Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Енергоспестяващи крушки

Е не тук, щото ще излезе реклама. Обясних на Ясен. Ако решите - звънете да правим партийно.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Лични, и т.н... За вас гугъл няма ли бре, там всичко пише. Отне ми цели 2 секунди кликане за да открия въпросните ламби.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        ...Та "великата" хитринка е че в средата на плетеницата от лум. тръбички, взели че сложили една халогенка, която започва да свети щом запалиш лампата и свети докато лампата загрее и достигне пълния си капацитет на светене и работна температура. По тоя начин хем имаш пълното количество светлина на момента (примерно палиш лампата в коридора да си завържеш връзките на обувките, и после гасиш и излизаш), хем халогенката подгрява всичко около нея и помага на луминесцентната тръба по-бързо да загрее, като заедно с това поне на теория и удължава живота, давайки възможност за по-мек и по-дълъг пусков режим, намалявайки студената емисия и съответното по-бързо разпрашаване на електродите в двата края.

...Дават им 10000ч живот.
        Идеята действително е интересна, но според мен това нововъведение има и недостатъци:

1.Приложимо е явно само при лампи 3U, които са дълги и обикновено стърчат от тялото в което са поставени;

2.Това, че халогенната лампа подпомага за осветеността в началото, докато ЕСЛ достигне пълния си капацитет е добре, но светлината от двете лампи в един и същ спектър ли е?
        Както знаете смесеното осветление е вредно, защото цветопредаването е лошо и уморява очите;

3.Ако имате такава с-ма това предполага по-често палене и гасене на лампата - цитат:"...примерно палиш лампата в коридора да си завържеш връзките на обувките, и после гасиш и излизаш".
        Мисля, че сте наясно, че това е едно от нещата, което скъсява живота на енергоспестяващите лампи - честото палене и гасене. Тоест аз не съм сигурен в теорията, че подгряването и удължава живота;

4. Стандартните халогенни лампи на 220V (предполагам вградената лампа е такава), имат средно по 2000 часа живот. Тези на 12V, могат да бъдат и с 4000 - 5000 часа живот. Работните часове на тези лампи основно зависят от охлаждането, което според мен не е факт в тази иновация. За това според мен да им дават 10000 часа живот е меко казано несериозно.

Това е моето мнение по въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
          1.Приложимо е явно само при лампи 3U, които са дълги и обикновено стърчат от тялото в което са поставени;
          Лампите не са по-дълги от другите на пазара. Дори 11 ватовата е по-къса. Самите луминесцентни тръбички са в тънкия вариант, като на скъпите серии на GE.

2.Това, че халогенната лампа подпомага за осветеността в началото, докато ЕСЛ достигне пълния си капацитет е добре, но светлината от двете лампи в един и същ спектър ли е?
          Както знаете смесеното осветление е вредно, защото цветопредаването е лошо и уморява очите;
          Масово тия лампи са с цвят 827, което е учудващо близо до халогенката. Практически няма доловима разлика в цветовата температура. Или са пуснали халогенката на една идея по-ниско напрежение, за да и докарат температурата до тая на луминесцентните тръбички, или просто така са я изчислили. Усеща се леко само момента на изгасване на халогенката, защото не е плавно, а изведнъж. В това отношение системата работи добре, според преките ми впечатления. Няма дразнещи моменти, хем е сложена в стая с бял таван, и светли стени, без абажур. Ако имаше нещо, щеше да се види със сигурност. Е, няма.

3.Ако имате такава с-ма това предполага по-често палене и гасене на лампата - цитат:"...примерно палиш лампата в коридора да си завържеш връзките на обувките, и после гасиш и излизаш".
          Мисля, че сте наясно, че това е едно от нещата, което скъсява живота на енергоспестяващите лампи - честото палене и гасене. Тоест аз не съм сигурен в теорията, че подгряването и удължава живота;
          Напротив, точно студеното палене и работа извън работния температурен режим са нещата, дето скапват лум, лампи. При това е съвсем доказано. Разликата в живота на обикновена пура когато работиш с топли(с предварително подгряване) баласти и такива без, е в пъти. Освен това при пускане има няколко стратегии - да целиш максимално бързо влизане в работен режим, или да целиш максимално да щадиш лампата. Та, има значение и как точно палиш лампата и как точно я управляваш докато стигне работния си режим. При въпросната халогенката светва моментално, а луминесцентната примерно с около секунда закъснение. Това е много по-щадящ режим, отколкото при болшинството обикновени такива лампи.

