До: Кога да ползваме бавни скорости
Добре си е темата.
Бързооборотността е нещо относително. Определя само числата в трансмисията.
А еластичността - не. Съотношението на най-ниските и най-високите обороти, при които въртящият момент или мощността е над 50% (примерно) от максималния си е съвсем определено число.
Нивата работи смислено от 2000 до около 4500 оборота, съотношението между двете числа е 2.25. Ако искаш примерно минимум 90% от максималната мощност, използваемият диапазон се свива примерно от 4000 до 4300 и за да го уцелиш, трябва да ползваш предавките 3-4-5, които са близки помежду си. Затова слизаш на долния ред. Числата са примерни - нямам диаграмите пред мен.
Добре си е темата.
Бързооборотността е нещо относително. Определя само числата в трансмисията.
А еластичността - не. Съотношението на най-ниските и най-високите обороти, при които въртящият момент или мощността е над 50% (примерно) от максималния си е съвсем определено число.
Нивата работи смислено от 2000 до около 4500 оборота, съотношението между двете числа е 2.25. Ако искаш примерно минимум 90% от максималната мощност, използваемият диапазон се свива примерно от 4000 до 4300 и за да го уцелиш, трябва да ползваш предавките 3-4-5, които са близки помежду си. Затова слизаш на долния ред. Числата са примерни - нямам диаграмите пред мен.
.Приемам че става въпрос за 90% натоварване на двигателя,но не ми е ясно в реални условия защо трябва да превключиш,вместо да натовариш още двигателя за да преодолееш пътните съпротивления(изключвам всички субективни причини загряване на ДВГ,особености на терена и т.н.)Да, когато няма възможност за допълнително натоварване на ДВГ-превключваш но пак казвам - никой не кара собствения си джип постоянно с "газ до ламарината".Двигателите за леки автомобили не са проектирани да работят продължително в режим на максимална мощност(за разлика от тези на товарните автомобили или ДВГ за разни агрегати,лодки и т.н.) но те и не се използват продължително в този режим(изключвам състезателните изяви).Пътните съпротивления се променят почти постоянно,особено при офроад ползване,за преодоляването им се променя и натоварването на двигателя.
/, престана да боксува, има ограничения в оборотите на колелата, много прецизно се работи със скоростите, абе приказка за черно. От тогава слезна ли от асфалта и съм на бавните.
Коментар