Днес проверих в БИЛА кв. Лагера за ломското вайс, няма и помен от никаква ломска бира. Та от Лом явно ще си карам пустиняците и вайс. Иначе в Билата имаше тази,францисканската, където се коментира на предната страница. Сложили са и някаква безумна цена от 4 лева. Скоро(преди месец) купувах такава от един магазин в с.Рударци, пернишко. По спомен мисля че беше под 3 лева.
За кой Перленбахер говорите ?
Защото има стъкло 0.5 л и 0.33, а бирата е различна.
Тази в малките бутилки ми допада, другата е по-водниста и по-газирана според мен.
Който търси , намира !
Човекът е човек, когато е на път !
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Харесвам Сан Мигел-единственната, която съм срещал в 1л. стъкло в Европа.
Като стана дума за литри:
Понеже навън застудя, отворих едно тъмно, зимно пиво, "Старият особняк". Казват че било измислено преди 200г като концентрат, който да се добавя към бирата произведена предишното лято, за да я освежи. В родния му край го наричат "Супата на лудия". Което също пасва - навън вали, обаче решихме да спретнем една скара към бирата, луда работа.
Идеята беше пъстърва и картофки, но някакси се появиха и шишчета:
И понеже луд умора няма, имаше и втора серия, кехлибарено пиво:
За мезе се изнамериха няколко останали от вчера крилца, гъбки, и зарзават (за да се брои здравословно )
Понеже навън застудя, отворих едно тъмно, зимно пиво, "Старият особняк". Казват че било измислено преди 200г като концентрат, който да се добавя към бирата произведена предишното лято, за да я освежи. В родния му край го наричат "Супата на лудия". Което също пасва - навън вали, обаче решихме да спретнем една скара към бирата, луда работа.
[ATTACH=CONFIG]994551[/ATTACH]
Идеята беше пъстърва и картофки, но някакси се появиха и шишчета:
[ATTACH=CONFIG]994553[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]994552[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]994554[/ATTACH]
И понеже луд умора няма, имаше и втора серия, кехлибарено пиво:
[ATTACH=CONFIG]994555[/ATTACH]
За мезе се изнамериха няколко останали от вчера крилца, гъбки, и зарзават (за да се брои здравословно )
[ATTACH=CONFIG]994556[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]994557[/ATTACH]
Как се подлагате на такива нечовешки мъки ,акъл ми го не побира!Наздраве и да ви е сладко!Табиетлийска работа,така и трябва!
Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Тествах старопрамен нефилтрирано, като цяло не е лошо прави впечатление слабата газировка. Не нагарча толкова отчетливо като типична чешка бира и има някакви парчета подобни на мая на дъното.
Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Единствената бира която не успях да допия беше някакво немско чудо от Лидъл. За други работи са окей, поне тук откривам най-много продукти с традиционно български вкус (полска наденица, гръцко сирене и испанска лютеница - ей как сме научили света да готви )
Аз имам три неуспешни опита - "Загорка Резерва", която пускаха преди години, едно "Витошко лале" и преди няколко дни една крафт бира, която ме почерпиха, но никога не бих си купил, щото беше с рози и хибискус.
Екстрактът е за улеснение на производителя, нещо като готов полуфабрикат приготвен на друго място.
Царевицата не разваля рецептата, слага се вече близо 200г в бирата, то си е станало традиция. Прави се за осветляване и омекотяване на вкуса
Това, което съм чел по въпроса с царевицата, е, че нея бирените дрожди не я ядат нещо и заради това в бирата с царевица слагат някакви синтетични ензими, за да може да ферментира. Тия същите ензими ги слагат и в останалите масови бири, които са без царевица, за да ускорят ферментацията до 5-6 дни.
Ако се слага от 200 години, значи нещо не е съвсем така, но явно друго яче ферментира.
Това, което съм чел по въпроса с царевицата, е, че нея бирените дрожди не я ядат нещо и заради това в бирата с царевица ...
Нещо не си чел на правилното място, или не си го разбрал.
Всички пшенични съдържат дизахарид, който трябва да се хидролизира до монозахариди и ензимите са един от няколкото метода.
Нещо не си чел на правилното място, или не си го разбрал.
Всички пшенични съдържат дизахарид, който трябва да се хидролизира до монозахариди и ензимите са един от няколкото метода.
Защо от бира с царевица и/или ориз ме боли глава?
От немска не?
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Защо от бира с царевица и/или ориз ме боли глава?
От немска не?
И защо аз трябва да ти отговарям на такъв въпрос? Ако имаш готов отговор-сподели го. Ако визираш ензимите, те се използуват абсолютно навсякъде. Ако визираш царевицата-тя не е предпочитана за производство на бира първо заради разликата във вкуса спрямо пивоварния ечемик и второ заради големия зародиш в зърното, който е богат на мазнини и не се отразява добре на ферментацията. Чувал съм, че има технология за неговото премахване. Но за да те боли глава...не е виновна царевицата, помисли за главата.
Каквито и закони да измислят, царевица ще се влага в бирата поради по-високото съдържание на нишесте и значително по-ниската цена спрямо ечемика.
Коментар