Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Средно-трудни разходки + при нужда пътуване на сняг

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Паджерото му е много голям заднио диф, а отпред е с торсиони и няма ходове, опре ли ситуацията до клиренс страда.
    Същото с галопера, но неговия диф е по малък та по рядко закъсва, но пък няма заден блокаж та пак зле. Паджеро тройката е по - проходимо при подобни ситуации заради независимото окачване от зад. Напълно валидна ситуация е джипки с по - паркетно предназначение да може да минат а паджерото да закъса именно защото техните дифове за по - детски .
    Land Rover Discovery
    Където е текло пак ще тече ...

Коментар

• Juiced
      Juiced коментира
      Редактиране на коментар
      Искаш ли да се хванем на бас ,че на галопера не му е по-малък заднио диф от на пахероса, а дори са едни и същи.

• vas33
      vas33 коментира
      Редактиране на коментар
      На паджеро 2.8 и 3.5 задният диф е 9.5 инча на галопер е 8, рядко има девет инчов, имал съм ги и двете. Това за къса база.

• Благодаря за отговорите.
    Кольо,аз го смятам само по калкулатора.
    Наистина разликата е 1-2 см.
    Потам за да не стане да купя гумите,а да се окаже че ще опира при пълен ляв-десен или при каране по чукари.
    До колкото разбрах,няма да е проблем

Коментар

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Казаха ти как да видиш-някой навива пълен волан(за да е постоянно напънат волана в крайно положение), а ти гледаш дали ако гумата е с 1 см на борд по-висока дали ще опира някъде. Общо взето-ако при навит волан можеш да си пъхнеш пръста между гумата и железата-значи няма проблем. На нормален мъж пръста е по-дебел от 1 см.

А гумата си излиза от калника, но при завит волан. И тогава ако се случи да се свие пружината-както адаша каза в остър завой на скорост, съчетано с хлацване в дупка-може и да опре. Но се съмнявам. С 1 см над нормалния размер не е нищо особено.

• БенцБос гумите не излизат настрани от калника

Коментар

• Сега те разбрах,Кольо.
      Мерси за разяснението

Коментар

• Колеги, във връзка с тяка наречените "истински" джипове, ще пусна нова тема, за да не разводнявам тази (говоря, ако бюджета се вдигне на 15 000лв., за да се търси "истинско").

Коментар

• Здравейте, аз имам подобни изисквания и в списъка присътсва Disco 3.
          Колегите ще кажат дали има резон.

Коментар

• Първоначално публикуван от stinat Преглед на мнение
            Здравейте, аз имам подобни изисквания и в списъка присътсва Disco 3.
            Колегите ще кажат дали има резон.
            Здравей, само да знаеш че темата "роди" нова тема - "истински офроудър за 15к" , в който може и да се спи, поне според моите разбирания за "overlander"

Та, Диско 3 на картина изглежда доста лачено, но пък проходимостта на коя да е кола е функция от нейната прежалимост.

Сигурно сър-овете на острова си пасат вече овците с Диско 3, така че що да не става за среднотежка разходка (с уговорката че нивото на трудност, се определя от човек, дето още пита какъв джип да си вземе, тоест не е офроуд състезател).
            За мен (причислявам се към аджамийската група), среднотежка офроуд разходка е да мина през кал, дупки или камъни, за които се е налагало да спра и да огледам, поради съмнение, че изобщо искам да мина от там. Най-много да пусна междинния диф и да разчитам че ЛСД-то работи.

Всичко нагоре, което буди известна доза съмнение че дори със засилка ще се стигне до отковаване (имам 2 лопати, ей така), подлагане на клони, камъни, дърпане, викане на трактор (ако не съм в група), и т.н. ми влиза в графата "хард" офроуд, .
            Ако не съм спирал изобщо, значи е лека.

Понеже забелязвам че има доста голямо несъгласие, всеки път, като се зададе въпроса (поне 4 пъти на седмица), се чудя, защо не се направи една "важна тема" в раздела, където да се сложат снимки и клипове, които да степенуват "офроудите" по трудност от 1 до N, и питащите да си казват къде се виждат след 6 месеца до 1 година

Може даже да е като анкета, с възможност за добавяне на марки и модели и да се гласува, като по този начин се накланят везните за определен модел/марка/модификация (Витара2 с 30ки, или Паджеро 1, суперселект, гуми 31... .и т.н. ТЛК 100 с 3 блокажа и лофт, Стоково Мусо, стоков/лифтнат Соренто... )

Ако е разбираемо ще полезно, ама ще елиминира голяма част от дискусиите в новите теми

Коментар

• Първоначално публикуван от large Преглед на мнение
              ...

