Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Западна машина за гората (LR Defender) или коравия УАЗ

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ленд ровър Дифендър се кара като цивилен навсякъде по света, във същото време е и "армейски всъдеход" в много армии. Мерцедес Бенц Гелендваген също, последният и в нашата вече. Защо когато УАЗ трябва обективно да се сравни с нещо друго, винаги се обявява за автомобил от някакъв персонален само за него клас и остават само аргументи от рода на: "култов"; "легендарен" и пр.- Стефан е специалист по лайфстайл терминологията. Да всеки автомобил и изобщо всяко нещо си има и плюсове и минуси, и сравнението е точно това: всички плюсове срещу всички минуси, резултат- обективна преценка. В този форум винаги се оказва, че плюсовете на УАЗ са "по-плюсни" от всичко останало. Последният аргумент е единственият и неповторим клас на УАЗ.
    Впечатлениятя ми са от над 1 000 000 /един милион/ километра пробег на около пенадесетина автомобила, десетина от които мои и останалите попаднали у мен по различни причини. Руски/съветски автомобили, собствени не съм имал, това обаче не значи, че не съм карал вкл. и УАЗ. Не съм колекционер, повече от три автомобила едновременно не съм притежавал. Един от тези автомобили беше "джипка", на него имам около 400 000 км и един камион 4х4 - около 30 000 км. Допълнително много литература: строго професионална; популярна и откровено "лайфстайлна". Един от източниците е именно този форум - отскоро. За рециклирането на чисто нов УАЗ, компетентният сте именно Вие, защото обективно погледнато Вие не го тунинговате, не модифицирате, не конструирате нещо ново по него. Убеден съм, че в доставния си вид той не е бил абсолютно негоден за експлоатация, но все пак факт е, че го рециклирате, подбудите за това са си Ваша работа
    Не искам да влизам в конфликт с никого, още по-малко с администрацията, споделям мнение, лично, на никого не го налагам, а и не искам.
    С уважение отново!!!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров
      Един приятел си купи Пежо – варианта с най-много екстри и даде луди пари за него. С двигател от последно поколение с турбина с променлива геометрия на перките и т.н. За общо 60 000км вече я смени веднъж и в сервиза му казаха че това е нормално да очаква подобна периодичност и за в бъдеще – тяхната статистика потвърждава вероятността за подобен проблем до 100000 км на 80%!!! Моите наблюдения, информацията, която имам както и разговорите ми с много сервизи абсолютно потвърждават информацията, че последните „най-технологични” модели са тотален сервизен ужас... личните ми преки наблюдения са същите...
      За съжаление, това е обратната страна на медала. А толкова се радвам, като излизат нови генерации агрегати и компоненти...

Та хайде да спрем с безсмислените спорове и да се стремим да си помагаме, с каквото можем...!

Коментар

Тая история с надеждността хем е така, хем не съвсем. Да, проектираните в последните години механизми като правило "никога не се развалят". Демек - не се отварят за времето на целия си живот, колкото и да е той. Вярно, обаче това е само защото са неремонтируеми. Възлите им са ненастройваеми. Корпусните детайли са изработени и сглобени обикновено по еднократни технологии. Това сваля себестойността, гарантира обявената надеждност, защитава от застрахователни искове, удобно е за юзера, но в крайна сметка увеличава многократно експлоатационните разходи тъкмо в тежки и нестандартни условия. Ако смяната на платното на няква помпа трае един час и струва материали за един лев, то смяната на цялата капсулирана помпа прае пак един час и струва няколстотин лева. Такъв подход по принцип работи само в развита инфраструктура. Без нея устройството е само вторични суровини. А дали времето за наработка до отказ на втората ще е по-голямо отколкото на първата съвсем не е ясно. Джиповете постоянно са изложени на интензивни външни въздействия, често те превишават проектните, и естествено високонадеждните но еднократни изделия стават неизправни. И веднага с това - неработоспособни, по ремонтопригодността. Ето я и непреодолимата разлика между паркетника и джипа.
        Понеже живеем където живеем, а не в Англия, в завода за инчови гайки или във фирмен сервиз, повечето прехвалени джипове също не са джипове, в никаква степен. Реалните задачи изискват реален подход, мънкането на рекламни мантри не прави дебелата пачка с надпис "невалидно" джип.