4. Стандартните халогенни лампи на 220V (предполагам вградената лампа е такава), имат средно по 2000 часа живот. Тези на 12V, могат да бъдат и с 4000 - 5000 часа живот. Работните часове на тези лампи основно зависят от охлаждането, което според мен не е факт в тази иновация. За това според мен да им дават 10000 часа живот е меко казано несериозно.
          Както и да я ползваш, в болшинството от случаи халогенката ще свети много по-кратко от луминесцентната част, примерно по 10 секунди при всяко пускане (не съм засичал). А и да изгори, луминесцентната част ще продължиш да си я ползваш като обикновена енергоспестяваща крушка. 10000 часа живот са нещо съвсем постижимо за енергоспестяваща крушка. Вкъщи имам няколко, дето отдавна са си минали това, дето пише на етикета (при тях - 8000 часа), и още си работят.

А и както казах - това са първи впечатления. До тук работи добре. Колко ще изкара - божа работа. Факт е че в сравнение с преди 5 години например, се понаучиха да правят енергоспестяващите така че по-рядко да дават извънредни дефекти. Иначе се е случвало да взема за проба и такава, струваща 20 кинта (GE, OSRAM, с много дълъг живот, според етикета), които да дават дефект много по-рано от останалите вкъщи със средна цена около 10-12лв.

Може би по-горе съм споменал, но средно съм най-доволен от SYLVANIA, правена в UK, както и OSRAM, мисля че пак европейски. От GE не съм доволен - имах 2, и двете изгоряха бързо. От китайски PHILIPS също съм останал с лоши впечатления, откакто последно ги ползвах. От това ниво надолу (примерно цени около 8-10лв) въобще не си губя времето и парите да пробвам.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            От китайски PHILIPS също съм останал с лоши впечатления, откакто последно ги ползвах. От това ниво надолу (примерно цени около 8-10лв) въобще не си губя времето и парите да пробвам.
            За мен цена 8-10 лв е неоправдана. Направи справка в Англия колко струват. Аз съм купувал няколко пъти от хора тук в БГ китайски Филипс по около 3 - 3.5 лв за 18 ватова крушка. Взимах по 15-20 бр за мен и приятели. Светят си години без проблеми, светлината е млечна и добра. Само малко бавно загряват - 20-30 сек.
            Един път попаднах на ментета - кутийките бяха без сепаратор и брошура вътре, надписите по крушката - разкривени. Интересното е, че на тях началната яркост е даже по-висока от оригиналните, а и също държат вече половин година.
            Така че - понаучиха се вече, високите цени са неоправдани.
            Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Китайския PHILIPS последно пробвах преди 4-5 години, и цената тогава беше около 7-8лв, до колкото помня. Купувани бяха от голяма верига, Бриколаж или Практикер. Мисля 2 броя, с различна мощност. И двете изгоряха в рамките на първата година експлоатация. Как са сега - не знам. Може и просто късмета ми да е бил такъв. Аз съм се ориентирал към ценови клас 8-12лв., и предпочитам правени извън Китай. Вкъщи всичко е SYLVANIA и OSRAM от тоя клас, с живот между 6000 и 10000 часа, според етикета. Общо взето отговаря на истината, когато имаш достатъчна база, за да си направиш някаква елементарна статистика.

Бе де да знам, може вече и китайските да са добри. Аз си падам малко консерва. А то при цена 4 кинта, и половината да се скихат преждевременно - все тая.

Коментар

Преди 4-5 години беше друго Работата е, че цената им в големите вериги е все още такава - 8-10 лв, но защо... не знам. Моите първите са на повече от 2 години и си работят. Едно от ментетата работи тази зима отвън да свети на входа непрекъснато по цяла нощ и изкара към 6 месеца, но я счупиха по политически причини
                Виж цените в Английския ибей за Philips Genie - ок 1 паунд за брой при количества. Моите са само 18 вата, малките са ми слаби. Тези светят примерно като 75 вата нормална.
                Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

До sparkybg:
                  Лампите не са по-дълги от другите на пазара. Дори 11 ватовата е по-къса. Самите луминесцентни тръбички са в тънкия вариант, като на скъпите серии на GE.
                  Добре, щом размера те устройва.

