Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква кола за щерка без опит?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Иване, Иване...Капризна щерка си отгледал, на Спорта да се мръщи...Сега и купи някоя сапунерка, да и дойде акъла
    Виден столичен ихтиолог

Коментар

• TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Мисълта ми беше, не е и много убаво прекалено да се оглезват отрочетата, та да се научат първо да пазят. Аз си нямам, но племенника потроши безброй таблети и телефони и всичко, до което се докосне, а е на седем. Представям си с колите какво ще е ... Да ми е жив и здрав, де. Мое па да Олегне. Знае ли ч'вяк.

• бат'Марто
      бат'Марто коментира
      Редактиране на коментар
      Ей, развалихте майтапа...

• trapper
      trapper коментира
      Редактиране на коментар
      Марто, и аз почнах да му се мръщя. Вчера пак светна за чистене на dpf, а не ми се гони бадева до Дупница и обратно. Баси мръсната нафта. Сега се чудя къде да му пробия коминче.

Явно изборът ще е между Додж Рам и Форд Ф-350, може и направо БТР

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    П.П. Мога дълго да разправям как се изпреварва БМВ 520 с Трабант 601 в гъста лондонска мъгла, в която не можеш да си видиш върха на носа, камо ли пътя.
    Е трабант в мъгла е така добре камуфлажиран направо става стелт, не са и видели че нещо тръгва да ги задминава

Коментар

гледам се е развихрила сериозна дискусия, на места преминавайки и в несериозна, та да споделя и моя опит: Моята щерка е възпитана да се задоволява с малко и нямаше никакви претенции, дори и за цвят, само да е кола. С оглед на това какви курсове изкара и това, че изпита пред КАТ и бяха ЕДИН км. шофиране с ДВА десни завоя в Студентски, реших че първата кола ще е учебна и понеже аз щях да бъда дообучаващия, трябва да е автоматик, защото като се познавам - на втория неуспешен опит да тръгне с изгасване, щеше да приключи обучението. Дообучаването продължи около 2 месеца всяка неделя шофиране по пустите софийски улици с постепенно преминаване към по-натоварени такива, инциденти нямаше като изключим това, че бях забравил да предам урока за светещите жълти и особено червени лампички по таблото и един ден автоматика просто отказа да работи повече без масло и колата отиде за скрап.

Единствения минус от този подход е, че като ходи в чужбина си взима рентакар само автоматици, щото не може да кара с ръчни скорости, а тяхната рента е по-голяма

Коментар

• коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Само дето не уточни размерите на прежалената кола )))))))))))))))))))))

• IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        не знаех, че трябва ) Рено 19, 1,8 бенз

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
      гледам се е развихрила сериозна дискусия, на места преминавайки и в несериозна, та да споделя и моя опит: Моята щерка е възпитана да се задоволява с малко и нямаше никакви претенции, дори и за цвят, само да е кола. С оглед на това какви курсове изкара и това, че изпита пред КАТ и бяха ЕДИН км. шофиране с ДВА десни завоя в Студентски, реших че първата кола ще е учебна и понеже аз щях да бъда дообучаващия, трябва да е автоматик, защото като се познавам - на втория неуспешен опит да тръгне с изгасване, щеше да приключи обучението. Дообучаването продължи около 2 месеца всяка неделя шофиране по пустите софийски улици с постепенно преминаване към по-натоварени такива, инциденти нямаше като изключим това, че бях забравил да предам урока за светещите жълти и особено червени лампички по таблото и един ден автоматика просто отказа да работи повече без масло и колата отиде за скрап.

