Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Енергоспестяващи крушки

Аз вкъщи смених 150 ватовите халогени с 20 вата светодиоди и сега си светя спокойно, без електромера да побеснява.
    И нямам брой цикли за палене/гасене, гаранция 5 години, живот на диодите 50 000 часа... Какво друго да искам!
    Само малко повече първоначална инвестиция и ... всичко е на шест.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
      ...Само малко повече първоначална инвестиция и ... всичко е на шест.
      Е за това става въпрос. На "ранчото" всичко е на светодиоди, понеже там консумацията на енергия е от критична важност.
      При 4.6W обща консумация, вътре е толкова светло, колкото и с една обикновена лампа 60W с нажежаема жичка. Работи перфектно и икономично, спектъра е отличен, но за една стая 10-12 квадрата, осветелението излиза около 20 лева, за светодиоди и конвертор.
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
        Луничките са с халогенна. Ами направо си пада жичката. Какви са тия твоите?
        От марката "No name". Халогенни са както казах, но нищо им няма на жичката, гледах я някога с лупа и така стигнах до извода, че нещо друго става. С омметър дават безкрайност, но с мегер тутакси пробиват. Дори искричката от мегера възстановява връзката, но е слаба. А една яка 300-волтова искра я заварява надеждно.
        По темата - и аз навсякъде съм с енергодръндрън, но не съм очарован. Заглеждам светодиодните, но цените не ми харесват.
        Последно редактирано от Паджеровод; 19-02-11, 15:38.

Коментар

Убедихте ме и се засрамвам. Утре ще ходя по магазините да взема няколко за банята и хола където се свети най-много. Ако някой препоръчва определен вид или му се дава съвет - сега е момента
          Ще търся 18-20 ватови.
          П.П. Да питам, може би не му е тук мястото но, събрах няколоко крушки от запалки. Като ги гледам не са като светодиода на фенерчетата, ма не са и като обикновенните крушки. Мисля да ги присадя някъде по колата. Според броя на батерииките трябва да са 4.5-6 волта. Дали ще издържът на 12 или трябва да се закачи някакво съпротивление, или да се връзват последователно.
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
            Убедихте ме и се засрамвам. Утре ще ходя по магазините да взема няколко за банята и хола където се свети най-много. Ако някой препоръчва определен вид или му се дава съвет - сега е момента
            Ще търся 18-20 ватови.
            П.П. Да питам, може би не му е тук мястото но, събрах няколоко крушки от запалки. Като ги гледам не са като светодиода на фенерчетата, ма не са и като обикновенните крушки. Мисля да ги присадя някъде по колата. Според броя на батерииките трябва да са 4.5-6 волта. Дали ще издържът на 12 или трябва да се закачи някакво съпротивление, или да се връзват последователно.
            Това по запалките са си светодиоди. В никакъв случай не ги включвай директно към 12волта! даже и към по-яка батерия над 3 волта! Гърмят, буквално. За колата - ако са за подстветка, през резистор 2-7к, зависи къде и колко ярко ги искаш, при мен са през 6.8к и ми е достатъчно. При всички случаи под 25мА.
            Обаче тия по запалките, обикновено имат 2 недостатъка: гаден синкав (или червен или зелен) спектър и остра насоченост. За по колата ти препоръчвам да си намериш по магазините топло-бяло (2500-3000 келвина) с ъгъл на излъчване поне 120 градуса.

Коментар

Благодаря за отговора и информацията.
              Един колега от друг форум /на Митсубиши/ беше си подменил всички лампи по арматурата с такива каквито ти казваш от магазина. Пред мен не стои на всяка цена да ги сменявам, но понеже се насъбраха такива светодиоди и ние от средното поколение гледаме да намерим място на всичко и понеже се сетих, и не бях много наясно, пък още сме си любознателни и ....
              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                Благодаря за отговора и информацията.
                Един колега от друг форум /на Митсубиши/ беше си подменил всички лампи по арматурата с такива каквито ти казваш от магазина. Пред мен не стои на всяка цена да ги сменявам, но понеже се насъбраха такива светодиоди и ние от средното поколение гледаме да намерим място на всичко и понеже се сетих, и не бях много наясно, пък още сме си любознателни и ....
                Доста хора са си наслагали светодиоди, вместо лампи, в това число и аз. Единствените лампи с нажежаема жичка по колата са на фаровете. Има някои особености при замяната със светодиоди, но ако има интерес, предлагам да пуснем отделна тема (май даже има някъде), че доста изместваме въпроса.

