От: Как се прави ракия?
Във всякакъв съд може да се дестилира, но от меден ракията излиза най-мека, защото медта влизала в реакция със някаква киселина (не помня точно каква) и я разграждала. Става и с нераждавейка, но вътре трябва да се постави парче мед (с по голяма площ по добре) по същата причина. От всичко останало ракията биела на ламарина .
Не съм сигурен дали би се получило само с "вода+захар+мая". На дрождите са им необходими и други хранителни вещества за да направят етанол. По спомен някакви фосфати и витамин B1. За да им се създаде по благоприятна среда за работа се регулира и киселинноста на джибрата с сода или лимонтузу (Ph-то трябва да е между 5,5 и 3,5). Трябва също и температурата да се следи. Но всичко това е за идеални условия. Въпреки всичко дрождите са като българите - при всякакви условия на труб постигат резултата
Първоначално публикуван от trapper
Преглед на мнение
Не съм сигурен дали би се получило само с "вода+захар+мая". На дрождите са им необходими и други хранителни вещества за да направят етанол. По спомен някакви фосфати и витамин B1. За да им се създаде по благоприятна среда за работа се регулира и киселинноста на джибрата с сода или лимонтузу (Ph-то трябва да е между 5,5 и 3,5). Трябва също и температурата да се следи. Но всичко това е за идеални условия. Въпреки всичко дрождите са като българите - при всякакви условия на труб постигат резултата
Коментар