Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хидрофорна помпа с електронен пресостат или хидрофор с буферен съд?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Хидрофорна помпа с електронен пресостат или хидрофор с буферен съд?

    На снимката отзад се вижда пресостата,има два винта (на повечето) единия е за горната граница а другия е за разликата.....

    Пример искаш да настроиш пресостата да изключва на 10 бара....с единия винт даваш 10 бара а с другия регулираш от -2 бара до +2 бара тоест 8 до 12 бара ...диферинциална разлика май се викаше !

    п.п Числата са само примерни....моя работи на 2.5 бара и не ми е достатъчно....И още ,има точно как да си направиш разликите он/офф потърси в нета,имам ги някъде написани от мой познат дето се занимава с тея работи ,ако има проблем ще ги потърся !
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

    Коментар


    • #47
      От: Хидрофорна помпа с електронен пресостат или хидрофор с буферен съд?

      Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
      Eй таз: http://www.gardena.com/bg/water-mana...3000-4-309042/ класик 3000/4 сякаш е модела. 4 бара уж прави максимално. Аз съм я виждал да прави веднъж 2.5, но реално само на 2.2 си работи. Нещо може да бъркам. Инак съм доволен, а сега таман спря водата от водопровода...
      Ако не се справиш сам, има два варианта, първия го знаеш (бира, пържоли, Бов), втория е по-евтин - донеси я при мен.
      Всъщност не знам кой ще е по-евтин, но първият ще е по-приятен.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

      и на хоби такива

      тел. О879 Ч8Ч 2З5

      Коментар


      • #48
        От: Хидрофорна помпа с електронен пресостат или хидрофор с буферен съд?

        Здравейте колеги, електронните пресостати са по удобни и компактни спестяват място за балон и в определени случай са единственото решение.Но са
        не ремонтопригодни в домашни условия, влияят се от колебанията в захранващото напрежение и често безпричинно отказват когато най-много е необходима вода.

        Системите с механичен пресостат са по прости в това отношение и са в компетентността на почти всеки с малко технически умения и мерак да си ги сглоби от отделни елементи сам или да си ги ремонтира сам.Правилно настроена системата работи дълги години.Единственото нещо което трябва да се проверява е налягането на въздуха в разширителния съд , за всяка отделна система е различно и трябва да е с 0.2 Бара по ниско от налягането на включване на помпата.

        Проверка на налягането на въздуха се прави по следния начин:

        - отваряте произволен кран на Вашата система и следите внимателно на манометъра при какво налягане помпата се включва.
        - след това изключвате помпата от ел.захранването и изпускате налягането на водата докато манометъра покаже нула и вече не тече вода.
        после сваляте капачката на вентила за проверка на въздуха ,той се намира на противоположната на изхода за вода страна на разширителния съд и замервате .

        Примерно: помпата включва на 2,8 бара и при замерването сте установили че,налягането на въздуха в балона е 2,1 бара значи трябва да го повишите до 2,6 бара за нормална работа на системата.
        - при по ниско налягане на въздуха в балона гуменият съд се разтяга максимално и се долепя до стените на металната бутилка и реално не работи като компенсатор какъвто е,след продължителна работа с ниско налягане гумената мембрана се пука и водата достига металните стени на разширителния съд от където са и ръждивите води който описват колегите по-горе.
        Големината на разширителния съд се определя от дебита на помпата колкото по-дебитна помпа толкова по-голям съд.

        В търговската мрежа и по големите вериги се предлагат готови сглобени хидрофорни системи на почти всички производители на помпено оборудване но поради борбата за цени всички са подбрали модели който са конкурентни само с цената си не и дълговечността си или с добрите си параметри.
        Обикновено на табелката на помпата са указани максималния дебит и и максималния воден стълб/напор на хидрофора но това не означава че,при максималния посочен дебит съответната система дава посоченото на табелката максимално налягане.Затова в реални условия резултатите не отговарят на написаното.

        На пазара се продават и едни американски разширителни съдове с 5 годишна гаранция за налягането на въздуха слагал съм от тях и след две години работа на системата въздуха им не е мръднал изобщо.

        Инверторните хидроворни системи са най - доброто за водоснабдяване ,разходът на ток е минимален безшумни са и максимално ефективни само дето са по скъпи почти двойно в сравнение с качествен хидрофор с механичен пресостат и американски съд.
        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
        Място и хора към които да принадлежи ...

