Пробвал си с царевица или така пише в инструкцията?Защото аз съм пробвал.
Не, знам че калоричността на зърнените култури не е висока и не са ми попадали сухи. Трябва да сменям настройки на горелката, защото имам запаметени настройки 2 бр. за въглища и за пелети. А освен това трябва да сменям и приставка на горелката. Използвам само тази за пелети.
Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
...
Това гориво лично аз го мразя още от казармата, където се топлехме с въглищен прах/трошляк, напоен с мазут. Гадна мръсотия! А и в момента София смърди гадно точно заради това гориво ...
От '81 до към 2000 парното в къщата ми работеше с въглища, като с обслужването му се занимаваше баща ми.
Никога, ама никога не бих си го причинил !
P.S. Понеже все още имам по 30 чугунени глидера в стая, обмислям варианта с нискотемпературна термопомпа.
ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
От: Отопление на селска къща, далече от цивилизацията
Една година се гряхме с въглища (преди 40-ина години), то не и въглища, а брикети. Ужас! Нито гори, нито топли, няма разпалване, колкото сложиш - толкова изхвърлиш. Вони - ама вони - неописуемо!
Джоу (x3mrjoe) Нискотемпературното отопление е за водно подово и/или конвектори. Не съм убеден, че тия 30 чугунени глидера ще могат да те стоплят с 45°С вода. Бивш приятел преди много години си смени чугуна с конвектори (още помня мъката докато ги изкараме) и твърди, че се е "родил". Но с парно на твърдо гориво. От няколко години го смени с пелети. Би трябвало да е още по-доволен (но няма как да го твърдя, щото стана "бивш приятел"). Рядко някой с конвектори споменава минуси, но аз имам на вилата. Шумят колкото климатик. Въпреки, че са от уж безшумната серия. Но мен ме дразнят и за мен си е минус. Затова за новата си вила съм предвидил конвектори за през деня и радиатори за през нощта. Предполагам няма да те сбърка по един конвектор (4-500 лв) във всяка стая. И да си оставиш радиаторите, вързани след конвектора, за през нощта.
Последно редактирано от Veselin Monkov; 02-12-18, 21:32.
Джоу (x3mrjoe) Нискотемпературното отопление е за водно подово и/или конвектори. Не съм убеден, че тия 30 чугунени глидера ще могат да те стоплят с 45°С вода. Приятел преди много години си смени чугуна с конвектори (още помня мъката докато ги изкараме) и твърди, че се е "родил"
Аз в основната си стая замених 20 чугунени с 20 алуминиеви глидера на 600 мм. При външна темп - 6 С котела подава към радиатора 50 С за да поддържа 21 С в стаята. Затова до 0 С се отоплявам с термопомпа, която прави до 42-43 С. Но всичко зависи от топлоизолацията, от загубите на помещението.
Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
То това с топлоизолацията и загубите се повтаря от всички. Ако пък толкова много си изолираш къщата - няма да имаш нужда изобщо от отопление. За пасивните къщи говореха, че се топлели само от крушките. Ама сега енергоспестяващите и лед крушки ме съмнява да топлят като тая с нажежаема жичка от тогава. Приятел от Стара загора си направи такава. 60 см стени, пълни с вата. Дограма от 2 дограми една след друга - на практика четворен стъклопакет. Сериозни рекуператори за вентилацията (имах забележки към тях). 20тона цистерна, закопана в земята за акумулиране на летните температури за зимата, също с по вероятно метър изолация, ... Но все още не живее там, а и май се очертава никога да не заживее, че да сподели резултати.
В добре изолирана къща всяко отопление ще покаже икономични режими. Отоплението на практика покрива разходите от неидеалното изолиране на къщата. Имаше някакво физично твърдение от топлотехници (вероятно по-скоро параджии), че не топлото бяга от къщата, а студеното влиза в нея. И обратното да е - за мен е все едно.
Последно редактирано от Veselin Monkov; 02-12-18, 22:13.
Джоу (x3mrjoe) Нискотемпературното отопление е за водно подово и/или конвектори. Не съм убеден, че тия 30 чугунени глидера ще могат да те стоплят с 45°С вода. Бивш приятел преди много години си смени чугуна с конвектори (още помня мъката докато ги изкараме) и твърди, че се е "родил". Но с парно на твърдо гориво. От няколко години го смени с пелети. Би трябвало да е още по-доволен (но няма как да го твърдя, щото стана "бивш приятел"). Рядко някой с конвектори споменава минуси, но аз имам на вилата. Шумят колкото климатик. Въпреки, че са от уж безшумната серия. Но мен ме дразнят и за мен си е минус. Затова за новата си вила съм предвидил конвектори за през деня и радиатори за през нощта. Предполагам няма да те сбърка по един конвектор (4-500 лв) във всяка стая. И да си оставиш радиаторите, вързани след конвектора, за през нощта.
Тия по 30 глидера са смятани едно към гьотере преди почти 40г. Преди десетина години аз правих нови сметки, и по тях излезе, че всичко е преоразмерено.
