Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пасивна къща що е то и има ли почва у нас?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Пасивна къща що ето и има ли почва у нас?

Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
    ...
    Колега, в началото на клипа ми се счу нещо като "севън хъндред таузънт доларс", а към края, че била "пърфект" за "рилакс".
    Че е пърфект за рилакс, пърфект е, ама треа бая да си над нещата, за да отделиш толкова пари за рилакс.

... не съм много впечатлен, ма не е лоша.
    Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 28-01-15, 16:51.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Това е явно някакъв вариант, но аз го виждам да е в мазето това чудо. От там през стаята ако ти минава само една такава тръбица, все може да се измисли как да се прикрие за да не ти вади очите и без много $$$$$$. За чистотата не мога да кажа нищо, обикновенно са с филтри рекуператорите и се сменят.

Ето ви още малко инфо, който му е интересно.

"If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Първоначално публикуван от ssaattyyrr Преглед на мнение
        http://www.envirovent.com/home-venti...tems/heatsava/

Виж това ама не знам колко пари е Току що ми попадна из нета.
        Започват от 300 и много лири на острова за най-малкия модел Ф100 за тоалетна и трябва да монтирам по 1 такова във всяко помещение.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Е мерси, аз до цена не стигнах, ама идеята ми хареса много.

Коментар

Това е явно някакъв вариант, но аз го виждам да е в мазето това чудо. От там през стаята ако ти минава само една такава тръбица, все може да се измисли как да се прикрие за да не ти вади очите и без много $$$$$$. ...
            С една тръбица не виждам как ще стане, защото всякак ти трябват два броя - една за подаване и една за отвеждане на въздуха. И същите трябва да минават през всички помещения, които ще се климатизират и вентилират. Т.е. прекарването на въздуховоди из цялата къща не ти мърда. Съответно с тях върви и всичко, което е необходимо да ги прикрие, за да не ти прилича домът на индустриално хале.

В дървените бараки, които строят в доста страни на Запад, това прекарване ще е по-лесно, отколкото при обичайната у нас монолитна стомано-бетонна - тухлена конструкция.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

В дървените бараки, които строят в доста страни на Запад, това прекарване ще е по-лесно, отколкото при обичайната у нас монолитна стомано-бетонна - тухлена конструкция.
              Освен дървени бараки има и доста други конструкции не изискващи бетон и тухли.
              За мен съм се спрял на едноетажен градеж с 80 санта кирпич, както и с подземни помещения. Малко подпокривни пространстава за суджуци и простиране.

П.С за сега само си го мечтая. Живял съм в такова на 350 години и не е мръднало.
              На 50 километра от Виена. Топли се с две дървета на кръст зимата, а лятото в избата е 6 градуса.

Коментар

Най хубавото место на което съм спал е къщата в която е роден баща мина сръбската граница скелет от греди между тях плет измазан с калПлетенаркаПрез единичните прозорци„2 мм стъкло“ветъро свирии кво от товаВажно е как си кален и какво е топло и студено според тебе

Те сега тука у нас си спим при минус15 на втория етаж и се чуствам екстра нищо че стъклата сабале са замръзнали

Та никой от нищо не ще те спаси ако си обърнал резбата и искаш само топличко

Топлото е за жените и децата мъжът трябва да е готов винаги за окопите....................
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ееех Тониии, романтично, но не и практично !

Идеята на тези къщи е прагматизъм и комфорт с минимум разходи.

... ако ти е много топло вътре, винаги можеш да излезеш навън с кана винце, да не ти е скучно.

Коментар

Разбирам, че темата е за "Пасивна къща", но това е най-крайният вариант на това от което се интересувам, а то е енергоефективната къща.

Бях споменал, че съм се спрял на три типа, но енергоефективни, а не пасивни, поне според мен, къщи, тъй като аз не искам да се отделям по никакъв начин от външната среда, която за мен е много важна, а предполагам и за доста хора от форума който обичат да са "на въздух" сред природата.

Само ще маркирам това, на което съм се спрял, без да влизам в детайли (винаги съм си мислил, че в мн.ч. се пише детаили ).
                    Единият вариант е къща от камък и тухла, за която споменах в един предишен пост.
                    Другият е тип "сухо строителство", който е доста енергоефективен, и изгледа който целя с него е по-урбанистичен.
                    Третият вариант, който според мен е доста краен за ежедневна употреба, а и във връзка със средата в която ще се впише, е къща от слама.

И, както казват архитектите, всяко архитектурен продукт се прави конкретно за средата в която трябва да се вписва, и изваден от нея има друга архитектурна стойност и звучене.
                    Но това не е предмет на тази тема.

Защо се отклоних леко ?
                    Ами защото за мен е много важно в къщата да има камина, защото много обичам огън, и защото камината дава едно особено усещане за топлина и уют.

Както знаем, за грамотно направена камина трябва да се вкара външен въздух до горивната камера, а и на мен ми харесва отворен тип такава.

Та въпроса ми беше:
                    Какво се случва с пасивна къща и камина в нея ?

