Обява

Свий
Няма добавени обяви.

№ 9 - Парахода

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: № 9 - Парахода

Днес останаха два свободни часа и предвид новите прогнози за студ реших да подменя отдавна пристигналият термостат. Но преди това обещаната снимка на ромонтираната предна седалка.

Отделно днес направих и още един хубав подарък под формата на два 100А акумулатора.

Та да си дойдем на думата за термостата. Всичко започна с източване на старият антифриз и оглед на ситуацията. Хубавото е, че термостата се намира на чудесно място за работа. Червеният силикон в случая е явен знак за намесата на "Таланта"

Започваме със сваляне на капака на термостата. И естествено греда. Имало е скъсан болт които е пробит на по малук размер които е монтиран с гайка което е изкривило болта понеже няма място за гайката отдолу. Знам си аз че "Таланта" е минал оттук...

Ето тези неща си чакат реда

А ето ги близнаците

Но първо се подготвят резбите, естествено няма как да стане без подходящият инструмент.

След подготовката на резбите, почистването на силикона се поставят нови болтове от правилните!

Добрата новина е, че охладителната система е е в завидно добро състояние.

Ето и крайният резултат. Гарнитурата не се маже с нищо. Оригиналните части пасват перфектно. Удоволствие е да се работи с тях.

Последва пълнене на антифриз. Използвах шведски антифриз от реномирана марка със срок на годност пет години. Направих го на -50 градуса, Пое 12,5 литра, по книга взема 14л. Предполагам ще ще поеме и още малко. Определено има резултат. Стрелката не помни откога не е била до това място. Отделно затоплянето до това положение отне по малко от десет минути при температура навън около 2 градуса.

На този етап приключих със профилактиката на охладителната система.
    "Рапорт даден"
    Прикачени файлове
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Обожавам, когато нещата се случват по този начин!
      Без никакво усилие. Внимателно и прецизно. И крайният резултат е "като по учебник". После винаги имам чувството, че чувам как колата въздъхва с облекчение и става някак си "по-бодра" и "силна". Тогава се усмихваш и въздъхваш и ти.
      Поздравления!

П.П. Стана малко поетично, ама винаги когато нещата се получават по този начин си ги мисля тези неща.
      Последно редактирано от radikyokushin; 06-02-12, 20:26.

Коментар

Благодарности на Джамбазов за хубавата тема и за отделеното време за снимане и писане тук!
        Следя я с интерес и със завист-ама благородна!
        много автомати-слаби резултати!

Коментар

Хм, странно. И аз смених термостата преди 6 месеца на 3В мотор. Гледам номера е същия (и си изглежда същия). Виж гарнитурата е с различен номер. При мен на фактурата е 16341-56021. Да не са ме хлъзнали нещо? Иначе си пасна перфектно при монтажа и няма забележки до сега.
          Toyota Land Cruiser BJ70 1985
          Lexus LS430

Коментар

Не. Едната заменя другата. Ако обърнеш внимание само последният знак е различен. Номера се променя ао се смени доставчика по някаква причина. Така по лесно се следи качеството. Иначе гарнитурата става за следните модели:
            BU6*,7*,8* 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            BU6*,7*,8*,9* 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            RU2*,30,JU20,BU2*,3*,40,HU30,40,50,WU40 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            BJ4*,HJ47,FJ4* 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            RJ7*,LJ7*,BJ7* 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            BJ60,HJ6*,FJ6* 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            RB1*,BB10 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            RB2*,BB2*,3*,HB3*,FB30,HDB30,HZB30 16-03: RADIATOR & WATER OUTLET
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Благодаря
              Toyota Land Cruiser BJ70 1985
              Lexus LS430

Коментар

Вчера ме зарадва приятно Люцкан (Patrol fen), доставяйки ми частите в Бургас.

Сред тях бе и жилото за скоростомера. Нямах търпение да го монтирам и след работа вкарах Парахода за монтаж. Както стана традиция и тук е работил "Таланта". Оказа се, че го няма пиньона които приема движението от вала на кутията. Реших, че това не е голям проблем, ще го поръчам и ще дойде след известно време. Реших да поръчам и корпуса на пиньона, че по този корпус има интервенции, а аз обичам като пипна някъде да е за последно. Пинона е най долу на картинката.

