Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативно захранване - генератор?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Алтернативно захранване - генератор?

Понеже цялата ми къща е на ток и нямам комин, от известно време се замислям за алтернативно захранване при прекъсване на централното електроподаване от ЧЕЗ по някаква причина. Макар че за близо 3г не сме имали много прекъсвания, няколко пъти за по 2-3ч. Отоплявам се с 3 климатика 9-ки на Мицубиши. Затова искам да си взема един генератор, мисля че 5kW /реални/ ще ми свърши работа, за да поддържам работещи климатиците, хладилника, осветление и някои по дребни консуматори - компютър, ЛЕД телевизор. Понеже никога не се знае какво може да се случи при лошо зимно време, по добре да съм подготвен с алтернатива.
    Сега въпросите са кои генератори са най надеждни във времето, бензин или дизел, разбира се търся и нещо що годе бюджетно, не мога да отделя няколко хилядарки за това.
    Разглеждах по сайтове има много и най различни, но не мога да избера само по това което пишат като инфо. Не ми се ще да си купя проблеми

Ще съм благодарен на всяко компетентно мнение по въпроса. Да речем за бюджет до и около 1000лв.

От: Алтернативно захранване - генератор?

За 1 000 лв. е невъзможно, освен нещо читаво втора цедка и ... пак е под въпрос.
    Последно редактирано от CarTest™; 28-01-14, 13:07.
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Къща, или апартамент ?
      И " Honda " - ама не китайска.
      Обаче за 1000 - няма да стане.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Щом цялата къща се отопляваш с 3х9BTU навярно е апартамент? Което автоматично вдига изискванията за нисък шум...
        Гледах как работи една 2кВт бензинова Хондичка, която мърка и направо не се чува дори да си до нея. Наистина - дръпнах сиджимката и отсреща - тишина... Посягам да дръпна пак, а човека ме спира - 'ама тя запали'...
        Освен това е като куфар - може да си я разнасяш. Инверторна..
        Обаче май струваше 1800-2000лв...
        5кВт имах на времето, обаче двама души трудно го преместваха. А и гори осезателно повече...
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          ....Гледах как работи една 2кВт бензинова Хондичка, която мърка и направо не се чува дори да си до нея. ...
          Климатиците имат сериозен пусков ток. Максималната консумирана мощност, трябва да се умножи най-малко Х2, за да не изключва инвертора. Ако е в апартамент, сериозно трябва да се обмисли отвеждането на изгорели газове.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

По 5 е по- скоро.
            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
              По 5 е по- скоро.
              - това не може ли да се преодолее примерно с някакъв акумулатор/и - да го играят като буфер от който за момент може да се черпи голям ток, пък после си цъка на генератора.

Все си мисля, че за апартамент не е особено добра идея, освен ако няма близък гараж/тераса + добри съседи... ама знае ли човек.
              * Като се замисля при нас ситуацията е максимално автономна с изключение на тока. За отопление - твърдо гориво за + 5 месеца. За готвене - пропан бутан + 5 бутилки. Фризер пълен до горе - какво му трябва на човек . Само тока до сега не мождах да го измисля. Много варянти има, но като чели не ми е трябвало истинско решение, но доста ме блазни мисълта да имам един генератор в мазето - 10-15кв + цистерна с дизел за спешни нужди. Това по-скоро го мисля за вилата, отколкото за вкъщи, но все не успявам да намеря точното решение (естествено финансово разумно ..).
              Така де искаш да кажа, че следя темата с интерес

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Климатиците имат сериозен пусков ток. Максималната консумирана мощност, трябва да се умножи най-малко Х2, за да не изключва инвертора. Ако е в апартамент, сериозно трябва да се обмисли отвеждането на изгорели газове.
                Инверторните климатици нямат голям пусков ток... Дори напротив - старта е много плавен... Но колегата наистина не е уточнил детайли...
                Отвеждане на изгорелите газове? Лично аз бях мислил варианта да работи на терасата, защото иначе колкото и да е тих, ще се чува...
                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Човека е писал-КЪЩА! Ако беше апартамент,щеше да пише-апартамент! Друг е въпроса-що си има къща без комин,ама не ни е работа!

За тези 1000лв,най-дървения китаец,на който аз не бих разчитал! Не че и тези за 2-2500 не са китайци,но поне са "оригинални"! Има и стара техника за около 2000лв. която може и да се окаже по-добрият вариант.Кеф ти бензин,кеф ти дизел!
                  088пет722пет99
                  http://www.hydropompi.com/

Коментар

Климатик 9-ка е около 1000 вата на пълна мощност. Щом е инверторен, интрига с пусковия ток вероятно няма. Пак защото е инверторен, ще яде и калпазански ток от обикновен (неинверторен) генератор. Сигурно човекът ще иска и лампи да си светне, тъй че 4 киловата е долна граница.

Тук трябва да се отчетат две неща:
                    1. Токът от генератор трудно слиза под 1лв/кВтч - това го могат само големите дизели. Малките бензинови уверено прескачат 2лв/кВтч и това е само горивото, без амортизацията на самия генератор. Даже и с климатици това е потискаща цена.
                    2. Отоплението има много по-просто и евтино резервно решение - катализаторна газова печка. Даже е и по-безопасно от средна ръка генератор. При това положение ток ще трябва само за лампи и хладилник - такъв генератор (600-1000 вата) лесно ще се намери за 200-500 лева. Шумът от такъв малък генератор също е по-скромен, отделно че не тежи.

Всички искаме Honda EU20i или EU30i. Ама е скъпо.

Коментар

Задачата няма решение. До 1к и без проблеми нямат общ знаменател. Правили сме автономно захранване с дизелов агрегат, стартер и управление, но 5000+ BGN за желязото само. Отделно има преработване на инсталацията.
                      Компромисно решение е неелектрически отоплител и може би малък генератор за консуматорите на ток.
                      Все пак за 3г. не ви е спирал тока ако спре едва ли ще е за дълго и едва ли ще се налага да е кътин-енд.
                      Имам предложение обаче: сте си на ясно, че като няма ток - няма ток. От човек надолу няма да могат го ползват.
                      Елементарно решение с кабел с два щепсела малко манипулации и някакъв агрегат, дето да успее да запали като ти трябва. Има някакви за по 450 лева дето ги продават, 5 китайски киловата уж (не знам на колко истински се равняват).

Коментар

Не знам за генератора колко скъпо излиза, но мога да направя сравнение с помпена станция. Ползват дизелова помапа. Началника ми е казвал че на ток излизало същото, но проблема бил в захранването. Нафтата я карали с цистерна и това било единствения недостатък на дизеловата помпа, че съхранявали по няколко тона нафта.

Коментар

Сега съм на един що годе голям остров, захранван с дизел-генератори. Цената на тока е над 35ст/кВтч... Вярно, че има влияние политиката върху тези цени, но все пак е с 50% по-скъпо отколкото в БГ...

А и в случая колегата явно търси сигурност / допълнителна аварийна застраховка, където експлоатационните разходи не са толкова важни, защото ще се експлоатира инцидентно само при форс-мажор...
                          Последно редактирано от slowtraveler; 28-01-14, 20:29.

Коментар

Китайски хонда 5.5 киловата реално е 3-3.5 kw,до толкова сме го натоварвали и работи
                            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                            Анатолий Пейчинов o8875о9815
                            https://dvrbg.com/

Коментар

Онази 2кВт хондичка (ама от истинските) въртеше без притеснения голям ъглошлайф. Само при стартиране на ъглошлайфа звука на двигателчето ставаше по-плътен...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X