Трябваше да батисвам къщата и затова климатиците ме устройваха, особено, че и лятото имам нужда от охлаждане. Ситуацията се промени и май скоро няма да се сътворява кооперация което налага малко по-сериозен ремонт, като трябва да си реша и проблема с отоплението.
По старите ми груби сметки излизаше, че преоразмерените радиатори с нискотемпературна помпа биха вършили работа.
Понеже новата ситуация е пресна, нови сметки за парното не съм правил, а и то не ми е на дневен ред.
Радиатори не мисля да сменям и сметките ще са с тях, но още един климатик и нови дограми са също вариант.
Когато бях по-читав ми се въртеше идеята за сръбска печка с водна риза, като посочената по-назад в темата, но от няколко години всякаква хамалогия ми е проблем.
Дано колегата не се сърди, че малко му избягахме от темата.
ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
То пак е по темата. Що да се сърди?
Не те карам да сменяш радиаторите. Добави по един конвектор преди тях! Има теория за лятото да пуснеш чешмяна вода с ниска температура в конвекторите и така да се охлаждаш, но така и не го пробвах. По-сигурно ми беше да сложа и климатици.
Ти нямаш ли сега как да намалиш температурата в радиаторите да видиш дали ще можеш да се топлиш с 40-45°С? Термопомпата е интересен вариант, но според мен повече са и вярванията. Преди десетина години се бях запалил яко, изчетох доста литература, говорих с много фирми... Мнението ми обърна един човек, който бяха посочили в един сайт от фирмата, която му беше направила термопомпата.
Набързо ще спомена за устройството на термопомпата. Хладилник, климатик, термопомпа - принципа е един (климатика си е баш термопомпа). Фреона при компресиране повишава температурата си (аз го запомних като го асоциирах с дизела в двигателите), а при декомпресия я намалява. Ако и двете части са в едно помещение - няма да има движение в температурата му. Ако искаме да се топлим с него - ползваме частта с компресирания (топлия) фреон. Отнемаме му част от градусите, които вкарваме в къщата си. Като си затопляме стаята охлаждаме фреона. Тия градуси не са високи и затова отоплението от там е нискотемпературно. В другата част на термопомпата градусите които сме отнели на фреона в топлата част трябва да бъдат добавени към студения (декомпресиран) фреон от външен източник (вода или въздух). Демек - да стоплим външната част на фреона със студения зимен въздух. Добавяме градуси вътре - тия градуси трябва да ги вземем от вън. Затова климатиците не работят при много минусови температури - не могат да добавят тия градуси. Имат и проблем със замръзването на кондензираната вода от въздуха по по-студената външна пита, но да не обръщаме внимание на това сега! При охлаждане на стаите е обратното - Затопляме студения некомпресиран фреон вътре (охлаждаме стаята), топлия компресиран трябва да се охлади някъде навън. Конденза този път е във вътрешното тяло и с тръбичка под наклон се извежда навън. Преди да схвана принципа съм си мислил, че конденза лятото е от външното тяло. Затова и при много високи температури пак не работят климатиците. Външната температура стига температурата на компресирания фреон и не може да го охлади. Климатика е термопомпа с топлообменници фреон-въздух и вътре и навън. При термопомпата обикновено топлообменниците са фреон-вода и за вътре и за вън. Има варианти с въздушно външно тяло и водно вътрешно и всякакви възможни вариации. Въпроса е от къде ще намериш голямо количество вода, която да затопляш лятото и да охлаждаш зимата с водно външното тяло при най-честия вариант на термопомпа. Вариантите са сонда за подпочвени води с 2 тръби на определено разстояние една от друга (за входяща и изходяща вода), течаща вода (много рядък вариант - ВиК-то при нас ползва водопровода на града за термопомпата си) и закопани тръби в двора, в които да се охлажда или затопля употребената от външния кръг вода.
Та човека от мисълта ми по-горе беше с термопомпа наистина за показ. Двора над декар изкопан на 1,5 метра, на доста места по-дълбоки отвори с диаметър към метър и незнайна дълбочина, в които бяха вкарани тръбни серпентини, ... сериозна работа. Малко се помъчих, но открих телефона на човека. Ми не беше доволен. Каза, че инвестицията му е била към 20 хил.лв (това преди поне 10 години). И за 300 кв.м. къща плащал по 500 лв ток на месец. И в нея живеел само сина му в една стая... Вероятно за последното е най-недоволен. То няма общо с термопомпата, но си каза, че ако сега трябва да го прави - не би го направил.
В проекта на новата ми вила проектанта вкара термопомпа на идеен проект (да си прекарам тръбите, пък дали ще река да я слагам...). Не съм проучвал възможностите за сондажи, но никой по нашия край няма и по-вероятно е някой друг преди мен да е опитвал и да си няма подпочвени води. Варианта със закопаването на тръбите вече обясних защо изключил. Та термопомпата в проекта ми е с идеята като охлажда стаите - да топли водата в бойлера, буфера и басейните. Изглежда страхотно, но проектанта беше изчислил, че в хубав летен ден, при охлаждане на всички стаи, за два часа и половина всички водосъдържатели ще бъдат затоплени до максимума си и от там нататък ще трябва да разчитаме на външно тяло с въздушен топлообменник. Тоест стигаме до охлаждане като с класически климатик. Термопомпата е 5000 лв, климатиците - и те. Всички (включително и проектанта) ме съветват да предпочета климатиците.