Коментар

Колеги,
                  и аз преди около 5 години реших да "минавам" на енергоспестяващи лаНБи, наи-вече щото ми заковаха електромера на стълб пред къщата (а преди това прекрасно апликираше стълбищния коридор на топло, зад входната врата !), което ме стресира първите няколко месеца.
                  Та простата ми сметка показа, че се харчат 1000-1500 W/h с конвенционалните крушки през около 2/3 от денонощието поради спецификата и разположение на помещенията, и поради факта, че не спя по цяла нощ, а през зимния период осветлението се ползва повече от 3/4 денонощие.
                  И аз като повечето от Вас започнах да експериментирам, първо с евтини "китайчета", а после и с други алтернативи.
                  Пак набързо направена сметка показа, че крушки от 15-20лв. бройката не са ми изгодни, осван ако не живея поне още 100 години и ще ги ползват и правнуците.
                  Идеята ми беше да си взема повечко по-слаби крушки, и според нуждите да се ползват в комбинация, но масово се продаваха от 11-13W нагоре, или бяха от "марковите" на неприемлива за мен цена.
                  Та последното "последно" което "измислих", като говорим за отношение цена/качество, е спираловидния вариянт на Vivalux с цена 5лв. за 7 и 9W от железарията до нас. Само ме притеснява, че светят прекалено добре за 7W като загреят, което значи, че или съм уцелил точните крушки, или съм хапнАл некое дърво.
                  Vivalux-а е на около 2 месеца и за живота им не мога да кажа нищо, китайчетата изкараха 2-3 години, някои "Силвании" също, а други светят още, но кои са най-изгодни само времето ще покаже.
                  И да добавя, разликата в сметките за ток е ОСЕЗАЕМА, поне при мен.
                  ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Мисля че енергоспестяващите са казоразрядни лампи всъщност ползват технологията на луминисцентните лампи.Поздрави!

Коментар

Като ще будим темата, поне да я събудим с нещо според мен смислено...

Покрай слагането на ново осветление при струга и фрезата (16x58W лум. тръби), и търсейки в наличност съответните тела и електронни баласти, попаднах на едни, внасящи Beghelli или там както се пише. Та, телата как да е - там всичко е ясно...

Обаче като бонус към телата ми дадоха да опитам и някаква "уникална" продукция енергоспестяващи лампи на същата фирма. Естествено бях малко скептично настроен към суперлативите, ама се оказаха с покритие. Та "великата" хитринка е че в средата на плетеницата от лум. тръбички, взели че сложили една халогенка, която започва да свети щом запалиш лампата и свети докато лампата загрее и достигне пълния си капацитет на светене и работна температура. По тоя начин хем имаш пълното количество светлина на момента (примерно палиш лампата в коридора да си завържеш връзките на обувките, и после гасиш и излизаш), хем халогенката подгрява всичко около нея и помага на луминесцентната тръба по-бързо да загрее, като заедно с това поне на теория и удължава живота, давайки възможност за по-мек и по-дълъг пусков режим, намалявайки студената емисия и съответното по-бързо разпрашаване на електродите в двата края.

Та, изненадващо за мен, системата работи учудващо добре, почти без странични ефекти. Единствено леко се забелязва момента, в който халогенката изгасва. Да видим колко ще изкара. Дават им 10000ч живот.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        в средата на плетеницата от лум. тръбички, взели че сложили една халогенка, която започва да свети щом запалиш лампата и свети докато лампата загрее
                        Я снимай как изглежда това?

Коментар

Ей така:
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:svetlinni_izto4nici.jpg
Прегледи:1
Размер:132.0 КБ
ID:5267519

А иначе, ако не знаеш че има халогенка вътре - може и да не забележиш, освен ако нямаш навика да оглеждаш подробно новата придобивка.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бива. Това значи и някои особености в консумираната мощност, но за домашни са супер. Я дай сведения на лично?

Коментар

Защо на лично, бре?! И аз искам.
                              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

п.п. Спарки, не пиши на Божич, аз ще се разбера с него.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X