Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Икономия от осветление?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Икономия от осветление?

Ватове, та ватове... Ако сложа една печка Раховец която е 3kW тя как ще работи като улично осветление?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Виолета Преглед на мнение
      На българския пазар има вече улични осветителни тела и LED прожектори по 20, 30, 50 и 100W. От друга страна да се осветява 5 м високо хале с Т5, па макат и НО, е малко пресилено.
      ???
      Примери за "пресиленото" колкото искаш.
      С ЛЕД прожектори или улични тела да осветиш хале не ми е ясно как може да стане.
      Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Не съм казала, че с улични тела може да се осветява промишлено хале, просто давам примери. А защо са "пресилени"?
        Примерите бяха по повод на това, че горните мнения са били фантастика. До преди година и нещо и аз мислех така впрочем...
        Отклоняваме се от темата, но мога да говоря и в лумени, не във ватове, а това е по-важно.

Коментар

Масовите диодни осветители на смислена (не ниска!) цена към момента са с добив 50-60 лумена на ват. Модерна луминесцентна пура или МХЛ - около 90-120 лумена на ват.

...само че, при диодите го има момента че излъчват в определен ъгъл, примерно 120 градуса, вместо на 360, като луминесцентните, от което се губи по-малко светлина, та може да се окаже че при определени обстоятелства LED и към момента се явява изгодно. Обаче, както и да си говорим, като цена луминесцентните нямат конкуренция засега. Единственото, което мога да препоръчам е, ако баластите не са електронни, де се сменят с такива. Явно осветлението не се пали и гаси често, та може да се мине и с по-евтиния вариант - такива със студен старт (без подгряване). Само от смяната на класически с добър електронен баласт може да се постигне до 20% подобрение, а това значи да махнеш всяка 5-та пура, при същата ефективност. Друг положителен ефект е че при добри баласти вече няма да го има характерното за обикновените баласти трептене.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от СТОЯН ВАСИЛЕВ( lilia_prim) Преглед на мнение
            Виж тукhttp://www.ledneonbg.eu/ мисля , че ще ти е интересно, с оглед на това, че знаеш с какво разполагаш и какво плащаш към момента. Не забравяй, че във форума има колеги, които са едни от най-големите вносители в БГ
            здравейте ,преди 4-5 месеца си купих 2м. от тази лента СВЕТОДИОДНА ЛЕНТА 3528-60LEDs/m на нова цена 5.40лв/м* супер ярки диоди-5-6 lm/led

Размер 5040мм х 8мм х 0.2 mm.
            Дължина на ролка 5м;
            Светодиоди тип SMD 3528,
            60 диода на метър;
            300 бр.на една лента от 5 м.
            Захранване: DC 12V,
            Мощност 4.8 W/m;
            Неводоустойчива
            Светлинен поток:
            чисто бяло -300-360 lm/m
            топло бяло -240-260 lm/m
            синьо,жълто,червено - 60 -80 lm/m
            зелено -150-180 lm/m

Цена: 6.15лв.
            тези два метра светят точно колкото една пура 36w.преценката е точна защото махнах лум.тяло и сложих led.много ми хареса голяма радост,НО на третия месец диодите започнаха да горят по два почетири пет и в момента светят само половината ГОЛЯМА ИКОНОМИЯ се получи.
            в коридора от 7 диодни лунички realux след петия месец има две изгорели вижда се точно кое диодче е гръмнало.
            Бях решил да купя 80 диодни луни и да сменя навсякъде из нас,добре че имах много работа и не ми оставаше време
            Jeep Cherokee (XJ) 4L gsm:0888888801

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Масовите диодни осветители на смислена (не ниска!) цена към момента са с добив 50-60 лумена на ват. Модерна луминесцентна пура или МХЛ - около 90-120 лумена на ват.

