Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с генератор или друго?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с генератор или друго?

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
    Сашо - не казвам, че тези релета не работят. естествено, че вършат работа, но когато има доказано по-добри и достъпни неща не виждам причина да се занимавам с РР380.
    Аз също доста съм си играл с тях, но в едни други времена
    Досега не съм имал случай на скапано електронно реле, докато с механичните съм брал доста ядове някога Електронните са доста по-нечувствителни към влага и агресивна среда.
    В твоя случай с алтернатор Bosch съм съгласен че не си струва. В моя случай УАЗ 31514 като се скапе механичното реле кво да правя, да сменя целия алтернатор с такъв с електронно реле или да сложа РР380 от които няколко ми се мотаят в гаража.

ОК. Спирам да споря щото сигурно на колегите им станахме досадни.
    Последно редактирано от Sasho74; 02-09-08, 12:22.
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Първоначално публикуван от inp Преглед на мнение
      А тази преса някаква специална ли требе да е?

Най-интересното, че всеки диод откъм гърба е белязан с две цветни точици: трита са с две сини, два са с две бели, а един с една бяла и една червена точка??!!
      Не, не ти трябва специална преса. Даже с подходящо оформена тръбичка и чук можеш да си свършиш работа. Но не си струва, освен ако имаш 10-ина плочки и много излишно време.

Точките на гърба на диодите явно са опит да се обозначат правите и обратни диоди. Аз не бих разчитал на тях, ако имам омметър подръка.

На плочката, която се свързва с + извода на алтернатора, диодите са "прави" - пропускат ток, когато им подадеш (+) на извода и (-) на плочката. На плочката, която е свързана към маса, нещата са наобратно.

Абе, ще взема да направя един начален курс по приложна електротехника и електроника за форума.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Абе, ще взема да направя един начален курс по приложна електротехника и електроника за форума.
        Ами той вече започна. Само трябва да си водя записки.

Иначе лошото е, че в нашите магазини нямат такива плочки. Ще трябва да изпишем от някой друг град.
        БИО пчелен мед и пчелни продукти
        0888 66 59 73

Коментар

В една друга тема намерих следното възможно решение, при което проблемният изправителен блок е заменен с външен, монтиран в купето:

Някой може ли да каже какъв е този блок и евентуално откъде може да се намери?
          0888 66 59 73

Коментар

Тия неща и аз съм ги чел за изнасяне на блока вътре в купето ама не съм на мнение че е необходимо.Поне за сега никое не е създало проблеми от газенето във вода или от миенето с маркуча

Пък ако си по-смел,с изправен шнорхел и запалителна с-ма и в купето може да ги удавиш
            Луд умора нема,само се поти!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Tsvetan Преглед на мнение
              Тия неща и аз съм ги чел за изнасяне на блока вътре в купето ама не съм на мнение че е необходимо.Поне за сега никое не е създало проблеми от газенето във вода или от миенето с маркуча

Пък ако си по-смел,с изправен шнорхел и запалителна с-ма и в купето може да ги удавиш
              Ти явно си на тема водоплаване. Аз лично изобщо нямам намерение да плавам с УАЗ-а.
              Изнасянето ще има поне две ползи и на сушата, според моето скромно мнение на начинаещ: монтиране на по-надежден блок и по-лесен достъп за проверка и евентуална смяна. Имаше и нещо за влиянието на по високата температура.
              0888 66 59 73

Коментар

Блок = двете плочки с диоди. На някои алтернатори едната плочка е част от задния корпус, като показания на снимката.

Диоди от вода малко се плашат, според мен изнасянето на блока диоди е безсмислено, а дългите кабели там сами по себе си са беля. Освен това, диодите очакват потока от въздух от перката на ремъчната шайба, който ги охлажда. В купето, ще трябва да им мислиш вентилатор. Или да използваш друг вид диоди, направени за монтаж на радиатор + алуминиев радиатор. Абе тесла.

Във всеки случай, показаното на снимката решение си проси проблемите.

П.с. Диоди рядко изгарят. Оправи ги и ги прибери обратно и всичко ще е наред. Е, може би наред.

Коментар

А-а, ясно. Не знаех, че им трябва принудително охлаждане. И аз не съм привърженик на изменения, които макар и да решават един проблем, водят до други...мотики.

Еми ще се съсредоточа върху търсенето на същия или сходен блок. Между другото днес изрових един генератор, на който пише, че е от ГДР. Май е от Вартбург. Само, че е на 57А, а и на диодния блок освен 6-те диода има още три елемента - съпротивления ли са, какво са - не знам???
                  0888 66 59 73

Коментар

Това са малките диоди, те захранват релето. Има ги и на УАЗа, само че кой знае къде са пъхнати.

На вартбурга, баркаса и трабанта алтернаторът е 42 ампера, освен ако на Вартбург 1.3 и Трабант 1.1 (последните) са сложили по-мощен. Или да е от камион ИФА?

Коментар

Май е от Вартбург 1.3. За ИФА няма ли да дойде слабичък?
                      Така или иначе на този блок захващането е по-различно, а и тези допълнителни малки диодчета...
                      Видях в нета, че един софийски магазин предлага изправителен блок за малко по-друг модел генератор. Утре ще проверя по телефона. Дано да има и да са сходни.
                      0888 66 59 73

Коментар

Абе я го снимай този генератор. Подозирам, че на куп други коли е същия.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Абе я го снимай този генератор. Подозирам, че на куп други коли е същия.
                          Кой от двата? На УАЗ-а е такъв:

Технические характеристики:
                          - Номинальное напряжение 14 В
                          - Максимальный выпрямленный ток 65 А
                          - Масса без шкива 5,0 кг
                          - Удельная мощность 182 Вт/кг
                          - Диаметр статора 132 мм
                          - Тип охлаждения наружный
                          0888 66 59 73

Коментар

Ако правилно съм схванал, схемата на генератора на УАЗ-а е такава:

А на другия с трите допълнителни диодчета - такава:

0888 66 59 73

Коментар

Мисля, че и УАЗ се придържа към втората схема. Иначе, защо ще му е релето там?

Коментар

А къде му са трите допълнителни диодчета тогава?
                                0888 66 59 73

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X