Коментар

За ремонтопригодността на Уаз мога да споделя мойте впечатления.През 1990-1992г. служех в такава част която поддържаше джиповете на гранични войски в района на Видински окръг.Имахме за ремонт около 30бр. Уаз-469 от заставата на Козлодуй до връх Ком над Берковица.Машините се експлоатираха предимно по черен път може да се каже с нормални натоварвания.За това което се сещам като чести проблеми са скоростните кутии/Съединителите/ ,изключваха скоростите и по наклон колата се кара от двама души като трябва със сила да се държи лоста на скоростите да не изключи, спирачките не са силна част на тия модели, което е много важно в пресечена местност.Пробега на моторите около 100-150хил. км .Разхода не го коментирам защото не е важен в такава експлоатация, но при максимално натоварване 5+ 2 в кучкарника с пълно снаряжение колата е силно неустойчива на страничен наклон и на хлъзгав терен.Обикаляхме заставите с ЗИЛ131/ВАРМ/ и не смогвахме да поддържаме парка в движение не знам тези които пишат тук, че били страшни армейски автомобили какво имат предвид. Оказваха най-невероятни дребни дефекти струващи много нерви и пари.

Коментар

В подобен режим на експлоатация УАЗ-а е може би най-дълго издържащата машина. Имам в предвид каране от напълно неспособни шофьори новобранци, поддържане от съвършено некомпетентни хора и крадене от всички колкото може. На същите тези места (около връх Ком) в момента граничарите (и то забележете вече професионални войници) експлоатират друга марка (западна) и си спомнят с носталгия за: "здравия, надежден, супер проходим и комфортен УАЗ". Цитата ми е точен, пред свидетели, а каква е другата марка няма да споменавам за да не разгарям излишни спорове които отново няма да са обективни защото и новата марка се експлоатира също толкова душмански само дето тя просто не е толкова дурако устойчива...!

И ако твърдите че точно УАЗ-а натоварен е силно неустойчив на странични наклони ми е много любопитно с какво сте го сравнявали?
            VPetrov.photography

Коментар

)) Айде сега без да си кривиш душата кажи друг джип който ще се движи повече от един ден при това каране и такава поддръжка.

За транспортни нужди един войник се смята за 130 кила. Заради краткостта на задачите вашите сигурно са по-леки. По 100 кила да са, снаряжени и въоръжени. Самият УАЗ е тон и половина. Плюс 700 кила на най-високото възможно място. И се наблюдава неустойчивост на стръмното.
              Мда. Може би знаеш джип без тоя кусур?

Коментар

В подобен режим на експлоатация УАЗ-а е може би най-дълго издържащата машина. Имам в предвид каране от напълно неспособни шофьори новобранци, поддържане от съвършено некомпетентни хора и крадене от всички колкото може. На същите тези места (около връх Ком) в момента граничарите (и то забележете вече професионални войници) експлоатират друга марка (западна) и си спомнят с носталгия за: "здравия, надежден, супер проходим и комфортен УАЗ". Цитата ми е точен, пред свидетели, а каква е другата марка няма да споменавам за да не разгарям излишни спорове които отново няма да са обективни защото и новата марка се експлоатира също толкова душмански само дето тя просто не е толкова дурако устойчива...!

И ако твърдите че точно УАЗ-а натоварен е силно неустойчив на странични наклони ми е много любопитно с какво сте го сравнявали?
                G- клас.

Коментар

Не са, военните са с такива и седят през ден в сервиза на балкан стар щото дават често грешки на PC-to

Коментар

Оставете какви са сегашните машини, не са виновни те, а типичното "специално" отношение към техниката на такива места и в такива служби. Факт е, че всички говореха за това колко се трошат УАЗ-ите (включително и при военните) но откакто са въоръжени с други машини други неща разправят. Който желае може да пита - ще остане учуден от сегашното мнение... Но отново повтарям - не са нито лоши новите машини нито са за изхвърляне, просто проблема се казва техническа/технологична култура и той е от друго естество...

