Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против домашните ни любимци на разходка да ходят с намордник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За и против домашните ни любимци на разходка да ходят с намордник

По стечение на обстоятелствата вече пет години живея на село, винаги сме гледали кучета за пазачи. В момента имаме три немски овчарки и две улични подобрени. Немците само при команда замръзват, но подобрените вдигат врява до бога, различно лаят на човек и на животно,всички са свободни с изключение на женската немска овчарка,вързана е не защото хапе азащото за нея няма огради и затворени пространства, винаги намира начин да излезе на пътя ако го няма синджира и да ни посреще с радост. Смятам че именно тези породи не са за домашно отглеждане а за дворове и градини.
    А нима хората не се по лоши, имах инцидент преди години прибирам се в тъмното с далматинец огромен като магаре, от морската и двама роми насреща ми започват да ме подкачат кучето в началото си бяга и уж нищо не забелязва, предупреждавам че ще си изпатят но единия нагло протяга ръка към мен, е добре че нямаше намордник след секунда висеше на ръката му и ръмжеше злобно съседа му.
    Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      .....Хайде нека първо собствениците на кучета да придобият елементарна култура на отглеждане и разхождане на домашните си любимци, особено когато са от породи, които могат да бъдат опасни!

......
      Разбира се, че е така и съм го написал недвусмислено в поста по-горе. Просто отбелязах, че за всички ще е по-добре ако хоата без домашни кучета имат АДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ. Щом има противници на това мнение няма да споря.
      Иначе за парковете и децата си абсолютно прав и никога не бих спорил за това. Аз в паркове с деца първо не си разхождам кучетата, второ ако случайно съм минавал покрай места кдето има хора ВИНАГИ са вързани. Разхождам ги пуснати да потичат след 1-2 часа през нощта, тогава много майки с деца не се разхождат.
      Не разбирам какво против имате това хората да се държат нормално на улицата - със или без кучета....
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Мдам, още една тема ще се превърне в безсмислен спор, само защото си нямаме ясни правила както е на някои места. А тук сме принудени да бистрим очевидното и да пускаме мъдри анкети дали е достатъчно черно черното за да можем да го различаваме от бялото.
        Пиша не по повод някой пост, а по принцип.

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
          ... Не разбирам какво против имате това хората да се държат нормално на улицата - със или без кучета....
          Нищо против. Само че има хора, които просто изпитват страх от животни. Било за себе си, било за децата си. Може в дадена конкретна ситуация този страх да не е оправдан, обаче това е нещо, което далеч не всеки и далеч не във всяка ситуация може да контролира.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Стопаните на кучета трябва да се съобразяват с останалите хора. Като си си взел голямо и потенциално опасно куче - подчертавам потенциално! - е ще се съобразяваш с другите хора . Това си е част от отговорността. Това означава да не се пускат кучета да тичкат между хората. Аз откъде мога да знам, че еди кое си куче не е опасно?
            Последно редактирано от mistral; 08-02-09, 17:33.

Коментар

Сашо, усещал съм отзад на крака си зъбите на "видимо неагресивно" куче, покрай което току-що съм преминал спокойно, носейки на ръце детето си. А намиращите се наблизо стопани си го привикаха едва в момента, в който ме видяха да оставям детето на земята и да посягам към кобура ...

"Видимо неагресивен" помияр преди години на практика уби баба ми, като й причини такива наранявания, от които тя така и не можа да се съвземе.

Хайде нека първо собствениците на кучета да придобият елементарна култура на отглеждане и разхождане на домашните си любимци, особено когато са от породи, които могат да бъдат опасни!

