Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Икономия от осветление?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Икономия от осветление?

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
    Да, но в случая колегата, въпреки че не иска да подели точно колко, очевидно има доста по-голяма консумация.
    Обекта се осветява със 100 броя таванни тела, всяко с 4 броя пури Х 18 Вт, електронно запалване.
    Отделно има външни прозорци.
    Обща мощност 7,2 Квт.
    Явно пурите са вързани по две, та като завъртя едната, гасне още една, две остават в тялото да светят.
    Та на емпиричен принцип /май така се казваше/, изключих 50 % от осветлението. На места изключих повече, на други по-малко, но са си 50 % общо.

Това са 3,6 Квт, при работно време 14 часа х 31 дни икономията възлиза на 1562 Квт х 0,21 лв - 337 лв. /месец. За мен са си пари!

Сега ме мъчи една друга загадка!

Ако надуя нощем отоплението / електрическото/, дали няма да акумулират предметите и стените температурата и през деня да го изключвам?
    Не ми дава мира тая разлика в цената на дневната и нощната енергия!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Това са 3,6 Квт, при работно време 14 часа х 31 дни икономията възлиза на 1562 Квт х 0,21 лв - 337 лв. /месец. За мен са си пари!

!
      Даже повече ще е. Не забравяй загубите в дроселите.
      Имам волтамперни клещи. Може да се замери.

Коментар

Ако надуя нощем отоплението / електрическото/, дали няма да акумулират предметите и стените температурата и през деня да го изключвам?
        Ако напечеш плочата - работи. Проверено! Ама при мен си е жилищно помещение и изолацията на стените ми е сериозна.
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Обекта се осветява със 100 броя таванни тела, всяко с 4 броя пури Х 18 Вт, електронно запалване.
          Отделно има външни прозорци.
          Обща мощност 7,2 Квт.
          Явно пурите са вързани по две, та като завъртя едната, гасне още една, две остават в тялото да светят.
          Та на емпиричен принцип /май така се казваше/, изключих 50 % от осветлението. На места изключих повече, на други по-малко, но са си 50 % общо.

Ако не те притеснява кажи и какво се произвежда (може и на лични) - има интересни начини за утилизация на топлинната енергия от самото производство - пак зависи какво правиш. Дай и някаква идея за площ/отопляем обем. Общо потребление на електроенергия, вид на консуматорите. Има начини да се спести енергията с напълно законна преработка, без да се намалява мощността и броя на консуматорите, но струва пари изработката и материалите.

Колкото до светловодите - те са наистина правилното решение в такъв случай, но самото им поставяне по стените е безмислено - нали там има прозорци. Те се прилагат там, където няма възможност да се поставят адекватни прозорци. Иначе за покривното осветление има много интересни варианти от скъп по-скъп, но като нищо могат да се изработят самостоятелно на Н-кратно по-ниска цена, стига човек да има желание да пожертва усилия и време. Ако успея да намеря малко време ще издиря някакви схеми за покривно осветление + рефлектори.

За "надуването" на отоплението нощем - зависи какви са ти топлозагубите - те се увеличават в зависимост от разликата вътрешна/външна температура - по топло през нощта - повече топлозагуби през ограждащата конструкция. Ако е хале с панели с топлоизолация - нищо не акумулираш, а топлината все ще намери откъде да излети. Ако пък покрива е без адекватна изолация - забрави за акумулиране на каквото и да било. Имаш ли възможност за локално отопление на работните места (пак - не знам какво произвеждаш и стрелям напосоки) - може с калорифери, с газ (една тръба с горелки). Мнооого зависи какво ти е производството - ако печеш нещо ще имаш излишък от топлина. Ако гледаш животни би трябвало да не отопляваш. Ако гледаш гъби - пак имаш шанс да получиш излишък от топлина в даден момент. Варианти колкото щеш - най-лесно според мен е датчик за осветление + реле + някакъв таймер - да речем да проверява осветеността през половин час или 15 минути, за да не ти горят телата от постоянно вкл/изкл. Качествените баласти са скъпи, но пък живеят по-дълго и те и пурите. В жилищна сграда - изкарват около 10 години баластите + пурите без смяна.

