Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къщата 2

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Къщата 2

    Да те поправя ли? За чердак ли става дума?
    Имам същата дилема. Даже мисля да я пусна на публично дискутиране, когато стигна до там. За сега съм заложил така, че да става и тако и вако
    Ако смяташ да оставиш това пространство малко, като ми изглежда че е сега, не виждам особен смисъл да си блъскаш главата как да го затваряш. Но ако го променяш, и имаш намерение да е нещо по-голямо, на което да може да се събере маса и да може да си опънеш краката на нея, и да се кефиш на пейзажа, вече този вариант става актуален.
    Последно редактирано от ctef; 29-01-13, 11:32.

    Коментар


    • #47
      От: Къщата 2

      Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
      Да те поправя ли? За чердак ли става дума?
      Имам същата дилема. Даже мисля да я пусна на публично дискутиране, когато стигна до там. За сега съм заложил така, че да става и тако и вако
      Ако смяташ да оставиш това пространство малко, като ми изглежда че е сега, не виждам особен смисъл да си блъскаш главата как да го затваряш. Но ако го променяш, и имаш намерение да е нещо по-голямо, на което да може да се събере маса и да може да си опънеш краката на нея, и да се кефиш на пейзажа, вече този вариант става актуален.
      Искам да има Чардак,веранда ,тераса както и да му викате не знам.Искм да имам.
      Поради тази причина ще изнеса стълбите до зида-външно и ще ги сътворя от камъни-най вероятно бетон облечен с камъни.
      Това в моя случай ще остане скрито в земята-по байра нагоре.Ще удължа покрива над стълбите.

      Коментар


      • #48
        От: Къщата 2

        Подкрепям drukman, че къща, която има голям двор,
        не са нужни големи чардаци и тераси.

        Коментар


        • #49
          От: Къщата 2

          Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
          Ето ти човека:http://m-vasilev.com/......
          Благодаря за майстора. Ако имаш връзки за д'рвета ги купувам. Само човека да каже колко и какви.
          Пак ти казвам, не прави веранда, опс..чердак. Имаш двор.
          Е тука съм ти снимал мойта тераса. Супер безсмислена. Само проблеми с нея.
          На последната снимка е мястото предвидено за зимна градина или чердак, или както искате го наречете.
          http://www.offroad-bulgaria.com/album.php?albumid=2929

          Ще пусна отделна тема за Чердаците, да не пълниме тая.
          Бан-метод с който модераторите налагат на останалите своя начин на мислене.
          Към модераторите-А изтрийте го сега.
          Суратя утрепа и тоя форум. Жалко. Сбогом Приятели. Вальо. О888 557Ч7Ч

          Коментар


          • #50
            От: Къщата 2

            Човека го заявява - иска да има чардак.
            И това все пак не бива да се бърка с тераса или балкон. То се вписва в очертанията на къшата и се намира под покрива и'. Не разбирам защо не го одобрявате Площ ли да се печели, що ли? Ама толкова помещения ни стигат. Няма казарми да правим. Просто, качвайки се на 2-3 метра височина, гледката е различна, погледа е раличен, емоцията е различна. За мен атмосферата на чардаците е неповторима. Както е неповторима атмосферата в стаята с огъня. Защо да я пропускаме?
            За практическата страна. Най-големия проблем го виждам в невъзможноста да се ползва по-дълъг период от годината. На практика, на чардака може да се чувстваш комфортно вечер, някъде от началото на Май, до към края на Септември, в зависимост от времето. Също така е хладничко и при някои по-резки летни застудявания.
            Та проблема е, как хем да не загубим от чара на чардаците, хем да бъдат използваеми по-дълго време? Кьошк ли ще има, остъкляване ли някакво. Май по Копривщенските и Жеравненските къщи има подобни изпълнения?