Последно редактирано от Veselin Monkov; 03-12-18, 00:59.
1. ТП за 5000 лв твърдо НЕ (върл китаец), добрите почват от 10 к за 5-7.5кВт отоплителна мощност (3 к.с.)
2. Ако конвекторите духат и шумят се слага канален конвектор в техническо помещение и въздуховоди до всяка стая - така се пести и от брой конвектори.
3. Разликата климатици/ТП е видима по фасадата и се усеща от гъзо вътре
4. Ако режима на отопление е постоянен - твърдо нискотемпературна ТП въздух вода и подово, ако е вилно ползване - климатици с дистанционен контрол през нета.
Последно редактирано от rosen_offroad; 03-12-18, 03:05.
Land Rover Discovery II, V8 4.0
VW Golf VI variant
Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."
Ако ТП топли през лятото басейн може да охлади огромна жилищна площ.
Нормалната разлика на темп на фреона е около 60С и на топло и на студено. Т.е ако навън е 0 С и отопляваме фреона може да влезе в топлообменника загрят до 60 С. И обратния вариант, ако навън е + 40С то фреона може да влезе на- 20С. Това при най-калпава едностъпална система.
Няма даже китайска ТП, която нова да струва само 5 000 лв. а за да затоплиш бойлери, буфер и басейн до макс само за 2 часа с ТП тя трябва да е много мощна. Ако ми дадете изходни данни начална темп и колко литра вода до каква температура ще топлим мога ориентировъчно да сметна каква мощност ще е необходима.
Но пък това означава, че къщата която охлаждаш ще е голяма, изложена на слънце и неизолирана, или проектанта ти неправилно проектира и смята.
Къщата е с 300 кв.м. РЗП, 10 см EPS от вън, 5 см вата вътре, 88 мм дограма, троен стъклопакет с 4 сезона и Ка. Вентилация с рекуператори (малко хвалба - произведени от мен - достигнах до 95%КПД). 30 см вата над последната плоча, изолиран фундамент с 5 см XPS. Проектанта ми е един от най-добрите в старната. Така мисля. Първо платих на местен проектант и изхвърлих проекта в коша. Беше ми пуснал водното подово с директна вода от котела. С тоя пишехме в няколко други форума и всичко, което беше казвал за отоплението се потвърждаваше от другите разбирачи и често търсеха мнението му. Под разбирачи имам в пред вид хора, които си изкарват хляба с отопление и вентилация. Имам спомени, че го ползваха национални институции за определяне на някакви норми в изискванията към отоплителни и вентилационни инсталации. Ако искаш - мога да ти пратя проекта да си играеш, ако наистина ти се занимава. Предполагам, че е възможно най-сложния проект - котел, камина с водна риза, термопомпа, 6 слънчеви колектора, конвектори, радиатори, водно подово, бойлер, буфер, 2 басейна. Не съм го мислил нарочно да е така, но се получи.
Относно цената на термопомпите. Според мен е нереално завишена. Фреон, компресор, два топлообменника фреон-вода и автоматика да следи температура и командва помпите и компресора. В единия форум имаше един, който успяваше да ги изчисли и на практика правеше термопомпи. Но беше некоректен и изчезна, че много станаха хората, които го търсят за бой. Боя не е че не му работеха термопомпите - напротив - само суперлативи имаше за тях. А беше взел пари от много хора и явно не можеше (по-вероятно е да не е искал) да смогне.
ПП. Предполагам, че 6-те колектора играят голяма роля в затоплянето на водосъдържателите и затова се получават тия 2 часа и половина.
Последно редактирано от Veselin Monkov; 03-12-18, 09:18.
С опита който има бих изградил водно нискотемпературно подово комбинирано гравитачно (+циркулационна помпа) и няколко последователни източника на топлина,.Ако парите не са проблем сега за къща на "вукоебина" бих изградил котелно с голям многосерпантинен водосъдържател (бойлер) като той да доставя и вода за хигиенни цели и за парното, .......
Предполагам, че е възможно най-сложния проект - котел, камина с водна риза, термопомпа, 6 слънчеви колектора, конвектори, радиатори, водно подово, бойлер, буфер, 2 басейна. Не съм го мислил нарочно да е така, но се получи....
За нещо подобно говорих няколко страници по-назад (кафе)
Аз не разбрах, колко човека ще обитават тия 200 квадрата за постоянно?
Имам приятел, който направи чудесата на две къщи и сега има проблеми и на двете, щото обитателите намаляха и иска да топли само по един етаж, но системата е оразмерена за повече и влиза в авариен режим.
Коментар