        Коментар


        • #49
          Първоначално публикуван от Николай Колев Преглед на мнение
          Инверторните хидроворни системи са най - доброто за водоснабдяване ,разходът на ток е минимален безшумни са и максимално ефективни само дето са по скъпи почти двойно в сравнение с качествен хидрофор с механичен пресостат и американски съд.
          Това ми напомня положението при електрожените, как от трафове всички станаха инвертори.

          Преди няколко месеца купих хидрофор и търсих инвертор. В алибаба има два производителя който предлагат - цена около 150$, една от тях се продава и тук като полска . Цените не ми се коментират - В Полша х2 , а тук х4. Има и грудфос (китайски) на цена 1000лв.
          Аз съм обнадежден, в алибаба инвертор с вграден контролер има под 100лв

          Корекция, сега потърсих отново , за 6 месеца Smart Control Self-priming water pump излизат вече няколко страници.
          Последно редактирано от trav; 17-05-21, 07:33.

          Коментар


          • #50
            След два изгорели класически хидрофори Wilo монтирах на вилата някакъв полски Omnigena - инверторен с електронен пресостат. Само че създава проблеми. Прегрява и се изключва. Как става това - покачва налягането до около 3 атм и се изключва. След това при затворени кранове бавно, бавно налягането спада - по стотна на секунда-две. Спада до около 2 атм и помпата включва. Работи няколко секунди, покачва пак до 3 атм и се изключва. Тези включвания без реално да тече вода през нея я прегряват и изключва. Когато работи при отворен кран има дебит на водата. Това я охлажда и всичко е ОК. Проблемът е когато няма консумация. Един кран на двора прокапваше и мислех, че затова спада налягането. Оправих го, но проблема продължава. Та се чудя, този тип помпи имат ли някакъв еднопосочен вентил. Ако той не е наред и връща малко вода, това би обяснило спада на налягане и честите включвания. Помпата естествено е в гаранция, но не ми се разправя с демонтаж и сервизи. Чудя се дали просто да не монтирам преди нея един еднопосочен клапан.

            Коментар


            • BRANCO
              BRANCO коментира
              Редактиране на коментар
              Ако въпроса е към мен от сондаж, Ф 630 мм.

            • Savov
              Savov коментира
              Редактиране на коментар
              Системата е правена от специалисти. Има над 20 год, откакто работи. Хидрофорите горяха от немарливото ми отношение към разширителните съдове.
              Благодаря за общите препоръки, аз просто питам някой с подобен хидрофор дали има вграден еднопосочен клапан и ако реша да монтирам такъв, дали да бъде преди помпата.
              Лека вечер!

            • BRANCO
              BRANCO коментира
              Редактиране на коментар
              Без да съм специалист съм забелязал, че ги монтират между хидрофора и помпата(ако е потопяема) долу-горе по средата. Сложи си такъв изцяло от месинг, без пластмаса на клапана. Намират се с малко повече търсене, зависи от цолажа, ама нещо към 25-40 лв.

          • #51
            Аз от бая време съм с помпа и електронен пресостат-без буферен съд,захранвам къщата в която живея.Веднага след помпата,монтирах възвратен клапан и нямам проблеми.Тъкмо правя експеримент напук на всички които казват че помпата от честото включване без буферен съд щяла да изгори и т.н.
            Yamaha Yz450F
            Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
            Всичко с ''рошави''гуми!

            Коментар


            • gy6ter
              gy6ter коментира
              Редактиране на коментар
              Зависи от помпата ,поне съм срещал до 200 пъти на час ,или нещо подобно .

          • #52
            На смукателя на помпата, има възвратен клапан. Ако той не е наред се получава точно този проблем. Отдавна съм с хидрофор от собствен източник и нищо не може да ме накара да върна системата с балон. Откакто сложих електонен пресостат, няма и помен от проблем. Няма лошо да има клапан и след помпата, но ако този на смукателя е ОК и уплътнителят на вала на самата помпа не изпуска, няма необходимост от друг клапан.
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

            Коментар


            • #53
              Клапана в сондажа не държи. Иби се сменя, или се добавя друг след него. Няма смисъл да се слага след хидрофорната помпа. Правилно е преди.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

              "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

              Коментар


              • #54
                Проблемът при мен вероятно е теч. Спрях крана след помпата - при това положение държи, налягането не спада. Изходящата от хидрофора тръба има дълъг път - излиза от къщата, заобикаля я и влиза от другата страна. Има кранове, колена, холендри в една външна шахта, през която преминава. Там вероятно някоя наставка капе и затова помпата прегрява. Шахтата е зазимена, но ще трябва да я отворя.

