Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зехтин и термична обработка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Зехтин и термична обработка

    Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
    Това, от гроздовите семки, е предимно за масажи, да речем-еротични.
    Е, това си е оферта, щото геловете с подобно предназначение, пресметнати през лв./кг. излизат бая по- скъпо. Пишеш от личен опит, предполагам? Сподели, преди да съм се впуснал в неловки експерименти.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

    Коментар


    • #17
      От: Зехтин и термична обработка

      Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      И какво му е на нашенското слънчогледово олио?

      Ама пуста мода...

      Поради что се срамиш да се..........
      Абе, говорят за някви лоши холестероли/ добри холестероли, наситени мазнини/ ненаситени мазнини... ако питаш мен, все ми е тая, ама съм в модния бизнес и трябва да подкрепя тенденциите.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

      Коментар


      • #18
        От: Зехтин и термична обработка

        Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
        Е, това си е оферта, щото геловете с подобно предназначение, пресметнати през лв./кг. излизат бая по- скъпо. Пишеш от личен опит, предполагам? Сподели, преди да съм се впуснал в неловки експерименти.
        Пиша, пиша...сега е момента за се спра, както казва един небезизвестен водещ-да не загубим детската публика !

        Коментар


        • #19
          От: Зехтин и термична обработка

          Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
          Абе, говорят за някви лоши холестероли/ добри холестероли ...
          Какъв холестерол в растителна мазнина?!?
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #20
            От: Зехтин и термична обработка

            Не знам какво го хвалите Помас зехтина. Никой ли не чете, че това е най-ниското качество, почти остатък от преработката.

            Екстра върджина от студеното пресоване става и за термична обработка. Опита е личен. Който ме е виждал знае, че храната е на пиедестал за мен

            Коментар


            • #21
              От: Зехтин и термична обработка

              Всички нерафинирани растителни масла са с много ниски качества (извън инфантилните алабалистики), особено за приложение при термична обработка. Рафинираните масла са годни за такава, като слънчогледовото е с безспорен приоритет пред маслиновото. Маслиновото масло, евентуално има единствено субективни преимущества (единствено и индивидуално - евентуално на вкус). Та си яжте сурово, ако ви е толкова вкусно - на салата примерно - ма за готвене си ползвайте слънчогледово. Рафинирано!
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #22
                От: Зехтин и термична обработка

                Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Какъв холестерол в растителна мазнина?!?
                Нали ви викам, че всичко е гъзария и мода.
                Не, че зехтинът е лошо, просто в българската традиция той е малко нещо екзотика. Е, в по-южните райони се ползва доста по-често, поради близостта с родината му, но в българската кухня царското място е за слънчогледовото масло. Е, императорът е свинската мас, ама е друга тема.

                Но нали напоследък е мода да се ползва всичко което е с произход извън България, от зехтина, та до торовете за селското стопанство, като се мине през шампоаните и тениските, с презумпцията, че "по света ползват това"...
                Очаквам в скоро време да започне масово превъзнасяне на супер високото съдържание на протеини в хлебарките и "еди кои си екзотични червеи". Отделно водораслите и хималайската сол.

                Зехтинът присъства от много години по нашите земи. Защо не се е наложил-много просто-защото тук не виреят маслини. И винаги е бил по-скъп от традиционните мазнини които се използват в българската кухня. Обаче съвременния стремеж да се покажем колко сме модерни, и успели ни кара да купуваме по-скъпи неща, като с това да покажем, че сме на по-високо ниво от простолюдието. Ползването на зехтин вместо слънчогледово масло е именно такъв опит за издигане(или самоиздигане).
                Има ли желание-има и начин!

                Коментар


                • #23
                  От: Зехтин и термична обработка

                  Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Какъв холестерол в растителна мазнина?!?
                  Да де, ама в някакви зехтинести, растителни мазнини имало някакви, дето разграждали лошия холестерол... виж, не съм много сведущ по въпроса. Маам квот дойде, с бело вино. Ако е много студено, може и с червено.
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                  Коментар


                  • #24
                    От: Зехтин и термична обработка

                    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    Нали ви викам, че всичко е гъзария и мода.
                    Не, че зехтинът е лошо, просто в българската традиция той е малко нещо екзотика. Е, в по-южните райони се ползва доста по-често, поради близостта с родината му, но в българската кухня царското място е за слънчогледовото масло. Е, императорът е свинската мас, ама е друга тема.

                    Но нали напоследък е мода да се ползва всичко което е с произход извън България, от зехтина, та до торовете за селското стопанство, като се мине през шампоаните и тениските, с презумпцията, че "по света ползват това"...
                    Очаквам в скоро време да започне масово превъзнасяне на супер високото съдържание на протеини в хлебарките и "еди кои си екзотични червеи". Отделно водораслите и хималайската сол.

