Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Енергоспестяващи крушки

Доста неща са се изписали тук Аз искам да ви споделя нещо практично което открих преди 5-7 месеца и не видях да е споменато някъде в темата ... макар че тя е толкова голяма, че едва ли съм прочел всичко
    На енрго-спестяващите лампи от тип CFL най-често им се поврежда са тръбичката. Електрониката има доста по-дълъг живот ... макар че и там има кондензатори който от топлината изсъхват ... но като цяло държи доста дълго. Логично е да има сменящи се тръби ... но много рядко се намират ... имам предвид като цялостно изделие.
    След доста търсене все пак намерих - и то се оказаха доста сполучливи.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thumb_rfpZq3.jpg
Прегледи:1
Размер:4.8 КБ
ID:5312253
    2700К и свети силно - аз съм доволен - няколко такива лампи работят вече повече от 6 месеца у дома.
    20 Вата струва 4.70 лв. като комплект а само спиралата струва 2.30 лв.
    има дистанционен електромер (писах вече за него) и мога да видя моментната консумация - повече е от 20 Вата - към 27 Вата е ... но и другите който имам и те консумират повече от обявената им мощност.

Коментар

Аз сложих от диодните.Дават им консумация 2-3 вата,пък свети около35.В мазата ми около 35кв, закачих първо една и можеш и книга да четеш само на нея.Цената е около 15лв.Не са точно тия на снимката,но подобни.Мисля че имаха 20-30хил часа гаранция.Все още не съм ги използвал пълноценно,за да кажа дали си струват но пък са доста икономични.Дори обмислям да слагам такива на двора...Натиснете снимката за да я уголемите

Име:img_1_large.jpg
Прегледи:1
Размер:50.6 КБ
ID:5312739

Коментар

Първоначално публикуван от Руди Преглед на мнение
        ...пък свети около35...
        Друг път! Сложи една 35 ватова, и една такава, и ги сравни. При 3 вата консумация светят пряко сили колкото 15 вата, и то не всичките.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

КПД на светодиодите (и то по-читавите) е горе долу на кантар с ЕСЛ. Според мен си струват за коридори и други места, в които често се включват и изключват, че не им дреме от тая работа. И на места, на които няма 220. Конвертирнето от 12 на 3 волта (ако е направено с акъла си) е малко по-икономично, отколкото от 12 на 220 или 800 волта (за луминисцентна лампа).
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            КПД на светодиодите (и то по-читавите) е горе долу на кантар с ЕСЛ.
            Ако за тебе 2-5 пъти разлика е "на кантар"... абе ще излезе от тебе теоретичен физик.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Ако за тебе 2-5 пъти разлика е "на кантар"... абе ще излезе от тебе теоретичен физик.
              Чак пък 5? Ако наистина е така, значи аз пропускам нещо или не гледам където трябва. Ще подскажеш ли? И линк върши работа.

Коментар

Абе, линк. Гледай лумени на ват (светлинен добив). Имат още хляб да ядат диодчетата за много неща, но за КПД са много начело и си веят байрака.

Коментар

Абе, линк. Гледай лумени на ват (светлинен добив). Имат още хляб да ядат диодчетата за много неща, но за КПД са много начело и си веят байрака.
                  Е, да приемем че множството ЕСЛ са около 60. Добрите - 80. Масовите мощни диоди над средното ниво пак са по толкова, айде да речем че напоследък има образци със 100-110, но са редки и скъпи, но то и луминесцентни лампи има по толкова. 200 лумена на ват диоди има само по лабораториите все още.

Де ги 5-те пъти? То ако беше 5 пъти, всичко луминесцентно да е умряло отдавна.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Е, да приемем че множството ЕСЛ са около 60. Добрите - 80.
                    Мислиш ли? Аз все оставам с впечатление за едни двойно по-ниски практически резултати, както и че практическият максимум вече е достигнат. При диодите тепърва ще гледаме шоу.

Коментар

Мислиш ли? Аз все оставам с впечатление за едни двойно по-ниски практически резултати, както и че практическият максимум вече е достигнат. При диодите тепърва ще гледаме шоу.
                      Това, което имам като информация горе-долу съвпада с това, което казва Спарки. Все пак си говорим за неща от магазина, а не за обявени достижения в лаборатория, нали?
                      Ако има реално съществуващи светодиоди с 5 пъти по-добра ефективност, дай линк, не се бъзикам, нито се заяждам. Имам "ранчо", където осветлението в момента е от акумулатор и въпроса живо ме интересува. пробвал съм горе-голу всичко, което се продава в момента, личните ми наблюдения са, че скъпите светодиоди са горе долу на кантар с добрите ЕСЛ.
                      За "разнчото" са ми по-на сметка само от гледна точка на това, че достатъчно прост трансфертер 12-3.4 може да се догоди до собствено КПД около 90% за тия дребни мощности.
                      Ако има по-читави светодиоди (и да не струват колкото колата ми), давай линк да поръчвам.
                      П.П. Може и на лични, за да не минава за реклама, ако има проблем с правилата.

Коментар

Не знам какво да мисля. И в двата случая няма как да премеря лично. На кутийките на повечето си пише лумените, и съдя по тях.

А диодите имат едно доста големо предимство - не светят във всички посоки, а само в тая, в която са насочени. От тук - половината поток, върши пряко работа там, където сме го насочили, вместо да се отрази от рефлектор (ако има такъв) и неизбежно част от него да се засенчи от самата лампа - особено голям проблем при луминесцентните, поради голямата им светоотделяща площ.

Другото, дето съм забелязал, е огромната разлика при използването или неизползването на абажур при ЕСЛ, която, субективно, като че ли при обикновените лампи с нажежаема жичка не е толкоз голяма.

Съвсем друга работа е и факта, че каквито и технологии ЕСЛ да използват, светлината от една халогенка с плавен спектър ги прави смешни по отношение на живи цветове. Това особено си личи при ония ЕСЛ с вградена халогенка по средата, които обсъждахме по-назад в темата. В момента на изгасване на халогенката просто се забелязва как цветовете до голяма степен умират, без да има значителна разлика в осветеността. Това с халидна лампа например не съм забелязал да го има, или поне не и в такава степен.

Аз не разбирам и защо всичко се е вторачило в "белите" диоди, вместо да монтират трицветни в общ корпус - хем нищо не се губи, хем си настройваш цветната температура както ти е кеф.

ПП: А дали бъдещето не е в OLED панелите? При достатъчно ниска цена, можеш да си направиш целия таван светещ, при това на ниво и цвят какъвто ти е кеф.

Коментар

Ето малко за размисъл: http://www.nofs.navy.mil/about_NOFS/.../lumentab.html

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Ето малко за размисъл: http://www.nofs.navy.mil/about_NOFS/.../lumentab.html
                            Всичко друго - ОК, ама посочения спектър за диодите е мноооого далеч от истината. Имат още доста хлебец да изпапат, докато спектъра им заприлича на обикновена лампа или халогенка, ако това въобще някога се случи.

Коментар

...
                              Аз не разбирам и защо всичко се е вторачило в "белите" диоди, вместо да монтират трицветни в общ корпус - хем нищо не се губи, хем си настройваш цветната температура както ти е кеф.
                              Защото цветната температура не е всичко за цветопредаването. При цветните диоди, спектърът се определя или от bandgap на полупроводника, или с флуоресцентно багрило се праща там, където човешкото око има някой удобен максимум на чувствителността за съответния цвят. И в двата случая, спектърът е възтесничък и даже и да събереш трите цвята, ще имаш сериозни дупки в спектъра, оттам - лошо цветопредаване. Хубаво щеше да стане, ако имахме 10-ина удобни полупроводника с подходящи максимуми, равномерно разпределени във видимия спектър. С обичайната ширина на спектралната лента на един светодиод, 10 щяха да са достатъчни, за да направим спектър, по-равен и от слънчевия, а при равни други условия, КПД да се утрои. Ама засега няма и затова се използва далечно синьо + флуоресцентни багрила, с неизбежните загуби и с неизбежната дупка между.спектъра на диода и на багрилото. Която дупка сигурно може да се избегне с УВ диод, ама тогава ни отиде и ефективността, и дългият живот.

Всичко друго - ОК, ама посочения спектър за диодите е мноооого далеч от истината. Имат още доста хлебец да изпапат, докато спектъра им заприлича на обикновена лампа или халогенка, ако това въобще някога се случи.
                              Явно скоро не си гледал спектри на бели диоди. На хубавите спектърът е непрекъснат, обхаща цялата видима област, а от абсолютно черното тяло се различава по един максимум някъде около синьото и един минимум някъде синьо-синьозелено. Даже си имат по малко УВ и ИЧ, за да е пълна измамата.

п.п. живачно-луминисцентните лампи и диодите всъщност вече малко се различават по механизъм на работа. Това не обяснява, защо никой не се захваща да оправи спектрите на първите. Сигурно на никой не му се напряга, след като така и така са преходна технология.

Коментар

Явно скоро не си гледал спектри на бели диоди. На хубавите спектърът е непрекъснат, обхаща цялата видима област, а от абсолютно черното тяло се различава по един максимум някъде около синьото и един минимум някъде синьо-синьозелено. Даже си имат по малко УВ и ИЧ, за да е пълна измамата.
                                Той за непрекъснат - непрекъснат е. Ама е далеч от даденото във въпросната таблица.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X