Понеже забелязвам че има доста голямо несъгласие, всеки път, като се зададе въпроса (поне 4 пъти на седмица), се чудя, защо не се направи една "важна тема" в раздела, където да се сложат снимки и клипове, които да степенуват "офроудите" по трудност от 1 до N, и питащите да си казват къде се виждат след 6 месеца до 1 година ...
              Колкото хора, толкова и дефиниции за "офроуд" ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

• large
                large коментира
                Редактиране на коментар
                Аз затова си мисля да се дефинират ясно условията -

Трудност 1: Толкова см кал, толкова твърд коловоз, сняг, и т.н... Като ей този клип : Линк.
                Трудност 2: Толкова см кал, толкова твърд коловоз, сняг, и т.н... Като ей този клип : Линк. (същото, като 1, ама с наклон нагоре)
                Трудност 3: Толкова см кал, толкова твърд коловоз, сняг, и т.н... Като ей този клип : Линк. (стойности за 1, ама умножено по 1,5, или 1.2... че да не отиваме бързо в ряката)

И всеки да казва: "Ааа, 4 ми е много. Аз искам 2-3 макс."

Ами тогава вземи колите от категория 3 или 2, ама с тоя и тоя лифт. Или трябва да я прежалиш, или да си много добър/късметлия...

• Чавдар (V93)
                Чавдар (V93) коментира
                Редактиране на коментар
                Не става. Прекалено голямо разнообразие на фактори има.
                Понякога е достатъчен един дъжд и 1 см хлъзгава кал и трасе, иначе проходимо с всичко, става арена на батални сцени - един обърнат джип, друг - изправен на носа си, на косъм от обръщане; трети навигаторът го спуска с колан на ръце по 20-на метра стръмен баир; четвърти се спуска по същия баир на лебедка с г*за напред (и онзи вътре се моли синтетичното въже да издържи) ...

Или пък сняг - 30-40 см пухкав, пресен, току-що навалял - лека кола с 4х4 или паркетник пердаши през него на фона на бодра музика и рекламни послания и облаци снежна пудра. Същото количество сняг, но тежък, мокър, отгоре с 5 см замръзнала кора - стадо подготвени джипове с големи гуми, блокажи и лебедки се бори като прасе с тиква и изминава по 1 км/ч

• Чавдар е прав.
              Затова ако ще влизаш в киреча се взима нещо с максимални възможности.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• Този мерак за някаква систематизация на офроуда се появява за n-ти път.
                Ами не става и това е.
                Освен това едно трасе може да е от супер леко до доста хард, в зависимост от валежи-дъжд и количеството му, сняг и количеството му, дали има трева или нападали и позагнили листа...
                Отделно, че се тръгва уж за лека до средна разходка, и волно или неволно понякога се обръща в сеч. Обратния вариант е почти невъзможен-да се тръгне за хард, а да е леко, няма такива игри.
                Има и фактора подготвеност на джипа. Едно е джип в стоков вид, друго е същия, ама с 2-3 инча лифт, ходовете станали по метър, гумите 35...
                А и шофьорите са доста различни. Аз като новобранец се плашех от места където после даже не ги броя за нещо интересно. Да не говорим по състезанията какви страхотии се налага да качваме или слизаме, като на повечето вече почти не ме е страх, а за несвикналия човек е баси ужаса.
                Та едно и също място за един е леко препятствие, а за друг е мега трудно до степен невъзможност за преминаване.

Изобщо-много е пъстро, трудно е да се дадат по-точни дефиниции.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

• Колеги,аз съм един от многото тук които са само фенове,без опит и ви казвам , че за всички нас ще бъде много полезно едно такова систематизиране на понятията за лек,среден и труден ОФ ,колкото и условно да е това.
                  Ясно е,че няма как да е точно ,но все пак може да се сложат някакви граници ,та и ние да разберем и горе долу да се ориентираме.
                  Така мисля ,че и питащите ще се ориентират какво точно им трябва.
                  Сигурен съм,че търсещите джип за среден оф ,всъщност са в графата” разходка по трева след дъжд” -вкл и себе си ,и един паркет ще е напълно достатъчен.

Коментар

• Какъв офроуд се пада качването до кълбото на РВД под Черни Връх? Колега от Ментел (А1) сподели че се качва до там с един обикновен Дъстър 1.5dCi 4x4.

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
                    Джоу (x3mrjoe) коментира
                    Редактиране на коментар
                    Никакъв офф не е, а магистрала, но той си е създаден с цел обслужване на обектите, затова и трябва да е лесен за възможно повече МПС-та.
                    Това, разбира се, когато няма сняг.

• В офроуда няма граници и няма класификации. За мен реално единствената граница е финансовата. Защото всяко надграждане опира до това. Надграждането, както спомена Кольо по-горе е и като водач.Това е другата страна.
                  Подкрепям Търтьо по-горе. Ако се иска да се почне на по-горно ниво, се надскачат финансови граници и се взима да не е най-доброто, но близо до горните класове, които са се доказали като бойци. После се установява, имаш ли топки да караш като по клиповете,
                  Що се отнася до мен, ако можех бих инвестирал 30 К пари в Патрол.
                  Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• Да Гагич,просто новобранци като нас имат някакви разбирания,които не винаги са адекватни

Коментар

• Мисля,че парите са основния фактор.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X