            Коментар


            • #51
              От: Къщата 2

              Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
              ...Май по Копривщенските и Жеравненските къщи има подобни изпълнения?
              Няма, начина на обитаване, просто не предполага активно ползване на горният етаж през зимата. Всякакви подобни изпълнения са съвременни приспособления. Лятото, на пруста (така е на копришки - чардак) дори се е спяло. Чардака като функция, никога не е имал нещо общо със съвременните тераса; балкон и прочие. Кьошкът, в някаква степен им е аналог - най-близо до лоджия.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #52
                От: Къщата 2

                http://photo-forum.net/en/index.php?...AGE_ID=1291357

                http://www.google.bg/imgres?imgurl=h...Q9QEwAA&dur=62

                http://mila114.files.wordpress.com/2010/05/sdc11544.jpg

                http://www.sarafovshouse.com/img_big/flower.jpg

                Коментар


                • #53
                  От: Къщата 2

                  Добре, но ще трябва да се мисли нещо по въпроса.

                  Ето и няколко подбрани цитата, от книгата на Георги Данаилов "Къща отвъд света"
                  От една страница са, хронологията е запазена, но са с малки съкращения.

                  "Изкачихме се по дървени стълби и аз наистина се смаях, излязохме на огромен покрит чардак, в единия му край имаше красиво зидано огнище и голяма пещ за печене на хляб, от другия край бяха разположени стаите до стената бе прилепена, една майсторски направена дървена пейка и на нея седеше стар брадясал човек с каскет нахлупен над челото.
                  Аз оглеждах чардака. Той сякаш бе главната част на къщата, стаите бяха допълнение към него. Подът му беше покрит с дялани дъски, гредите, които крепеха покрива бяха над десетина метра дълги и минаваха от край до край. Какви ли дървета са били отсечени, за да ги издялат, как ли са ги довличали от горите. Не бях очарован, бях стреснат и силно смутен. "

                  "- Слушай Гоше, ти като си решил да купуваш къща в това село, другите ходи ли да гледаш?
                  - Не, не съм! Най-напред при тебе дойдохме.
                  - А, така не може. Първо ще идеш да видиш другите къщи, дето се продават, после ще дойдеш да приказваме. Това условие не беше лесно обяснимо, ако бай Киро наистина имаше намерение да продава своят имот. Но, нямаше как, волята му трябваше да бъде изпълнена. Учителят ни поведе и ние тръгнахме из селото. Когато човек e направил предварително своя избор, трудно може да бъде разубеден. Склонен си да приписваш несъществуващи предимства, на това което си харесал и да виждаш недостатъци във всичко останало, което ти се предлага. В това село всяка една къща се различаваше от другите. Нямаше я противната еднообразност на днешната градска архитектура, нямаше ги еднаквите селски сгради,които се строяха напоследък по селата - недодялани, неизмазани, грамадни и празни. Разнообразието на старото село объркваше, караше ни да се да се чувстваме безпомощни, да се спираме занемели пред всяка сграда, но аз и до сега си мисля, че къщата на бай Киро привличаше с нещо свое, неповторимо, особено. Жена ми и синът, обаче, истински, дори мъчително се затрудняваха. За тях всяка къща бе като осиротяло дете, което протяга ръце и умолява, вземи ме, не ме оставяй.Те се спираха, влизаха, озъртаха, захласваха и продължаваха подире ми. Аз бързах и си знаех своето."

                  И накрая:
                  "- Виж какво, бай Киро, ходихме, гледахме, много къщи ни харесаха, но твоята най ми харесва. Това е. Бай Киро ни изгледа хитро и почти нежно каза:
                  - Знаеш ли оти е така Гоше? Оти ония къщи дето си ходил да гледаш са строени от зор, а моята е строена за кеф."
                  Последно редактирано от ctef; 29-01-13, 13:32.

                  Коментар


                  • #54
                    От: Къщата 2

                    Това не са чардаци, това са кьошкове - и пак не съвсем, защото типичният кьошк е обособен в чардак. Да, аналог са на съвременните балкони. Прустът е отворено, покрито помещение, поместен в контура на сградата и заемащ около една трета от площта и. Кьошкът, се обособява (като правило) чрез леко задигане спрямо нивото на чардака (или етажът както е в показаните примери) и известно изнасяне извън контура.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #55
                      От: Къщата 2

                      Можеш ли да покажеш типичен чардак и типичен пруст, за да хвана разликата визуално. И това което съм го замислил в моя проект, към кое клони?

                      Коментар


                      • #56
                        От: Къщата 2

                        В твоята тема, някъде в началото бях показал една наша къща в Копривщица.