...само че, при диодите го има момента че излъчват в определен ъгъл, примерно 120 градуса, вместо на 360, като луминесцентните, от което се губи по-малко светлина, та може да се окаже че при определени обстоятелства LED и към момента се явява изгодно. Обаче, както и да си говорим, като цена луминесцентните нямат конкуренция засега. Единственото, което мога да препоръчам е, ако баластите не са електронни, де се сменят с такива. Явно осветлението не се пали и гаси често, та може да се мине и с по-евтиния вариант - такива със студен старт (без подгряване). Само от смяната на класически с добър електронен баласт може да се постигне до 20% подобрение, а това значи да махнеш всяка 5-та пура, при същата ефективност. Друг положителен ефект е че при добри баласти вече няма да го има характерното за обикновените баласти трептене.
              Мерил съм с прецизен ватмер консумацията на пура 36w с дросел и стартер консумира над 40w,а същата пура сложена на най евтината китайска шина с електронен баласт консумира 20w

Коментар

Първоначално публикуван от iceking Преглед на мнение
                Мерил съм с прецизен ватмер консумацията на пура 36w с дросел и стартер консумира над 40w,а същата пура сложена на най евтината китайска шина с електронен баласт консумира 20w
                Мерил ли си с RMS уред?
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Мерил ли си с RMS уред?
                  ...отчитащ дефазирането на тока и напрежението...
                  (и не RMS, а True RMS)
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    ...отчитащ дефазирането на тока и напрежението...
                    (и не RMS, а True RMS)
                    Иииииименно!

Коментар

електрониката ми беше голямо хоби и по тази причина миналата година правих различни експерименти със светодиодни,енергоспестяващи и др.В моите цехове съм наслагал от новите улични лампи без телата PL разположени по две в згънат от хромникел продълговат рефлектор на височина 3м.разположени максимално върху обособени работни места получи се отлична осветеност с приятен цвят (задължително бели стени и много светъл под,в моя случай жълта пътна боя на пода)

Коментар

здравейте ,преди 4-5 месеца си купих 2м. от тази лента СВЕТОДИОДНА ЛЕНТА 3528-60LEDs/m на нова цена 5.40лв/м* супер ярки диоди-5-6 lm/led

Размер 5040мм х 8мм х 0.2 mm.
                        Дължина на ролка 5м;
                        Светодиоди тип SMD 3528,
                        60 диода на метър;
                        300 бр.на една лента от 5 м.
                        Захранване: DC 12V,
                        Мощност 4.8 W/m;
                        Неводоустойчива
                        Светлинен поток:
                        чисто бяло -300-360 lm/m
                        топло бяло -240-260 lm/m
                        синьо,жълто,червено - 60 -80 lm/m
                        зелено -150-180 lm/m

Цена: 6.15лв.
                        тези два метра светят точно колкото една пура 36w.преценката е точна защото махнах лум.тяло и сложих led.много ми хареса голяма радост,НО на третия месец диодите започнаха да горят по два почетири пет и в момента светят само половината ГОЛЯМА ИКОНОМИЯ се получи.
                        в коридора от 7 диодни лунички realux след петия месец има две изгорели вижда се точно кое диодче е гръмнало.
                        Бях решил да купя 80 диодни луни и да сменя навсякъде из нас,добре че имах много работа и не ми оставаше време
                        Има ЛЕД лампи с добро качество.Но не са евтини.
                        Просто когато купувате се интересувайте КОЛКО Е ГАРАНЦИЯТА!!!

А това дето ЛЕД лента заменяла лум.лампа не е сериозно.

Светодобива на едналум.лампа зависи значително от използвания електронен баласт.Разликата между евтин и хубав баласт е понякога повече от 50%.

Коментар

Последния път съм мерил с такъв който се слага между контакта и консуматора немски,на енергоспестяваща лампа колкото и дават толкова показва изненадах се с каква точност показва мощноста на различните уреди,много се разочаровах с едни светодиодни на които пише по 1,2w че ги дава по 4,5w

Коментар

електрониката ми беше голямо хоби и по тази причина миналата година правих различни експерименти със светодиодни,енергоспестяващи и др.В моите цехове съм наслагал от новите улични лампи без телата PL разположени по две в згънат от хромникел продълговат рефлектор на височина 3м.разположени максимално върху обособени работни места получи се отлична осветеност с приятен цвят (задължително бели стени и много светъл под,в моя случай жълта пътна боя на пода)
                            PL-L лампите които сте използвали представляват просто една линейна лум.лампа сгъната на две.Предназначена е за използване там където тялото трябва да е с компактни размери.Като светодобив не е нещо повече от обикновенната.В вашия случей обикновенните линейни лум. лампи щяха да вършат същата работа.