Единствения минус от този подход е, че като ходи в чужбина си взима рентакар само автоматици, щото не може да кара с ръчни скорости, а тяхната рента е по-голяма
      Моята голяма щерка , изкара свидетелство за правоуправление ,трудно с хиляди подканяния и обяснения , че не е лукс , а жизнено важно преимущество . По време на курса се наложи да полага допълнителни часове за кормуване , първо самата тя да придобие увереност и опит , съответно и инструктора да може да гарантира че няма да е опасна . Имахме и едно изключително жестоко преживяване . При наближаването на датата за изпита , решихме да се убедим взаимно , до какво ниво е достигнала . На големият паркинг където се провеждат обучения на младите водачи в нашият град , решихме да направим едно пробно кормуване . Огледахме се , къде е празно и безлюдно и се разменихме . Откъде се появи полицай на мотор не разбрахме . Съответно пълна програма , след това акт по пощата , адвокат , писма , глоба и нерви . Понеже съм хубав човек , не някой разбран , щерката след изпита първо искаше да проведе кормувания със Скъпата , обаче се оказа , че вместо да има подобрения , работите ставаха по-зле . След малко допълнителна теория и практически упражнения , които явно не са добре усвоени при обучението , около два месеца всяка събота и неделя междуселски тренировки с постепено излизане на магистрала и плътен градски трафик . Вече втора година кара ,спокойно Алфа 147 на приятеля си и нашият Фокус отвреме на време . Снове редовно в една от най-гъсто населените части на Германия и за момента е толкова уверена , че септември месец ходиха до Португалия с нашата кола . Аз лично бях склонен да й купим малка и удобна кола за градско каране и паркиране , обаче приятелят й излезе по-бърз и се обзаведе набързо . Иначе почти едновременно си взеха изпита . За момента успешно си делят и ползват неговата кола , въпреки че и двамата са студенти и имат карти за безплатен транспорт в цялата провинция . В момента е изключително доволна , че бяхме настоятелни и че има свободата да избира начина си на придвижване . В спора , колко голяма и луксозна кола е необходима , трябва да бъде избор на нуждащият се , необходима е помощ и съвет от най-близките . Без да се познават , нуждите , опита и уменията на водача е изключително трудно да се даде един компетентен съвет .
      По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

На мойта щерка пролетта и взех Мазда 2, кара си я с удоволствие и не дава на друг да я пипа. Е още не е технически грамотна та се налага да обяснявам елементарни неща. Последния случай беше оплакване че колата не иска да превключва скорости. Викам си край, ще трябва да я хвърляме тая кола, няма да и правя скъпи ремонти. Като се качих се оказа че е набутала гумената стелка под педала на съединителя и не може да го натисне. Та такива работи с щерките. Успех.

Коментар

• Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Това със стелката е стар номер. И на мен ми мсе е случвало, само, че се беше събрала под педала на газта.
          Таргата също разправяше за някакъв фрилендър който също така не можел да превключва, поради същата причина...

Не са само щерките. Брат ми като взе книжка му дадох Демиото за което писах по-горе. Тогава се връщаше на 2-4 седмици от София и я взимах за 1 ден за проверка. Първия път отварям капака - разширителния съд на антифриза празен и единия маркуч към изпарителя мокър. Показах му и пак обясних какво се гледа периодично по една кола. Връща се след месец - единия лагер на главина вие яко. Постепенно се научи и сега си "чува" много добре проблеми по колата или чуждите коли.
        Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
        Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
          Щерката най-сетне реши да си купи (разбирай да Й купя ) кола. До сега е карала по къра само Лада Нива, но не й хареса. Спряла се е на Nissan Micra, Тойота Aygo или Fiat Panda. Е, не са 4х4, ама кой е съвършен? Ще я кара предимно градско и близката далечина. Производство - след 2007. Бюджет 3-4000 лв. Коя бихте препоръчали?
          Категорично Ярис - освен, че е по-кола е доста здрава и е удобна за дълъг път.

Имам 2012г с малкия мотор 1.0 и за града е перфектна, но за дълъг път особернно по магистрала е слаба, на големите наклони трудно ускорява и разхода е по-висок от на много по-големи и мощни коли!
          Преди време взехме на жена ми 1.8TS 2007г. - изпадана много изгодно и много нова от познат - мога да кажа, че няма абсолютно никакви забележки към колата и беше просто перфектна - произведена в Япония. На 8-9г я продадох, защото цените почнаха много да им падат, а и се сдобих с още един автомобил и един служебен изостана. Това е личния ми опит.

Други плюсове:
          - намират се закупени нови от България със сервизна история;
          - масови са и няма проблем с намиране на части и консумативи;

Пред офиса ми има една която е закупена нова от ТМ, до колкото знам от пазача на паркинга е дизел, червена. Като модел е 2006-2007г, но нямам представа реално коя е! Искаше и някакви тънки пари (пак инфо от пазача), ама хич не съм сигурен, но мога да се поинтересувам!

Коментар

• trapper
            trapper коментира
            Редактиране на коментар
            благодаря, но японски дизел и българска нафта не си допадат.

• cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            Точно дизела на Ярис 1,4 е изключение и е много добър.

• NovemberCharlie
            NovemberCharlie коментира
            Редактиране на коментар
            Имали сме Корола 1.4 дизел 2011. Безупречна!

Не ми е ясно, защо първата кола трбва да е някой дръгел, който повече ще стои по сервизите, отколкото на пътя, особенно за млад шофьор, който технически не е грамотен?!

Първия ми автомобил е бил стар и скромен, но съм се отнасял все едно е купен от магазина, както и всички други, които съм карал по това време! И до ден днешен нямам паркинг щети причинени от мен, но за сметка на това в колата ми са се забивали 3 пъти!

