Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Живата бира

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ЖИВАТА БИРА!

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
    Абе май в България в фабриките вече нищо не ферментира технологията е тип мешане на някакви концентрати с вода.
    "Ну, а хлеб теперь из рыбьей чешуи..." (А хляба го правят от рибешки люспи. -Вл.Висоцки "Песня о слухах")

Персуадер, да не си боядисвал скоро с латекс? Него го разреждат с вода. Ама не става за пиене и дълго ще пикаеш цинквайс...

Коментар

Преди два месеца бях в Германия и ми направи впечатление,че пиещите жива бира в бутилка непрекъснато я въртят и трият между дланите си.Може би за да я стоплят...не разбрах превода.Аз пих и мачкана ,и немачкана-разлика не намерих. Т.е. все е хубава !!!

Коментар

Преди много години приятели в Германия ме поканиха в местна кръчма на бира и наденици. Когато ни сервираха първите чаши, помислих, че бирата е развалена ... Ха, ха, ха - голям смях падна (и голямо пиене на жива бира).
        Последно редактирано от trapper; 05-02-10, 19:49. Причина: пояснение
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Колеги 6 и половина години съм работил в пивоварния бранш, последно 1 година като мениджър за цялата наливна бира на Карлсбер Българи( Шуменско, Пиринско, Туборг и др). Не че се хваля, но разбирам от бира, особено от наливна.
          Жива бира е бира, която не е пастьоризирана, т.е процеса и на ферментация не е прекъснат. Дали е мътна( нефилтрирана, с частички ечемик, дрожди и прочие) или бистра (филтирирана) не от значение, но такава бира има живот от няколко часа до 3 дни и след това жизнения и цикъл я довежда до вкисване. Пивоварните дрожди са живи и затова я вкисват. В кръчми като При Кмета продават само жива бира, защото те нямат пастьоризатор и бирата трябва да се пие веднага. Те произвеждат и толково, колкоте ще продадат за ден-два. Не бъркайте немската "вайс" бира в бутилки( например житния Ердингер) с жива бира, тя е нефлитрирана, но пастьоризирана, т.е всичко живо вътре е убито от този процес. И още нещо много важно, в бирата спирт не се слага, той е скъпа течност. Спирта в пивоварството се използва като хладилен агент при охладителните ситеми, използвани при зреенето на пивото. Но много пивовари добавят захар при ферментацията, за да ускорят процеса. Затова някои бири имат реномето, че от тях боли глава.
          Питайте какво още ви е интересно, ще се радвам да разправя ако мога.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
            КИ още нещо много важно, в бирата спирт не се слага, той е скъпа течност. Спирта в пивоварството се използва като хладилен агент при охладителните ситеми, използвани при зреенето на пивото. Но много пивовари добавят захар при ферментацията, за да ускорят процеса. Затова някои бири имат реномето, че от тях боли глава.
            Това трябва да се залепи във всяка кръчма, че всички разбирачи разправят, че се слага спирт. И това, че в Пловдив пият Загорка, защото от Каменица ги боли глава, а в Стара Загора е обратното. Всичко е въпрос на нагласа, но спирт наистина не се слага!
            OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Пих миналата година един продукт на Болярка.Един вид наливна и един вид бутилирана.Уникално питие и съжалявам че Болярка нямат възможност за сега да пробият на столичния пазар.До колкото разбрах вътре има бактерии,живи,а мътилката е от изпражненията им.Дали е така или не не знам и повече не питам,само консумирам,когато я видя в някоя кръчма.Наздраве.Всеки търговец или собственик на заведение мога да му направя директен контакт с производителя и то с удоволствие.Иска в София и такава бира.
              Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
              NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от samurai_lqck Преглед на мнение
                Някъде в Пловдив предлагат ли такава бира?
                На ул"К.Райчо",преди кръстовището с "П.Д.Петков" има бирария която продава само такава бира.Ама 1 кило е 5.60 лв.и мен ме боля главата на сутринта.Иначе има вкус на евтина светла бира леко тръгнала
                [B][FONT=Garamond]CRF 450R:cool:[/FONT][/B]

Коментар

Първоначално публикуван от michu Преглед на мнение
                  Преди два месеца бях в Германия и ми направи впечатление,че пиещите жива бира в бутилка непрекъснато я въртят и трият между дланите си.Може би за да я стоплят...не разбрах превода.Аз пих и мачкана ,и немачкана-разлика не намерих. Т.е. все е хубава !!!
                  Това е баварски ритуал за наливане на weiss bier (или chicken piss, по народному, ама не знам как е на немски)... Около 4/5 се наливат полека в заледена висока чаша или халба, а остатъка се запенва в бутилката като се върти между дланите и се долива в чашата.
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Преди две години бяха я пуснали в'' Хепи '' в София за малко и бързо изчезна.От тогава все питам като ходя но казват ,че няма.В Германия е ясно ,че я пием тази мътилка и на мен много ми харесва.Преди няколко месеца си поръчахме трима приятели в Германия от тази бира и като я донесоха на масата двете момчета направо ми я дадоха и тяхната ,че не им хареса въобще.Сега разбрах от горните постове къде и в България може да я намеря.
                    0887 526 564/ 0897 933 755 /

Коментар

А някой от вас пробвал ли се е да си произведе бирата вкъщи с китовете, които се предлагат из интернет?

