Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави вино?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Как се прави вино?

    Имал съм проблем с хубаво вино, произведено и бутилирано в истински Винпром, предназначено за голяма търговска верига във Великобритания. Виното хубаво, ама тапите евтини /от първия тип дето ги описа Жорко - щото отива на рафта в хипера и веднага се купува/, бутилките легнали и след 7-8 години виното не става. Тапата се е запазила, от външната страна си е суха, ама дори и да я извадя цяла с тирбушона - язък за виното.

    Коментар


    • От: Как се прави вино?

      Дейба, как не погледнах преди доставката!

      Коментар


      • От: Как се прави вино?

        Първоначално публикуван от ичиконти Преглед на мнение
        Дейба, как не погледнах преди доставката!
        Всеки от време на време удря греди , не се коси...

        Така се учим !
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

        Коментар


        • От: Как се прави вино?

          Проблема с тапите ще решиш с повече приятели и добро мезе! Успех и не се коси!
          Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
          Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

          Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

          Коментар


          • От: Как се прави вино?

            Че то, домашно вино се бутилира да изкара до новата реколта, под година време. Всяка тапа ще свърши работа. За това време не е и нужно да са хоризонтални бутилките.

            Коментар


            • Как се прави вино

              преди всичко да благодаря на хората които споделят опит тук. За първи път имам толкова голям напредък, червеното вино не само става за пиене, а е много хубаво, нищо че е малко Но бялото все още отделя газове на водния клапан, не смея да го пипам, за да го пробвам - в дамаджани е с малко утайка за първи път ми се случва, преди ферментацията просто спираше без да имам вино. Някой по-опитен знае ли колко ще продължи тихата ферментация, навсякъде пише до 40 дни, минах ги а и газовете излизат интензивно, не са се забавили / с купешки готов клапан съм от 2,5лв. и през 5-8 сек. излиза мехур/. Температурата е паднала на 16-17гр. мога да ги преместя на 25 но ми изглежда топло.Когато спре ще опитам какво съм постигнал, но ако може да попитам някой знаещ за съвет - искам да отлежа чисто ново буре 50л. с вино за първи път, после ще е за ракия.Въпроса ми е:Мога да взема ракия от тъста - той си прави всяка година, но много боли глава от нея и после ще му я върна, него не го боли, ще я проверявам през една седмица кога е готова.Другия вариант е ако и двете ми бели вина станат да ги смеся и ще има 30-32л. бяло вино да седи в бурето докато е студено времето.Третия - да питам като идея, в момента джибрите от димята са превряли, преди повече от 10 дни, ако ги сипя тях както са със всичко да седят в бурето, ще има ли някакъв ефект и дали няма да е отрицателен? / ще ги варя на ракия напролет/Прочетох темите с отлежаването не намерих отговор на такъв казус, малки са ми количествата, ама ми е голям мерак да ползвам бурето имам много хубава мускатова ракия, но искам да го изтощя. Не знам как седи въпроса с такъв размер буре - 50л. обаче малките които ползвам 10л. първия дестилат седи 2 седмици и се оцветява силно, следващите са по хубави.

              Коментар


              • Здравейте, колеги! Става Въпрос за Бактерии ЯМКФ

                Имам следния въпрос: Първо цитирам описанието за използване.
                'Oenococcus oeni. Това са хетероферментативни бактерии. Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация.
                Които са подбрани с цел да осигурят бърза и стабилна малолактична (ябълчено-млечнокисела) ферментация при посяване директно във виното. Адаптирани са и за вина с ниско рН и високи стойности на серен диоксид SO2. Притежават добра поносимост към различни стойности за температура и алкохолно съдържание. Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация'

                Какаво означава? Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация.
                И кога трябва да ги сложа /посея/ така нареченит? Малолактична /ябълчено-млечнокисела бактерия/

                Благодаря на отзовалите се предварително!
                Последно редактирано от Калоян Кашавелов; 21-09-20, 09:39.