Пиньона се води gear, a корпуса sleeve. Тук идва проблема Когато вкарам рамата излизат два вида пиньони:

33403 GEAR SUB-ASSY, SPEEDOMETER DRIVEN (MTM)
                33403-69055 N=15, MARK 15:6, N=15, MARK 15X6
                33403-69075 N=16, MARK 16:6, N=16, MARK 16X6

Никой не знае кой е моят, нямам старият, просто липсва и няма как да разбера какво е имало вътре. Справката с ремонтната литература на трансфера не казва нищо за това как се определя кой "марк" е моят пиньон. Утре ще звъня на Тони и Геро дали те са се борили с подобен проблем и знаят как се определя марка. Нямам снимки, защото ми се счупи и телефона като правих по горната снимка. Куц ден беше. Ето и страницата от ремонтния каталог.
                Прикачени файлове

Коментар

Според гумите - ако си с по-високи гуми избираш по-малкия номер.
                  TLC 73 4.2-TD
                  Автоматик
                  Тел.0887859269

Коментар

Златен си, ама има само 15 и 16, няма 33х12.5 .

Що поръчам по голямото в такъв случай 16х6.

Коментар

• От: № 9 - Парахода

Имам идеалните гуми за теб! 33/11,5/16 интерко...Обади се ако те интересува.
                      Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Обаждам се.

Коментар

С 33-ки трябва 15х6 според мен, защото гумите са високи. 15 са зъбите на пиньона, а 6 са на вала.
                          -предавката е хипоидна
                          TLC 73 4.2-TD
                          Автоматик
                          Тел.0887859269

Коментар

Първо пиша, после мисля. Замислям се, че те работят като двойка и следва да са различни и валовете. Проверих и по рама за моята дават.

33481P GEAR, SPEEDOMETER DRIVE (FOR TRANSFER)
                            33481-60060 N=6, MARK 6:15-17, 6X15-17

Дават и два пиньона

33403-69055 N=15, MARK 15:6, N=15, MARK 15X6
                            33403-69075 N=16, MARK 16:6, N=16, MARK 16X6

По тази логика излиза че ще станат и двата пиньона.
                            Последно редактирано от Джамбазов; 11-02-12, 08:59.

Коментар

Прав си - така е, и другите зъби са различни.
                              Трябва да преброиш зъбите, това е начина.
                              Аз имам номер 19, ако смяташ че може да ти влезе в работа мога да ти го дам.
                              TLC 73 4.2-TD
                              Автоматик
                              Тел.0887859269

Коментар

Мисля, че и двата пиньона стават на едно и също валче. Иначе няма как да предлагат само едно валче и два пиньона за моето шаси, ако избера без шаси предлагат три пиньона 15, 16, и 17. И за всички дават едно валче за което пише 15-17. Пак остава въпросът кое е по добре да поръчам след като карам с 33ки.

Днес отделих няколко часа по Парахода. Още като го взех не работеха мигачите. Логично бе да е скапано релето, само че тук не е само едно реле. В днешният епизод участва и Яни, най-добрият елтехник който някога съм виждал. Прегледа откри ТНТМ.

Последва премахване на ТНТМ то и монтаж на елетронно реле. Вече имаме мигачи. Последва прекарване на инсталация за букса за ремарке. Имаше теглич, но без букса. След това поставихме новото жило и то остана да чака новият пиньон. Смених крушките на таблото, половината не работеха. След това изрязахме и изхвърлихме всички ненужни поставяни някога от някого кабели открити под таблото, а те никак не бяха малко.

Междувременно се опитах да сваля предните амове, защото бяха изтекли, свалянето стана с ракетата. Веднага разбрах защо са изтекли. Амовете в нормалното положение на джипа бяха напълно разтегнато. Нямаха никакъв ход на разпъване. Не остана време за поставянето на други днес, та ми се въртят едни идей....

Не мога да не се похваля и с новите оригинални гуми на педалите. Мога да я обявавам вече на "реални" 120к км из сайтовете .

Рапорт даден.
                                Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X