                        Тук трябва да се извиня, защото съм се объркал: чардака на копришки е бухерия. Пруст е това зад нея и представлява складово помещение.

                        А, всъщност не бях отворил третата снимка на Цвета (по инерция след видяното на първите две). Това си е чардак с кьошк, изнасянето му е до степен да промени и контура дори (и съвсем практическото загръщане откъм севера).

                        Ето я. Това е къща от края на седемнайсти век. Типична планинска, много отпреди появата на типа: "Възрожденска къща". В този си вид е от построяването си (с нормалните ремонти за поддръжка), всичко е оригинално. В средата на двайсти век (когато я купува дядо) са прокарани водопровод и канализация, а още някакво време преди това - и електрическа инсталация.
                        От трийсетина години е необитаема и оттогава са проблемите с покрива (падна един бор от съседите върху стрехата). В момента покривът е ремонтиран.
                        Бухерия е това, което започва от шестият кен (вертикална греда-колона) отляво надясно, до дясната страна на кьошка. Това е повече от половината южна/дълга страна. Навътре достига оста на симетрия. помещенията са около него. Разпределенията на етажите се повтарят едно към едно. На долният етаж, долната бухерия е затворена с кафез, оригинално без остъкление, някъде втората половина на деветнайсти век са започнали да ги остъкляват без възможност за отваряне (то всичко си е отворено през стълбите и горната бухерия).
                        Интересен момент е, че прозорците са двукатни, това също отпреди двеста и петдесетина години. Единият кат се отваря навън, другият - навътре.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от davc; 29-01-13, 15:03.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар


                        • #57
                          От: Къщата 2

                          Да, помя я вашата къща, даже преди няколко дни пак я разглеждах, и открих още интересни елементи. Щях да питам, работи ли се нещо по нея, ама така си и остана.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Къщата 2

                            Не не се работи, извън ремонта на покрива. Всъщност, понастоящем, аз нямам собственост от нея. Моят собствен "проект" е "под кривата круша". Ма нЕма лошо - материалите се доокомплектоват,изпичат и отлежават .
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                            Коментар


                            • #59
                              От: Къщата 2

                              Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                              Искам да има Чардак,веранда ,тераса както и да му викате не знам.Искм да имам.
                              Поради тази причина ще изнеса стълбите до зида-външно и ще ги сътворя от камъни-най вероятно бетон облечен с камъни.
                              Това в моя случай ще остане скрито в земята-по байра нагоре.Ще удължа покрива над стълбите.
                              Петьо, вземи и отиди до Къщата на писателите (алманах Зорница). В Габрово, на ъгъла на Николаевска и Тотю Иванов се намира.

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Almanah_Zornica.jpg
Прегледи:1
Размер:33.3 КБ
ID:5448530
                              Това е от към улицата. За вътрешния двор се влиза през голямата порта.

                              Там вторият етаж- от към вътрешния двор е направен така, ако не са го променили. Все пак за последно съм влизал там преди 6-7 години.
                              От стълбището се излиза на чердак, от там в стаите. Чердака е в рамките на покрива, не надстърча никъде. Предвидено е през зимата да се сложат прозорци между колоните и да се затвори.
                              Смятам че ако е още там Йордан Хаджиев или Велизар Велчев, няма да ти направят проблем да направиш снимки.
                              П.п. Пусни ми на лични един телефон, като си дойда по Габрово да се запознаем.
                              Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

                              Коментар


                              • #60
                                От: Къщата 2

                                Всеки с проблемите си че,и аз с моите!
                                Умувах и мислих относно лепените греди.Аз не съм специалист по тея неща обаче да кажа.
                                В моя случай мога да сложа гредите-напречните носещи на два реда както ги е сложил колегата,тоест ги е понадил -разминал.
                                Обаче аз понеже имам възможност да ги лепя и да ги направя дълги 7 метра и да е една.Тоава го искам понеже отдолу погледанато се вижда
                                Това нали е все пак тавана на механата.
                                Имах притеснения данеби да провисне все пак е 3 метра.Смятам че това решение за подложните гредички за истинското дюшеме след залепяне и завиване с винтове точно над основнитв греди ще усили значително конструкцията.

                                Ето дано да ме разберете:
                                Прикачени файлове

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X