                Коментар


                • Мериш периодично захарността и предполагам като стане към 4-5(малко преди 0) можеш да добавиш бактериите за ЯМКФ. Ето малко по темата:







                  ЯБЪЛЧЕНО-МЛЕЧНОКИСЕЛА ФЕРМЕНТАЦИЯ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ ВИНА
                  Първите наблюдения върху ябълчено-млечнокиселата ферментация са били извършени във Франция в края на миналия век, но едва след 1922 г. е било доказано нейното голямо значение за качеството на червените вина.
                  Сега се приема, че ябълчено-млечнокиселата ферментация е важна както алкохолната ферментация и затова на нея трябва да се отделя също голямо внимание.
                  Ябълчено-млечнокиселата ферментация по същество представлява биологично намаляване на киселинността на виното. Под влияние на определени бактерии ябълчената киселина се разгражда на млечна
                  киселина и СО2 съгласно химичното уравнение, установено от Мьослин- гер (по Тончев):

                  В случая острата на вкус ябълчена киселина във виното се заменя с меката и приятна на вкус млечна киселина. Виното придобива не само по-голяма гъвкавост и хармоничност, но настъпва благоприятна промя­на и във вкуса, аромата и дори в цвета.
                  Обикновено ябълчено-млечнокиселата ферментация започва веднага след тихата ферментация, но при някои случаи може да започне и преди нейното приключване. Желателно е тя да завърши колкото се може по-рано, защото, докато не завърши, виното остава биологично неста­билно. При тези случаи ферментацията на ябълчената киселина не трябва да започне по-късно, когато виното е обработено и стабилизирано, защото това ще доведе до нови обработки.
                  Основните причинители на ябълчено-млечнокиселата ферментация са бактериите от родовете Leuconostoc (L. gracile, L. cenos), Pediococcous и Lactobacillus. Всички са тънки пръчици с малки размери, факултативно анаеробни. Развиват се при рН 3,0 - 3,6, при ниско съдържание на SO2 (свободен 5-7 mg/l и алкохол до 15 об.%). Разграждат както ябъл­чената, така и лимонената и глюконовата киселина, но от последните две образуват оцетна киселина.
                  Ябълчено-млечнокиселата ферментация може да бъде спонтанна или направлявана, т.е. с прибавка на закваска.
                  Спонтанната ферментация започва след приключва­не на алкохолната ферментация при създаване на следните условия за развитие на бактериите:
                  1. Количеството на ябълчената киселина да бъде над 2 g/l
                  2. Температурата да се поддържа в интервала 15 - 17°С, най-добре 21 - 27°С. Под 15°С и над 30°С развитието на бактериите е силно затормозено.
                  3. Сулфитирането (дори при малки дози) забавя повече или по-малко яблъчено-млечнокиселата ферментация. Установено е, че когато свобод ният SO2, е 5 - 7 mg/dm", а общият е около 70 - 100 mg/l бактериитe се развиват нормално, но увеличаването на свободния SO2 до 20 mg/l забавя тяхното развитие с няколко седмици. При добавка на 50 - 70 mg/l забавянето е с няколко месеца, а може и ферментацията въобще да нe протече.
                  Влиянието на аерацията трябва да се разглежда паралелно с влия нието на SO2, чието количеството тя намалява.
                  1. Наличието в средата освен на ябълчена киселина и на други хранителни вещества за бактериите, макар и по-малки количества главно захари (глюкоза), белтъчини, аминокиселини и други, които се получават при задържане на виното над дрождената утайка. Това показва, че ябълчено-млечнокиселата ферментация може да протече след пълното разграждане на захарта от дрождите, т.е. ако отделянето на джибри е извършено по-рано (при относителна плътност 1,010 - 1,040), тя ще започне след като премине тихата ферментация. Л. Фере [по 73] устано­вява, че ябълчено-млечнокиселата ферментация протича средно 3-10 дни след нея, а в горещите години и по-рано.