Вижте, в момента(а според мен и в близко бъдеще) най ефективно да се използват Т5 лум.лампи.Икономията спрямо Т8 е 25-30% (ако Т8 е с магнитен баласт и до 40%).
                            Т5 14W заменя T8 18W,28W заменя 36W, 35W заменя 58W.Има и междинни ватажи-24W, 54W, които дават възможности да се прави практически всичко.
                            До скоро разликата в цената на Т5 и Т8 беше голяма, но вече е около 20-25%.Изплащането на разликата в цената за придобиване е около година в най-лошия случей.Т5 работи само през електронен баласт.

ЛЕД засега е незаменим в автомобилите, специалното и художествено осветление, рекламните надписи и дисплеите.
                            Започва да навлиза и в общото осветление, засега като замяна на халогенните лампи МR16 и разните PARове.От много скоро и на луни с компактни лум.лампи(но на доста висока цена).

Коментар

Първоначално публикуван от rusev Преглед на мнение
                              PL-L лампите които сте използвали представляват просто една линейна лум.лампа сгъната на две.Предназначена е за използване там където тялото трябва да е с компактни размери.Като светодобив не е нещо повече от обикновенната.В вашия случей обикновенните линейни лум. лампи щяха да вършат същата работа.

Вижте, в момента(а според мен и в близко бъдеще) най ефективно да се използват Т5 лум.лампи.Икономията спрямо Т8 е 25-30% (ако Т8 е с магнитен баласт и до 40%).
                              Т5 14W заменя T8 18W,28W заменя 36W, 35W заменя 58W.Има и междинни ватажи-24W, 54W, които дават възможности да се прави практически всичко.
                              До скоро разликата в цената на Т5 и Т8 беше голяма, но вече е около 20-25%.Изплащането на разликата в цената за придобиване е около година в най-лошия случей.Т5 работи само през електронен баласт.

ЛЕД засега е незаменим в автомобилите, специалното и художествено осветление, рекламните надписи и дисплеите.
                              Започва да навлиза и в общото осветление, засега като замяна на халогенните лампи МR16 и разните PARове.От много скоро и на луни с компактни лум.лампи(но на доста висока цена).
                              Имах ги с телата от преди само ги разхварлях с цел по разпръсната осветеност

Коментар

Ето ви едно файлче на PHILIPS по въпроса коя крушка колко харчи а електронен баласт:
                                http://download.p4c.philips.com/l4b/...14_eu_lte_.pdf

Относно T5 и T8, ефективността им като добив за ват при ползване на електронен баласт и на двете е еднаква. Друг е въпроса че поради по-малкия диаметър на T5 се намаляват някои отрицателни ефекти при нормалното им ползване в осветително тяло. Отдавна гледах анализи, и ако не се лъжа иде реч за самозасенчване, или по-точно че е по-малко при Т5, поради по-малкия им диаметър. За сметка на това има лампи на T8 на PHILLIPS, които имат вграден рефлектор в самите тях, и светят насочено в определена посока, вместо ненужно да осветяват тавана/осветителното тяло/.

ПП: Между другото масово продаваните на пазара осветителни тела са силно неефективни по отношение на отразяване на светлината, отиваща в посока към тавана. За това също си струва човек да се замисли.

ППП: Относно "цвета" на луминесцентните - също е с не малко значение. Хубави пури OSRAM или PHILIPS с цвят 830 или 840 дават доста повече от масово използваните обикновени китайски, полски и отново PHILIPS и OSRAM, но с цветове примерно 640. Това е модерна технология, т.нар "трифосфорни" лампи, които са с няколко десетки (до към 30-40) процента по-ефективни (разбирай, за една и съща мощност светят значително по-силно).

ПППП: А аз например за в гаража си ползвам един появил се наскоро "цвят", който OSRAM продават - 835. Това е точно между студено бяло и топло бяло - според мен много добро попадение за работни помещения. Интересното при тях е че в началото леко розовеят, но като поработят няколко десетки часа си идват до нормалния цвят

...или накратко - най-бързото и гарантирано мероприятие, което може да се направи по конкретния казус е да се сменят баластите с електронни, примерно OSRAM и да се сменят пурите с последно поколение с цвят 830, 835 или 840. Ако сега е със старовремски баласти и старовремски обикновени пури, само от това мероприятие може да се спечели много осезаемо подобрение в осветеността, което пък ще доведе до по-малко на брой пуснати лампи за една и съща осветеност. Вероятно може да се стигне до над 30% икономия, което като гледам за какви мощности иде реч, инвестицията вероятно ще се изплати сравнително бързо.
                                Последно редактирано от sparkybg; 23-01-11, 01:11.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X