Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблеми с парно на Land Rover Discovery1 200 & 300 Tdi

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с парното на Дискавъри 200тди

Не знам вече какво да пиша... Двете половини се разделят донякъде и остават така. Сега забелязах, че на предната страна има една скоба (на която са монтирани плъзгачите за смяна на посоката и за температурата), която е занитена по такъв начин, че не позволява двете части на корубата да се разделят напълно...

Ще уговарям посещение в сервиз май... Или при мен са много спечени нещата, или това просто не е работа за сам човек в домашни условия (на пода в банята )
    A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.

Коментар

Първоначално публикуван от Nightcrawler Преглед на мнение
      .........
      Ще уговарям посещение в сервиз май... Или при мен са много спечени нещата, или това просто не е работа за сам човек в домашни условия (на пода в банята )
      Няма смисъл от сервиз. Какъв под, каква баня. Слагай възела на една маса и "помощ от приятел". Задължително е втори к-т ръце. Така ще свършите работа за трима. Ние с Владо го разглобявахме и сглобявахме ....айсе пъти. Никакви самозванци. От сутринта съм черен: една кола на сервиз за спирачки и окачване, една на жичкаджия и на всичко отгоре пияни ВиК спИциалисти, които ми вдигнаха кръвното още в 8ч.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
        Пиши по-подробно за цялата процедура от демонтажа, до почистването и смазването на мотора, както и сглобяването.
        Мойто моторче на парното вие на умряло и това лято трябва да го свалям и оправям някакси ...
        Уф, оправих се най-накрая с цялата история... Оказа се, че не е невъзможно сам човек да се справи, само за разглобяването ползвах помощ от приятел. При мен се оказа, че има изненада - пластината на която са копчетата за парното беше занитена от двете страни на корпуса и нямаше как да се разглоби цялото нещо без да се разпробият нитовете...
        Сглобяването се оказа много по-лесно отколкото смятах - по-голям проблем е да се монтира таблото когато си сам. Особено ако защипеш плъзгача за топло/студено под таблото и го разбереш чак когато тръгнеш да слагаш централната конзола, като мен...
        Та за един ден два пъти свалях табло...
        Направих снимки, предимно на кутията за разпределение на въздуха, ама са у нас, ще гледам довечера да ги кача.

Коментар

Ето тук качвам снимките, които успях да направя по време на работата. Не можах да снимам подробно и поетапно работата, защото бях сам, но пак може да свършат работа, поне се вижда отвътре какво има. Както вече писах, разглобяването се оказа много по-трудно от сглобяването. Когато е отработено упражнението става много лесно - последния път за по-малко от час свалих и сложих обратно таблото. По-лесно ще е двама души да свършат работата, но и сам човек може, само трябва МНОГО ТЪРПЕНИЕ. Поради липса на такова търпение счупих оста на едната клапа при свалянето и направо я купих, защото на такова място не ми се играеше да я лепя. На една друга клапа се счупи ухото в което влиза лоста, който я вдига нагоре-надолу. Побългарих я с подръчни средства и си работи перфектно. P.S. Нещо ми се скапа браузъра май, не мога да вмъкна линка със снимките в текста, пускам го тук https://htftp.offroad-bulgaria.com/N...er/pics/parno/

Коментар

Не знам дали има връзка със свалянето на радиаторчето на парното, но в неделя забелязах нещо, което малко ме притесни. След сглобяването на парното си следя нивото на охлаждащата течност преди всяко потегляне.

