Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Живата бира

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ЖИВАТА БИРА!

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
    живата бира е като бозата - колкото по-прясна, по-добре!
    В Бирарията Лучано в Драгалевци има инсталация и си произвеждат на място /доколкото знам/... А и там ме кефи, че ти носят една "стъкленица" на масата и сам си сипваш...
    В Австрия и Германия продават бутилирана - Weissbier й викат, например PAULANER
    Weißbier e пшеничена бира - http://en.wikipedia.org/wiki/Weissbier
    Също може да се пастьоризира и не е непременно "жива" - в нашенското "Метро" има също два-три вида от нея - с трайност година и кусур
    При Лучано не я правят на място Инсталациите са за друго - за съхранение, доотлежаване и т.н. Ще ми е интересно да видя това хотелче във Варна, за което пише bodevb - ако наистина я "варят" на място - това е "друга бира"
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Аз несъм консумирал жива бира,обаче ме заинтригувахте и ще я пробвам.
      [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

В "Троян плаза" преди две години пих такава.
        Хареса ми.Тодор Христов тогава каза че отворения кег трябва да се консумира същия ден.
        ........................
        Иван Маринов
        CRF 250 X
        Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Някъде в Пловдив предлагат ли такава бира?
          "Nec scire fas est omnia."(Quintus Horatius Flaccus)
          "Не можеш да знаеш всичко."(Квинт Хораций Флак)

Коментар

Първоначално публикуван от samurai_lqck Преглед на мнение
            Някъде в Пловдив предлагат ли такава бира?
            На фирменото заведение на Каменица след центъра в ляво на втория етаж - инфо преди 4 години сега не знам.

Коментар

Ами както каэаха всички-на хубавото не можеш да кажеш,че не е.На север,в прибалтийските страни са много популярни тоэи тип эаведения-правят и светло и тъмно пиво,но никой не сподели дали някаде е било гаэирано,аэ не съм срещал с гаэировка-натурален,превъэходен вкус.Наэдраве и на неопиталите
              и да допълня-сервира се в проэрачни цилиндри с кранче и поръчваш на.......метър,1м-10халби-5литра с традиционното меэе-пържен хляб с кашкавал и чесън или варен грах-подобен на леща,със эапържена ситно наряэана сланина.опс.....текнаха лигите-иэвинявайте
              това е моят джип,засега...:lol:

Коментар

Във всяка една бирена фабрика има жива бира.Това е бирата,която вече ферментира в огромни съдове и още не е тръгнала към процесите филтрация,пастьоризация и стабилизиране.Проблемът е наистина с трайността.Но братушките са измислили едни кегове /или мобилен танк/ с обем от 400 или 500 литра,които могат да съхранят вълшебната течност до половин година време.
                Снимал съм този ,който беше при мен в първият си пост.
                Разликата в инсталациите между обикновената наливна и живата е,че докато наливната се охлажда в серпентина в охладител с ледена вода,живата се охлажда в самия съд-пак със серпентина,която е вградена в този голям съд.При температура 0-2 градуса целзий.Затова живата е по-студена от наливната.Ако мине 5 градуса и нагоре,ферментацията става буйна и течността вкисва...
                Та,мисълта ми е,че можем да си наточим от тази жива бира от всяка фабрика,ама трябва да имаме този особен кег,или танк...
                Да вземем да го направим ли,или да открием некъде некой забутан и забравен...

Коментар

Абе май в България в фабриките вече нищо не ферментира технологията е тип мешане на някакви концентрати с вода.
                  When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Reinheitsgebot (закон за чистотата на бирата от 1516 г.) допускат се само 3 съставки = вода, малц, хмел
                    Български вариант, пак само три съставки = спирт, вода, есенция
                    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                      Reinheitsgebot (закон за чистотата на бирата от 1516 г.) допускат се само 3 съставки = вода, малц, хмел
                      Български вариант, пак само три съставки = спирт, вода, есенция
                      Не знам какво имаше в тази бира ,която продавах колега.Но определено си беше бира за ценители.Превъзходен вкус и аромат,пяна,ледена сервирана...
                      А,и друго-като прехвърлиш третата,си си на едно положение-весело настроени без признаците на скотското напиване.А бе и над 15 съм фраскал,няма проблем.Ни глава боли ни нищо.
                      Ама за клиентите не мога да кажа същото де.Може и от тренинга да е.

