Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кога да ползваме бавни скорости

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кога да ползваме бавни скорости

Подведох се по моята Нива и затова казах 4000,защото съм с четиристепенна к-я и съм свикнал извън града да виждам оборотомера на 4000 и повече оборота,т.е.100-110км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
      Обаче, ако не говорим за състезание, множко са 4000 оборота. Няма смисъл.
      2500-3000 са оптималните и като разход на гориво и като щадене на двигателя.
      Тук фундаментално грешиш.
      И ти мислиш, че с тия обороти щадиш мотора? Момент - това е ВАЗ, а не УАЗ. Какво му щадиш по този начин?

Че водната помпа е все още заспала и мудно върти охл. течност?
      Че маслената помпа едва сега, дори малко по-нагоре, започва да работи пълноценно?
      Че изобщо мазането му е кофти?
      Че изгарянето на горивото е не много добро?
      Че е далеч от зоната на максималния въртящ момент, където е раят за него?
      Златната среда, където тия неща работят най-ефективно е между 3500 и 5500 об/мин. Ако щеш 1200 - ако щеш 1800.

Иначе, за икономията си прав - 1500-2500 об/мин. С лошо мазане, лошо смесообразуване, съпроводено с лошо изгаряне и прочие икономични последствия. И точно такива ,,щадени" мотори, изкарват най-малък доремонтен пробег, за разлика от ,,жулените", които могат да ги преизминат в пъти.

Коментар

Напълно съм съгласен с колегата Тодор Живков-аз също съм на мнение,че 2500об/мин не подхождат на Вазовски двигател-особено тежко ги понасят моторите с малък работен обем- 1200,1300,които са с ход на буталата-66мм.Тъй като доста време карах Жигулито си с 1300 мотор съм забелязал,че когато пътувам по магистрала мотора е по-тих на 5200об/мин отколкото на 4000.Просто двг сякаш изпада в синхрон и се успокоява.
        Последно редактирано от Янко Желязков; 10-06-09, 09:05.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Живков Преглед на мнение
          Тук фундаментално грешиш.
          И ти мислиш, че с тия обороти щадиш мотора? Момент - това е ВАЗ, а не УАЗ. Какво му щадиш по този начин?

Че водната помпа е все още заспала и мудно върти охл. течност?
          Че маслената помпа едва сега, дори малко по-нагоре, започва да работи пълноценно?
          Че изобщо мазането му е кофти?
          Че изгарянето на горивото е не много добро?
          Че е далеч от зоната на максималния въртящ момент, където е раят за него?
          Златната среда, където тия неща работят най-ефективно е между 3500 и 5500 об/мин. Ако щеш 1200 - ако щеш 1800.

Иначе, за икономията си прав - 1500-2500 об/мин. С лошо мазане, лошо смесообразуване, съпроводено с лошо изгаряне и прочие икономични последствия. И точно такива ,,щадени" мотори, изкарват най-малък доремонтен пробег, за разлика от ,,жулените", които могат да ги преизминат в пъти.
          Явно не си карал на 4000 оборота НИВАта в гората.

Коментар

Освен завишения разход не виждам какъв ще е проблема-е разбира се на неравните места ще е голямо скачане-даже и на 1-бавна да си с 4000.По такива места по-лекичко и с внимание,та да може Нивата да се прибере здрава и читава,както и нейния екипаж.

Коментар

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E1%E0%E2%ED%E8

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E1%E0%E2%ED%E8

ето няколко теми който могат да са полезни по въпроса

А аз карам на бавни почти винаги когато съм извън пътя, дава ми предимството, ако зад завоя има сериозно препиатствие, да мога да сваля една-две предавки надолу и да съм в час, а не да спирам включвам бавни....

Коментар

[QUOTE=a_d_a;765364]Отговор до "НИВА МЕН" .Не знам точно как се пише отговор до конкретния коментар за което се извинявам .
                Кликаш на иконката "цитат" във съответния пост и пишеш.

Коментар

На мен ми се е случвало при продължително изкачване да преминавам постоянно от 2 на 3 бързи и обратно , но при това същото изкачване ако включа 5 бавна двигателя определено се чувства по-добре,ясно защо;докато набираш на втора го форсираш ; докато заглъхва на трета го товариш и при двата случая сигорно ще загрее.
                  [/SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Не разбирай мнението ми, като строго задължително. Просто съвет. Ясно е, че не може постоянно в описаните от мен режими. Но е препоръчително да бъдеш там, когато условията го позволяват. Е, не всеки му се ще, ама....то за това, малко Лади, особено Ниви са с читави мотори.

ПС Сори за оффтопика.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Живков Преглед на мнение
                      Не разбирай мнението ми, като строго задължително. Просто съвет. Ясно е, че не може постоянно в описаните от мен режими. Но е препоръчително да бъдеш там, когато условията го позволяват. Е, не всеки му се ще, ама....то за това, малко Лади, особено Ниви са с читави мотори.

ПС Сори за оффтопика.
                      На настоящата нива, (надявам се до седмица да я сменя) имам навъртяни 82 000 км. за три години. Сега е на 157 К. По двигателя нищо не е правено, освен смяна на масло. За разлика от всичко останало - всяка седмица е в бокса . Кара се 80% от времето по черно.
                      И аз не задължавам никого с опита си. От 20 години карам, за пръв път чувам, че карането на високи обороти щади двигателя....

Когато се налага да бързам я "вкарвам в обороти", но гледам да не е за дълго - тръгва да грее, особено на ниски предавки.

Тя, всяка кола си казва, кой оборотен диапазон е най-удачен за нея. Трябва само да умееш да я слушаш.
                      От тази гледна точка, бавните ти дават допълнителни възможности. И все пак, не бива да се забравя, че включването им води до по-голяма загуба на енергия и до износване на повече агрегати. Да не говорим, че превключването бързи - бавни в някои случаи може да се окаже по-опасно (да остане лостчето в междинно положение) от яко стъпване на газта...
                      Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                        до износване на повече агрегати.
                        От тук, моля, по-подробно....
                        Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                        Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

[QUOTE=Пенчо;765849]
                          Първоначално публикуван от a_d_a Преглед на мнение
                          Отговор до "НИВА МЕН" .Не знам точно как се пише отговор до конкретния коментар за което се извинявам .
                          Кликаш на иконката "цитат" във съответния пост и пишеш.
                          Много благодаря . Вече ще знам

Благодаря на всички колеги за предоставените мнения и опит .
                          Последно редактирано от alex_markov; 10-06-09, 18:47.

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                            От тук, моля, по-подробно....
                            Не съм се изразил коректно.... други неща ми бяха в главата; в комбинация с повишените обороти води до по-голям тормоз на съединителя, но основното е, че при включване в движение има опасност да се поизронят зъбите на редуктора, всъщност братушките са го казали по-добре: "Внимание! Никогда не переключайте раздатку «на ходу» в присутствии пожилых людей, беременных женщин и малолетних детей. Возможны инфаркты, обмороки и детские неожиданности. Владельцы недоприводов могут впадать в оцепенение. "

от тук:
                            http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/o...d/privod.htm#3
                            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

За двигателя са вредни както много ниски, така и много високи обороти. Колкото по-хубаво масло, толкова по-широк безопасен диапазон, но все едно, под 1800 и над 5500 Нива няма смисъл да се напъва. Вътре в диапазона, ресурсът му (в моточасове) е почти постоянен, така че стремежът към 2000 об/мин е съвсем здравословен. Ако сме с делко и карбуратор на бензин, долната граница е по-високо, някъде 2300 и тогава "здравословното" е 2500.

Коментар

Здравейте на всички посетили и участвали в темата!

Баща ми има Лада 21013(на които и говори нещо знаят какво представлява) ,това е Лада 1200S.Колата е в доста добро състояние,понеже е поддържана доста време и сега се поддържа от кадърен човек.Сложих и оборотомер да видя в какъв диапазон я карам.Повече от 2500,максимум 3000 не я карам.Изтината не е в това един двигател да работи в кой,знае какъв диапазан,просто трябва да се движи в необходимия температурен режим.Този Режим е именно между 85-90 градуса по Целзий.От стари шофьори знам,че един двигател се съсипва,когато работи студен или прегрял.
                                Та именно нашата Лада е на 157 хил. километра.Двигателя не изразходва много масло( на 5000км изразходва 1 литър,като се има предвид карането на ГАЗ).
                                Има случай на таксиметрови шофьори да издържи колата,без ремонт на двигателя,до 480-500хил.км.Онзи ден говорих с човек,който ми каза за това явление,а същевременно ми направи и пример с личната си Лада 1500,която на 189хиляди гори по половин литър масло на 1000 километра.Каза ми че служебното му такси е горило по толкова масло на пробега в края на жизнения си път.Този човек ми разясни някой неща относно карането на Лада.Казъ сащо,че клапани се регулират на 25-30хил.километра.Двигателите на Лада не са лоши,просто си трябва чалъм за каране.
                                За хората,които нямат оборотомер ще кажа така-1ва скорост до 20км/ч, 2-ра 30-35км/ч , 3-та до 45-50км/ч и след това четвърта.

Карах курсовете на една много хубава седмица.При 80км/ч включвах пета предавка.Хубаво е ладите да имат пета предавка,тъй като се облекчава двигателя от обороти и намалява разхода.Ладата на която карах курсовете, при 2000 оборота на 5-та вървеше с 80км/ч.а тази скорост е най-икономичната за тях.

Поздрави!
                                Последно редактирано от ludau; 11-06-09, 09:02.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X