Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с генератор или друго?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с генератор или друго?

Колега,това динамо е като на всеки прост москвич с диодна плочка.Сменяш го и проблем няма,тези неща съм ги правил милион пъти.Неискъм да се доказвам откога се занимавам с подобни боклуци,и как ми минава живота с тях.За каква електроника ми говорите в един уаз,него можеш да го караш с 4 жици години наред.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      любимото ти реле е разсипало повече акумулатори от всички забравени фарове на света. Настройва се трудно, за сметка на това се влияе от вибрации, температура и фази на луната. И зашумява всички тоци в колата.
      Верно луната му пречи най-много. А тоците наистина зашумяват ако му изчезне масата, ама те уредите по таблото са за това да се следят V или А.

На някой извостно ли му е случай такова реле да е отказало изведнъж както повечето електронни. Винаги може да те прибере, дори и от 500 км.

Излишно е да спорим че стана като за и против безконтактоното запалване. Специално на УАЗ и то за по-старите модели съм за безконтактно запалване и механично реле.
      Както казах въпрос на гледна точка.
      Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
        Колега,за Хънтъра не споря но на всички обикновенни уазки си работи безпроблемно въпросното реле.
        И аз това казвам. Просто и безотказно
        Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Само да поясня. УАЗ-а не е Хънтър, а 315192.
          Иначе току що го свалих генератора и сега ще го разглобя да замеря това онова, както се препоръчва по книгите, та да видим къде ще е проблема. Засега всичко изглежда наред.
          БИО пчелен мед и пчелни продукти
          0888 66 59 73

Коментар

Приятел,хич не се занимавай с щуротии,купи си от вторични ,едно динамо от 21412 и го смени,решаваш проблема.Струва 10-15лв.а сега ще мериш утре пак ще го монтираш и след някой ден пак ще стигнеш до този вариант.Това"дърво' съм го ял много пъти.Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
              Приятел,хич не се занимавай с щуротии,купи си от вторични ,едно динамо от 21412 и го смени,решаваш проблема.Струва 10-15лв.а сега ще мериш утре пак ще го монтираш и след някой ден пак ще стигнеш до този вариант.Това"дърво' съм го ял много пъти.Успех.
              А дали динамо от 21412 отговаря на същите характеристики: 14В и 65А? От вторични не съм сигурен дали ще намеря. Като вариант - ще проверя. Ама и да се намери няма гаранция колко ще изкара.

А за "дървото" - явно е имало полза. Явно така се трупа опит.
              0888 66 59 73

Коментар

А акумулатора нов ли ти е ?

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                  А акумулатора нов ли ти е ?
                  Ами не е първа младост, ама вършеше работа. Това има ли някакво значение?
                  0888 66 59 73

Коментар

Ще се убедиш сам.А за характеристиките не знам.Аз карам по-този начин дълги години.И в момента съм с динамо от 21412.Когато ти испаднат такива боклуци купувай,не са скъпи но когато потрябват вършат работа.И още нещо-руснаците са царе на взаимозаменяемоста,бутала от газ-53 стават на всички уазки,стартери от газ,москвич волга и др.с малко доработка.,релета,динама,и др ел.също.

Коментар

Разглобих го. Не беше сложно. Тъпото беше, че се борих 10 мин. с две от трите гайки на намотките на статора. Но накрая се предадоха.

Замерих ротора: между масата и изводите на намотките - нищо не отчете. Значи няма късо. Между двата извода отчете 2,4.
                      Замерване на статора: между масата и изводите на намотките - нищо не отчете. Между изводите на намотките: 0,1.

При огледа на изправителния блок се установиха следните два проблема:
                      1. Разпоена връзка на единия диод (Снимка 2) и
                      2. Спукана изолация ли е какво ли е не знам. (Снимка 3).
                      Прикачени файлове
                      0888 66 59 73

Коментар

Ако ще слагаш друг алтернатор си намери от нещо, което не е сделано... Хващането винаги ще нагодиш, а може и по-мощен алтернатор да сложиш.
                        Има уреди за измерване и всичко може да се провери. Методът на пробата и грешката и хамалогия.
                        просто проследи веригите до алтернатора, преди да го сваляш.
                        за пръв път чувам за кола, без лампа за зареждането.

Писали сме едновременно
                        Разпоеното е достатъчно основание за проблем Лепни го и внимавай някоя капка калай да не окъси нещо.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                          Ако ще слагаш друг алтернатор си намери от нещо, което не е сделано... Хващането винаги ще нагодиш, а може и по-мощен алтернатор да сложиш.
                          Има уреди за измерване и всичко може да се провери. Методът на пробата и грешката и хамалогия.
                          просто проследи веригите до алтернатора, преди да го сваляш.
                          за пръв път чувам за кола, без лампа за зареждането.

Писали сме едновременно
                          Разпоеното е достатъчно основание за проблем Лепни го и внимавай някоя капка калай да не окъси нещо.
                          Липсата на лампа се компенсира с волтметъра според мене.
                          Да, това ще го лепна. Не знам само как да тълкувам замерените стойности, а и как да замеря диодите?
                          0888 66 59 73

Коментар

Първоначално публикуван от inp Преглед на мнение
                            Липсата на лампа се компенсира с волтметъра според мене.
                            Да, това ще го лепна. Не знам само как да тълкувам замерените стойности, а и как да замеря диодите?
                            лампата и волтметърът ги има дори старият УАЗ. На всички коли без лада тя е част от възбуждането.
                            А за диодите не зная точни стойност на конкретните, но е достатъчно да показват в права посока много малко R, а в обратна голямо.
                            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Ако остарее може да има прекъсната клетка,макар че на мен ми направи тоя номер почти чисто нов монбат.След като си разглобил релето провери дали диодите са изправни,не е много сложно.Вземаш електронен мултицет и го поставяш на положение за проверяване на верига (като му допреш накрайниците започва да пищи) ,след това поставяш минусовия накрайник на корпуса,а с плюсовия последователно допираш извода на всеки диод на три трябва да ти покаже че има верига а на останалите не.Ако повече от три са отпушени изправителния блок е за смяна.Аз имах същия проблем смених блока и се оправи обаче от един два дни пак започна,но мисля че е от релето( РР 380 чисто ново ) ама тоя път ще го сплескам с чука и повече да не съм го видял.

Коментар

Тези диоди са силициеви. В едната посока на омметъра показват нещо, а в другата - нищо. По-добре е да се проверят и с пробна лампа и акумулатор, защото понякога пускат ток, но само колкото за омметъра. За да ги провериш, трябва да си им разпоил изводите. Всеки от диодите трябва да пропуска ток само в едната посока.

Изгорялата изолация при тебе е всъщност изгорял диод. Разпояването може да е и причина, и следствие. Щом алтернаторът въобще не произвежда ток, значи са изгорели поне 3 (това не винаги си личи външно).

Заключение - сменяй диодните плочки, няма какво да ги мислиш повече. Съпротивленията на намотките, които си измерил, са общо взето правилни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X