Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тигани?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ето някакви съвети за поддръжка на чугунени съдове:

https://www.lavabg.eu/%D0%B8%D0%BD%D...6%D0%B0-lodge/
    Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisoned,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
      Ето някакви съвети за поддръжка на чугунени съдове:

https://www.lavabg.eu/%D0%B8%D0%BD%D...6%D0%B0-lodge/
      Процесът “Сезониране” се извършва с растително масло, изпечено върху чугун при висока температура: не е химическо незалепващо покритие.

В какъв смисъл не е химическо?
      Баш химична реакция се получава???

Коментар

Тиган с керамично покритие, ако не ти се занимава с чугуни. Ако се ползват индукционни или газови котлони, тиганът е най-добре да е на стоманена (не алуминиева) основа. Чугунът е универсален, но тежък и си иска занимавката.

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Моя, керамичния, също е бая тежък.

Някой разправяше, че неръждаемите тигани също се обработвали като чугунените. И ставали "незалепващи"

Аз си взех от Метро неръждаем, с тефлоново покритие. Серия Metro Professional. Дъното е дебел алуминий . Яко го напичам на газовия котлон и за 3-4 години не се е изметнал. Покритието все още става. Никъде не е паднало до метал, но се виждат плитки драскотини, защото бъркам и с метални прибори.

Има ги и същите, без тефлоново покритие. Т.е. чиста неръждавейка. Не посмях да си взема без покритие. Но съм решил, този като се износи, да го изтъркам с фина шкурка и да пробвам.

По принцип предните два ми бяха сравнително дебели алуминиеви, марка Zephyr, с керамично покритие. Карат ме по около 3 години. Покритието им е здраво и не пада, но след 3 години вече започва да задържа. Сякаш прегаря с времето.
        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Ми то реакцията е с въглерода, а стомана без въглерод няма.

С алуминий не става по този начин

Коментар

Ах тия тигани, тия тигани… какви ли не сменяхме, особено накрая като минахме и на индукция. Ако аз трябва да ползвам тиган за пържене на нещо, то използвам гола тенджера от неръждавейка 18/10. Предпочитам да ползвам тенджери, защото са високи и не пръска така. Ако имам нужда от супер не залепващ тиган, последно време основно ползваме Тефал Ингенио. Ако ги намериш на промо стават, доста по- устойчиво покритие от старите Тефали, не заемат място. Все пак не бъркаме с метални прибори в тях. Жената ползва основно тях, защото са маневрени, бързо се хващат с откопчаемата ръкохватка и не залепват.

Профи серията на Метро уж я хвалят, не съм ползвал, имам само тенджери от там.

Има някакви по- модерни покрития уж, дето стоят като пчелна пита, но са скъпи и изобщо не съм се захласвал да ги изучавам.

Преди години хвалеха съдовете на WMF, но са доста скъпи. Последните години, не ги хвалят чак толкова, даже вече се произвеждали в Китай, до колкото разбрах.

Доста производители, не произвеждат в Европа вече, а масово в Китай и тн. Зелени сделки, декарбонизации, скъпи емисии- Зелена Европа.

Чугунени тигани имам 2. Тежки, големи, жената отказва да ги ползва. Аз ги ползвам чат пат, но искат грижи, периодично сезониране и тн. Виж, имам и чугунена плоча с дълбоки канали, нея не си я давам- чудна е за гриловане на каквото се сетиш.

Ако индукцията ми се разбираше с тиганите ми Брио, то нямаше и да си помисля за други незалепващи(скъпи). Евтини, не залепват, сравнително устойчиво покритие. Уж имат отлято ЖеЛеЗо в дъното, но при мен ги хваща индукцията много слабо и са не ефективни. Бриото често ги пускат на промо и са по 20-30лв. Карат по 2-3-4 години. Какво им плащаш. Старите ми френски Тефали се захабяваха по- бързо от тях. А аз само със силикон бъркам вътре. Много рядко с дърво. И все пак няма нищо вечно.

Да обобщим- имам 2 шкафа с какви ли не тенджери и тигани- основно ползвам стоманени съдове без покритие. Ако ми дотрябва незалепващ- Ингениото. Трябва си и определена температура, при която неръждавейката не залепва чак толкова.

Ако е машина, нека бъде немска!
            XJR 1200
            ETZ 150
            Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

И ние в къщи сме основно с Брио и Тефал.
              Бриото е по-устойчиво за мен. На Тефал свалящата се дръжка вече е постоянно на един тиган. Отказва да се откопчае. Сигурно с времето се е напълнила с изпарения от мазнина. Не съм пробвал да я напръскам обилно с Wd примерно.
              CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

• ivodianov1992
                ivodianov1992 коментира
                Редактиране на коментар
                Бриото, ако бачкаше читаво с моята индукция, хич нямаше да се колебая и за нови такива тигани. Вярно има подложки за индукция, но не ми се занимава. За смешната си цена са супер. Тия, където са по 150- 300лв и те няма да са вечни, а едва ли един такъв ще изкара колкоото 5- 10 Бриота.

• gecata1059
                gecata1059 коментира
                Редактиране на коментар
                Бриото го взимам когато са на промоция в Кауф... Мисля че имаха на опаковката означение и за индукция. Тефал съм изхвърлил поне три надраскани.

• ivodianov1992
                ivodianov1992 коментира
                Редактиране на коментар
                Имат ще, но АЕмГето ги хваща слабо и не вършат работа, поне тия, които имах, не ми се рискува да купувам нови и да не станат. Ингениото барем са стоманени и бачкат яко.

Тефлонов тиган 28 санта D от Кауф, на "промоция" пеесе %, та 24 кинтас..Идеал- омлет 4мм дебелина с 5 капки олио става..Га се гътне- у кофата и другия ...Държи вече трети месец обаче..
              0899 шест5313нула
              За всекиго по нещо

Коментар

• ivodianov1992
                ivodianov1992 коментира
                Редактиране на коментар
                Това имам предвид и аз. Съдинки на цената на 3 кутии цигари- колкото изкарат.

• sonda
                sonda коментира
                Редактиране на коментар
                АбсЕлютно..

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                И аз така ама много карат . Поне година последния дето го купих от Лидл бая тежи . Имам и чугунени и понеже съм староверец си карам със старите чугунени котлони и руска газова двойка .
                Последно редактирано от sek.1; Днес, 06:35.

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 2 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X