Живял съм в една от т.нар. "бели страни", където нервна майка с дете изобщо няма шанс да се разпищи от куче с нашийник поради простата причина, че в кварталния парк, където тя си разхожда детето, ти изобщо нямаш право да пуснеш кучето си от повода. За целта си има специално оградена зона. Забрави да си пуснеш ротвайлер, питбул или каквото и да е там да търчи измежду играещите деца!
              ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
              За всичко което описваш си прав . За нужда от култура на стопаните е безпопрно , но с добро отношение при инцидент ( като описаният от теб ) няма да стане !
              Ти какво направи като те захапа "помияра " каквато и порода да е бил ?
              С какво накара стопанина да си вземе поука ?
              С доброта .... - колега така не бива ...или .... с пищова спаси бъдещите жертви ?
              В първия случай - значи приказките ти по темата са напразни , във втория - даваш добър пример на всички ( на нахалните стопани - че има ХОРА , на жертвите -че има начин да не са повече жертви )
              Как си постъпил ?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Мдам, още една тема ще се превърне в безсмислен спор, само защото си нямаме ясни правила както е на някои места. А тук сме принудени да бистрим очевидното и да пускаме мъдри анкети дали е достатъчно черно черното за да можем да го различаваме от бялото.
                Пиша не по повод някой пост, а по принцип.
                Писането по принцип не създава правила !
                Предложи нещо според твоя опит !
                Има само едно единствено правило - ОТГОВОРНОСТ !
                Когато стопаните я нямат - тя трябва да им се вмени със закон !Не с неясни правила ( намордник , порода и потенциално опасно ), а само с едно правило - ОТГОВОРНОСТ при инцидент ! Наказанието ( глобата ) е за пред обществото , да се види , че има държава и тя милее за всеки Българин ( пострадал ) !
                Когато се говори за охапване от куче - НИКОЙ в тая държава не мисли за психическия стрес .
                А как е на запад - 10 000 евро е мин . глоба която адвоката ще вземе законно при инцидент ! Минималната , и то за психическия тормоз , а не за раните по кожата !
                За да не съм голословен : Холандия - 82, 83 година - полицай изскача от храсталака и хваща в нарушение водач на автомобил . До тук всичко е като у нас !
                Обаче - човека си плаща глобата и ..... дава под съд полицая за ( забележете )- СТРЕСА който му е бил причинен !!!
                И какво става според вас ?

НИЩО ! Да ама не - не е България ! 100 000 долара обезщетение на виновния СТРЕСНАТ водач и .... промяна в закона - " РАДАР - само след табелка с предупреждение - радар контрол ".
                Посочих този пример като по - популярен .
                Но извода е - че за "стрес" се плаща скъпо и се променят закони !
                Стреса е един и същ , въпреки , че говорим за друг инцидент !
                Извинете за дългия отговор , но се разпалих заради " мекото " отношение към провинили се стопани !

Коментар

Нищо против. Само че има хора, които просто изпитват страх от животни. Било за себе си, било за децата си. Може в дадена конкретна ситуация този страх да не е оправдан, обаче това е нещо, което далеч не всеки и далеч не във всяка ситуация може да контролира.
                  Именно, обаче този страх е проблем. За хората с фобии, не за кучетата и стопаните им. Никога няма да поставя кучето пред човека, независимо от това дали човека се страхува или нещо друго. Казах ясно това в началото. (По принцип, на определени хора веднага бих сменил мястото с определени кучета, но това е друга тема Само, че това си е фобия - както и да го въртиш. На нормалните места хората се борят с фобиите си и се лекуват от тях, а не ги използват като инструмент за взаимоотношения с останалите.
                  Малко извън темата ще разкажа какво видях за краткия си престой в гр. Триест - Иалия преди няколко години. За домашните кучета и бездомните котки. Айде първо за котките - в този град няма бездомни кучета, има обаче МНОГО бездомни котки. Горе долу колкото софийските кучета - не точно бедствие, но прави впечетление, че са много. Никой не ги убива и никой не ги прибера в приюти. Гладни, мършави и болни котки не се виждат. Не ходят на глутници и не обръщат кофи за боклук. Къде е уловката - има си организации в които доброволци си ги "осиновяват". Това значи, че семейството поема отговорност за грижата за определена котка - храни я, ваксинира я, кастрира я и т.н. Разходите са приемливи защото организациите за защита на животните не се драпат по шпагите, а осигуряват храна и медикаменти на много ниси цени, доброволни ветеринари които да правят операциите без пари и т.н. И проблем няма - въпреки че котки има... Сега съм сигурен, че ще кажете, че в България сме цъфнали и вързали с бездомните деца и старци, та да почнем да храним помиярите, но помислете това ли е правилния начин на мислене? Да оправдаваме безхаберието към един проблем с това към друг - познато е от доста други сфери на живота ни...

