Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Средно-трудни разходки + при нужда пътуване на сняг

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Средно-трудни разходки + при нужда пътуване на сняг

Уважаеми Колеги,

Подобно на повечето потребители, писещи в тази тема, моето питане също е относително тривиално.
    Преди година се преместих да живея от Софийската градска среда в малко село в района на Своге на 50 км от София. Съответно моментално отново се запали искрата за високопроходимо возило основно за забавление.

Търси се джип, с който weekend-ите да се качваме със семейстовто на разходки - в Искърското дефиле дестинациите са много. Изрично подчертавам, че не става въпрос за тежък офроуд и кал до раменете, а по-скоро за overlanding без преспиване в колата. В допълнение искам да знам, че на тази кола мога да разчитам, ако моята основна кола или тази на жена ми е на ремонт или просто се налага да отскочиш до София, а паркинга е празен.
    На последно място - иска ми се с времето, при възможност, да инвестирам в подобрения, лифтове, лебедки и т.н. - тоест да се превърне в дългосрочен проект.
    Бюджет за първоначална покупка без да смятаме обслужване и подобрения - от 8000 до 10 000лв.

С две думи:
    - дълга база (достатъчна голяма за двама възрастни, две деца, куче и багаж)
    - разходки, не кал до рамене
    - сносно поведение на сняг (визирам при тежки условия да мога да отида до офиса в София)

Със скромния ми прочит за момента съм харесал едва два модела и то с въпросителна и пред двата:
    1. Jeep Grand Cherokee
    2. Mitsubishi Pajero (тук идва въпроса Sport или не)

Къде мога да погледна относителни цени на доработките по тези модели (или тези, който всеки от Вас би предложил)?
    След като се спра на модел ще се постарая сам да потърся информация за конкретни мотори, но все пак ще съм благодарен, ако дадете мнение и за мотор.

С пожелание за успех,

Разгледай и темите за Land Rover Disco-2. От 11 години караме такива коли при всякакви условия и продължаваме, вкл. из Искърския пролом и околностите.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

2 деца куче и багаж не се вписват в никое от горните хеле пък в най малкото от всите Гранд Черока.

Ако условието е да се натъпчат вътре едно върху друго за 30 мин в посока е ОК ама за по дълги преходи не става.

Иначе конкретно за двете Пахероса е по голямото и тежкото с рама, повече ръжди и по големи железа като цяло.

Гранда е семейното комби на американската домакиня със самоносеща каросерия

Не че не стават и двете за наджипване но сякаш не им е силата в това а и се пръскат едни луди пари за почти нищо повече (т.е. съотношение пари/проходимост е много малко).

За проект и наджипване моделите са едни други и имат цели мостове, редуктори, рами и т.н.....

п.п. относно проходимост в сняг.

Пахероса поради супер селекта особено ако има твърди блокажи е по проходим от Индианеца.

Нооооо сняг до сняг има балкан разлика.

Пример, наскоро имаше снежна буря в моя край със 2 метрови преспи на пътя и чисто но незамръзнало в калната нива (блато).

Еми имаше разни състезатели дето минаха през нивата когато беше по замръзнало но и други които останаха там и трактора ги вади с метална проволка от пътя
      Land Rover Discovery II, V8 4.0
      VW Golf VI variant
      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
        2 деца куче и багаж не се вписват в никое от горните хеле пък в най малкото от всите Гранд Черока.
        ...
        Гранд Чероки със 70-л газова бутилка в багажника побира голямо куче + малко багаж. За деца + повече багаж - бокс на покрива.
        Ако е дизел, бутилката отпада, но за повече багаж - пак бокс

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
        ... Пахероса поради супер селекта особено ако има твърди блокажи е по проходим от Индианеца.
        Нещо не разбрах какво общо има "Супер селект" с проходимостта. На Супер селект благината е, че имаш опция да караш само на задно или с 4х4 на твърда повърхност, което обикновено означава - на асфалта.
        При Гранд Чероки има Селек Трак (раздатка 242), което е абсолютно същото. Само дето се среща по-рядко и върви с по-малкия мотор
        По-често срещаният Quadra Drive пък си има блокиране И на предния мост, което при Паджеро го няма.

Ние не сме неутрални!

Коментар

• rosen_offroad
          rosen_offroad коментира
          Редактиране на коментар
          Коя раздатка беше дето на росна полянка и наклон ставаше весело?

• royce
          royce коментира
          Редактиране на коментар
          NV247 - Quadra Drive

• Чавдар (V93)
          Чавдар (V93) коментира
          Редактиране на коментар
          На леко заснежена полянка с лекичък наклон съм въртял 4 колела без да мога да мръдна от място с включени 2 твърди блокажа. Поради неподходящи за терена гуми ...

Аз също съм доволен от ГЧ, при сходна необходимост + дърпане на лодка, ски, може би някой ден каравана. Две деца + багаж, без куче 😁, никакви проблеми. Евтина поддръжка ( бензиновото) , може и да се заиграеш - повдигане, гуми и тнт.
        Имал съм и Паджеро - огромен багажник, вози дървено ( до 2006)
        Много зависи и от бюджета

Коментар

• Чавдар (V93)
          Чавдар (V93) коментира
          Редактиране на коментар
          Точно ГЧ не е от най-пригодните за офроуд заигравки модели на Джип. Не случайно за него има доста ограничени афтърмаркет оферти за наджипване. При Паджеро обаче също не е много лесно, заради независимото окачване отпред.

• royce
          royce коментира
          Редактиране на коментар
          Абе то има компоненти за наджипване, ама идват отвъд Голямата локва и като съм гледал цените не са много приятни ...

Привет,

Кучето да кажем, че по-скоро е опционално и рядко ще се случва. Най-честата конфигурация би била 2 възрастни, 2 деца, багаж (неща за пикник/излет; нещата на децата). Не говорим за спане в планината, палатки и т.н.

Откровенно казано Гранда ми харесва повече на външен вид както стоково, така и с доработките. Личните ми коли са дизели и за нещо за забавление бих предпочел бензина, ако мога да избирам.
        Ако се спра на него коя конфигурация (бензинова) ми препоръчвате?

По темата за Супер Селект за Паджерото - на всички Паджеро ли е или не?

За снега - по скоро говорим за заснежен път докато излеза от селото (без наклони), след това главният път София-Мездра е относително поддържан и чистен и проблеми с никакви коли не съм имал.

Бих се радвал и на други предложения и критики

Коментар

• noname12
          noname12 коментира
          Редактиране на коментар
          Не ти препоръчвам Гранд Чероки. Казвам ти го като бивш собственик на WJ 4.7 2002г.
          Като прохдимост е добър, но има много други неща, които няма да ти харесат.
          Погледни и Тераното

• noname12
          noname12 коментира
          Редактиране на коментар
          И още нещо: купето на WJ-a е ниско и пространството е ограничено във височина. Това в сравнение на другите джипки.

Първоначално публикуван от smirnofster Преглед на мнение
        Привет,

Кучето да кажем, че по-скоро е опционално и рядко ще се случва. Най-честата конфигурация би била 2 възрастни, 2 деца, багаж (неща за пикник/излет; нещата на децата). Не говорим за спане в планината, палатки и т.н.

Откровенно казано Гранда ми харесва повече на външен вид както стоково, така и с доработките. Личните ми коли са дизели и за нещо за забавление бих предпочел бензина, ако мога да избирам.
        Ако се спра на него коя конфигурация (бензинова) ми препоръчвате?

По темата за Супер Селект за Паджерото - на всички Паджеро ли е или не?

За снега - по скоро говорим за заснежен път докато излеза от селото (без наклони), след това главният път София-Мездра е относително поддържан и чистен и проблеми с никакви коли не съм имал.

Бих се радвал и на други предложения и критики
        Супер селекта не ти върши работа в гората, там си на парт тайм или на бавни. За шосе с променлива обстановка е много добре(както и фултайма). Паджерото ако може бензин.
        Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
        Ford Fiesta 1.4 Tdci

Коментар

Защо мислиш така? Супер селект върши работа навсякъде, особено в гората. Ето лоста с 4 позиции:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:супер селект-2_2020-07-26_20-17-31.jpg Прегледи:0 Размер:203.5 КБ ID:6708236
          Коя от тях "не върши работа в гората"?
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Около мен (10 кв по към голямото село) виладжиите карат мл.

Чез бръмчат с пикапи двойна кабина
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
              Защо мислиш така? Супер селект върши работа навсякъде, особено в гората....
              Хубав си е Супер селект, ама кое му е особено горското ?!? Само на задно можеш да си караш със всеки парттайм джип. Ако ти трябва 4х4 в гората - по-скоро ще е за 4х4 с блокирана раздатка. Т.е. парттайм.

4х4 фултайм ти трябва за асфалта.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                Защо мислиш така? Супер селект върши работа навсякъде, особено в гората. Ето лоста с 4 позиции:

...
                Коя от тях "не върши работа в гората"?
                Карал ли си някога кола със Суперселект? Щото аз съм имал такава и твърдя, че за в гората няма никакво предимство - това е екстра за заснежен или заледен ПЪТ. В калта, в общия случай се кара със заключен междуосев диференциал.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• rosen_offroad
                  rosen_offroad коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е чеки ся той човека иска да ходи по заснежен и заледен път и на някоя друсни полянка.

Суперселекта си е Супер!

• trapper
                  trapper коментира
                  Редактиране на коментар
                  Scrapheap,ти майтапиш ли се? Снимката е от мое Мицубиши, което до лани не излизаше от гората.

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение

Карал ли си някога кола със Суперселект? Щото аз съм имал такава и твърдя, че за в гората няма никакво предимство - това е екстра за заснежен или заледен ПЪТ. В калта, в общия случай се кара със заключен междуосев диференциал.
                Да, ама не, стръмни и каменисти-скалисти пътища, на завойте, а те са с пълен волан повечето, на задно буксува, на 4х4 парт тайм (затега) и незавива. кво ли треа тогава?! СРЕДЕН ДИФ.
                8)

Коментар

• Чавдар (V93)
                  Чавдар (V93) коментира
                  Редактиране на коментар
                  По-читаво задкормилно?

Не го схванах това със задкормилното!
                8)

Коментар

Първоначално публикуван от tola Преглед на мнение
                  Не го схванах това със задкормилното!
                  ВСИЧКИ коли за офф-роуд са парт-тайм: Wrangler, прословутите (поклон-прехлас-захлас-тряс-глава-в-плочника) Тойоти 70-та серия, дето още ги правят, Patrol, пикапите (има 1-2 по-нови изключения, но те са за привличане на купувачи тип "смарт-бютита"). Просто такива коли се карат предимно от "хора, на които им плащат за да го правят".
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Да разбирам ли следното до тук?

1. По-добре да се насоча към друго, не Grand
                    2. Тераното също може да е опция
                    3. Padjero-то също би свършило работа
                    4. Затвърждавам мнението да е бензиново

Идват следните въпроси:
                    - Какво друго да гледам като модел?
                    - Без да прозвучи несериозно - автомат?

P.S. Кое точно Паджеро, че то 3 вида вижам на прима виста

Коментар

• v_0
                      v_0 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Зависи кой ГЧ. Ако е 20 годишен кокал, може и да не става. За мен кутията QD2 върши перфектна работа

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X