                Коментар


                • #55
                  Някой може ли накратко да обясни видовете помпи. Гледам има: центробежни, многостъпални, самозасмукващи с и без ежектор. Коя помпа е най-подходяща за следната постановка:


                  Съд,
                  на нивото на изхода съда помпата,
                  след нея електронен пресостат,

                  след него къщичка с последен консуматор на 7 метра височина. Къщичката харчи по около 300 л/24 часа и се ползва сезонно. Водата е питейна и доста чиста от твърди примеси.

                  Теоретично и най-евтината помпа би свършила работа, но подозирам практиката ще има друго мнение.
                  Последно редактирано от bokomo; 24-11-21, 14:30.

                  Коментар


                  • #56
                    Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                    Проблемът при мен вероятно е теч. Спрях крана след помпата - при това положение държи, налягането не спада. Изходящата от хидрофора тръба има дълъг път - излиза от къщата, заобикаля я и влиза от другата страна. Има кранове, колена, холендри в една външна шахта, през която преминава. Там вероятно някоя наставка капе и затова помпата прегрява. Шахтата е зазимена, но ще трябва да я отворя.
                    След загубен половин ден в проверка за течове монтирах възвратен клапан с месингова пластина преди хидрофора, съгласно препоръките ви.
                    О, чудо! Всичко е наред, вече налягането е стабилно и помпата работи коректно.
                    Благодаря на колегите, които помогнаха в темата!

                    Коментар


                    • #57
                      Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Клапана в сондажа не държи. Или се сменя, или се добавя друг след него. Няма смисъл да се слага след хидрофорната помпа. Правилно е преди.
                      Радвам се, че сте решили проблема.
                      Но тези месинговите клапани също не са вечни. Така, че ако след някоя и друга година започне често да включва ще се наложи да го подмените.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                      Коментар


                      • #58
                        Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                        След загубен половин ден в проверка за течове монтирах възвратен клапан с месингова пластина преди хидрофора, съгласно препоръките ви.
                        О, чудо! Всичко е наред, вече налягането е стабилно и помпата работи коректно.
                        Благодаря на колегите, които помогнаха в темата!
                        Това че проблемът е решен е хубаво, но решението не изглежда технически издържано.
                        В оригиналният вариант системата е отворена от едната страна и позволява при промяна на температурата на флуида, той да се разширява към отворената страна.
                        Сега входът е затворен с клапан, изходът с крановете на батериите. И ако флуидът започне да се разширява, как ще стане това?
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

                        И коментаторите...

                        Коментар


                        • #59
                          Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Това че проблемът е решен е хубаво, но решението не изглежда технически издържано.
                          В оригиналният вариант системата е отворена от едната страна и позволява при промяна на температурата на флуида, той да се разширява към отворената страна.
                          Сега входът е затворен с клапан, изходът с крановете на батериите. И ако флуидът започне да се разширява, как ще стане това?
                          Оригинално има клапан на смукателя, който не позволява водата да се връща обратно. След помпата има кран, който при отваряне включва пресостата. Температурата на флуида няма отношение в случая - когато кранът е отворен флуидът охлажда помпата, когато е затворен помпата не работи и съответно няма защо да бъде охлаждана. Може да се получи прегряване при незначителен теч, когато помпата включва за кратко, а потокът не е достатъчен за да я охлади. Важна е настройката на пресостата - при какво налягане включва и изключва. Обикновено по дифолт електронните пресостати включват при дебит над 1 литър в минута. Те също имат разширителен съд с мембрана, но малък. За разлика от класическите хидрофори имат малък хистерезис и помпата не включва и изключва а работи през цялото време, докато кранът е отворен. Така се избягват пулсациите на струята.
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                          Коментар


                          • #60
                            Има затворен обем пълен с течност. Тая течност се свива и разширява при промяна на околната температура. Ако тоя затворен обем има предпазен клапан, всичко е ОК. Ако няма, значи има нещо недомислено.
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

                            И коментаторите...

                            Коментар


                            • Savov
                              Savov коментира
                              Редактиране на коментар
                              При първото стартиране на помпата след поставянето на възвратния клапан имаше малко проблеми - не бях стегнал един холендър преди хидрофора и той смучеше въздух, който биде напомпан във водопровода. Като оправих това нещо системата се напълни отведнъж със студена вода в топлата къща. Помпата вдигна нужното налягане и спря. В следващите няколко минути налягането започна да се покачва спонтанно, но това беше само няколко десети. Нямаше ни взривове, ни течове. Та чак предпазен клапан едва ли е необходим. Покачване на температура на флуида от 6-7 градуса на 25 градуса не доведе до драматично разширение.

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X