Да добавя,че живата бира я пълнеха в Болярка тогава.В Търново.Сега не знам.

Коментар

Е, горното беше майтап. И ние си има(х)ме традицийки в пивоварството и нашите бири, макар и ... (цензурирано ) и то от водещи западни производители , изкупили нашите пивоварни... все още не са за изхвърляне. Въпрос на вкус, разбира се - на мен напр. ми харесва живата бира, разпространявана от "Болярка", харесват ми също и доста "регионални" бири, трудно намиращи се в София, може би само заради разликата във вкуса и внушение някакво - но мръдна ли извън С(ан)Ф(ранциско) с кеф налитам на разни "Алмуси", "Болярки" в стъкло (нещо не ги виждам в СФ ), "Леденики" (пак в стъкло), а къде изчезна "стъкленото" "Бургаско" и защо това в пластмасовите бутилки е толкова гадно Другите "класове" (топ-марки), естествено не са за изхвърляне - всяко нещо си има своя чар. Не можеш да кажеш категорично, че ракията ни не струва, `щото имало "грапа", "ципуро", пък тройно дестилирани водки и уискита разни, нали ?

Коментар

Хубаво нещо е "живата" бира...а бе, изобщо бирата си е хубава !

пп: Много полезна,наситена на белтъци,наличие на бирена мая(силно полезно),вкусна(би трябвало да като другата на вкус),препоръчителна трайност-до една седмица.Само не се сещам защо се опитват да ни я продават по-скъпо,като технологично са спестени стабилизацията и филтрирането!?

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                            Е, горното беше майтап. И ние си има(х)ме традицийки в пивоварството и нашите бири, макар и ... (цензурирано ) и то от водещи западни производители , изкупили нашите пивоварни... все още не са за изхвърляне. Въпрос на вкус, разбира се - на мен напр. ми харесва живата бира, разпространявана от "Болярка", харесват ми също и доста "регионални" бири, трудно намиращи се в София, може би само заради разликата във вкуса и внушение някакво - но мръдна ли извън С(ан)Ф(ранциско) с кеф налитам на разни "Алмуси", "Болярки" в стъкло (нещо не ги виждам в СФ ), "Леденики" (пак в стъкло), а къде изчезна "стъкленото" "Бургаско" и защо това в пластмасовите бутилки е толкова гадно Другите "класове" (топ-марки), естествено не са за изхвърляне - всяко нещо си има своя чар. Не можеш да кажеш категорично, че ракията ни не струва, `щото имало "грапа", "ципуро", пък тройно дестилирани водки и уискита разни, нали ?

Не зная дали съм бил разбран правилно колега.
                            Мисълта ми е,че както няма нищо което да подлежи на сравнение с нашенският ПЪРВАК в ракиепроизводителното изкуство,така и живата бира е...екстракта,есенцията,натуралното в биреното изкуство...
                            За нея /бирата/ не мога да използвам прилагателното "българско",но просто ми се ще да кажа на висок глас,че който пие жива бира /с Приятели-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!/,ще иска пак!И другите бири ще му се струват,как да кажа...блудкави.Смея да твърдя,че имам поне едно 5 тона бира изпито, И ТО-С ПРИЯТЕЛИ,та мога да се изкажа.
                            Относно пластмасата,тя ДИША.Винаги.Затова бирата в пластмаса не е препоръчителна.Това-от специалист.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                              Хубаво нещо е "живата" бира...а бе, изобщо бирата си е хубава !

пп: Много полезна,наситена на белтъци,наличие на бирена мая(силно полезно),вкусна(би трябвало да като другата на вкус),препоръчителна трайност-до една седмица.Само не се сещам защо се опитват да ни я продават по-скъпо,като технологично са спестени стабилизацията и филтрирането!?

Ще ги откажа приятелю.
                              Много си прав за цената.
                              Ше ги ОТКАЖА!

Коментар

Цената ... нали има някакви инсталации, често транспортиране (не може да си кисне в склада, докато някой поръча количество), може би тези работи я оскъпяват ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X