Ммм, тази машина има древен и солиден вид...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Видове кафе на зърна, препоръки, промоции...
Свий
X
-
Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнениеМмм, тази машина има древен и солиден вид...
Коментар
-
Всеки с интересите си, а моите в сферата на кафето и кафе напитките са доста по-задълбочени от тези в света на 4x4, то ако не беше ходенето по къровете и повдигната кола нямаше да ми трябва .
Топло, топло:
https://www.facebook.com/reel/760469812368542/
- 1 like
Коментар
-
Зачетох се тук и да ви кажа, хем повечето сте прави, хем не сте... Кафето колкото и да е странно, е най-трудната за постигане напитка и всъщност голяма част от хората пиещи кафе най-вече в страни с такива традии не са пили кафе а нещо, което го наподобява... и така му казват...
Правя и специално отбелязване към тези, които смятат, че не трябва твърде много да се отделя анимание на процеса и че това е излишна маниащина... Аз съм на мнение, че процесът трябва да е възможно найлесен и прост стига да осигурява добиването на това което искаме... Моите цели винаги са били да пия кафе, съдържащо качествен извлек, който освен вкусен е най-вече здравословен и полезен... В тази връзка, да отбележа, че от гледна точка химия и добив максимално полезна част от кафето и оставяне на онези части, които не са полезни най-добрата технология е еспресото... най-кофти турското кафе... ;-)
Сега на въпроса защо примерно някой е дал една купчина пари а всъщност е пил някаква напитка с тревисто недоразумителен вкус... Да речем конкретно кафетата на Дъбов за които иде реч по-горе... Ами то е малко като да ида да си купя едни скъпи гуми без да гледам нито размер, нито модел, а после да се чудя защо не стават с моята "джипка"...
За да се получи приемлив извлек от едно кафе си трябва цялостен процес, който включва кафе, мелачка, машина която може да осигури съответните условия... Иначе просто не работи и сте хвърлили парите на вятъра...
За хора, на които никак не им се занимава, а все пак искат да пият кафе (някакво) препоръчвам капсулните машини... Винаги ще получат някакво (не-собено високо) но стандартно и повтаряемо качество...
Ако се върнем на цитираните по-горе кафета на Дъбов, то за да се получи качествена напитка от тях е задължително да се смелят много точно с качествена мелачка, която не прави половината на едни парчета, другата на праха... а мели максимално равномерно... Това всъщност е изключително важен етап... С евтините електрически няма да стане... с ръчни, точно тези кафета бих пробвал само с много качествена примерно Comandante...
След това се иска по-специална цедка за това кафе, и съответно 8.5, 9 бара налягане в портафилтъра... Имайте предвид, че типичната домашна машина е много далече от тези параметри... И накрая температурата, примерно като го гледам това кафе, някъде към 95 градуса...
Сега някой ще каже ама то много сложно... Е то сходен резултат ще получите ако си направите запарка от лайка ама със студена вода... Какво се чудите че с това кафе нищо не излиза... Всъщност ако няой не ми вярва, взема си кафето, идва у нас на гости и аз му го приготвям, после ще напише тук какво е пил...
И накрая нещо важно, кафето е плод, като череша, вишна и т.н. Не трябва да горчи силно, трябва да има приятна киселост и елегантен мирис... Пиете ли нещо с дълбок горчив вкус като на въглен, това не е кафе, а брак, чиито недостатъци са скрити зад препичането му до степен само да горчи... Такова кафе аз поне не бих пил, нито е полезно, нито вкусно...
- 4 likes
Коментар
-
Е нормално, много рядко ми се случва и на мен да видя някъде човек, който знае как да работи и прави кафе. Аз и по принцип, не пия кафе навън, не ми се случва често да намеря място където бих пробвал... Горещи напитки с вкус на прегорели моливи не харесвам...
-
Мляко и захар се добавят към кафето в същата пропорция, каквато и към виното... ;-)
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар