Така се случи колега,че в понеделник бях в Трявна и опитах!
Видях и инсталацията-наистина е уникална.На място произвеждат бирата,наливат я в кегове и-на кранчето.
Кръчмата била на някакъв белгиец и на бившият кмет...
Кмета уредил мястото на пъпа на старата част на града,а другият дал останалото.Но както и да е,ето и снимки-
Белгийците са майстори на бирата. Бил съм в бар, който имаше рекорд на Гинес за най-много видове бира продавани на едно място. Не си спомням точно, ама май бяха над 2000...
Та ако отида в Трявна - задължително ще опитам!
жива бира преди години приятели ме бъзнаха дали мога да направя бира и взех че се закрастих. Изчел съм одста. Провел съм редица от опити ама все не го докарвам, понеже все някоя от съставките ми куцат. Сега чакам пролетта и ще правя 22 литра бира. Такава бира съм пил в лондон. Страшна горчилка е ама много ме изкефи Имах престой 16 часа в лондон и последните 3 като зачатках бири чак не ми се тръгваше. Както и да е. Иначе теа китове където хамериканосите ги ползват е детска игра и всеки би могъл да направи такава бира. Смесваш пакет 1 с пакет 2. Доливаш вода. Вариш, добавяш пакет 4 . Прецеждаш и хайде в кофата да ферментира анаеробно. . За да достигнеш до истински домашната бира първо трябва да направиш малц. Това е дълга история. Ако някой се интересува как се прави бира може да пише с радост ще изложа теорията, за практическите упражнения ми трябва още време
Имам един конкретен въпрос към г-н zzlatev. Знапознат ли сте, каква е общата захарност на мъстта преди да се добавят дрождите. Знам че като останат към 2-3 % захарност трябва да бутилрам, че тази "тиха" ферментация да газира бирйонката ама тоа въпрос за първоначалната захарност все ме гложди
Приятна вечер !
жива бира преди години приятели ме бъзнаха дали мога да направя бира и взех че се закрастих. Изчел съм одста. Провел съм редица от опити ама все не го докарвам, понеже все някоя от съставките ми куцат. Сега чакам пролетта и ще правя 22 литра бира. Такава бира съм пил в лондон. Страшна горчилка е ама много ме изкефи Имах престой 16 часа в лондон и последните 3 като зачатках бири чак не ми се тръгваше. Както и да е. Иначе теа китове където хамериканосите ги ползват е детска игра и всеки би могъл да направи такава бира. Смесваш пакет 1 с пакет 2. Доливаш вода. Вариш, добавяш пакет 4 . Прецеждаш и хайде в кофата да ферментира анаеробно. . За да достигнеш до истински домашната бира първо трябва да направиш малц. Това е дълга история. Ако някой се интересува как се прави бира може да пише с радост ще изложа теорията, за практическите упражнения ми трябва още време
Имам един конкретен въпрос към г-н zzlatev. Знапознат ли сте, каква е общата захарност на мъстта преди да се добавят дрождите. Знам че като останат към 2-3 % захарност трябва да бутилрам, че тази "тиха" ферментация да газира бирйонката ама тоа въпрос за първоначалната захарност все ме гложди
Приятна вечер !
Давай теорията смело!
Нали в началото е било словото,чак после е дошла и бирата...
Приятна вечер !
6 и половина години съм работил в бирени компании, но не като технолог, а като търговец и техническо лице за наливната, но вече готова, бира и не мога да съм от помощ. Но в къщи имам едан доста подробна презентация на производствения процес и ще я потърся и прикача тук. Май там се коментираше въпроса за захарността.
Здравейте,
попаднах на тази позабравена тема случайно. Аз вече писах в друга тема за домашната бира.
Та поради тази причина няма да оспамвам и тази, но бих искал да въведа малко разяснения, защото дори и в поста на колегата, който е бил в пивоварната индустрия се виждат доста неточности.
Аз не съм професионален пивовар , още по-малко - технолог.
Любител и пропагандатор на домашното пивоварене съм. Поне за такъв се имам.
Професионално съм в областта на компютрите и мрежите.
Та конкретно на въпроса :
1. Не е вярно твърдението че ако не се пастьоризира бирата имала трайност дни - аз имам в мазето бири от миналата година - не са развалени, даже са по-добри. Важното е да са бутилирани навреме и да се е провела бутилковата доферментация както трябва. След това те отлежават на колкото може по-хладно, но и в стая със стайна температура да са, пак няма да се развалят. Това е така защото вътре в тях (в бутилката) има наличие на следните консервиращи фактори - алкохол, киселина (пеха около 4.5), налягане (газировка) и не на последно място - ако е спазвана хигиена - наличието на бактерии и плесени е сведено до минимум.
2. Защо всички технолози на бирени фабрики твърдят че бирата им трябва задължително да се пастьоризира или да се обработи с консерванти - това се налага поради нуждата да гарантират на крайния потребител че няма да го заболи корем ако хапне сладко и после пие бира (една нехарактерна комбинация, но за проба е възможна).
Всяка дрождева клетка останала в бирата би могла да предизвика нежелано разстройство, ако намери в стомаха ви достатъчно захари. Разбира се това е малко пресилено. Но когато трябва да продаваш хранителни стоки (в случая питейни) трябва да се подковеш яко срещу подобни макар и минимално вероятни ситуации.
3. Защо се филтрира - по две причини - за да е кристално бистра и за да се махнат дрождите механично, след което се убиват и малкото останали дрожди които са минали филтрирането.
4. Полезна е само нефилтрираната и непастьоризирана бира ! Това мисля че няма нужда да го обяснявам защо е така. Другото е само вода , алкохол и аромат - там полезни неща няма.
5. Не е вярно че не се продава непастьоризирана бира. Аз лично съм пил поне 5 вида белгийска бутилково кондиционирана бира - с дрождите барабар.
За Хефевайцен бири българско производство не мога да твърдя дали са непастьоризирани или само са нефилтрирани. Пил съм на Болярка - Болярка вайс - има си утайка от дрожди както си му е реда, но дали са живи не знам.
Те (Болярка) продават нефилтрирана и необработвана бира само за определени заведения където изрично е коментирано че подобно пиво не се препоръчва след ядене на торта примерно
Та - в обобщение да кажа - Живата бира е полезна и се намира в малките пивоварни, които в България сега започват да се развиват. Както и в микропивоварните за заведения , които се броят на пръстите на ръката.
Другото място където има жива бира колкото и чудно да е се намира у всеки от нас в кухнята ....
Стига човек да се реши да си я направи сам в къщи.
Уверявам ви че не е по-трудно отколкото да опечеш агне на чеверме. А и горе долу толкова време отнема
Коментар