Масово тия лампи са с цвят 827, което е учудващо близо до халогенката. Практически няма доловима разлика в цветовата температура. Или са пуснали халогенката на една идея по-ниско напрежение, за да и докарат температурата до тая на луминесцентните тръбички, или просто така са я изчислили. Усеща се леко само момента на изгасване на халогенката, защото не е плавно, а изведнъж. В това отношение системата работи добре, според преките ми впечатления. Няма дразнещи моменти, хем е сложена в стая с бял таван, и светли стени, без абажур. Ако имаше нещо, щеше да се види със сигурност. Е, няма.
                  При 2700К цветна температура е така. Съгласен съм. Имах предвид, че масово се предлагат от неизвестни производители такива с 6000 - 6500К.

Напротив, точно студеното палене и работа извън работния температурен режим са нещата, дето скапват лум, лампи. При това е съвсем доказано. Разликата в живота на обикновена пура когато работиш с топли(с предварително подгряване) баласти и такива без, е в пъти. Освен това при пускане има няколко стратегии - да целиш максимално бързо влизане в работен режим, или да целиш максимално да щадиш лампата. Та, има значение и как точно палиш лампата и как точно я управляваш докато стигне работния си режим. При въпросната халогенката светва моментално, а луминесцентната примерно с около секунда закъснение. Това е много по-щадящ режим, отколкото при болшинството обикновени такива лампи.
                  Не само студеното палене е проблем на ЕСЛ, а и честото палене и гасене за кратко време. И пак не виждам с какво халогенната лампа ще ''пощади'' енергоспестяващата лампа.

Както и да я ползваш, в болшинството от случаи халогенката ще свети много по-кратко от луминесцентната част, примерно по 10 секунди при всяко пускане (не съм засичал). А и да изгори, луминесцентната част ще продължиш да си я ползваш като обикновена енергоспестяваща крушка. 10000 часа живот са нещо съвсем постижимо за енергоспестяваща крушка. Вкъщи имам няколко, дето отдавна са си минали това, дето пише на етикета (при тях - 8000 часа), и още си работят.
                  Исках само да кажа, че местоположението на халогенната лампа не предполага добро охлаждане, което е основния проблем за бързо изгаряне на такъв тип лампа, но в конкретния случай за 10 секунди мисля, че няма да е проблем.
                  Коментирах работните часове при халогенната лампа, не при ЕСЛ, където има и такива с 15000 - 20000 часа живот дори, като този показател се смята все едно лампата работи средно по 3 часа на ден.

...Иначе се е случвало да взема за проба и такава, струваща 20 кинта (GE, OSRAM, с много дълъг живот, според етикета), които да дават дефект много по-рано от останалите вкъщи със средна цена около 10-12лв.
                  Това много зависи и от условията в които си използвал тези лампи. Освен това обикновено при по-качествените лампи (примерно Osram), диапазона на напрежението при което работят е по-малък 220-240V. За сравнение при други горната граница стига до 250V. Да добавя, че тези марки, които цитираш дават и гаранция така, че можеш да ги върнеш в магазина с касовия бон и те ги сменят.

Не бих искал да влизаме в спор, а да изясним въпроса и от други гледни точки. За това и споделям мнението си.
                  Последно редактирано от walker; 12-04-11, 11:29. Причина: Добавяне на текст

Коментар

Първоначално публикуван от BAlexandrov Преглед на мнение
                    Преди 4-5 години беше друго Работата е, че цената им в големите вериги е все още такава - 8-10 лв, но защо... не знам. Моите първите са на повече от 2 години и си работят. Едно от ментетата работи тази зима отвън да свети на входа непрекъснато по цяла нощ и изкара към 6 месеца, но я счупиха по политически причини
                    Виж цените в Английския ибей за Philips Genie - ок 1 паунд за брой при количества. Моите са само 18 вата, малките са ми слаби. Тези светят примерно като 75 вата нормална.
                    Проблема с цените е, че миналата и по миналата година в Англия пуснаха огромно количество енергоспестяващи лампи Osram и Philips, чийто цени бяха дотирани от правителството и ако не се лъжа от Бритиш Петролиум.
                    Много голям част от тези лампи се разпространиха в цяла Европа, включително и в България.