А да не забравя за домашните кучета - бездомни няма - явно котките са ги изяли
                  Ходят навсякъде на каишка и без наморници - като кавам навсякъде имам предвид НАВСЯКЪДЕ. Бутикови магазини - семейство си влиза с кучето, никой не обръща никакво внимание. В следващия магазин за дрехи заварвам 2 кучета които се разхождат... Не се забелязва да има косми по изложените дрехи или "лапи" на излъскания под - явно някой чисти и не протестира. Лепеки със задраскани кучета няма никъде. Сядаме в кафе-сладкарница (на открито) - на масата до нас (на стола) седи наконтена бабка с кралски пудел и си го храни спокойно с бисквитки от масата. Никой не се впечетлява. След като си тръгва сервитьора почиства доста старателно - явно не иска следващия клиент да си тръгне облепен с косми, обаче и през ум не му минава да загуби като клиент бабката с кучето. Кучета имаше навсякъде и един проблем не видях с тях... Ей затова казвам, че е въпрос на поведение и на двете страни.
                  Другия начин на мислене за мен звучи така: или аз си намирам държава в която се гледат кучета и се изнасям натам или останалите - в държава без кучета - може да се направи референдум. Но аз поне съм за другия подход... толерантност

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    Писането по принцип не създава правила !
                    Предложи нещо според твоя опит !
                    Добре, ама сега скачаш ти, а като предложа ще скочат мнозина.

Аз съм за масов отстрел на бездомните кучета и поддържането им на бройка 0.

Всеки, който излиза със собственото си куче извън имота си, трябва да го държи на каишка. Ако не е на каишка - с намордник. Пък може и да е с размер на джапанка - пак с намордник.
                    Ако куче захапе човек - сериозна глоба на собственика на кучето. Също подобаваща глоба и за нарушаване на горните правила.
                    Тези предложения харесват ли ти?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      Добре, ама сега скачаш ти, а като предложа ще скочат мнозина.

Аз съм за масов отстрел на бездомните кучета и поддържането им на бройка 0.

Всеки, който излиза със собственото си куче извън имота си, трябва да го държи на каишка. Ако не е на каишка - с намордник. Пък може и да е с размер на джапанка - пак с намордник.
                      Ако куче захапе човек - сериозна глоба на собственика на кучето. Също подобаваща глоба и за нарушаване на горните правила.
                      Тези предложения харесват ли ти?
                      Да харесват ми !
                      Сега ми кажи - как ще ги наложиш на хората !
                      Моето куче те хапе - и аз казвам , че е защото си опитал да му вземеш намордника ! Глупаво - ама започват едни съдилища ...... докато се откажем и двамата !
                      А сега - моето куче те хапе и ..... за мен глоба 500 лв и вземат кучето да го приспят !
                      За теб- цялото лечение е за моя сметка и .....няма да има нужда да ми налагат за другото ми куче как да го водя ! Ще внимавам АЗ , а не ти - невинния човек !
                      И повече изплашени хора няма да има , защото стопаните ще станат мноооого внимателни ! Така мисля !
                      За отстрела - кофти , ама аз съм писал - никое куче не е по важно от един ухапан човек !

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                        Разбира се, че е така и съм го написал недвусмислено в поста по-горе. Просто отбелязах, че за всички ще е по-добре ако хоата без домашни кучета имат АДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ. Щом има противници на това мнение няма да споря. ...
                        Ти май не ме разбра.

Страхът е лош съветник и лош аргумент. Трудното започва, когато същият този страх привлече някои факти в своя подкрепа.

Аз, например, не зная как да се държа адекватно с домашни кучета. Само че с повечето от тях, въпреки че не зная как да се държа, нямам проблеми. С бездомните е още по-лесно, защото обикновено ТЕ знаят как да се държат с хората.

Проблемът идва от тази малка част от домашните, за които трябва да ЗНАЕШ, да не се разминаваш на по-малко от 2м от собственика, къщата му, колата му или другото му куче. Даже и когато няма откъде другаде да минеш. Е, откъде да ЗНАМ, че нощем не трябва да минавам по някоя улица (примерно), за да съм в безпасност?

А, и още, ама това вече е за общинските кучета: как да обясня на глутницата, че си нося детето, а не плячка? Изпробвано многократно: докато го водя за ръка, не ни забелязват. Взема ли го на ръце (независимо по каква причина), става страшно. За да се откажат да скачат към него, трябва да ритна поне три от тях или да нося пръчка. Но все пак ме лаят през целия квартал. Хайде някой да ми обясни какво е "адекватното" държание в случая?

Коментар

Имам познато семейство с дете в 5-ти клас....преди 2 години се прибират и във входа на блока им, съсед изкарва кучето си на разходка, детето не го вижда и кучето излайва зад него....знаете как кънти във входа на блок...
                          Резултат-детето се изплашва много, до един месец му опада всичката коса, веждите и каквото окосмяване е имало...вече 2 години търсят решение на проблема, изследвания, доктори, пари...лечение и т.н. Сега все още ходи с шапка, притеснено и подтиснато дете е...
                          Много неприятно-заради някакво куче (не казвам помияр), се променя живота на едно семейство и т.н. Според мен кучета, котки и други подобни се гледат в двор (ако има), апартаментите са за хора. Това е положението.

Коментар

Първоначално публикуван от gubislav Преглед на мнение
                            Имам познато семейство с дете в 5-ти клас....преди 2 години се прибират и във входа на блока им, съсед изкарва кучето си на разходка, детето не го вижда и кучето излайва зад него....знаете как кънти във входа на блок...
                            Резултат-детето се изплашва много, до един месец му опада всичката коса, веждите и каквото окосмяване е имало...вече 2 години търсят решение на проблема, изследвания, доктори, пари...лечение и т.н. Сега все още ходи с шапка, притеснено и подтиснато дете е...
                            Много неприятно-заради някакво куче (не казвам помияр), се променя живота на едно семейство и т.н. Според мен кучета, котки и други подобни се гледат в двор (ако има), апартаментите са за хора. Това е положението.
                            Много кофти случка !
                            Но първо за апартаментите - щом на стопанина му е добре , що да не го гледа в апартамент . Нали гледаме кучетата за свое удоволствие , а не за да хапе комшиите ! Така , че всичко си зависи САМО от интелекта на стопанина !
                            За детенцето - имахме този кошмар ! И нашия син го уплаши куче , но дете с маска на куче !
                            Синчето започна да заеква .....и така близо година - две ! Не помагат ни доктори , нито лечение с промяна на мястото на живеене ( бяхме студенти в София и се прибрахме ) защото покрай баткото ( на 4 год ) започна да му подражава и малкия син ( на 2 год ) ...... кошмар !
                            Лечението дойде от невиделица - след изчерпване на всичко което интелекта смята за нормално - преминаваме на бабешките лечения :
                            1. Леене на куршум ( след екстрасенсите ), не помогна .
                            2. Номер две-Препоръчвам го - разтрива се долната част на ръцете (меката част от китката до лакътя ) сухожилията !!! Това е ! От стреса тези сухожилия са схванати и с масажи се отпускат !
                            ...... За всички да е ясно - не вярвам на бабини лекове ( което описвам ) ,но - когато си опитал всичко ( от логопеди до преспиване в църква и ходене по Святи места ) и накрая го лекува НЕГРАМОТНА жена от турски произход , която не знае Български език , по начина описан по-горе и ГО ИЗЛЕКУВА с две ходения - не може да не повярвам и аз и жена ми !!!
                            Така че - ако всичко разумно са опитали твоите приятели - давам им още една надежда - от личен опит , а не голословие !
                            Извинете за отклонението , но е по темата !

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              ...Проблемът идва от тази малка част от домашните, за които трябва да ЗНАЕШ, да не се разминаваш на по-малко от 2м от собственика, къщата му, колата му или другото му куче. ....?
                              Това е отделна тема. Разликата между "домашен любимец" и "служебно куче" е в стопанина. И е от земята до небето. Кой идиот ще обучава за охрана куче жувеещо в жилищен квартал не знам, явно има. То има и такива дето си обучават кучетата за бой с други животни. Темата явно не е за това...

Коментар

А нима хората не се по лоши, имах инцидент преди години прибирам се в тъмното с далматинец огромен като магаре, от морската и двама роми насреща ми започват да ме подкачат кучето в началото си бяга и уж нищо не забелязва, предупреждавам че ще си изпатят но единия нагло протяга ръка към мен, е добре че нямаше намордник след секунда висеше на ръката му и ръмжеше злобно съседа му.[/quote]
                                Пъжеровод,
                                А когато човек нападне човек защо ще ми е кучето ако неможе да ме защити. И на пинчерите на щерката ли да сложа намордници защото някой има фобия от кучета- това не е разрешение. Моята овчарка огъва и наръбва намордника какъвто и да е, но когато кажа на място и десет котки или кучета да са пред нея няма да мръдне.
                                Зависи от стопанина и от това да може да предцени че големите породи се гледат не в града и не е умесно да се разхождат сред много деца и хора.
                                Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X