Коментар

• Ясен
            Ясен коментира
            Редактиране на коментар
            Това че колата е стара и с ниска пазарна стойност не значи непременно ненадеждна. Има и свестни.

А новият шофьор по необходимост се учи на първата си кола - и да я кара, и да я поддържа. Да се вземе скъпа, нова, представителна кола е крива инвестиция - стойността много бързо ще спадне, а някакви непосредствени ползи от допълнителния разход няма да има.

Трапер....аналогична ситуация и при мен това лято,същите коли които си изброил,плюс още 5-6 марки малолитражки при същия бюджет.Хайде по автокъщите....амии...нищо читаво за тия пари...айде да си тръгваме...последен поглед...бе дай да видим и тази...аз против,хм....да видим....леле....тясно,ръбато,сравнително ниско,късичко....играчка...та синчето се сдоби с фиат панда.....2007..1.4....100к.с 6 скорости.фабрично спортно окачване...за първа кола.....била супер....аз се успокоявам,че по улици с паваж,неравности...повече от 50км/ч....само с каска..."мнооого добра",след 6 месеца зад волана....мдамм...

Коментар

Моят опит в тази ситуация със жена и щерки по въпроса е свързан с Рено-5,11 и Клио.Малки коли, сравнително достъпни за поддръжка , сравнително икономични. Нито една кола не мина без щети първата година.Ми , понаучиха се като за София, извънградско са си тегави малките коли , но като за новобранки дето не смеят повече от 70 да вдигнат бяха екстра.Клиото още се пази , за следващата дъщеря...

Коментар

• noname12
              noname12 коментира
              Редактиране на коментар
              Рено5 и 11 са музейни експонати вече!

• nissan_1978
              nissan_1978 коментира
              Редактиране на коментар
              Рено 5 няма къде да се намери а и щерка му едвали ще хареса кола 30тина години по стара от нея

• ALEX_Z
              ALEX_Z коментира
              Редактиране на коментар
              Това беше личният опит в миналото бре , канчета ги взех , свършиха си работата т.е. станаха още по яки канчета .Клиото е на 10г. , няма още 100хил. км. и още има кого да "изучава".

Скоро имаше такова питане. Доста отговори се понасъбраха и там. Щерката на колегата си избра сама- Ланчия Ипсилон.

Коментар

Днес дамите ми предложиха "компромис" . Щерката ще отложи купуването на лична кола, а аз ще й дам за зимата Мицубиши-то (къс пинин) . Само не разбрах кой ще му плаща масрафа, ама нейсе. Айде, живи и здрави!
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

• novatech
                novatech коментира
                Редактиране на коментар
                Правилно решение , при наличие на поддържана кола да търсиш друга е безсмислено. Пък и пинина си е дамска кола.

• Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Аз знам кой ще плаща масрафа.
                Да ти кажа, или сам ще се сетиш

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
              ... Само не разбрах кой ще му плаща масрафа, ама нейсе...
              Преди време синът на един колега - тате, да ни дадеш хххлв, че с жената искаме да отидем на екскурзия еди къде си, ще ти ги върнем.
              Колегата сподели - още като му ги дадох, минаха в графата лоши кредити

Коментар

Баща ми на 3 къщи е направил капитален ремонт с Тойота Ярис 1.5 автоматик , товари я като Тойота Такома , много пъти съм му правил забележка ама той казва ,че колата и жената не се жалят. На 300 хиледи киломентра е машинката, просто JDM си е JDM.

Коментар

Имайки в предвид как се кара у София/най-големото село/,щерката не ще да чуе за нещо различно от джип,а тепърва ше кара курсове,то не че у двора има нещо различно.Всеки божи ден я карам на тренировки и е мноого наясно с пътното поведение на всички.

Коментар

• ALEX_Z
                    ALEX_Z коментира
                    Редактиране на коментар
                    Качиш ли я на джип отсега , има голяма вероятност нататък да не слезе на лека кола.Само ще надгражда джиповете.

• gimax
                    gimax коментира
                    Редактиране на коментар
                    Па нема лошо.

• NIKSD
                    NIKSD коментира
                    Редактиране на коментар
                    Хабсолютно, нема лошо! Моята тръгна с идвите да кара въшки, аз въшки в къщи ... не! Мина през голям размер кола, сега е със среден размер СУВ. Ония ден и показвам едно пълноразмерно на 40’ гумета и 5-6” лифт, и я базикам дали ше може да го кара. Отговора беше “що не, стига да не изкърти тавана на гаража”. Е след тоя отговор усещам как трябва да премеря височината на “гаража”, и ....

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                X