Коментар

Не само студеното палене е проблем на ЕСЛ, а и честото палене и гасене за кратко време. И пак не виждам с какво халогенната лампа ще ''пощади'' енергоспестяващата лампа.
                      Всъщност, проблем е работата в студено състояние, оттам и намаляването на ресурса при често палене. А самото палене и подгряване може да се направи по различни начини в зависимост от това, трябва ли ти всичката светлина веднага. Ако не ти трябва веднага светлината (защото има халогенна лампа, която да свети) подгряването може да се направи по начин, който изразходва много по-малко ресурс. Самата халогенна лампа пък излъчва топлина и помага за загряването на тръбите наоколо.

Коментар

Малко, ще си отклоня от темата, досега го търсих статията, но без успех. Преди време прочетох ,че енергоспестяващите крушки са дали вече резултат на 100 % е ,че причиняват определен рак на кожата и увреждат зрението - глаукома. Не мога да си спомня, заради самия честотен диапазон на Живака в тях или на нещо друго, но от дружество в САЩ идваше идеята. Те знаете, че държат на здравето на хората. Според тях трябва да се въвеждат светодиодни крушки или да се върнат старите с нажежаема жичка. Но заради по-ниското потребление на енергия ги държат още и според мен ще е бая дълго време.
                        Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Всъщност, проблем е работата в студено състояние, оттам и намаляването на ресурса при често палене. А самото палене и подгряване може да се направи по различни начини в зависимост от това, трябва ли ти всичката светлина веднага. Ако не ти трябва веднага светлината (защото има халогенна лампа, която да свети) подгряването може да се направи по начин, който изразходва много по-малко ресурс. Самата халогенна лампа пък излъчва топлина и помага за загряването на тръбите наоколо.
                          Ясене, аз вече казах, че съм съгласен, че работата в студено състояние е проблем, но не само. Честото палене и гасене в кратки интервали, независимо от състоянието също е проблем.
                          Да, подгряването може да бъде по различен начин, но в конкретния случай с халогенната лампа не мисля, че това и е функцията.

Коментар

Честото палене и гасене е проблем именно заради студените тръби. Ако държиш цялата лампа при 60 градуса и електродите на няколко волта, можеш да си я палиш и гасиш толкова често, колкото искаш.

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                              Защо на лично, бре?! И аз искам.
                              +1
                              Колега, пусни нещо за разходната мощност.
                              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Не бих искал да влизаме в спор, а да изясним въпроса и от други гледни точки. За това и споделям мнението си.
                                Това и правим.

Халогенната лампа е там точно с цел да нагрее това около нея по-бързо, за да може хем да му удължи ресурса, хем да то (лиминесцентната част) започне да свети по-бързо с пълния си капацитет, като през това време със собственото си светене да допринесе към общия светлинен поток така, все едно лампата си свети както като е загряла. После просто изгасва, но пък към тоя момент вече луминесцентната част свети с пълната си сила. Периода трае някъде около 10-15 секунди. Най-много 20. Довечера ще взема да засека.

При другите, студени "6500К", системата няма да работи добре, защото халогенката е с топул спектър, и няма да се съчетават добре. Ама те ония и без друго за вкъщи не стават. И не са само от неизвестни производители. Правят ги и OSRAM, и PHILIPS, и GE. Дори имам една 865 на GE, дето взех погрешка и така си седи сигурно вече 5 години. А е от скъпите, май с 20000 часа живот.

А самото често палене не е основния проблем. Проблема е че понеже се иска много светлина веднага, и моментално палене, повечето енергоспестяващи лампи са със студено палене, и на всичкото отгоре някои са и с утежнен пусков режим, за да загреят по-бързо. Всеки от тия 2 фактора им скъсява драстично живота. Е, в лампите, дето обсъждаме, са се опитали да намалят тия ефекти. Паленето е полустудено (не пали веднага, а след секунда), а тежкия начален режим след това е заместен с лек такъв, комбиниран с халогенка.

По-горе споменах - вкъщи съм експеримантирал със студени (без предварително подгряване) и топли (с подгряване) баласти за обикновени 18 и 36 ватови пури. Та, в единия случай, със студените баласти, в банята сменях пурата 2 пъти годишно. Там режима е точно такъв - често палене, и за малко. Откакто сложих топъл баласт, вече 2 години не съм сменял пура, а по краищата и няма и помен от потъмняване все още, което е сигурен признак за "износване" на електродите в двата края. Цената на удоволствието е светване със закъснение от около 2 секунди, което съм склонен да преживея. Ползвам баласти на OSRAM, серия Professional. Тия дето монтирах в цеха (16*58W), пак са с топли баласти, макар че там няма често светване и гасене. За сметка на това зимата има работа при минусови температури.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X