Коментар

Колеги 6 и половина години съм работил в пивоварния бранш, последно 1 година като мениджър за цялата наливна бира на Карлсбер Българи( Шуменско, Пиринско, Туборг и др). Не че се хваля, но разбирам от бира, особено от наливна.
                        Жива бира е бира, която не е пастьоризирана, т.е процеса и на ферментация не е прекъснат. Дали е мътна( нефилтрирана, с частички ечемик, дрожди и прочие) или бистра (филтирирана) не от значение, но такава бира има живот от няколко часа до 3 дни и след това жизнения и цикъл я довежда до вкисване. Пивоварните дрожди са живи и затова я вкисват. В кръчми като При Кмета продават само жива бира, защото те нямат пастьоризатор и бирата трябва да се пие веднага. Те произвеждат и толково, колкоте ще продадат за ден-два. Не бъркайте немската "вайс" бира в бутилки( например житния Ердингер) с жива бира, тя е нефлитрирана, но пастьоризирана, т.е всичко живо вътре е убито от този процес. И още нещо много важно, в бирата спирт не се слага, той е скъпа течност. Спирта в пивоварството се използва като хладилен агент при охладителните ситеми, използвани при зреенето на пивото. Но много пивовари добавят захар при ферментацията, за да ускорят процеса. Затова някои бири имат реномето, че от тях боли глава.

Много полезна и точна информация!
                        Колега,би трябвало да знаеш за тия мобилни танкове измислени от руснаците,в които живата бира наистина се съхранява дълго време при температура от 0 до 2 градуса.
                        Там единственто неудобство е,че трябва да се следи да не надвиши 5 градуса температурата.Вкисва за нула време.
                        Та да те питам,един такъв танк отнякъде не може ли да се намери?
                        Всички други части от инсталацията се заменят с части за обикновена наливна бира.
                        Монопола го държи една фирма,има я в нета но там е много скъпо удоволствие този танк.Струва към 10 000 евра и не продават.
                        Ако се намери такъв уред,живата бира е постижима за всяко заведение.

Коментар

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение
                          А някой от вас пробвал ли се е да си произведе бирата вкъщи с китовете, които се предлагат из интернет?
                          Трябва колеги от Канада (мисля, че има такива "у форумо") да споделят. Имам приятели там - правят си и бира и вино... било масова практика (поне сред българите), нещо някакви данъци се спестявали и излизало много евтино, а тръпката "направи сам" - отделно. Имало си магазини за "organic food" - купуваш си прясно изтискан супер евтин гроздов сок, малко дрожди и н`ам к`во си и залагаш виното. За бирата - по подобен начин
                          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Руснаците продават цялата варилна инсталация за бира. Ниската температура е част от технологичния процес при правенето и на обикновенна бира. На доста места в България има подобни руски инсталации на фирма "Пятьй океан", главно в заведения.
                            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Аз имах предвид нещо такова - http://www.brewferm.be/ Изглежда лесно и интересно. Имат и официален дистрибутор за България.
                              Извинявам се предварително, че малко измествам темата. Наздраве!

Коментар

Руснаците продават цялата варилна инсталация за бира. Ниската температура е част от технологичния процес при правенето и на обикновенна бира. На доста места в България има подобни руски инсталации на фирма "Пятьй океан", главно в заведения.
                                Да, ама не - хората си го обясняват:
                                http://www.fifth-ocean.bg/technology.htm
                                "ВНИМАНИЕ, ПРОЦЕСЪТ Е СЛОЖЕН, ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ!"
                                Има ги в търговския регистър "Пети Океан", ЕИК 103942768 и "Пети Океан Варна", ЕИК 148075818.
                                Отново нещо не се разбираме - продължавам да твърдя, че това, което се предлага от "Пети Океан" и се сервира "При Кмета", в "Лучано" и в "Ale Hоuse" не е "правено на място". Който иска "баш-домашна" бира, и занапред ще трябва да отскача до Прага, Мюнхен или Брюксел.
                                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X