На колко смени работи предприятието - колкото и да не е щадящ за хората, трисменният режим е най-ефективен, пък ако щеш почивай през седмица. Абе пиши на лични какво правиш там, стига да не е нещо незаконно
          Последно редактирано от axlastro; 26-01-11, 11:16.
          Александър

Коментар

Volk, ако си на промишлен ток май няма нощна тарифа!
            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
            СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
              Volk, ако си на промишлен ток май няма нощна тарифа!
              Помещението е шоурум, написах "промишлено" в смисъл на стопански обект, а не битов.

Извинявам се на всички, че не го поясних и ги пратих в грешна посока...

Стас ,има дневна и нощна тарифа. Точно преди пет минути свърших с изчисленията, какво ще стане ако премина на тройнотарифен електромер?!
              Ами ще стане още 250 лв. месечна икономия! От един месеца свалям показания, денем, нощем и т.н...

Засега момичето от колцентъра на ЧЕЗ ми каза, че ако се обърна към центъра за .....дрън, дрън, можело да стане, но подозирам че нито разбираше, нито чуваше..

Ей, тая моята кофа, май е като простреляна с дребни сачми! Запушвам,запушвам а то все нови възможности за икономии излизат!
              Къде ти преди години, двойни-тройни ала-бала! Палиш гумите и към морето, а не да се катериш по стълбите и да отвиваш крушки!

Някой да има за продаване акумулираща печка?

Коментар

Някой да има за продаване акумулираща печка?
                Ако си стигнал до идеята за акумулираща печка, концепцията ти за отопление е тотално сбъркана - нагреватели на ток. Иначе са хубаво нещо акумулиращите печки, загряват се нощем и сутрин е баня. До вечерта нещата не са чак толкова хубави. В днешно време всеки климатик ще ти реализира по-голяма икономия.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  До вечерта нещата не са чак толкова хубави. В днешно време всеки климатик ще ти реализира по-голяма икономия.
                  Тогава тръгва климатика...

Даже вече ми се върти в главата един огромен разширителен съд, нощем ще го подгрявам, през деня с отворена система ще въртя водата през радиаторите...

Тая нощна тарифа няма да я изтърва, да знаеш!

Коментар

Колко по-евтина е нощната от дневната? Какъв е коефициентът на ефективност на климатика при дневните и при нощните температури? А ако вместо с термопомпа, нощем грееш разширителния съд с ел. нагреватели, сметката съвсем не излиза.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Колко по-евтина е нощната от дневната? Какъв е коефициентът на ефективност на климатика при дневните и при нощните температури? А ако вместо с термопомпа, нощем грееш разширителния съд с ел. нагреватели, сметката съвсем не излиза.
                      Защо да не грея водата с термопомпа нощем?
                      И с някой друг реотан над определена температура, че термопомпата май не вдига толкова.
                      Отделно през деня, щом водата се охлади, си тръгва Ви Ер Ефа...

Коментар

..

Е стигна до същественото , на места 1% ефективност в отоплението = на цялото ти осветление.

Въпросния 1% много често е : по едно предверие пред вратите, ако често се влиза излиза

под пода на въпросното място има ли нещо ?
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                          Е стигна до същественото , на места 1% ефективност в отоплението = на цялото ти осветление.

Въпросния 1% много често е : по едно предверие пред вратите, ако често се влиза излиза
                          Тоя урок го минах бързо! Още след първите сметки дръпнах шалтера на вентилацията и се оказа, че е била необходима само за проветряване на мозъците на създателите на нормативите...

Разхода не падна с проценти, а в пъти! Демонтирахме изцяло бокса, а рекуператора въобще не монтирахме.
                          Да набиваш и подгряваш леден въздух, само за да правиш течение не е много умно!

Но хората си смятат - "шоурум, значи вътре хората се прескачат, отвън чака опашка - я да видим норматива.. ами трябва мощен въздухообмен!
                          Нас какво ни бърка?"

Коментар

Отоплението за работниците ли ти трябва , или за клиенти ?
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                              Отоплението за работниците ли ти трябва , или за клиенти ?
                              И едните и другите, вече са достатъчно непретенциозни! Да кажем, трябва да се отвръща въздуха... Като в казармата!

Коментар

Я да проиграем един вариант...
                                Бетонна яма, обработена като басейн, с нужното количество вода.. Помпа върти водата и я прекарва през електрически нагревател и термопомпа. На нощна тарифа бичи до дупка, на сутринта нагревателя се изключва, помпата превключва и започва да върти през радиаторите.

Проблеми в идеята?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X