Хайде да преставаме с тази тема защото подобен род дискусия и аргументи много свалят нивото... Тук има достатъчно компетентни и грамотни люде, които могат само да направят съответните изводи...
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от davc
                      Ленд ровър Дифендър се кара като цивилен навсякъде по света, във същото време е и "армейски всъдеход" в много армии. Мерцедес Бенц Гелендваген също, последният и в нашата вече. Защо когато УАЗ трябва обективно да се сравни с нещо друго, винаги се обявява за автомобил от някакъв персонален само за него клас и остават само аргументи от рода на: "култов"; "легендарен" и пр.- Стефан е специалист по лайфстайл терминологията. Да всеки автомобил и изобщо всяко нещо си има и плюсове и минуси, и сравнението е точно това: всички плюсове срещу всички минуси, резултат- обективна преценка. В този форум винаги се оказва, че плюсовете на УАЗ са "по-плюсни" от всичко останало. Последният аргумент е единственият и неповторим клас на УАЗ.
                      Впечатлениятя ми са от над 1 000 000 /един милион/ километра пробег на около пенадесетина автомобила, десетина от които мои и останалите попаднали у мен по различни причини. Руски/съветски автомобили, собствени не съм имал, това обаче не значи, че не съм карал вкл. и УАЗ. Не съм колекционер, повече от три автомобила едновременно не съм притежавал. Един от тези автомобили беше "джипка", на него имам около 400 000 км и един камион 4х4 - около 30 000 км. Допълнително много литература: строго професионална; популярна и откровено "лайфстайлна". Един от източниците е именно този форум - отскоро. За рециклирането на чисто нов УАЗ, компетентният сте именно Вие, защото обективно погледнато Вие не го тунинговате, не модифицирате, не конструирате нещо ново по него. Убеден съм, че в доставния си вид той не е бил абсолютно негоден за експлоатация, но все пак факт е, че го рециклирате, подбудите за това са си Ваша работа
                      Не искам да влизам в конфликт с никого, още по-малко с администрацията, споделям мнение, лично, на никого не го налагам, а и не искам.
                      С уважение отново!!!
                      Впечатляващ опит като водач! Аз имам само 350-400 Хиляди км. и си мисля че има правда в думите ти. Аз не харесвам "Нормалната" УАЗ-ка, по си падам по подобрените/влошените версии "Хънтър" , а сега "Патриот" ето тук можем да срванявамо "обективно" всички + и -
                      Макар обективно да няма при неясни и размити условия, тук някои говорят за ОффРоуд-а с голяма буква, за мен това няма смисъл тъй като аз си правя разходки 2/3-ти от които е асфалтов път - следва 1/3 някакъв черен път или поне следи от него и може би някъде някое по-така препятствие, търся "лукс", удобство и поведение от колата както на пътя така и извън него, като включа и цената ... "Патриота" остава пак сам в класа си почти два пъти по евтин от Дефендър-а и за мен по-удобен

Коментар

по въпроса за служебните коли говорих с шефа на ремонтната база на МВР и тои от всички коли се оплакваше че много се чупят а като питах един полицаи които караше дифендер каза че тва е супер кола ,минава през стъби (похвали ми се как минавал през вичките видове стълби на НДК),дига 170 ,минава наякъде,доливаме масло 500г на ден абе накратко по яко от служебна кола няма

Коментар

В моя дефендер задната седалка е по удобна от други дефендари
                          поставил съм седалка от жип чероки иначе отпред си е супер

Коментар

Да бе, не стига че си ме изпреварил с предното мнение, ами сега и ще преставаме на най-интересното. Аз съм малограмотен, пиша бавно, и не е демократично да сменяш темата!))
                            В инженерството всичко е занаят. Освен интересното - надеждността и идеологията на проектирането. И тъкмо се явява конкретна база за сравнение на примитивно битово ниво (дуелът всички Геленди срещу Вушев дявол знае защо се забравя), и айде ...
                            За мене е очевидно. Разрухата не е в клозетите, разрухата е в главите. "УАЗа е буклук, всичко западно е велико!" е любим вопъл на всеки който не знае за какво става дума. Полека-лека обаче и в селските кръчми увисва нормалният тукашен скепсис: Бе май и тая работа нещо не е баш така ... Значи рекламните и гъзарски съображения се изравняват с трезвите оценки. Пак на битово ниво.
                            Остава от тук нататък да има и смислени критики. Освен фешън.

Коментар

Борко, обаждай се да се разхождаме заедно и ще си доволен
                              ще си караш Дифендър и ще се радваш на Уаз.

Коментар

абе по доволен ще съм ако и аз си имам Уаз и тогава на всичко ще се радвам

като го оправа непременорадоста ще голяма
                                но и да не забравим и Вальо ,кои ще ни дърпа с лебедка като закъсаме

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X