Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Малкия иска нива
Свий
X
-
Че те са катърчета от всякъде ,а не глезени кокони, даже ангренажните чаркове (50-70лв.) и със смяната стотина -(бързо ,лесно,евтино),комлект съединителя беше около 200лв. -не се сещам за нещо фрапиращо .Вуйчо ми я търкаля вече много години из горите на България ,Нива отдавна да се е разпаднала ,аз изтраях собствената две години и почти всичко съм ремонтирал по нея -хоби-мъка!!!Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнениеНищо не се каза за подръжката на ферозата, части от къде и на какви цени, моторите как са, или си остава екзотика.
Коментар
-
Цените са съпоставими с тези за обслужване на Нива, ръждите също са съпоставими с тези на нивата(борбата за първото място е ожесточена),също толкова ремонтопригодни са като нивата,позволяват и значително количество побългаряване, но качеството на изработката и надеждността е несъпоставимо.Единственото, което нивата има като предимство е по-коравия двигател и добрите спирачки.Всичко друго за което се сещам е в полза на ферозата.Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнениеНищо не се каза за подръжката на ферозата, части от къде и на какви цени, моторите как са, или си остава екзотика.
Коментар
-
За нивата опита ми е от 2010, че бяхме хванали договор за подръжка, нито си спомням корави двигатели, нито за великолепни спирачки. Иначе катереха. По принцип ми беше направила впечатление още 2000г. при едни горски пожари.
-
Най-коравите двигатели им са 1.6 карбуратор.От навлизането на хидравлични обтегачи на веригата, хидравлични повдигачи и другите модренизации здравината страда.Но за малко пари можеш да си я префасонираш с механично обтягане на веригата и регулируеми клапани.Другия вариант да намериш запазена и да не я караш с м10д, то е основния мор за повдигачите, ама понеже старите шофери преди са карали жигули, пък той двигателя същия, значи става и за нивата.И спирачките и двигателя зависи много с какво ги сравняваш.Доста време поддържах нивите на горското, виждал съм поражения, които и през ум не ми е минавало че могат да се случат.
-
-
И на Нивата и на Ферозата отпред са дискови, отзад барабанни. Нямал съм драми със спирачки. Каре комплект беше къмто 80 пари. Цените са като на всяка кола и части съм намирал, каквото съм търсил. Просто рядко съм опирал да търся части. Моторът също е здрав, ако не се прегрява да духне гарнитура. Нищо екзотично не съм опирал да търся,Your conscience is all you can take to your grave.
- 1 like
Коментар
-
Най- добрия е 1,7 карбуратор. Проблемът е в тоталния миязъмА тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
1,7 карбуратор не е ли първият с хидравлични повдигачи?Мисля си че и някакви модификации с 1.6 съм срещал из руския нет, но не съм сигурен.Иначе в хидравличните повдигачи няма нищо лошо, но мърлящината на повечето собственици, която се предава по наследство при тези автомобили и качествата на руското производство ме карат да предпочитам механичните.Тях хич не ги е еня какво е маслото и от гледна точка на потребителя, едва ли ще случи на майстор, който не може да регулира клапани.
-
-
Корава джипка , по-ориентирана към офроуд отколкото Фероза.Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнениеКато говорехме за Дайхатсу никой не спомена нищо за Роки, що за джипка е това?
До към 92-93-94 год., не съм сигурен точно е с два цели моста , след това ги правят с независимо окачване отпред.
Има разновидности в света които наподобяват Ферозата и носят името Роки.
В България почти не се срещат.
Това което се среща у нас е с дизелов двигател 2.8 , корав и непретенциозен мотор.Който търси , намира !
Човекът е човек, когато е на път !
- 1 like
Коментар
-
И двете Дайхатсута ги има и под марката Бертоне, модел Фрииклаймбър едно и две (Рокито май беше едно), с мотори на BMW. По едно време доста им беше паднала цената и имаше сравнително доста на пазара, при положение, че са произведени общо само няколко хиляди бройки.
Иначе по-старото Роки освен с цели мостове, е и на ресори. Като концепция до някъде сходно с TLC 70, пък и Дайхатсу е собственост на Тойота. Фабрично е с ръчни хъбове отпред, здрава машинка е. 4х4 се включва с копче, на вакуум, а на бавни се включва принудително (не помня дали механично, или пак вакума го включваше
). Задния диф май имаше LSD.
Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар
-
На нивите двигателите са им едно от най-слабите места и 1,6 и и 1.7 карбуратор. Инжекцията е пълна скръб. Куци коне и в гората и на асфалт - убийствен за габаритите разход 15-20л. Спирачките също недомислени. Отпред спира що го добре и отзад поднася при по рязко спиране.
Коментар
-
Подмина и глупостите в темата за спирачките на УАЗката.Викаш на нивата най-големия проблем е двигателя, нищо че раздатката се случва да остане закрепена само за карданите, скоростната кутия е консуматив,кожуха на предния диференциал стои баш като подарен,но дай да се оплачем от двигателя.Разход от 15-20/100 можеш да докараш само по черно, по асфалта изправна нива гори 10-12л.Спирачките имат едно устройство наречено регулатор, по нашенски кантар и е хубаво ако не работи добре да заделиш 30 левчета и да си го купиш ново,после отиваш при майстор да го сложи и регулира и караш щастливо.