                  При създадени много добри условия ябълчено-млечнокиселата фер­ментация завършва за 6 - 7 дни, като общата киселинност намалява с 1-2 g/l , а летливите киселини се повишават с 0,3 - 0,4 g/l .
                  Намаляването и окончателното ферментиране на ябълчената кисе­лина се контролират най-лесно чрез хроматографски метод, като се следи намаляването на петното от ябълчена киселина, както и образу­ването и растежът на петното от млечна киселина.
                  Най-добри резултати се получават при провеждане на ябълчено-млечнокисела ферментация с предварително подготвена закваска от млечнокисели бактерии. Закваската може да се прибави по-рано при съдържание на 2 - 3 % недоферментирала захар във виното така, че бактериите да се развиват заедно с дрождите, които участвуват в тихата ферментация. Вторият начин е закваската да да се прибавя 15-30 дни след завършване на ферментацията, когато средата се е обогатила на храни­телни вещества от дрождите.
                  Сега са създадени сухи препарати от млечнокисели бактерии, както и имобилизирани препарати, с което заквасването значително се улесня­ва.
                  След завършване на ябълчено»млечнокиселата ферментация вината се отделят от утайките, сулфитират се до 25 - 30 mg/dm свободен SO2 и се обработват с бистрители.
                  В някои страни се използуват и специални дрожди от род Schizosaccharomyces, които едновременно със захарта разграждат и ябълчената киселина, но тяхното култивиране е затруднено. Тези дрожди причиняват големи вреди на плодовите вина, в които ябълчената кисе­лина е основна.
                  Сега у нас на ябълчено-млечнокиселата ферментация се обръща много по-малко внимание, отколкото на алкохолната. Все още не се разбира, че непротичането й води до много опасни последици за вината. Едно червено вино, в което не е протекла ябълчено-млечнокисела фер­ментация, е неправилно винифицирано. Това особено важи за високока­чествените червени сухи вина.
                  Наред с тези благоприятни положения, предизвикани от същинските млечнокисели бактерии, има и друга група млечнокисели бактерии главно Lactobac. plantarium, brevis и др., които могат да причинят леже лани и неблагоприятни процеси във виното, а именно:
                    1. млечно вписване- когато млечнокиселите бактерии разграждат захарите и образуват млечна и оцетна киселина;
                    2. манитна ферментация — когато D-фруктозата (леву- лозата) се разгражда до манит и летливи киселини;
                    3. превръща не (повдигане) — когато бактериите разг­раждат винената киселина до млечна и оцетна киселина и СО2;
                  4) разграждане на глицерина до млечна и оцетна киселина.
                  Тези процеси се изясняват при редовно контролиране на титруемата киселинност и следене вида на бактериите по микробиологичен път. При нормален процес киселините намаляват известно време и след това се задържат, а при ненормален те се увеличават непрекъснато.
                  Основните изисквания, които трябва да се спазват при производст­вото на червени сухи вина, са:
                      1. Захарта да ферментира напълно от дрождите, а ябълчената кисе­лина — от бактериите, без те да засягат захарта, глицерина или винената киселина. *
                      2. След пълното разграждане на захарта и на ябълчената киселина виното е биологично стабилно. Веднага след това микроорганизмите трябва да се отстранят, виното да се претака, сулфитира и обработи с бистрители.
                      3. Захарта и ябълчената киселина трябва да се отстранят, колкото се може по-рано и по-бързо. С това се избягва дългото престояване на виното с намалено съдържание на SO2 и атакуването на захарите от бактериите.
                  Забавянето на ябълчено-млечнокиселата ферментация не само че забавя омекотяването, стареенето и момента на стабилизиране на вина­та, но многократно увеличава опасността от разваляне.
                  Висококачествените червени вина са резултат от алкохолната фер­ментация, последвани от бактерийна ферментация на ябълчената кисе­лина.

                  Коментар


                  • Първоначално публикуван от Калоян Кашавелов Преглед на мнение
                    Здравейте, колеги! Става Въпрос за Бактерии ЯМКФ

                    Имам следния въпрос: Първо цитирам описанието за използване.
                    'Oenococcus oeni. Това са хетероферментативни бактерии. Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация.
                    Които са подбрани с цел да осигурят бърза и стабилна малолактична (ябълчено-млечнокисела) ферментация при посяване директно във виното. Адаптирани са и за вина с ниско рН и високи стойности на серен диоксид SO2. Притежават добра поносимост към различни стойности за температура и алкохолно съдържание. Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация'

                    Какаво означава? Добавят се към виното към края на тихата алкохолна ферментация.
                    И кога трябва да ги сложа /посея/ така нареченит? Малолактична /ябълчено-млечнокисела бактерия/

                    Благодаря на отзовалите се предварително!
                    В края на тихата алкохолна ферментация

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от jorko Преглед на мнение

                      В края на тихата алкохолна ферментация
                      Трябва ли да се извади виното от джибрите преди да се 'посеят' дрождите или е по-добре заедно с тях?

                      Коментар


                      • Не пречи, ама и не помага. Друг въпрос е защо ще го правиш. И не са дрожди, бактерии са.

                        Коментар


                        • chrichri
                          chrichri коментира
                          Редактиране на коментар
                          До ичиконти.
                          Знам, че се интересуваш от такива неща, но чудеса стават само по Коледа.

                          пп: Трябваше да е коментар...

                      • Тази година(т.е миналата 2020) освен, че всичко беше наопъки, по няколко причини и виното не стана. Хвана кисела жилка. Най-вероятно, защото не го затиснах, беше чат-пат бъркано и толкова. Цвят и бистрота перфектни, но си киселее. Тихата ферментация приключи и не се оправи. С какво да си поиграя да го пооправя? Количеството е заслужаващо да се постарая малко. Ако не ще е на ракия. Проблема е, че аз си пия вино целогодишно и оставам на сухо цяла година. Гроздето е Мерло. Чета за калиев бикарбонат, за содата вече е късно май.
                        Ford Maverick II 2.3 XLT
                        Ford Mondeo MK5

                        Коментар


                        • ичиконти
                          ичиконти коментира
                          Редактиране на коментар
                          Купи си бактерии ЯМКФ, примерно от Винарко. Разпечатай и постави малко количество при виното. Останалото във фризера. Гарантирам ти, че след 10 дни киселата жилка ще изчезне. Е, сега ако е оцет вече, няма да стане , но с кисела жилка ще се оправи. После сулфитираш и бутилираш- без утайката.

                        • Asen Kushlev
                          Asen Kushlev коментира
                          Редактиране на коментар
                          На оцет не е, но ми киселее повече от допустимото. Не е остро кисело, сега малко по-меко стана, но си е кисело. Днес забърках 10 л. с калциев бикарбонат, след няколко дни ще видя има ли резултат. Взех и серниста киселина за след това. Разгледах я тази ЯМКФ, но има три вида във Винаркото. Като гледам и трите стават за червено вино. Щом си го изпробвал ще поръчам да забъркам и с нея.

                      • Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                        Тази година(т.е миналата 2020) освен, че всичко беше наопъки, по няколко причини и виното не стана. Хвана кисела жилка. Най-вероятно, защото не го затиснах, беше чат-пат бъркано и толкова. Цвят и бистрота перфектни, но си киселее. Тихата ферментация приключи и не се оправи. С какво да си поиграя да го пооправя? Количеството е заслужаващо да се постарая малко. Ако не ще е на ракия. Проблема е, че аз си пия вино целогодишно и оставам на сухо цяла година. Гроздето е Мерло. Чета за калиев бикарбонат, за содата вече е късно май.
                        И при мен така се получи а иначе виното бистро ,няма газировка а киселее. Захарността беше подобаваща 24-24,5. Тази седмица ще пробвам какво се е случило след последното застудяване и ако има кисела жилка ще му сложа ЯМКФ.
                        Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
                        Ford Fiesta 1.4 Tdci

                        Коментар


                        • Слагането на бактериите само по себе си не гарантира протичането на ЯМКФ. Ще си позволя да цитирам от качения по-горе текст: "Температурата да се поддържа в интервала 15 - 17°С, най-добре 21 - 27°С. Под 15°С и над 30°С развитието на бактериите е силно затормозено." Провеждал съм я и без бактерии, но с поддържане на нужната температура - т. н. "спонтанна ЯМКФ" Успех!

                          Коментар


                          • Първоначално публикуван от kartechar Преглед на мнение
                            Слагането на бактериите само по себе си не гарантира протичането на ЯМКФ. Ще си позволя да цитирам от качения по-горе текст: "Температурата да се поддържа в интервала 15 - 17°С, най-добре 21 - 27°С. Под 15°С и над 30°С развитието на бактериите е силно затормозено." Провеждал съм я и без бактерии, но с поддържане на нужната температура - т. н. "спонтанна ЯМКФ" Успех!
                            Едва ли ще успея в мазата е около 8-10 градуса...
                            Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
                            Ford Fiesta 1.4 Tdci

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X