Първия ден след сглобяването нивото в разширителното казанче беше ниско - нормално. Долях (при студен двигател) и в събота карах Стара Загора - Казанлък по черно. В неделя сутринта проверих нивото - беше още по-ниско, направо се виждаше основата на маркера за нивото. Долях и минах около 150 км, умишлено без да пускам парно. Стрелката за температурата се държи перфектно, даже по-добре от преди. За 5-6 минути в града се вдигна до средата, даже съвсем лекичко я подмина и като излязох извън града се залепи на около милиметър под средната черта (става въпрос за 200tdi). Градско, извънградско, черно - седи си там и не прескача средата...
            Вчера проверих пак нивото - не беше мръднало, но от лявата страна на двигателя видях това (не знам дали ще се види добре на снимките, правих ги с телефон). Преди да се прибера, ходих на автомивка, само да измият отвън колата с вода, не знам дали може да са опръскали двигателя, ама ме съмнява...
            Прикачени файлове

Коментар

Да ти дам жокер-за сваляне на радиатора на парното - упражнението е аналогично
              Възможни дефекти / не специално за твоя случай/: радиатор на охлаждането - правил съм го 2 пъти, спукан разширителен съд, който тече само при загрял мотор, капачка на същия.
              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Принципно си прав, но преди не съм имал никакви проблеми от този вид, а сега не съм пипал нито разширителен съд, нито радиатор. Днес ще проверя пак нивото, възможно е просто обезвъздушаването да е станало на няколко етапа, знам ли...
                Трябва да видя и това омазаното отстрани на двигателя дали е още там или на автомивката са ми умили двигателя през калниците...

Коментар

Проблем с отоплението на ЛР Дискавъри1 300тди

От около един месец се сдобих с ЛР Дискавъри, 96г. Докато времето беше топло нямаше проблем, но откакто застудя автомобила въобще не загрява. Погледнах перката и видях че постоянно се върти ! Това нормално ли е или ще трябва да се ремонтира. По принцип парното духа добре но студено и в много редки случаи хладко! Ако някой може да помогне ще съм благодарен !

Съобщение от модератор:
                  Моля, напишете си в профила от къде сте.
                  Прочетохте ли това
                  ...ЦЪК
                  Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 10-12-10, 20:32.

Коментар

От: Проблем с отоплението на ЛР Дискавъри1 300тди

Причините да нямаш парно може да са доста.
                    Аз бих започнал в този ред:
                    1. Проверка на нивото на охладителната течност и изобщо каква е тя да не е бистра водичка.
                    2. Проверка на виското и подмяна при необходимост
                    Погледнах перката и видях че постоянно се върти ! Това нормално ли е или ще трябва да се ремонтира.
                    Тука за виското мога да ти кажа нормално е постоянно да се върти. Номера е че докато е студен мотора не се върти толкова бързо и почти няма охлаждаща струя към двигателя. Лесен метод да диагностицираш дали виското ти е за смяна, е на работещ двигател хващаш някой да ти го загаси и гледаш колко време след като спре двигателя, ще спре да се върти перката. Ако спре веднага с двигателя виското е за смяна, ако остане да се върти още 10 - 20 сек си ОК.
                    3. Проверка на термостата.
                    4. Запушен малък радиатор и други гадости които не ми идват на акъла сега.

Толкоз на бързо от мен.

П.С. Със здраве да си караш джипката и на много хубави места да отидеш с нея.
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 10-12-10, 20:35.

Коментар

Внимателно обезвъздушаване на системата. След това ще останете много доволен от парното. Има вече писано по тази тема. Трябва само да потърсите във форума.

Коментар

Така е виското е много важно за загряването....ама за да охлажда радиатора,след като вече е отворил термостата и охлажащата течност минава през радиатора.(В най-стрОшената жигула,пак се върти перката постоянно,ама парното почва да духа топло две минути след като си запалил).
                        Проверката на нивото също е малко безсмислено в тоя случай.Първо при намаляване на течността започва да загрява повече и по-бързо.Радиатора на парното е на такова ниво,че нЕма как да остане без течност,освен ако няма въздушна възглавница в него.
                        Това дали е вода или антифриз не играе съществена роля за отоплението поне докато няма минусови температури та да има запушвания от замръзване по радиатори и тръбопроводи, ама тогава вече нещата са съвсем други.
                        Остава блокирал отворен термостат,запушен и/или замърсен радиатор на парното.
                        Също го има и момента,че това е дизел с директно впръскване и по принцип си загрява по-трудно.Решението е,ако всичко е наред да му се дава повечко газ,та да не мръзнеш.Другото е монтажа на нЕкаква печка(не e случайно,че джипове с 200/300Tdi ползвани в страни с много студени зими,често са оборудвани с допълнителни печки).
                        Ако го караш лекичко,или го чакаш да загрее на празен ход,парното му няма да е много ефективно.
                        Последно редактирано от cecoa1; 10-12-10, 19:23.
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

И аз като взех моето Диско имаше проблем с парното.
                          Диското загряваше нормално,но парното духаше хладен въздух. Започнах да разглобявам парното и се оказа проблем с жилото което управлява клапата, беше се изместило и не можеше да затвори напълно студения поток.
                          Сега не си спомням добре къде клапата но ако и твоето Диско загрява добре а няма добро парно погледни за тази клапа. Други възможни пречини са термостата, стрелката на температурата трябва да показва посредата.Тогава е нормалната работа на двигателя. Направи тези неща и трябва да се появи парното, ако някои предишен собственик не е сложил някое прахче за запушване на течове, и не е запушил радиатора на парното.
                          Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 10-12-10, 20:41.
                          0885719173-Красимир

Коментар

От: Проблеми с парно на Диско 1, 200 & 300 TDI

300tdi има прекрасно парно и до -15С трябва да е толкова топло, че да се пътува комфортно с вълнена риза без пуловер и с навити ръкави. Аз поне така пътувам, но не съм зиморничав. Друг е въпроса, че такава температура в цялото купе се постига след около 20 - 30 минути - в зависимост от терена - при изкачване може и за по-малко, при спускане - докато не свърши спускането.

Коментар

И аз имах неприятна изненада. На връщане от София, някъде около Севлиево , се чу едно крайно неприятно изтракване и после... настана тишина от към вентилатора на парното на Диското (200Tdi). Може би нямаше да бъде такъв голям проблем, ако... навън не беше -16 градуса .... То от известно време даваше признаци за умиране, но аз го оставях за по-добри времена, когато ще мога да си го купя някъде от острова. А и като си представях какво ми предстоеше по подмяната му , съвсем спирах да чувам жалното му прискърцване. И отмъщението не закъсня.
                              Преди 2 г. когато взех Диското - моята голяма радост , се наложи да извърша същата процедура, която включва сваляне на средната конзола, волан и цялото табло, за да достигна до електромотора на вентилаторчето. Тогава смених резистора на регулатора на парното, лагери и четките.
                              Е няма как . Лошото е, че лагерите се оказаха некачествени и сега единия от тях беше разбил захвата между алуминиевия корпус и четкодържателя непоправимо. Видях се в чудо , че не мога да го отремонтирам, нито да доставя бързо нов и с помоща на колеги успяхме да пригодим и то успешно подобен електромотор от Рено Еспейс . Така се разреши въпроса и стана по- добре от оригиналния.
                              Иначе като търсих да си закупя нов се оказа , че не се поддържа наличност в България и срока на доставка , особено около Коледните празници е около месец .
                              Каталожен номер RTC6693 - за Дискавъри 1 , 200 ТДИ, с лява дирекция , без климатик .
                              Цени : МотоПфое - 407.22 лв. ; ДаруКар - 240 лири ; ЕлитКар - 555 лв. ; РамПартс - 376 лв + 59 лв. някакъв адаптор ....

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0173.JPG
Прегледи:1
Размер:69.1 КБ
ID:5241459Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0172.JPG
Прегледи:1
Размер:59.0 КБ
ID:5241460
                              Последно редактирано от mmj; 05-01-11, 22:16.

Коментар

Нищо не разбрах, но решението е четене във форума. От тия на долния ред бЕгай от РамПартс. Ш'та онождат. Навремето моторче в МП беше 780 лв с доставка 1 месец. Изобщо драма. А е гадна повреда. Не стига, че е кофти парното по принцип, а и се бъгва. Виж там нещо Кадет, Пасат,.... Търсене му е майката. Навремето купих от Падок за 200 лв., ама вече май е 300. Накъде отива тоя свят???

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X