                    Зехтинът присъства от много години по нашите земи. Защо не се е наложил-много просто-защото тук не виреят маслини. И винаги е бил по-скъп от традиционните мазнини които се използват в българската кухня. Обаче съвременния стремеж да се покажем колко сме модерни, и успели ни кара да купуваме по-скъпи неща, като с това да покажем, че сме на по-високо ниво от простолюдието. Ползването на зехтин вместо слънчогледово масло е именно такъв опит за издигане(или самоиздигане).
                    Ти за "зърнен спирт" чувал ли си? Мисля, че е същото, но в оная тема натирих един нищо неподозиращ доктор, за което сега съжалявам. Всеки си избира как да се утрепе.
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                    Коментар


                    • #25
                      От: Зехтин и термична обработка

                      Разбира се, че е право на всеки да си избира начина на живот.

                      Обаче аз скачам срещу това да се заменя израза "начин на живот" с "лайфстайл".

                      Обаче е неизбежно, щото модата...
                      Докато не се появи втори Паисий да напише "Съвременна история болгарская", и тя да стане модна. Както е било мода да се мечтае за свободна България, което е пряко следствие от първата "История".

                      Ама много задълбахме, а темата е за някакво си масло...
                      Има ли желание-има и начин!

                      Коментар


                      • #26
                        От: Зехтин и термична обработка

                        По темата:
                        В страните производителки пържат с олио царевично.
                        Салати, дресинги и вс. останало със зехтин.
                        Колкото по -натурален и студено пресован, толкова по- вкусен. Според консумиращия го. Помас и други производни са с цел понижение на цената.
                        Мед, лимон и зехтин са неща , стари колкото света цивилизован. Лечебни и вкусни. В пропорция 1:1:1 прочистват черен дроб и жлъчка от векове.
                        Свинската мас и модата няма да коментирам.
                        Peugeot 4007
                        ex Nissan X-Trail 2.2 Di

                        Коментар


                        • #27
                          От: Зехтин и термична обработка

                          Първоначално публикуван от nikolas3 Преглед на мнение
                          Мед, лимон и зехтин са неща , стари колкото света цивилизован. Лечебни и вкусни. В пропорция 1:1:1 прочистват черен дроб и жлъчка от векове.
                          Това ще си го запиша, и когато се разболея от цироза ще го цитирам на лекаря, и ще му се изсмея. После ще си направя въпросната смес, ще я изпия,и кротичко(или не чак толкова) ще си умра.
                          Не отричам, че всяка една храна или растение имат някакво добро(или лошо) въздействие върху организма, ама да се вярва в лечебното действие на такива смеси е лекомислено(леко казано) Да се чуди човек как тази смес не се е превърнала в световното лекарство против чернодробни и жлъчни заболявания. При това са изпитвани от векове
                          Има ли желание-има и начин!

                          Коментар


                          • #28
                            От: Зехтин и термична обработка

                            Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            Разбира се, че е право на всеки да си избира начина на живот.

                            Обаче аз скачам срещу това да се заменя израза "начин на живот" с "лайфстайл".
                            ...
                            Ама много задълбахме, а темата е за някакво си масло...
                            Темата е съвсем конкретен въпрос за употребата на зехтина и вземи да се спреш с дежурното си подскачане! Яж каквото ти се яде и не се прави на интересен даваш квалификации на вкусовете на другите!
                            Ние не сме неутрални!

                            Коментар


                            • #29
                              От: Зехтин и термична обработка

                              Кольо, земи са в ръце. Това че на 20 000 км. сменяш масло, филтри и т.н. не означава, че няма да ти откажат спирачките. Но ти дава спокойствие, че си свършил, каквото зависи от теб.
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                              Коментар


                              • #30
                                От: Зехтин и термична обработка

                                Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                                Нали ви викам...
                                Коле, ти убу викаш, ма бъркаш!
                                Бъркаш, като екстраполираш стереотипите с давност - собственият ти живот, протекъл в соц-недоимък (както впрочем и моят де), към „българската традиция". Според българската традиция, зехтинът е най-долнопробната кулинарна мазнина. В нея, „император" е маслото от орехи, овче и краве масло (те не са растителни, ма нали за традицията се отклонихме) там някъде е и свинската мас (безспорно, най-подходяща за термична обработка), слънчогледовото масло и т. н. и т. н. та до сиромашкия зехтин...
                                Последно редактирано от davc; 21-07-15, 01:04.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X