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                      ...

Ами защото за мен е много важно в къщата да има камина, защото много обичам огън, и защото камината дава едно особено усещане за топлина и уют.

Както знаем, за грамотно направена камина трябва да се вкара външен въздух до горивната камера, а и на мен ми харесва отворен тип такава.

Та въпроса ми беше:
                      Какво се случва с пасивна къща и камина в нея ?
                      Отворена камина не ми се връзва с "пасивна" къща. През нея ще бяга топъл въздух, а вероятно и вентилацията трябва да е оразмерена така, че да има достатъчно въздух за да гори добре.

Камината обаче е задължителна, така че аз мисля над вариант камина с касета, която да може да се ползва и отворена, като стъклото се вдига нагоре.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Енергийна ефективност и открит огън няма как да се вържат. Ако държите толкова на субективни "екстри" - на умния телевизор скрийнсейвър "камина" и под него ИЧ излъчвател, обезателно захранен със зелена енергия. Иначе няма как.

Коментар

Пак да "базикна" темата. Разрових малко допълнително и като цяло показаното на снимката (#194) не е така да се каже масова практика. Идеята е само 1 въздуховод да стига до всяко помещение. Между помещенията от които смучем и в който подаваме въздуха циркулира свободно. Става чрез решетки във вратите или с конкретни елементи в рамките на вратите. Има начин да се обезшуми, като трябва да се има предвид че вентилацията е изчислена, като дебит и работи 24/7, така че по никакъв начин да не създава дискомфорт. Така при правилно разположение на помещенията може да се направи само окачен таван в коридора, а в стаите, банята, кухнята и т.н. да има само по 1 решетка. Помислено е и за шумоизолирането.

И сега малко по общо по въпроса "Има ли почва у нас" - епа нема много почва според мен по следните причини:
                          Не оценяваме все още какво е това здравословна и комфортна среда на обитаване. Слагаме си изолацията и новата дограма и почваме да се чудим от де се взе тоя мухъл. Няма как да имаме високоефективна сграда, която да харчи малко и да има комфортна среда на обитаване, без да има вентилация.
                          Липса на подходящи материали и специалисти, които могат да проектират такава къща - което води до по-високата ѝ цена в БГ. С колко отказвам да споря .

Коментар

... Между помещенията от които смучем и в който подаваме въздуха циркулира свободно. Става чрез решетки във вратите или с конкретни елементи в рамките на вратите. ...
                            Така при правилно разположение на помещенията може да се направи само окачен таван в коридора, а в стаите, банята, кухнята и т.н. да има само по 1 решетка.
                            ...И сега малко по общо по въпроса "Има ли почва у нас" - епа нема много почва според мен по следните причини:
                            Не оценяваме все още какво е това здравословна и комфортна среда на обитаване. Слагаме си изолацията и новата дограма и почваме да се чудим от де се взе тоя мухъл. Няма как да имаме високоефективна сграда, която да харчи малко и да има комфортна среда на обитаване, без да има вентилация.
                            Липса на подходящи материали и специалисти, които могат да проектират такава къща - което води до по-високата ѝ цена в БГ. С колко отказвам да споря .
                            Един въздуховод, два въздуховода ... Като вкарваш в помещенията някакво количество въздух, все трябва да го изкараш отнякъде. Т.е. отвеждащ въздуховод не ти мърда.

Колко здравословна и комфортна е средата в така модната "пасивна къща" е въпрос, който тепърва подлежи на доказване в практиката. В Скандинавия много от жилищата са с вентилационна система от десетилетия, но заболяванията на дихателната система са доста силно разпространени ...
                            А иначе, не видях някой да спори, че в жилището трябва да се осигури вентилация.

Що се отнася до наличието или не на почва у нас за последните веяния на модата ... Като оставим на страна всичко друго, няма начин да си направя къщата 200% зависима от електроуреди за отопление и вентилация. В реалния живот у нас сериозни проблеми с електрозахранването има дори и в столични квартали. Да не говорим какво става, когато поради снеговалежи, бури и т.п. събития някои райони останат по 3-4 дни без ток ...
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 19-02-15, 11:35.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

...в стаите, банята, кухнята и т.н. да има само по 1 решетка.
                              С по една дупка няма да мине, защото нали - топлото отгоре, студеното отдолу. Породените по този начин интензивни концентрирани течения - никак не не се връзват с понятието: комфорт.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Преди много години бях на гости в много добре изолирана къща с цяла система за отопление и охлаждане с рекуператори на Мицибиши. Усещаше се постоянно някакво леко въздушно течение като от включен кухненски аспиратор. Направи ми впечатление и домакините ми обясниха. Но най големия проблем бил, че и входящия въздух и изходящия минават през филтри, които се намират в корпуса на рекуператора. Не помна вече, дали се перат или направо се сменят, но заради това, че къщата беше в квартал в Сф, където нямаше пътна настилка и се строеше тогава постоянно, а и домакините пушеха, често трябвало да викат техници от фирмата, за да обслужват системата.
                                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X