Коментар
-
Да ти кажа от моята практика с руската техника лафа за съвършенството и изменението е верен.Всяко нещо, което "усъвършенстват" е почти сигурно обречено на провал.Имал съм лада със 4ск кутия, неприятно е, скоростите са като за трактор, но кутията е убийствено здрава, руснаците ги ползват за всичко от самоделни тракторчета до стругове, "модернизираната" 5 степенна кутия е л*йно по всички критиерии, последващата и допълнителна модернизация също.
Същото важи за напъните с хидравличните повдигачи, недосделаният инжекцион, недосделаният ЕГР и т.н.Единственото в което са постигнали някакъв успех е модернизирането/разпъването на 1200 двигателя до 1800 куб см и пак не е без издънки.
Двигателят въобще не е основната причина за високият разход, пробвал ли си да буташ нива сам, дори на идеално равно място?
-
В контекста на тази тема, разхода на нивата не ме притеснява, поради простата причина, че примерно 100км дори няма да ги правя всяка седмица. Верно е, че ако взема нещо в кондиция от време на време ще излизам с него и на лов, но съм предвидил да го ползвам до едни места на 50-60км в посока. Не бих тръгнал с нива до Свищов или до Странджа например, до там си пътувам с нормален автомобил. Самурай не съм карал, но не съм убеден, че и с него ще е добре. От изброените в началото, за такива разстояния бих тръгнал с Терано. Но не това е целта и за това се търси и за съвсем ограничен бюджет.
Тази седмица не успях да отида да видя ферозата на колегата, ама ще му дойде времето.
-
Чувал съм за случка която не знам дали е вярна, но поне звучи готино.
Та-някакъв човек си купил самурай преди доста години, щото му казали, че бил добър джип. и нашия тръгнал от Шумен за София с него.
И като стигнал в София го оставил да се продава, и се върнал с автобус
))
-
-
От Самурай до самурай има Балкан разлика. С ония от 80те му е било по- зор от със зАС ка.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Има и един друг проблем, че шофьорите стават все по-разглезени.Ама то няма климатик, ама не може да бяга с 140, ама много друса, ама много ръмжи и т.н.
При разумна средна скорост не виждам какъв е проблема да се прекоси огромната територия на България, с който и да е от тези джипове.
Коментар
-
И на мен не ми пречи, ама хора всякакви.
С Франко съм ходил до Родопите на ход, както и съм се връщал от Емине-Ком на ход. От Берковица до Шумен. С виещи кобри, незатварящ се капак та вързан с лебедката, уморен от последния планински преход, на всичко отгоре карах зад едно дискавъри което си вървеше с нормална скорост. НА всичко отгоре в последните 5060 километра едвам си държах очите отворени-спеше ми се зверски, а и умората си казваше думата.
Та баба знае и две и двеста. Ама нямало било климатик...
-
-
Малкия междувременно се сдоби с електрическо бъги и за сега му се кефи. Оня ден направихме и една разходка със задръстъра, не мога да си кривя душата - доста катери, обаче късите ходове не стават, и най-вече е семейно-всекидневна-работна кола и не е оферта да я съсипвам. Така че въпроса за джипката започва постепенно да застава отново на дневен ред. Погледнах, че колегата с ферозата е решил да си я остави, а преди пандемията се разминахме за една-две седмици са я гледам. Но и аз все повече клоня към някакъв самурай, но ми се ще малко повдигнат и с по-големи гуми. Нивата остава като вариант, ама трябва да е наистина евтина около 2хил.лв и да не е старт от скрапа, а тия са на различни щандове. Гледах една от познат, току що изкърпена, но тя след 2-3 години ще е гнилоч, а цената не отговаря на това. Сега с един колега заедно ще гледаме, че и той ще си търси конкретно нива. В интерес на истината ми се появяват от време на време мисли за един безбожно скъп "подготвен" (колко е подготвен правилно не съм в състояние да кажа) самурай дето бегло го видях в една автокъща, ама голяма инвестиция и би било трудно. Ма да видим дали няма нещо да изскочи.Всеки трети е шести
Коментар
-
Ми Кията и за това си е по-добра от нивата.
То май всички джипове са по-добри от нивата.
Тя е добра само на равна кал, и пресен сняг. С високите и тънки гуми се справя добре с тези неща, ама за всички други ситуации в офроуда си е жив ташак.
-
Незнам, ти имаш опит балкан разлика с моя. Но съм покарвал ниви в подобни условия каквито ходя сега и се справяха без забележки.
-
Нивата е добра там където се иска да са задвижвани четирите колела. На кал, сняг, и май толкова.
Когато опре до ходове на окачването е пълна скръб. На едно състезание някой коментира, че нивата е с ходове на Бобкат...
До двигател също нестава, с това нещо използвано преди повее от 50 години в западния свят-едва качва баирите, И то не много сериозните.
С кекавите ламарини не може да и се сложи лебедка която да може да я измъкне отвсякъде.
Пак заради ламарините-трудно се намира къде да я закаиш с джека.
И още други неща, ама тези стигат.
Неслучайно нивата е предпочитана кола за хора които не се завират по много криви местъа, а обикновената лека кола не им е достъатъчна.
По съсътезанията няма нито една нива. Има де, две. Едната е яко модифицирана, и долу-горе се справя. В най-лекия клас.
Другата си беше стокова, и няма завършено състезание.
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар