ми обясняват мче трябвало да си взема бушони 4.5 кА но където проверявам по магазините има само 3 кА и 6 кА
                            Та питането е - има ли голямо значение тази работа?

И още нещо - какъв е редът да ми се сменят кабелите от главното табло до при мен? Трябва да викам ЧЕЗ или как?

Ако се сменя само таблото без кабелите на вътрешната(в жилищната част)инсталация,и се сложат 4,5 килоамперови автоматични предпазители,може да се влезне в едни филми(ако досегашните са били кръглите керамични по народному-бушони)имам осветление два часа,след два часа-нямам, предпазителя изключил.Дори и пак да се включи,картинката ще се повтори(ако сградата е по-старичка и не е сменяна ел. инсталацията).Най-разбираемо написано,по-малките килоампери,изключват и при НЕ пълно късо!Ето пример за непълно късо-монтирани са корнизи за пердета,кухненски щкафова,или анкери за бойлера в банята,и фазовото жило на кабела е леко закачено от дюбел/анкер имащ допир до бетона.Или някоя от връзките в разклонителните кутии(на старичка инсталация) е поотхлабена и преискрява от време на време.3,и 4,5 килоамперовите ги ловят такива проблеми,и изключват след кратък период от време(час,или няколко часа работи и изключва)а не на момента(както се получава при пълно късо),3 килоамперовите може и след минута да изключат(зависи от непълното късо).6 килоамперовите при гореописаните примери и те изключват(ама в пъти с по-голям времеви период от 4,5 килоамперовите)обаче в по-честия случай не изключват,примерно-докато не се стопи закачения от дюбел/анкер кабел,и консуматорите подвързани към кабела не спрат да работят.

За кабелите,независимо дали сам ще ги сменяш,или ще се домогнеш до услугите на фирма:
                            Ако имаш познат техник от ЕРП-то,се свързваш с него.Ако няма:
                            1-Обаждане до оператора на ЕРП-то.
                            2-Отива се до пункт на инкасатори.
                            3-Или ако случайно се засече инкасатора(докато отчита електромерите) се уведомява,че(примерно утре,или след 2 дни,или........) ще се подменят захранващите кабели на жилището.Той по канален ред запознава другите по веригата,че еди кога си,има да се пломбира електромер!Всичко това (инкасатори,оператори) се прави с цел да са запознати,че се пипа тяхната(електромера в случая) собственост,иначе се почват едни главоболия и разправии.От там на сетне:
                            Ако има достъп до електромерното табло(примерно ако е жилищна кооперация,поне домоуправителя трябва да има ключ за таблото с електромерите(ако е по-стара сградата и главното табло е някъде из мазите) се премахва пломбата на електромера,и последва подмяната на кабелите до при теб!Техниците от ЕРП-то са уведомени и имат грижата да пломбират електромера,и-толкова!
                            Ако няма достъп до електромерите,трябва да се уговори дата и някакъв ориентировъчен час,за да се появят техници,да отключат таблото с електромерите,и да разпломбират твоя-не е задължително(повечето само отключват и си заминават).При появата им,се уговаря и друг ориентировъчен час(след подмяна на кабелите)за да пломбират електромера,и-толкова!
                            Дали сам,или фирма ще сменя кабелите,от ЕРП-то не ги интересува,не е и задължително да присъстват на разпломбирването(стига да е станало на упоменатия ден)важното е да са осведомени за интервенцията,защото при подмяна на кабелите,е неизбежно да не се пипа тяхна обственост(електромер).

Потърси CHiNT предпазители,цената им е по-малка,а качеството е същото,да не пиша и по-добро от шнайдер(примерно)!
                            Би трябвало да е разбираемо отговорено!
                            Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Много подробно и хубаво описание на процедурите.
                              Аз живея в къща и таблото ми е на стълба. Все още сме със старите рекордомани. От таблото до стълба горе са ми сложили 4-ри жилен кабел, но от стълба е рекордомана.
                              Питах ги в ЕРП-то и ми казаха че на стълба само те могат да се качват. Да съм си купел кабел, да се уговорим и да дойдат за да ми закачат кабела. Не можело да се търси друга фирма. В блоковете е по-лесно.

Коментар

Първоначално публикуван от 4x2 Преглед на мнение
                                Ако се сменя само таблото без кабелите на вътрешната(в жилищната част)инсталация,и се сложат 4,5 килоамперови автоматични предпазители,може да се влезне в едни филми(ако досегашните са били кръглите керамични по народному-бушони)имам осветление два часа,след два часа-нямам, предпазителя изключил.Дори и пак да се включи,картинката ще се повтори(ако сградата е по-старичка и не е сменяна ел. инсталацията).Най-разбираемо написано,по-малките килоампери,изключват и при НЕ пълно късо!Ето пример за непълно късо-монтирани са корнизи за пердета,кухненски щкафова,или анкери за бойлера в банята,и фазовото жило на кабела е леко закачено от дюбел/анкер имащ допир до бетона.Или някоя от връзките в разклонителните кутии(на старичка инсталация) е поотхлабена и преискрява от време на време.3,и 4,5 килоамперовите ги ловят такива проблеми,и изключват след кратък период от време(час,или няколко часа работи и изключва)а не на момента(както се получава при пълно късо),3 килоамперовите може и след минута да изключат(зависи от непълното късо).6 килоамперовите при гореописаните примери и те изключват(ама в пъти с по-голям времеви период от 4,5 килоамперовите)обаче в по-честия случай не изключват,примерно-докато не се стопи закачения от дюбел/анкер кабел,и консуматорите подвързани към кабела не спрат да работят.
                                4x2, смея да твърдя че написаното в цитата по-горе е напълно невярно. Нищо лично,но за да не се заблуди някой... Няколко съфорумници вече обясниха в предишни постове, че 4,5-6-10-15-25кА и т.н. обозначават изключвателната способност на апарата. Това няма нищо общо с утечките в старите инсталации. Този параметър показва максималния ток на късо съединение, който въпросният прекъсвач може гарантирано да прекъсне. В този смисъл, колкото повече толкова по-добре от гледна точка на надеждност. От 'икономическа целесъобразност' съответно колкото по-ниска изключвателна способност, толкова по-ниска цена. Прави се изчисление за всеки конкретен случай и се закръглението е нагоре, в полза на надеждността.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X